- 18 Ιαν 2016, 09:43
Μια συμαζεμένη μηχανή με ένα ζουμ θέλω, και η ΝΧ με τον 16-50 φαίνεται να είναι τέτοια. Από εκεί και πέρα δεν θα πάρω άλλα φακά, έχω 10 στο συρτάρι και με έναν αντάπτορα των 10-20 ευρών, αν θέλω, μπορώ να τα αξιοποιήσω και στη ΝΧ. Αν ντε και καλά θέλω και άλλους - ΝΧ όνλυ- φακούς, μάλλον η (μικρή) γκάμα της Σαμσούγκ και μερικών ανεξάρτητων με υπερκαλύπτει, και μάλιστα με τιμές ξεφτί σε σχέση με άλλους μαρκάτους (έως και -50%). Κάποιοι είναι και πολύ καλοί μάλιστα.
Από μια άλλη οπτική γωνία τώρα, πολύ ενδιαφέρουσα : Ακούγεται οξύμωρο, αλλά οι φήμες ότι το σύστημα ΝΧ είναι στην κόψη του ξυραφιού, άλλοι λένε για σύντομη απόσυρση, άλλοι για πώληση στην Νίκον για να μπει με το δεξί η τελευταία στις ακάθρεπτες*, μου είναι τουλάχιστον αδιάφορες.
Για να μην πάω παραπέρα και πω ότι είναι το καλύτερο call για να μπω ακάθεκτος άμα τη ανακοινώσει της κηδείας του.
Και τούτο διότι ενώ τα λεφτά υπάρχουν, ούτε καούρα να γίνω νικονίστι/λαικίστι κ.ο.κ. έχω, ούτε τυφλός είμαι να μην καταλαβαίνω ότι και το καλύτερο σώμα να πάρω σε μια 5ετία (το πολύ) θα είναι
ΤΕΡΜΑ ΠΑΣΕ και θα υποσκελίζεται σε επιδόσεις από ΠΟΛΥ φθηνότερα.
Αντιλαμβάνοντας λοιπόν ότι οι μέρες της φιλμάτης Πράκτικα όπου την έβγαλα για 25 χρόνια με ένα
μετάχειρο σώμα-χάρμα οφθαλμών, εργονομίας και αποτελεσμάτων- και με μόνη ανάγκη την αλλαγή μιας μπαταρίας 3 ευρώ πέρασαν ανεπιστρεπτί, ξέρω ότι η φηφιακή που θα πάρω θα είναι για 3-5 χρονάκια και μετά θα τη χώσω αβαζελίνωτη για μια καινούργια. Άρα γιατί να μην ξοδέψω όσο λιγότερα γίνεται αντί για πολλά, υπό την αίρεση βέβαια ότι θα κάνω τη δουλειά μου? Αυτή τη στιγμή βρίσκεις κιτ της ΝΧ με 450 ευρά (έκανε λανσάρισμα με 600-700), θέλω 620 για Σόνυ Α6000, 700 για Φούτζι και 800 για Όλυ, και 1.000 για αναλόγων επιδόσεων Νίκον/Κάνον δσλρ. Πάω στοίχημα ότι σε 3 μηνάκια θα παίρνεις καινουργές κιτ ΝΧ 500 με 300 ευρώ, και θα γίνεται πάρτυ και με τα μετάχειρα, ότι το καλύτερο για ΒΡΑΧΥΧΡΌΝΙΑ αγορά.
Οι προβληματισμοί μου είναι 2, αν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου χωρίς σκόπευτρο, και αν η ΝΧ πράγματι δίνει αντίστοιχες λήψεις με τον προαναφερθέντα ζουμ (επισυνάπτω λινκ συγκριτικού με άλλες υποψήφιες ή και μπέντσμαρκ).
*παραμπιμτόντως, θεωρώ ότι σε 5 χρόνια το 99% του κόσμου θα τραβάει με ακάθρεπτες, και το 1% των παραδοσιακοί και αμετανόητοι, ή για κάποιες ειδικές εφαρμογές θα επιμένουν σε κλασσικά σκόπευτρα TTL. Είναι τέτοια τα ΘΗΡΙΩΔΗ πλεονεκτήματα σε βάρος/όγκο και ίσως και κόστος, που κάνουν ΚΡΑ ακόμη και στον πλέον αδαή. Η δε επιτυχία των Σόνυ Α7 που μπήκαν σφήνα στις Νίκον/Κάνον στον μικρό, αλλά πρεστιζάτο, χώρο των φφ επαγγελματικών δεν έχει διαφύγει της προσοχής τους.
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=samsung_nx500&attr13_1=sony_a6000&attr13_2=oly_em10ii&attr13_3=fujifilm_xt10&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=200&attr16_1=200&attr16_2=200&attr16_3=200&attr171_2=off&normalization=full&widget=1&x=-0.8934966149748302&y=0.16341717861414875