Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kacey
#191930 το "overkill" εξαρταται και απο το "τι" 35τμ ειναι. Μονωση? Κουφωματα? Επειδη λιπον μιλαμε για σπιτι του 1971 με κουφωματα αλουμινιου και διπλα τζαμια αλλα οχι μονωση, η inventor στο site της για αυτα τα χαρακτηριστικα απανταει οτι χρειαζομαι 17700btu, αρα το 18αρι θα ειναι οριακο (?). Δεδομενου οτι το 24αρι ειναι 100ε παραπανω, μαλλον προς τα εκει κλινω.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
#191937 Απο το 91 που πρωτομπηκαν a/c ψύξης/θέρμανσης, μέχρι το 1997 που μπήκε και δεύτερο (mitsubishi δαπέδου), ζεσταξνονταν μια χαρα 2 υπνοδωμάτια όπως ακριβως τα αναφέρεις, με 9αρι stiebel eltron, σε σπίτι με ξύλινα κουφώματα, τελευταίου ορόφου, χωρίς μόνωση απο πανω.
Στο εξοχικό έχουμε 2 12αρια firstline (νυν carefour home), στρατηγικά τοποθετημένα ώστε να κρυωνουν κυρίως το καλοκαίρι (και το χειμωνα να ζεσταινουν επικουρικά μαζί με το τζάκι και το καλοριφέρ...μιας και πάμε αραιά και θέλει μπολικες ώρες να ζεσταθεί το παγωμένο σπίτι), σπίτι 90-100 τετραγωνικών, με ψευδοροφη και κεραμοσκεπή απο πανω κι αλουμινια επαλληλα με διπλα τζάμια.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#191952 οκ, αλλα το θεμα μας δεν ειναι τα 100ε διαφορας που εχει το 18αρι με το 24αρι (που μπορει αργοτερα να παει να μπει και σε καποιο αλλο σπιτι), οποτε μην απασχολουμαστε με αυτο. Εχει κανεις γνωμη για τα inventor?

αν καταλαβα καλα, οι διαφορες των σειρων passion & vision τελικα ειναι στον ιονιστη και οτι η ακριβη ειναι Α+++ και στο 24αρι, ενω η αλλη μονο στο 18αρι.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#191973 Τα Inventor είναι rebranded GREE. Gree σημαίνει ποιοτικά κινέζικα (είναι η γνωστότερη κινέζικη εταιρεία κλιματιστικών).
Δεν το λέω για να σε αποτρέψω, απλώς για να μην σου πουλήσουν φούμαρα. Στην Κίνα φτιάχνονται και πολλά από τα άλλα, ακόμη και τα φθηνά LG ή Samsung φτιάχνονται Κίνα γιατί η Κορέα είναι πολύ ακριβή. Για Made in Japan δε, σε νορμάλ τιμές ξέχασέ το καλύτερα...

Όσο για την 10ετή εγγύηση των Inventor/Gree είναι λίγο απάτη, γιατί για να ισχύει πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνεις συντήρηση σε συγκεκριμένους τεχνίτες. Στο τέλος της 10ετίας, θα το έχεις ξαναπληρώσει τουλάχιστον 1 φορά το κλιματιστικό!
:lol:
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
kacey έγραψε:οκ, αλλα το θεμα μας δεν ειναι τα 100ε διαφορας που εχει το 18αρι με το 24αρι (που μπορει αργοτερα να παει να μπει και σε καποιο αλλο σπιτι), οποτε μην απασχολουμαστε με αυτο. Εχει κανεις γνωμη για τα inventor?

αν καταλαβα καλα, οι διαφορες των σειρων passion & vision τελικα ειναι στον ιονιστη και οτι η ακριβη ειναι Α+++ και στο 24αρι, ενω η αλλη μονο στο 18αρι.

Κάτι τελευταιο.
Δεν είναι μονο τα 100 ευρώ αγοράς, προφανώς δεν το είπα μονο γι αυτό. Εχεις τις συνθήκες για εγκατάσταση; γιατί αλλά ρεύματα/καλώδια θέλει ενα 9-12αρι, αλλά 16αρι, αλλά 24αρι.
Αν ομως εχεις ηδη ξεχωριστή παροχή από τον πίνακα, μονο για το 24αρι σου, προχωρα το.
Άβαταρ μέλους
By Morx
Anonymous Founder έγραψε:Όσο για την 10ετή εγγύηση των Inventor/Gree είναι λίγο απάτη, γιατί για να ισχύει πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνεις συντήρηση σε συγκεκριμένους τεχνίτες. Στο τέλος της 10ετίας, θα το έχεις ξαναπληρώσει τουλάχιστον 1 φορά το κλιματιστικό!

Τρου, διαβασα καποια "εξαιρουνται" σε φυλλαδιο απο κλιματιστικο φιλου ΦΕΤΟΣ μαλιστα το καλοκαιρι για την εγγυηση ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ που αναφερει οταν του το εγκατεστησαν και αραζαμε σπιτι του ενω εξω εβραζε ο τοπος...!

Εαν μπορουσαν να "απαγορευσουν" γραπτως στο φυλλαδιο το καπνισμα, θα το εκαναν με την προφαση οτι θα βγαλει καρκινο στα φιλτρα!

Βεβαια, δεν ξερω για τα τωρινα LG ... θυμιστε μου να βαλω μια φωτογραφια πιο μετα απο το δικο μου A/C ...
Άβαταρ μέλους
By kacey
Alxnks έγραψε:
kacey έγραψε:οκ, αλλα το θεμα μας δεν ειναι τα 100ε διαφορας που εχει το 18αρι με το 24αρι (που μπορει αργοτερα να παει να μπει και σε καποιο αλλο σπιτι), οποτε μην απασχολουμαστε με αυτο. Εχει κανεις γνωμη για τα inventor?

Κάτι τελευταιο.
Δεν είναι μονο τα 100 ευρώ αγοράς, προφανώς δεν το είπα μονο γι αυτό. Εχεις τις συνθήκες για εγκατάσταση; γιατί αλλά ρεύματα/καλώδια θέλει ενα 9-12αρι, αλλά 16αρι, αλλά 24αρι.
Αν ομως εχεις ηδη ξεχωριστή παροχή από τον πίνακα, μονο για το 24αρι σου, προχωρα το.

σε αυτο εχεις δικιο, και το σκεφτηκα και μονος μου στο ενδιαμεσο. Εχω ξεχωριστη παροχη αλλα με 16αρα ασφαλεια και το site για το 24αρι λεει μεχρι 22Α. δεν ξερω αν ειναι απλα θεμα μικρης ασφαλειας ή αν υπαρχει θεμα με το καλωδιο, αλλα υποθετω οτι και τα δυο αλλαζονται?
Anonymous Founder έγραψε:Τα Inventor είναι rebranded GREE. Gree σημαίνει ποιοτικά κινέζικα (είναι η γνωστότερη κινέζικη εταιρεία κλιματιστικών).
Δεν το λέω για να σε αποτρέψω, απλώς για να μην σου πουλήσουν φούμαρα. Στην Κίνα φτιάχνονται και πολλά από τα άλλα, ακόμη και τα φθηνά LG ή Samsung φτιάχνονται Κίνα γιατί η Κορέα είναι πολύ ακριβή. Για Made in Japan δε, σε νορμάλ τιμές ξέχασέ το καλύτερα...

Όσο για την 10ετή εγγύηση των Inventor/Gree είναι λίγο απάτη, γιατί για να ισχύει πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνεις συντήρηση σε συγκεκριμένους τεχνίτες. Στο τέλος της 10ετίας, θα το έχεις ξαναπληρώσει τουλάχιστον 1 φορά το κλιματιστικό!

κατανοητο. απο τη στιγμη βεβαια που ο δικος μου ανθρωπος ειπε οτι ειναι πολυ καλα, νιωθω καλυμμενος.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
kacey έγραψε:
Alxnks έγραψε:

Κάτι τελευταιο.

σε αυτο εχεις δικιο, και το σκεφτηκα και μονος μου στο ενδιαμεσο. Εχω ξεχωριστη παροχη αλλα με 16αρα ασφαλεια και το site για το 24αρι λεει μεχρι 22Α. δεν ξερω αν ειναι απλα θεμα μικρης ασφαλειας ή αν υπαρχει θεμα με το καλωδιο, αλλα υποθετω οτι και τα δυο αλλαζονται?

Δεν είναι έτσι απλα τα πράγματα.
Για 16αρα ασφάλεια λογικά εχεις 2.5αρι καλώδιο.
Για 22Α χρειαζεσαι 4αρι, το οποίο όμως θα ναι πολυ οριακό, αρα θα πας λογικά σε 6αρι. Χωράει να περάσει 6αρι καλώδιο απο τις υπάρχουσες σωλήνες; έχουν άλλα μέσα; ακόμη κι αν δεν έχουν, χωράει 6αρι απο τις γωνίες κτλ που πιθανως υπαρχουν;
Κι ολα αυτά προϋποθέτουν μερεμετια φυσικά, άνοιγμα κουτιών, τράβηγμα καλωδιων...και μετα βάψιμο για να καλυφθούν οι ζημιες :D
Τέλος...είπες παλιουτσικο σπίτι; αρα γενική ασφάλεια τι εχεις; 35αρα; 40αρα; αν μονο το ενα a/c σου θέλει 22...καταλαβαίνεις τι σημαίνει ε; η ΔΕΗ σε μονοφασικο δίνει πια και 63Α...αλλά εκεί μπλεκεις και με νέα καλώδια απο το ρολόι ως το σπίτι, συν φυσικα επικαιροποιημενη ηλεκτρολογική μελέτη του σπιτιού για να στη δωσουν κτλ κτλ.
Όπως είπα, τα 100 παραπανω ευρώ της αγοράς και το overkill απόδοσης είναι τα λιγότερα δεινά :p
Άβαταρ μέλους
By kacey
#192110 το καλωδιο φευγει απο το πινακα και τρεχει εξωτερικα (πανω στο τοιχο) στις γωνιες του τοιχου. δεν φαινεται ή δεν ΜΟΥ φαινεται ΠΙΑ, γιατι ειναι ετσι δεκαετιες. Οποτε το να αλλαχτει το καλωδιο μονο του, ειναι ευκολο. Για τα αλλα, θα αποφανθει ο ηλεκτρολογος.

γενικη ασφαλεια εχω 40αρα, αρα μου λες οτι για το υπολοιπο σπιτι θα περισσευουν 18Α οταν το AC θα δουλευει στο τερμα γκαζι, σωστα?

αν ομως και εκει εχουμε σκηνικο "υπαρχει 40αρα αλλα το δικτυο/κυκλωμα του σπιτιου σηκωνει περισσοτερο", καλυπτομαστε με αλλαγη ασφαλειας?

τεσπα, ηλεκτρολογος. αυριο θα ξερω.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
kacey έγραψε:το καλωδιο φευγει απο το πινακα και τρεχει εξωτερικα (πανω στο τοιχο) στις γωνιες του τοιχου. δεν φαινεται ή δεν ΜΟΥ φαινεται ΠΙΑ, γιατι ειναι ετσι δεκαετιες. Οποτε το να αλλαχτει το καλωδιο μονο του, ειναι ευκολο. Για τα αλλα, θα αποφανθει ο ηλεκτρολογος.

γενικη ασφαλεια εχω 40αρα, αρα μου λες οτι για το υπολοιπο σπιτι θα περισσευουν 18Α οταν το AC θα δουλευει στο τερμα γκαζι, σωστα?

αν ομως και εκει εχουμε σκηνικο "υπαρχει 40αρα αλλα το δικτυο/κυκλωμα του σπιτιου σηκωνει περισσοτερο", καλυπτομαστε με αλλαγη ασφαλειας?

τεσπα, ηλεκτρολογος. αυριο θα ξερω.

Σκέφτηκα και τη λύση καλώδιο εξωτερικά, αλλά 1). δεν περίμενα να εχεις ηδη και 2). ΔΕΝ αντεχω να βλέπω εξωτερικά καλώδια (κανει loop με το 1)..οποτε δεν το ανέφερα. Αν εσύ εχεις συμβιβαστεί οπτικά/αισθητικά, πάσο.
Όχι, ακόμα κι αν καλύπτεται η εντπς σπιτιού καλωδίωση, για μεγαλύτερη ασφάλεια θες αλλα καλώδια απο το ρολόι ως τον πινακα (αλλη γενική ασφάλεια εντος πίνακα επίσης)..ζορικο αλλά αν το χρειαζεσαι θα το υποστεις, δεν μπορεί το υπολοιπο σπίτι να ζει μονο με 18Α. Μια κουζίνα, κάνα μάτι, κανας θερμοσίφωνας, ενα άλλο a/c...θα κυνηγας να σβηνεις κατι για να αναβεις κάτι άλλο, δεν είναι ζωή αυτή.
Θα στα πει κι ο ηλεκτρολογος.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#192116 αλλο εννοουσα: αν η καλωδιωση απο το ρολοι ως το πινακα σηκωνει παραπανω, αλλα στο πινακα μπηκε γενικη 40αρα* ως "αρκετη" και μετα "βλεπουμε"?

*οι ασφαλειες του πινακα συνολικα ειναι για 128Α+θερμοσιφωνα που δεν μπορω να δω τι γραφει. δεν ξερω αν σημαινει κατι αυτο, αλλα πως βαζεις τοσο μεγαλυτερες συνολικα, απο τη γενικη. Προφανως ειναι να υπαρχει περιθωριο στο καθε δωματιο/συσκευη (φουρνος πχ) να δουλεψει με μεγαλα Α οταν δεν δουλευει κατι αλλο, αλλα και παλι ειναι >τριπλασιο της γενικης.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
#192117 Όχι δεν υπήρχε τότε "και μετα βλέπουμε". Μονο αυτό το μονοφασικο υπήρχε (40αρα στο ρολόι και 35αρα στο σπίτι). Εκτός, αν όπως εμας, σου έχουν περαστεί αναμονες για τριφασικό σε περιπτωση που το χρειαζοσουν μελλοντικά λόγω μεγαλύτερων καταναλώσεων. Αλλά και παλι χλωμό, μιας και το τριφασικό ήθελε 5 6αρια καλώδια (για 3 25αρες ασφάλειες σπιτιού, μια για κάθε φαση), ενω το ενισχυμένο μονοφασικο θέλει 3 16αρια (τώρα εχεις 3 10ρια).

Αυτό που λες, ισχυει..οι θεωρητικες καταναλώσεις του σπιτιού μπορεί να είναι άπειρες ανα μια, αλλά όταν αρχίσουν να αθροιζονται, πρωτο περιορισμό τρώνε απο την ασφάλεια της γραμμής (δεν μπορείς πχ στην 16αρα ενος δωματίου να δουλέψεις πανω απο τοσα, ή δεν μπορείς στης ηλεκτρικής κουζίνας να εχεις ταυτόχρονα όλα τα ματια και το φούρνο ανοιχτα), μετα απο τη γενική του σπιτιού (35αρα?) και τέλος απο εκείνη του ρολογιού (40αρα?).

Και προσοχή...ποτε δεν βάζεις σε υπάρχοντα καλώδια που έχουν υπολογισθεί πχ για 16αρα ασφάλεια, μια 20αρα και "καθαρίσες" με τα μεγαλυτερα σου φορτία. Γιατί η μεν ασφάλεια μπορεί να τα αντέχει, τα καλώδια όμως πιθανότατα όχι=λιώσιμο καλωδίων εντος τοίχων, δηλαδή φωτιά, δηλαδή αντίο σπίτι.

Έχει ενα ωραίο pdf εδώ:
http://www.manolas.gr/tables/pdf/dei_p1_4.pdf με διατομές, ασφάλειες κτλ
Άβαταρ μέλους
By thednick
Alxnks έγραψε:ζορικο αλλά αν το χρειαζεσαι θα το υποστεις, δεν μπορεί το υπολοιπο σπίτι να ζει μονο με 18Α. Μια κουζίνα, κάνα μάτι, κανας θερμοσίφωνας, ενα άλλο a/c...

Εγώ που ζώ σε σπίτι 110τμ (4 άτομα) με 25αρα (οι αρχαία παροχή Νο 1) τί να πω? :lol:

Τα σύγχρονα inverter πάντως έχουν τόσο χαμηλή κατανάλωση που αν εξαιρέσουμε τον χρόνο μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία (που συνήθως δουλεύουν στο full) μέτα η κατανάλωση τους μειώνεται απίστευτα πολύ... Αν δεν ανοιξουν όλα ταυτόχρονα σε μια πολύ κρύα μέρα δεν νομίζω ότι θα ζητήθεί εύκολα αθροιστικά η μέγιστη ισχύς τους.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
thednick έγραψε:
Εγώ που ζώ σε σπίτι 110τμ (4 άτομα) με 25αρα (οι αρχαία παροχή Νο 1) τί να πω? :lol:

Τα σύγχρονα inverter πάντως έχουν τόσο χαμηλή κατανάλωση που αν εξαιρέσουμε τον χρόνο μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία (που συνήθως δουλεύουν στο full) μέτα η κατανάλωση τους μειώνεται απίστευτα πολύ... Αν δεν ανοιξουν όλα ταυτόχρονα σε μια πολύ κρύα μέρα δεν νομίζω ότι θα ζητήθεί εύκολα αθροιστικά η μέγιστη ισχύς τους.

Εσυ:
1). Να κανεις το σταυρό σου
2). Κι επειδή απλα το να κανεις το σταυρό σου δεν θα σε σωσει, όπως ειπα..να κυνηγας τις καταναλώσεις σου, οπως ηδη το κανεις λογικα, ώστε να συνεχίσεις να μας γράφεις εδώ :)

Επισης, λογικα θα εχεις ακουσει οτι τνν ωρα που ξεκιναει ενα μοτέρ, ζητάει στιγμιαία παραπανω κι απο τα ονομαστικά του.
Επίσης, το οτι εσύ πχ εχεις παραμείνει με 25αρα, εποχής πολύ μικρών καταναλώσεων, δεν σημαίνει οτι το 2015, με τις καταναλώσεις της σημερινής εποχής, είναι λογικό/πρέπον να παίζουμε με τη φωτιά, γτ μπορεί και να καουμε.
Τέλος πάντων, ο καθένας κανει οτι θέλει σπίτι του, αλλά επειδή το σπίτι του διπλανού/πανω/κάτω δεν του φταίνε, ας έχει και μια ασφαλεια σπιτιού να αποζημιωθούν οι άλλοι έστω.
Άβαταρ μέλους
By thednick
Alxnks έγραψε:
Εσυ:
1). Να κανεις το σταυρό σου
2). Κι επειδή απλα το να κανεις το σταυρό σου δεν θα σε σωσει, όπως ειπα..να κυνηγας τις καταναλώσεις σου, οπως ηδη το κανεις λογικα, ώστε να συνεχίσεις να μας γράφεις εδώ :)

Επισης, λογικα θα εχεις ακουσει οτι τνν ωρα που ξεκιναει ενα μοτέρ, ζητάει στιγμιαία παραπανω κι απο τα ονομαστικά του.
Επίσης, το οτι εσύ πχ εχεις παραμείνει με 25αρα, εποχής πολύ μικρών καταναλώσεων, δεν σημαίνει οτι το 2015, με τις καταναλώσεις της σημερινής εποχής, είναι λογικό/πρέπον να παίζουμε με τη φωτιά, γτ μπορεί και να καουμε.
Τέλος πάντων, ο καθένας κανει οτι θέλει σπίτι του, αλλά επειδή το σπίτι του διπλανού/πανω/κάτω δεν του φταίνε, ας έχει και μια ασφαλεια σπιτιού να αποζημιωθούν οι άλλοι έστω.

Μου φαίνεται έχεις μπερδέψεις μερικά πράγματα.

α) Προφανώς και δεν είπα κανένας να γυρίσει σε μικρότερη κατανάλωση. Αυτό που είπα (και μάλλον δεν εγινε κατανοητό) είναι οτι μπορεί να βάλει είτε το 18αρι είτε το 24αρι (με φυσικά ανάλογη γραμμή απο τον πίνακα) και δει αν έχει προβλήματα ταυτοχρονισμού. Αν έχει μπορεί, μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση της παροχής

β) Το αν οι καταναλώσεις πλεόν αυξάνουν ή μειώνονται είναι υπο ζητήση. Τα τελευταία χρόνια η μέση κατανάλωση μου έχει μειωθεί, δεν έχει αυξηθεί. Οι πιο αποδοτικές συσκευές μάλλον παίζουν ρόλο σε αυτό.

γ) ΟΚ, προφανώς ένα μοτερ ζητάει παραπάνω απο την ονομαστική ισχύ του όταν ξεκινά. Και τι με αυτό? Και οι ασφάλειες για αυτό τον λόγο (ανάλογα με την καμπυλη τους) δεν πέφτουν σε peaks μικρής χρονικής διάρκειας. Στα inverter πάντως το θέμα της εκκίνησης απλά δεν υπάρχει, τουλαχιστον όχι με τη μορφή που έχει σε ένα μοτερ σταθερών στροφών (όπως των on-off)

δ) Με ποιόν ακριβώς τρόπο παίζω με τη φωτιά??? Δεν έχω τροποποιήσει την εγκατάσταση μου κατά μη νόμιμο τρόπο, δεν έχω αλλάξει τις ασφάλειες με μεγαλύτερες (που είναι προφανώς εγκληματικό). Η εγκατάσταση μου λειτουργεί εντός των προδιαγραφών της. Το αν εγώ αναγκάζομαι να προσέχω τις καταναλώσεις μου (που όπως είπα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα), δεν σημαίνει οτι η εγκατάσταση μου δεν ειναι ασφαλής ή ότι λειτουργεί εκτός προδιαγραφών. Με αυτή τη λογική ο παραπάνω φίλος θα έπρεπε να έχει παροχή 128A για να καλύψει όλες τις πιθανές ανάγκες του... :dizzy:
Τελευταία επεξεργασία από thednick και 01 Δεκ 2015, 17:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά