- 06 Ιαν 2016, 11:35
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Τι ήθελα και ανέφερα χτες στη σύζυγο ότι αρκετοί συνάδελφοι (σχεδόν όλοι) έχουν στα σπίτια τους στεγνωτήρια ρούχων, άρχισε τη γκρίνια ότι πρέπει σώνει και καλά να αγοράσουμε κι εμείς, να γλιτώσει χαμένο χρόνο απλώματος, σιδερώματος κλπ. Μέχρι και για λέρωμα των απλωμένων ρούχων από οσμές τζακιών, γύρη την άνοιξη κλπ θυμήθηκε.
Εν πάση περιπτώσει θα ήθελα τα φώτα σας. Καταρχάς όντως μου έκανε εντύπωση ότι 3 στους 3 που ρώτησα στη δουλειά μου έχουν εδώ και χρόνια στεγνωτήριο ρούχων στα σπίτια τους και μάλιστα αρκετά ακριβό (Miele). Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 14 χρόνια που έχω αγοράσει ηλεκτρικά για το νοικοκυριό μου ποτέ δεν είχα σκεφτεί σοβαρά μια ανάλογη αγορά για τους γνωστούς λόγους (ηλιοφάνεια Ελλάδας, μικρή διάρκεια χειμώνα, στην Αττική τουλάχιστον, κι όχι μόνο). Από την άλλη βέβαια είναι αλήθεια ότι όσο μικρός και να είναι ο χειμώνας σε διάρκεια, την υγρασία του και τις βροχές/συννεφιές του τις έχει ο καιρός κι εδώ. Επιπρόσθετα όντως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει παραγίνει το κακό με τη δυσοσμία και το καυσαέριο από σόμπες και τζάκια το χειμώνα στην ατμόσφαιρα πολλών περιοχών της Αττικής, και αυτής που μένω.
Από την εμπειρία σας όσοι έχετε στεγνωτήρια στα σπίτια, πόσο αναγκαία τα θεωρείτε για το σύγχρονο νοικοκυριό εν Ελλάδι; Σε σχέση με τα θέματα που προανέφερα (οσμές, ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ) πόσο ευχαριστημένοι είστε από τη χρήση τους;
Επίσης σε σχέση με τα ρούχα, κατά πόσο επηρεάζεται η μακροζωία τους από τη χρήση των στεγνωτηρίων για το στέγνωμα; (προφανώς εξαιρούνται, τουλάχιστον, τα πάσης φύσης μάλλινα).
Τέλος από όσο είδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2 βασικές τεχνολογίες: Αυτή με αντλία θερμότητας κι αυτή με συμπυκνωτή (χρήση αντιστάσεων) με την πρώτη να είναι τουλάχιστον 2 φορές οικονομικότερη της δεύτερης σε κατανάλωση ενέργειας (μέσος όρος 2,2 kWh έναντι 4,5-5) αλλά και περίπου διπλάσιας τιμής αγοράς για τις αντίστοιχες συσκευές.
Κατά πόσο αξίζει να αγοραστεί μια σχετικά ακριβή συσκευή (600+ ευρώ) για χρήση 1-2 φορές την εβδομάδα επί 4-5 μήνες το χρόνο;
Από εταιρείες σε τι προτείνετε να κοιτάξω; Μια πρώτη διερεύνηση με οδηγεί σε AEG, Bosch, Siemens.