Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#186045 Αλλάχθηκαν σήμερα. Οι πίσω δισκόπλακες είχαν πολύ μεγαλύτερη φθορά από τις μπροστά. Το αμάξι έχει 102.000 χλμ κ δεν είχαν αλλαχθεί ποτέ.
Μπροστινή
Εικόνα
Εικόνα

ΠίσωΕικόνα
Εικόνα

Οι μπροστινές είχαν ψωμί ακόμη, κ το ΚΤΕΟ το πέρασαν αλλά τις άλλαξα μιας κ θα άλλαζα τακάκια κ σε 2 χρόνια θα έπρεπε να ξανά αλλάξω όλα μαζί...

Sent from space >
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#186049 πω πω οξειδωση :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#186179 Χαμός. Κ εγώ έπαθα πλάκα. Αλλά όπως είπε συνηθισμένο φαινόμενο...
Το αμάξι ήταν 6 χρόνια Ελλάδα κ 4 Γερμανία...

Sent from space >
Άβαταρ μέλους
By Serf
#192964 Project: Αλλαγή (με βελτίωση) φρένων
Ασθενής: Civic TypeR FN2 του 2007

Τα πίσω φρένα στο TypeR σύντομα (σε 2-3kkm) θα παραδώσουν πνεύμα (και δίσκοι και τακάκια). Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα εργοστασιακά ανταλλακτικά για να γλυτώσω όσο γίνεται το "καπέλο" by Σαρακάκης. Λέω αυτή την φορά να ασχοληθώ με aftermarket λύσεις.

Σκέφτομαι τα εξής:
- Αλλαγή με σωληνάκια υψηλής πίεσης (αεροπορικού τύπου;)
- Αλλαγή υγρών φρένων με καλύτερα DOT4 ή DOT5.1
- Αλλαγή πίσω δίσκων/τακακίων

Θα ήθελα να μην αλλάξω τώρα το μπροστά σετ δίσκων/τακακίων. Φαντάζομαι θα πρέπει τα πίσω να μην έχουν μεγάλοι απόκλιση στην απόδοση από τα εργοστασιακά ώστε να μην υπάρξει "ασυμφωνία" με τα μπροστά εργοστασιακά, σωστά;

Ακούω τις προτάσεις σας για κάθε ένα από τα τρία bullets. Η χρήση είναι all around μιας και το αυτοκίνητο εκτελεί χρέη καθημερινού ανθρωπομεταφορέα. Πιο σπάνια η έντονη χρήση σε στροφοδιαδρομές. Συνηθισμένη η χρήση με υψηλές ταχύτητες σε εθνικές/αυτοκινητοδρόμους.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#193182 Για νορμάλ χρήση, κάθε πόσα χλμ είναι να αλλάζονται οι δισκόπλακες; Ή πηγαίνει κατόπιν οπτικού ελέγχου;;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#193183 Δεν υπάρχει χιλιομετρικό όριο. Αν έχουν φθορά, το βλέπεις από το αν έχουν κάνει "νύχι" στο χείλος τους.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#193225 Το 95% των δίσκων έχουν όριο φθοράς τα 2mm συνολικά πχ 28/26 - 30/28 - 32/30 κλπ. μερικοί έχουν όριο 3mm αλλά είναι σπάνιοι.

Το όριο σε συνδυασμό με τις μονοπίστονες δαγκάνες καθορίζει την έξοδο του εμβόλου από την θήκη του, πέρα από αυτό το όριο το έμβολο αρχίζει κρεμάει και να ταλαντώνεται προκαλώντας φθορά στο έμβολο και στην θήκη του και ίσως υπάρεχει και διαρροή υγρών αν η δαγκάνα είναι χρόνων.

( Στις μονοπίστονες δαγκάνες η διαδρομή του εμβόλου είναι η διπλάσια από ότι στις πολυπίστονες )

Όσον αφορά τον δίσκο τώρα πέρα από το όριο φθοράς του μειώνεται και η θερμοχωρητικότητα του, δηλαδή αντέχει σε λιγότερα επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα, πχ σε κατάβαση από βουνό, που σε συνδυασμό με τακάκια φαγωμένα κατά το ήμιση ευνοούν το fade, δηλαδή μένεις από υπερθέρμανση στα φρένα.
Άβαταρ μέλους
By Orestis.D
21 quadra έγραψε:Το 95% των δίσκων έχουν όριο φθοράς τα 2mm συνολικά πχ 28/26 - 30/28 - 32/30 κλπ. μερικοί έχουν όριο 3mm αλλά είναι σπάνιοι.

Στα περισσοτερα μικρα vag που κυκλοφορουν με τα 256 φρενα, το οριο ειναι 22/19 !
Άβαταρ μέλους
By nEK
#193428 Καινπως βλεπουμε αν χρειαζονται αλλαγη οι πλακες? το μετραμε με καποιο οργανο? τα 2mm ειναι ο τυπικος κανονας? γιατι οι δικες μου μαλλον το εχουν φτασει μετα απο 201.000 χμ.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#193430 τις μετρας με παχυμετρο,αλλα υπαρχουν και ειδικα εργαλεια για αυτη τη δουλεια,που δεν χρειαζεται να βγαλεις καν τον τροχο.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#193435 Εγώ τις άλλαξα γιατί δεν περνούσαν ΚΤΕΟ. Έχουν 24 mm καινούργιες κ έφτασαν τα 22,1 κ δεν περνούσε. Οπτικά φαινόταν τέλειες. Κάθε δίσκος έχει άλλο πάχος. Πχ σε εμένα...

http://www.daparto.de/Teilenummernsuche ... peId=25784

Αλλά όταν τις μετράς πρέπει να έχεις ειδικό εργαλείο, που να μη μετρά το νύχι. Επίσης σκέψου πως το νύχι υπάρχει κ από την άλλη μεριά που δεν τη βλέπεις. Ουσιαστικά το νύχι απαγορεύεται να είναι μεγαλύτερο από 0,8 χιλιοστά. Αν έχει νύχι 1 χιλιοστό θέλουν άλλαγμα. Με 200.000 χλμ θα έχεις 1 εκατοστό. Εγώ τις άλλαξα στα 60.000 χλμ. Κ δεν πατώ φρένο πολύ. Τα πρώτα 30.000 χλμ που το είχε άλλος δεν ξέρω τι έκανε ο άλλος... Ίσως το προχωρούσε με το φρένο. Άλλο που λένε πολλοί είναι να αλλάζεις κάθε 2 χρόνια τακάκια για να μη σκληραίνουν κ τρώνε περισσότερο τον δίσκο...

Sent from space >
Τελευταία επεξεργασία από PeterPan και 04 Δεκ 2015, 23:23, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#193437 εμένα μπροστά είναι στο 1mm μετρημένο το νυχάκι, και πίσω έχει οξείδωση ακριβώς όπως του Peter Pan.

Στον πίσω άξονα, σε ένα σημείο είχε χάσει η μια σιαγόνα πίσω την πλευστότητά της λογω αλατιού ακινησίας και έχει καραφαγωθεί ανομοιόμορφα με οξειδώσεις, αλλά (εικάζω λόγω ΚΑΚΙΣΤΗΣ κατανομης βάρους του φιέστα) η πίσω δαγκάνα δεν εχει νυχάκι. Ίσως 3 4 δέκατα του χιλιοστού.

Δεν έχουν αλλαχτεί ποτε αλλά είναι γνωστή η λατρεία μου να μη πατάω φρένο, κάτι που φαίνεται αφού είμαι στα 300.000 χλμ και άνετα βγάζουν άλλα 100 έτσι. Έχοντας το μπεμπέ, όμως, θέλω να σοβαρευτώ και θα τα κάνω αλλαγή όλα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#193470 Στο Type R
- να μην βάλεις αεροπορικά. Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα μαρκούτσια δεν είναι άψογα άλλαξέ τα με καινούργια.
- υπάρχουν 1-2-3 υγρά που είναι πολύ καλά χωρίς να ξεφεύγουν οικονομικά. Και να τα αλλάζεις τελείως κάθε 2 χρόνια
- να αλλάξεις πίσω δίσκους και τακάκια. Αλλά προσοχή, δεν θέλεις τα πίσω φρένα να φρενάρουν πιο καλά από τα εμπρός γιατί μπορεί να μπλοκάρουν πρώτα και θα σκοτωθείς (το ABS δεν μπορεί να σε σώσει πάντα).
Πιο σωστό θα ήταν να άλλαζες μπρος πίσω δίσκους και τακάκια. Θα κάνει μεγάλη διαφορά. αν τα κάνεις όλα.

PeterPan
Εσένα νομίζω έχουν όριο φθοράς 1,6χιλιοστά

JimClark
Ανάλογα με το αυτοκίνητο (και βέβαια τους δίσκους και φυσικά και τα τακάκια) και τη χρήση. Σε άλλα κρατάνε 100.000χλμ και σε άλλα στα 20-30.000χλμ θέλουν άλλαγμα. Αν μάλιστα έχει μπει πιο άγριο τακάκι και υποστεί ανάλογη χρήση η φθορά του κοινού δίσκου επιταχύνεται.
Σε κάποιες περιπτώσεις που τα anrispin-ESP βαράνε υπερωρίες τα πίσω φρένα φθείρονται πολύ γρήγορα.