Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#202798 αυτό θα είναι το κλου. Ποτέ δεν είχα σωστή "διαστασιολόγηση" σπιτιού για να απολαύσω ζέστη με κλιματισμό. έχω ένα κεντρικό 14άρι σε σημείο που ναι μεν ειναι κεντρικά αλλά δεν απλώνεται σωστά η ζέστη και ένα 9άρι στο παιδικό. Πόιντ ιζ οτι και τα 2 είναι παλιάς κοπής και είναι θορυβώδη, άγαρπα (η μικρή τους ένταση στον ανεμιστήρα είναι κάτι σαν τη μέση κ πάνω ρύθμιση στα νέας γενιάς.

Επίσης είναι 25ετίας και το δείχνουν και στο λογαριασμό (1 ευρώ το 5ωρο)
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Geo f1 έγραψε:Ενταξει..Σαν την ζεστη του καλοριφερ δεν εχει..
Το διαπιστωσαμε αυτες τις μερες που το αναψαμε..αλλο πραγμα λεμε!!! :lol:

ισχύει η ζέστη του καλοριφέρ έχει καλύτερη διάρκεια και δεν εξαφανίζεται μόλις σβήσουν (επίσης δεν ξηραίνει υπερβολικά τον αέρα με αποτέλεσμα ή να ξεραίνεται ο λαιμός ή να πρέπει να πίνεις πολύ νερό) είναι όμως αρκετά πιο ακριβό το πετρέλαιο

στη πολυκατοικία μου πάντως έγινε μετά από πολλά χρόνια διαχειριστής ο ξανά ο πατέρας μου και το ανάβει μανιωδώς :lol: δε ξέρω μόλις σκάσουν τα κοινόχρηστα τι έχει να ακούσει :whistlink: , μάλλον τους έχει χεσμένους
αλλά φέτος έχουμε σκάσει από τη ζέστη και μετά από χρόνια όταν ξυπνάω το πρωί δεν ξεπαγιάζω μέχρι να ντυθώ :metalo:
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#202812 Για να αποδώσει όπως πρέπει το κλιματιστικό, πρέπει καταρχάς να είναι inverter με τα σωστα btu (ανάλογα με το χώρο) και φυσικά τοποθετημένο, κατόπιν μελέτης του χώρου, εκεί που πρέπει. Επίσης, αν ρυθμιστεί σε μια νορμαλ θερμοκρασία (πχ 22°C) το αφήνεις στο auto και δεν ασχολείσαι.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#202816 Το καλοριφέρ είναι ΜΑΚΡΑΝ η καλύτερη θέρμανση . Ζεσταίνει γρήγορα και κρατάει την θέρμανση γιατί αυξάνει την θερμοχωρητικότητα των τοίχων . Το α/κ δεν έχει αυτή την δυνατότητα και είναι λύση μόνο για μικρής παραμονής κατοικίες , όπως εξοχικά που θέλεις γρήγορη θέρμανση για λίγο χρόνο .

Το πετρέλαιο παραμένει φτηνότερο καύσιμο από το α/κ , όπως και το Φ.Α. και το φτηνότερο όλων είναι η αντλία θερμότητας , ΑΝ καταφέρεις να την σετάρεις καλά .

Αλλά το καλύτερο από όλα είναι η μόνωση του κτιρίου και ο σωστός προσανατολισμός .

Δεν έχουμε κανένα μηχανολόγο εδώ να μας τα πει καλύτερα και μιλάνε οι μη έχοντες γνώση ?

Και κάτι τελευταίο , τα Α/Κ έχουν ένα θεματάκι σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες , κάτω από -7 .

Στα σπίτια με συνήθη μόνωση μετά το 1995 , η θέρμανση με τις σημερινές τιμές πετρελαίου δεν κοστίζει περισσότερο από 1-2 καφέδες την ημέρα .
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#202818 στο σπίτι μου πάντως αν και παλιό το κτίριο όταν άλλαξαν κουφώματα και μπήκαν διπλά τζάμια η διαφορά ήταν γιγάντια

σε ένα πιο σύγχρονο κτίριο η διαφορά θα είναι ακόμα πιο έντονη
Άβαταρ μέλους
By Pitt
criuser έγραψε:... Ζεσταίνει γρήγορα και κρατάει την θέρμανση γιατί αυξάνει την θερμοχωρητικότητα των τοίχων .

:dizzy:
Δεν έχουμε κανένα μηχανολόγο εδώ να μας τα πει καλύτερα και μιλάνε οι μη έχοντες γνώση ?
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Geo f1 έγραψε:
QsisVTS έγραψε:η καλύτερη ζέστη είναι από τον υπολογιστή όταν παίζεις :metalo:

AMD ?? :lol:

:metalo: :metalo: :metalo:
εννοείται φίλε με 150-170W και ασχολείσαι με το αγαπημένο σου χόμπυ και ζεσταίνεις το χώρο :superman:
(και συνολικά όλο το pc δε νομίζω να ξεπερνάει τα 400-450W)

για ένα μόνο δωμάτιο δεν υπάρχει κάτι πιο αποδοτικό

βέβαια το καλοκαίρι χαλάς ρεύμα για να μην πεθάνεις στον ιδρώτα

απλά όπως και το a/c θες συχνό καθάρισμα του κουτιού για να μην εισπνέεις σκόνη, το χειμώνα όμως είσαι πιο οικολογικός και από άπλυτο χίπη
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
criuser έγραψε:Το καλοριφέρ είναι ΜΑΚΡΑΝ η καλύτερη θέρμανση . Ζεσταίνει γρήγορα και κρατάει την θέρμανση γιατί αυξάνει την θερμοχωρητικότητα των τοίχων . Το α/κ δεν έχει αυτή την δυνατότητα και είναι λύση μόνο για μικρής παραμονής κατοικίες , όπως εξοχικά που θέλεις γρήγορη θέρμανση για λίγο χρόνο .

Το πετρέλαιο παραμένει φτηνότερο καύσιμο από το α/κ , όπως και το Φ.Α. και το φτηνότερο όλων είναι η αντλία θερμότητας , ΑΝ καταφέρεις να την σετάρεις καλά .

Αλλά το καλύτερο από όλα είναι η μόνωση του κτιρίου και ο σωστός προσανατολισμός .

Και κάτι τελευταίο , τα Α/Κ έχουν ένα θεματάκι σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες , κάτω από -7 .

Στα σπίτια με συνήθη μόνωση μετά το 1995 , η θέρμανση με τις σημερινές τιμές πετρελαίου δεν κοστίζει περισσότερο από 1-2 καφέδες την ημέρα .

Συγγνώμη, απλώς κάνεις σχεδόν παντού λάθος.
Ψάξτο λίγο και θα δεις.
Άβαταρ μέλους
By nass
#202842 Νομίζω ο criuser εννοεί (με τον αδόκιμο όρο που χρησιμοποίησε) ότι το καλοριφέρ ζεσταίνει τοίχους, πατώματα κτλ., που έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα και άρα αργούν να κρυώσουν, ενώ το A/C ζεσταίνει τον αέρα, που έχει πολύ μικρή θερμοχωρητικότητα και άρα κρυώνει αμέσως όταν το σβήσεις. Οτι δηλ. αν θέλεις ζεστό μόνιμα ένα χώρο, είτε θα έχεις 20 ώρες αναμμένο το A/C είτε 8 ώρες το καλοριφέρ (και ανάποδα, αν μπεις σε ένα παγωμένο εξοχικό με το A/C θα ζεσταθεί αμέσως σχεδόν ενώ με το καλοριφέρ θα πάρει ώρες). Ο Anonymous Founder βέβαια λέει ότι βάζει το A/C όλο το βράδυ και την άλλη μέρα το βράδυ είναι ζεστό --> :hmmm:

Εμείς πάντως βάλαμε Φ.Α. και είναι 30% κάτω το κόστος (και για το ζεστό νερό).
Άβαταρ μέλους
By GTS
#202854 Σχετικα με το a/c δεν θα μπορουσα να κοιμαμαι με οτοασπιδες οπως ο ΧαιΦαι. Ο θορυβος ειναι μεγαλος ειδικα το βραδυ.

Θερμανση με ζεστο αερα δεν ειναι ασχημη αν εχεις αεραγωγους σε ολο το σπιτι γιατι ειναι απλο συστημα αλλα δουλευει καλυτερα οταν ο αερας ερχεται απο το πατωμα και επισης πρεπει να εχει διακοπτομενη λειτουργια ωστε να μην δουλευει συνεχως. Σε καθε περιπτωση ο αερας θα ειναι πολυ ξηρος μεσα στο σπιτι.
Άβαταρ μέλους
By markvag
QsisVTS έγραψε:
Geo f1 έγραψε:
QsisVTS έγραψε:η καλύτερη ζέστη είναι από τον υπολογιστή όταν παίζεις :metalo:

AMD ?? :lol:

:metalo: :metalo: :metalo:
εννοείται φίλε με 150-170W και ασχολείσαι με το αγαπημένο σου χόμπυ και ζεσταίνεις το χώρο :superman:

Μπήκε πρόσφατα από άλλον χρήστη, αλλά νομίζω ταιριάζει και εδώ. Με αυτό όχι μόνο ζεσταίνεις το δωμάτιο που είναι ο υπολογιστής, αλλά παράγεις και ρεύμα για να ζεστάνεις και άλλο δωμάτιο! :rtfm: :svivhaha: :s_biggrin :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By criuser
Pitt έγραψε:
criuser έγραψε:... Ζεσταίνει γρήγορα και κρατάει την θέρμανση γιατί αυξάνει την θερμοχωρητικότητα των τοίχων .

:dizzy:

Αντί να στενοχωριέσαι , αν είσαι μηχανολόγος κάνε μας μια ανάλυση για το φλέγον θέμα .

Νας σωστά τα λες .

ΗΦ κανένας δεν ασχολείται με Α/Κ για θέρμανση . Εχουμε το πετρέλαιο με συντελεστή απόδοσης γύρω στο 80-85 % ,το ΦΑ με συντελεστή γύρω στο 90-95 % και τις αντλίες θερμότητας με απόδοση πάνω από 2 . Οι αντλίες συνδυάζονται είτε με ενδοδαπέδια , είτε με σώματα χαμηλών 'η υψηλών θερμοκρασιών , είτε με fan coils . Για την ενδοδαπέδια έχω αμφιβολίες για την περιοχή από την Λαμία και νοτιότερα , όπου οι έντονες αλλαγές της θερμοκρασίας και η αδράνεια του συστήματος , ίσως οδηγούν σε σπατάλες .