Η Πένταξ δυστυχώς δεν βγάζει φουλ φρέιμ ψηφιακή, θα το κάνει οσονούπω και θα κοστίζει περί τα 2-2,5 χιλιάρικα το σώμα μόνο. Πολλά τα λεφτά Άρη ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι θα χρειαστώ σώμα μόνο, ο Σίγμα θα είναι φουλ κομπάτιμπλ (ίσως).
Να πάω σε Νίκον/Σόνυ φουλ φρέιμ ? (η Κάνον έφαγε ντιλίτ, πρέπει να την τιμωρήσω διότι την έχω πατήσει δύο φορές με μικρή ψηφιακή της). Η πρώτη είναι καλή επιλογή, αλλά θέλω 1700 ευρά για την 750άρα συν κανά 500άρικο για ένα ανάλογο ζουμ. Η Σόνυ προσφέρει απλόχερα συμβατότητα με παλιές μοντούρες, αλλά ίσως κάποιο λάκκο να έχει η φάβα και η νέα 7αρα κάνει 3 χιλιάρικα (έλεος).
Να πάω σε δσλρ με μικρότερο αισθητήρα? Είμαι απόλυτα οκ με τα βασικά σπεκς (10 φπς, ίματζ σταμπιλαιζέισο, 1/8.000, αστροφωτογράφηση, εξωγήινοι, ΙΣΟ 800.000 κ.τ.λ. εξτριμιές των μεγάλων μου είναι παγερά ΑΔΙΑΦΟΡΑ) , οι τιμές είναι μούρλια, αλλά μάλλον θα αρχίσουν οι συμβιβασμοί που θέλω να αποφύγω στην ποιότητα εικόνας και στην συμβατότητα με την παλιά σειρά φακών λόγω κροπ φάκτορ.
Να ξεχάσω παντελώς τον παλιό εξοπλισμό? Ίσως είναι η καλύτερη λύση. Θα πρέπει να μείνω όμως με έναν βασικό ζουμ στο νέο σετ, να αποδεχθώ τον μικρό αισθητήρα, να χώσω αβαζελίνωτα όλα τα παλιά συμπράγκαλα και βάλω το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη να πάρω και κανέναν έξτρα φακό της αρεσκείας μου αργότερα. Όσο αντέχει ακόμη η μηχανή δηλαδή προτού ξαναπεράσουμε από το ταμείο για το επόμενο μονδέλο.
Αυτή την περίοδο θα ήθελα να δω σοβαρό συγκριτικό μεταξύ δσλρ φουλ φρέιμ και δσλρ μικρού αισθητήρα του ιδίου κατασκευαστή, ίσως και 4/3 για να κρίνω τι χάνω αν δεν πάω στην πρώτη.

(το link που είχα postάρει προηγουμένως λογικά είναι είναι mark I, ενώ αυτή η ΙΙ)