Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#201407 Η ποιότητα του υγραερίου δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται από την καραβιά που θα έρθει.
Άλλες φορές έχει μειωμένη θερμογόνο δύναμη, άλλες φορές μυρίζει έντονα κλπ.

Πριν από χρόνια έτυχε να αντικαταστήσω φιάλη σχεδόν γεμάτη γιατί δεν άντεχα την βρώμα.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Pitt έγραψε:Η ποιότητα του υγραερίου δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται από την καραβιά που θα έρθει.
Άλλες φορές έχει μειωμένη θερμογόνο δύναμη, άλλες φορές μυρίζει έντονα κλπ.

Πριν από χρόνια έτυχε να αντικαταστήσω φιάλη σχεδόν γεμάτη γιατί δεν άντεχα την βρώμα.

:thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By criuser
fokion έγραψε:και βεβαια για ποσο θα εχει το θερμανσης 70 λεπτα??? του χρονου τοσο θα ειναι???
Για μενα το συμφαιρει δε συμφαιρει ηταν με πετρελαιο στα 80 λεπτά.
Εχοντας ομως αποσβεσει τρελά με το πετρελαιο στο 1 ευρω και καλοκαιρινη τιμη αγοράς πελλετ στα 240....

Οσο για τις ανλιες θερμοτητας ειναι γνωστο οτι εκ των υστερων σε ενα συστημα καλοριφερ που τα σωματα θελουν 70 και 80 βαθμους νερά για να αποδοσουν ζοριζονται...
Οπως και για το σπανιοτατο μηδεν και κατω...
ενω ειναι μανουλες πρωτες ΑΝ συνδιαστουν με σωματα καλοριφερ χαμηλώτερης θερμοκρασίας ή ακομα καλυτερα με ενδοδαπεδια. Εκει σκοτωνουν, ΑΛΛΑ αυτα ειναι "για απο πριν" και οχι για.... retrofit!!!!

Ολα ξεκινάνε από απλά πράγματα . Υπολογίζεις πόσο κόστος θέρμανσης έχεις τον χρόνο . Υπολογίζεις αν αυτό το κόστος είναι υψηλό ή χαμηλό και αν είναι υψηλό σε τι οφείλεται .
Αν έχεις ας πούμε σπίτι χωρίς μόνωση , τότε θέλεις περίπου 40 €/τμ για να κάνεις εξωτερική θερμομόνωση , η γύρω στα 25 εσωτερική , αλλά πρέπει να βάψεις μετά τον νέο τοίχο . Αν έχεις πρόβλημα και στην οροφή έχεις και εκεί πρόβλημα .

Παράδειγμα . Σπίτι 100 τμ , με περίμετρο περίπου 120 τμ , θέλει 5000 € για εξωτερική μόνωση . Με αυτή την μόνωση θα έχεις μείωση στο μισό της κατανάλωσης και αν βρείς και άλλα τόσα και αλλάξεις και κουφώματα με ψυχρά , όχι θερμομονωτικά , τότε θα κατέβεις και άλλο . Αν είσαι διαμέρισμα τα κόστη πέφτουν αρκετά .

Ακουγα τρελλές "επενδύσεις" σε πέλετ και ενεργειακά από διαμερίσματα που έκαιγαν 2500 € τον χρόνο περί τα 130 τμ , όταν εγώ με 110 τμ τελευταίου ορόφου σε κρύο προάστιο και χωρίς τίποτα να με κλείνει από τους καιρούς , με μόνωση της περασμένης δεκαπενταετίας που κατασκευάστηκε , δεν πέρασα ποτέ τα 800 € τον χρόνο για μόνιμη θερμοκρασία 20-21 βαθμών εσωτερικά . Εχοντας όμως επαφή με κάθε είδους σπίτι μέσω συγγενών , από παλιά πέτρινα κλπ , μπορώ να έχω άποψη για το πόσο λάθος σκέφτεται ο κόσμος και τελικά πετάει λεφτά στον αέρα .

21 quadra έγραψε:Σωστά όλα αυτά με τον Ελληναρά αλλά και το κράτος λειτουργεί όπως ο Ελληναράς και του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια τινάζοντας στον αέρα όποια επένδυση ακόμα και μετά από την πλέον εμπεριστατωμένη μελέτη να έχει κάνει ο Ελληναράς, το παράδειγμα με τα τζίπ και τα δίλιτρα θα κάνει καιρό να ξεχαστεί, άρα όταν έχεις ένα κράτος που λειτουργεί από χρόνο σε χρόνο ήξεις - αφίξεις τρέχεις πανικόβλητος να καταλάβεις τι θα σκαρφιστούν για την επόμενη χρονιά και πόσα θα τους λείπουν και από που θα τα μαζέψουν ώστε να πράξεις αναλόγως, έτσι λοιπόν η αναξιοπιστία μεταφέρεται ένθεν και ένθεν με χαμένο πάντα τον καημένο τον Ελληναρά που τον πυροβολάνε όλοι από παντού στοχεύοντας την τσέπη του.

Συμφωνώ με όσα γράφεις για το κράτος , σαν κάτοχος δίλιτρου γαλλικού , αλλά διαφωνώ για τον πανικό .

Στο θέμα του δίλιτρου από τα τέλη των 340 € βρέθηκα σε τέλη και ΦΠ 1100 . Δεν το έδιωξα όμως το αμάξι . Γιατί το να δώσεις ένα αμάξι 2ετίας 18000 κάτω από την τιμή του και ταυτόχρονα να θέλεις άλλα 10000 για να πάρεις ένα με μικρότερο κυβισμό , μικρότερου μεγέθους και πολύ χειρότερου εξοπλισμού , να χάσεις δηλαδή πέραν της φυσικής απομείωσης της διετίας , συνολικά 20000 τουλάχιστον , για να μην πληρώνεις 760 € τον χρόνο παραπάνω ήταν λάθος .

Ασε που τα 760 μετά από 2 χρόνια έγιναν κάτι λιγότερο , φέτος κάτι περισσότερο από πέρσι και του χρόνου , μπορεί να μην υπάρχουν καν , αν βάλουν την αύξηση στα καύσιμα .

Η ένσταση μου λοιπόν αφορά ακριβώς τις βιαστικές ενέργειες που κάνουμε χωρίς να σκεφτούμε ψύχραιμα πρώτα .
Άβαταρ μέλους
By vagmann
#201580 ...ε ναι γιατι στη Ελλαδα,για να κανεις μια οποιαδηποτε μεγαλη αγορα-επενδυση,πρεπει να πας σε μεντιουμ πρωτα... :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By fokion
#201587 Δεν αντιλεγω - προς θεου - οτι η μονωση ειναι το Α και το Ω....

αλλα για να επανελθω που λεγαμε για σωστες εγκαταστασεις, δειτε καμιναδα να φριξετε και μετα λεμε....

ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ κατα δηλωση του κατοχου της...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By criuser
#201592 Ο επαγγελματίας , ήταν κλασσικός αυτοβαφτισθείς επαγγελματίας .

Ο ιδιοκτήτης δεν είχε κανένα να ρωτήσει ? Να πάει σε κανένα χωριό να δεί τι γίνεται ?

Δυστυχώς μέσω συναδέλφων μηχανικών έχω μάθει ότι έχουν γίνει πολλά τέτοια ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ .

Ενίοτε έχουν τρυπήσει και δοκάρια .
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#201611 To σπίτι είναι πολύ σοβαρή επένδυση και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία οικονομική σταθερότητα. Ακόμη και σίγουρη δουλειά να έχεις, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει από πλευράς φορολογίας, μπορεί σήμερα ν' αγοράζεις κάτι που νομίζεις πως θα σου στοιχίζει Α ποσό ετησίως και με μια αλλαγή σε ένα νόμο αυτό να γίνει 2Α.
Και εντάξει το αυτοκινητο μπορείς να το ξεφορτωθείς με κάποιο τρόπο, το σπίτι το παντρεύτηκες. Αγοραπωλησίες θα γίνονται μόνον στα πολύ παλιά και φθηνά για κάμποσα χρόνια, γιατί δεν υπάρχει δανεισμός (και είναι και το ρίσκο μικρό).
Ποιοι εξ ημών μπορούν να ρισκάρουν επένδυση 100Κ ή 150Κ ή πόσο μάλλον 200Κ+ σήμερα; Εγώ ομολογώ πως δεν αντέχω αυτό το ρίσκο και θεωρούμαι και από τους άνετους της γενιάς μου, με καλή δουλειά, σχετικά σίγουρη κλπ κλπ. Αλλά για να πάρω σπίτι απλά δεν γίνεται. Γιατί πρέπει να μαζέψω όλες τις δικές μου οικονομίες και μαζί αυτές των γονιών μου και πάλι δεν φτάνουν για κάτι καλό. Και οι τράπεζες απλώς θα μας αγνοήσουν...
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#203002 Για πειτε μια γνωμη
ειχα κατεβει ελλαδα 2 εβδομαδες και ειχα κλεισει τη θερμανση τελειως
γυρναω το πρωι και το σπιτι ηταν κοκκαλο, ~4 βαθμους μεσα, (-8 και χιονι εξω)
φουλ το καλοριφερ αλλα για ωρες δε γινοτανε τιποτε, τοσο κρυο δεν εχω ξαναφαει εντος σπιτιου, μονο στο κελαρι ηταν ανθρωπινα, με μπουφαν μεσα στο σπιτι οπουδηποτε αλλου

σε τετοιες περιπτωσεις απλα τρως το αγγουρι η επρεπε να αφησω τη θερμανση χαμηλα στο ~10 πχ?
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#203004 Αν ήταν πιο λίγες οι μέρες θα έλεγα σίγουρα να αφήσεις το θερμοστάτη ανοιχτό, τόσο πιο ψηλά όσο λιγότερες ήταν οι μέρες απουσίας, και με τον τρόπο αυτό ίσως θα έκανες και οικονομία σε σχέση με το να άφηνες τη θερμοκρασία του σπιτιού να πέσει τόσο πολύ και μετά να πρέπει η θέρμανση να δουλέψει άπειρες ώρες συνεχόμενα για να την επαναφέρει. 2 εβδομάδες όμως είναι ικανό διάστημα ώστε να αξίζει τον κόπο να σκεφθείς άλλες λύσεις.

Όπως βέβαια θα διαπίστωσες, η μετάβαση από τους +10 στους +20 διαρκεί και αυτή πολλές ώρες, οπότε το +10 C στο θερμοστάτη δε λύνει τρομερά το πρόβλημα.
Ή θα πρέπει να το αφήνεις λίγο πιο ψηλά (με το ανάλογο κόστος καυσίμου), ώστε όταν επιστρέφεις να έχει μεν δροσιά, αλλά να μην τρέμεις, ή, ακόμη καλύτερα:
α) να εμπιστευθείς κάποιον να πηγαίνει να σου το ανοίγει μια-δυο μέρες πριν.
β) να πάρεις έναν θερμοστάτη που να σου επιτρέπει να τον χειρίζεσαι μέσω δικτύου GSM ή WiFi και να δίνεις την εντολή ο ίδιος. Για την τελευταία κατηγορία δες τον Tado, τον Google Nest και τον Salus IT500. Για την πρώτη κατηγορία νομίζω έγινε συζήτηση και σε αυτό το νήμα πριν λίγες σελίδες.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#203009 Κilo και εγώ αυτό θα σου έγραφα. Next time θα πρότεινα να δώσεις κλειδί σε γειτονα που εμπιστευεσαι ώστε 1 μέρα πριν να στο μπουμπουνιζε στην ζέστη. Και όχι μόνο γι αυτό , αλλά όταν λείπεις τόσες μέρες κ μάλιστα εξωτερικό , καλό θα είναι κάποιος να έχει κλειδιά για παν ενδεχόμενο...
Άβαταρ μέλους
By GTS
KiloMeater έγραψε:Για πειτε μια γνωμη
ειχα κατεβει ελλαδα 2 εβδομαδες και ειχα κλεισει τη θερμανση τελειως
γυρναω το πρωι και το σπιτι ηταν κοκκαλο, ~4 βαθμους μεσα, (-8 και χιονι εξω)
φουλ το καλοριφερ αλλα για ωρες δε γινοτανε τιποτε, τοσο κρυο δεν εχω ξαναφαει εντος σπιτιου, μονο στο κελαρι ηταν ανθρωπινα, με μπουφαν μεσα στο σπιτι οπουδηποτε αλλου

σε τετοιες περιπτωσεις απλα τρως το αγγουρι η επρεπε να αφησω τη θερμανση χαμηλα στο ~10 πχ?

Ακριβως, επρεπε να αφησεις την θερμανση στους 12-14 περιπου. Δεν παιζει λιγες ή πολλες μερες. Με -8 εξω οι σωλήνες με το νερο μπορει να παγωσουν και να σπασουν.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#203057 Εντάξει, του χρόνου τα κλειδιά στο γείτονα, είμαι καβάλα στο καλοριφέρ ακομα και τώρα, βλέπω θα πάρει μια ολόκληρη μέρα να στρώσει.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#203071 Εναλλακτικά, nest ή κάτι παρόμοιο.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
GTS έγραψε:Με -8 εξω οι σωλήνες με το νερο μπορει να παγωσουν και να σπασουν.

δεν εχει εξωτερικές σωληνώσεις πουθενά.
η συνδεση με τον κεντρικο αγωγο γινεται σε βαθος 2-3 μετρων
μια φορα το χρονο περναει και κοιταει το μετρητη ο τεχνικός , ανοιγει ενα καπακι στην αυλη και κατεβαινει πολυ βαθια κατω για να το μετρησει, τα εχουνε χωμενα κατω για το κρυο