Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Anonymous Founder έγραψε:Αυτοί θα είναι 1-2 στο έτος. Φτωχοί αλλά πολύ έξυπνοι και κατάφεραν να πάρουν υποτροφία. Οι υπόλοιποι φτωχοί και απλώς έξυπνοι, μάλλον θα πάρουν τον :lipsealed: :lipsealed: !

Στην περίπτωση του δικού μου έτους, μια κοπέλα MIT και ένας φίλος στο Imperial. Και εγώ ήθελα Imperial, αλλά με τους βαθμούς μου δεν έπαιρνα πλήρη υποτροφία, μόνο sponsorship, και έπρεπε να συμπληρώσω ένα σεβαστό ποσό, το οποίο δυστυχώς δεν είχα.

Μάλλον βάζεις πιο κάτω τον πήχη που ανέφερα περί "διάκρισης" μεταξύ ικανών και απλά καλών. Οι λοιποί -όπως πιθανότατα και εμού συμπεριλαμβανομένου σε ένα "υποθετικό σενάριο"- είτε θα αρκεστούν σε πιο ταπεινά ιδρύματα, είτε σε χαμηλότερου επιπέδου μόρφωσης, είτε σε τεχνολογική/τεχνική κατάρτιση. Πιθανότατα το σκεπτικό μου δεν είναι τόσο "γενναιόδωρο" όπως το δικό σου....
Άβαταρ μέλους
By dimik
Anonymous Founder έγραψε:
dimik έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε::dizzy: :dizzy:
Όχι, καλύτερα να δίνουμε δάνεια στο λαό για να μορφωθεί και να τα χρωστάει για όσο δουλεύει! :s_shout

Άντε πάλι με το να μορφωθεί :slap: .....μόρφωση δεν σημαίνει πτυχίο πανεπιστημίου, αυτό είναι επαγγελματική ή επιστημονική εξειδίκευση και δεν είναι υποχρεωτική.
Όποιος θέλει κάνει οικονομίες, παίρνει υποτροφία λόγω επιδόσεων ή παίρνει δάνειο, πληθώρα επιλογών.

Το αν πρέπει να δίνονται σωρηδόν τέτοια δάνεια κλπ κλπ είναι άλλη κουβέντα.

Χμμ, θα διαφωνήσω εντελώς. Ένας που έχει πάει πανεπιστήμιο είχε πολύ περισσότερες ευκαιρίες να μορφωθεί από κάποιον που δεν πήγε. Ούτε είναι τυχαίο πως στατιστικά, οι πιο μορφωμένοι έχουν πτυχίο ή και μεταπτυχιακό τίτλο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιοι που δεν έχουν τέτοια πτυχία δεν έχουν μόρφωση).
Όλα τα στατιστικά δείχνουν πως είναι στο συμφέρον μιας κοινωνίας τα μέλη της να έχουν ΚΑΙ μόρφωση ΚΑΙ εκπαίδευση. Και η τριτοβάθμια, είναι και τα δύο.

Η πληθώρα των επιλογών που αναφέρεις, αφορά ανθρώπους που έχουν ήδη σημαντικό εισόδημα. Αν είσαι φτωχός, θα πάρεις (αν πάρεις) μικρό δάνειο και θα πας και σε χειρότερη σχολή, κλπ κλπ. Εκτός αν πάρεις υποτροφία (ελάχιστο ποσοστό συνολικά, ακόμη μικρότερο από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού).

Όπως και να 'χει, βλέπω πως καλά κρατεί το συμπέρασμα πως είναι ωραίο πράγμα να πληρώνεις ένα σκασμό λεφτά στο πανεπιστήμιο. Κάτι που στην Ευρώπη μόνον στο UK γίνεται και μόνον σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια που έχουν όνομα και χάρη. Στα υπόλοιπα, ακόμη κι όταν υπάρχουν δίδακτρα, είναι πολύ μικρά και μπορεί να τα αντέξει ο καθένας. Στα περισσότερα, είναι δωρεάν. Αλλά οι αμερικανοί είναι φίλοι μας και ξέρουν καλύτερα...
:vava:

Μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να μορφωθεί ΑΡΙΣΤΑ και χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, το ότι συνήθως όσοι δεν σπουδάζουν δεν ενδιαφέρονται γενικώς για την μόρφωση τους είναι συνηθισμένο και φυσικά αντανακλάται στα στατιστικά που επικαλείσαι. Οι λόγοι πίσω από αυτό όμως είναι άλλοι, όπως πχ αμόρφωτοι γονείς, οι μορφωμένοι θα "αναγκάσουν" τα παιδιά τους να σπουδάσουν όπως και θα τα "αναγκάσουν" να διαβάζουν κατά την διάρκεια της Β' Βάθμιας εκπαίδευσης.

Η Β' Βάθμια είναι απείρως σημαντικότερη από την Γ' Βάθμια και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το βάρος και η χρηματοδότηση, ώστε όλα τα παιδιά ασχέτως κοινωνικού ή οικονομικού στατους να βγαίνουν μορφωμένα κι ας μην καταλλήξουν να μαθαίνουν μετασχηματισμούς Fourier ή την σμιθιανή οικονομική θεωρία.

Ο ένας σκασμός λεφτά που πληρώνουν κάποιοι στο πανεπιστήμιο είναι ακριβώς λόγω τις λανθασμένης αντίληψης ότι πανεπιστήμιο=μόρφωση=καλή δουλειά, είναι καθαρά θέμα ζήτησης και προσφοράς και έχουμε φτάσει σε επίπεδο να δημιουργούνται σχολές που προσφέρουν "μόρφωση" τύπου "μελέτη για το φτάρνισμα της αγριόχηνας στις βαλτικές χώρες".
Άβαταρ μέλους
By criuser
#185451 Οι ανώτερες σπουδές , δεν παρέχουν μόρφωση , αλλά εκπαίδευση σε ένα επάγγελμα . Μην τα μπερδεύουμε . Ακόμα και οι θεωρητικές σπουδές παρέχουν μεν κάποια μόρφωση , αλλά πάλι περί εκπαιδεύσεως πρόκειται .

Οι εγκύκλιες σπουδές είναι αυτές που παρέχουν μόρφωση και εδώ υστερούμε πολύ τις τελευταίες δεκαετίες , κυρίως γιατί εκπαιδευτικοί γίνονται τυχαίοι άνθρωποι για το μεροκάματο του ΔΥ και όχι άνθρωποι με μεράκι .
Άβαταρ μέλους
By bibendum
The Ace έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Αυτοί θα είναι 1-2 στο έτος. Φτωχοί αλλά πολύ έξυπνοι και κατάφεραν να πάρουν υποτροφία. Οι υπόλοιποι φτωχοί και απλώς έξυπνοι, μάλλον θα πάρουν τον :lipsealed: :lipsealed: !

Στην περίπτωση του δικού μου έτους, μια κοπέλα MIT και ένας φίλος στο Imperial. Και εγώ ήθελα Imperial, αλλά με τους βαθμούς μου δεν έπαιρνα πλήρη υποτροφία, μόνο sponsorship, και έπρεπε να συμπληρώσω ένα σεβαστό ποσό, το οποίο δυστυχώς δεν είχα.

Μάλλον βάζεις πιο κάτω τον πήχη που ανέφερα περί "διάκρισης" μεταξύ ικανών και απλά καλών. Οι λοιποί -όπως πιθανότατα και εμού συμπεριλαμβανομένου σε ένα "υποθετικό σενάριο"- είτε θα αρκεστούν σε πιο ταπεινά ιδρύματα, είτε σε χαμηλότερου επιπέδου μόρφωσης, είτε σε τεχνολογική/τεχνική κατάρτιση. Πιθανότατα το σκεπτικό μου δεν είναι τόσο "γενναιόδωρο" όπως το δικό σου....

Αν πληρωνες ομως θα πηγαινες...οποτε δεν εχει να κανει ο πηχης μονο με την ικανοτητα αλλα και την τσεπη. Αν ειχες δε ολο το ποσο και πολυ χειροτερη ικανοτητα παλι ισως να μπορουσες να πας.

Ο HF το παει πιο πολυ στο ισες ευκαιριες για ολους. Αλλα ποιους ολους; Ολους τους ικανους και οχι ολους τους φραγκατους πχ
Άβαταρ μέλους
By pipinos1976
#185644 Δυστυχώς, και χωρίς να είμαι Αριστερός κτλ, δηλώνω ότι η εκπαίδευση είναι τελείως ταξική (100%, κάθετα, κατηγορηματικά, απόλυτα). Βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από το άντρο του βύσματος που λέγεται Στρατός. Δεν θα αναφέρω ξανά το προσωπικό μου παράδειγμα, αλλά φίλων. Ήταν από τους χειρότερους φοιτητές: 5ο έτος και να χρωστάνε 15 μαθήματα (να θυμίσω ότι η σχολή ήταν 4 έτη), στα εργαστήρια να μην πετυχαίνουν κύκλωμα μόνοι τους κτλ. Έλα, όμως, που μετά είχαν χρήμα (και βύσμα), οπότε συνέχισαν εκεί που οι περισσότεροι κολλήσανε, οπότε πήραν μετά από 11 χρόνια το phd τους (αυτό από μόνο του είναι εκτός από θαύμα και ένα μνημείο απάτης, για το οποίο, όμως, δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτά που ξέρω γιατί θα τους φωτογραφίσω) και τώρα βρίσκονται σε κάποιο ΑΕΙ ως καθηγητές. Οι φίλοι, της παρέας δηλαδή, τους δουλεύουν και λένε: εσείς τρέχετε ο ένας στη Nokia, ο άλλος σε μια ιδιωτική εταιρεία της πλάκας, ο 3ος κάνει τον καθηγητή σε ένα σχολείο, και αυτοί, που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε μόνοι τους (ειδικά ο ένας πέρασε πτυχίο και μετ/κο με copy-paste από αυτόν που δουλεύει στην Nokia τώρα), τώρα είναι καθηγητές σε Παν/μιο... Το χρήμα εξασφαλίζει, λοιπόν, πολλά πράγματα. Στις ελληνικές συνθήκες εξασφαλίζει ότι θα είσαι κοντά στον καθηγητή για όσο χρειαστεί, ώστε να του γίνεις απαραίτητος = θα πάρεις phd + θέση στη συνέχεια. Αντίστοιχα, στο Λύκειο π.χ., σου εξασφαλίζει ότι θα έχεις τον καλύτερο φροντιστή, άρα θα γράψεις πιο πάνω από αυτό που μπορείς μόνος σου ή ότι θα πας σε ένα ιδιωτικό σχολείο, όπου, με διάφορες ματσαράγκες, θα σε σπρώξουν, ώστε να έχεις περισσότερες ευκαιρίες να περάσεις.

Εξηγώ το τελευταίο. Δύο μαθητές μας από το σχολείο έφυγαν για ιδιωτικά της πλάκας κυριολεκτικά (με τον ένα να είναι από Αλβανία). Το σκεπτικό απλό: στο ιδιωτικό τους εξασφάλιζαν τα εξής: (α) 7 ώρες μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ τα γενικής παιδείας απλά δεν γίνονται, (β) μηδενικές απουσίες, ώστε στο τέλος να μένουν σπίτι και να διαβάζουν. Ο μέσος μαθητής του δημόσιου σχολείου αυτά τα προνόμια δεν τα έχει. Έτσι, λοιπόν, αυτός που είναι να γράψει 15, με τα παραπάνω κόλπα, θα γράψει 17. Ποιο το κέρδος; Και μόνο ότι μπορεί να μπει π.χ. Μαθηματικός στην Αθήνα αντί για την Πάτρα (τυχαίο παράδειγμα, άσχετο με τους βαθμούς που ανέφερα) έχει κέρδος τα χρήματα που θα ξοδέψει 4-6 χρόνια στην επαρχία (θα πληρώσει, βέβαια, ένα έτος στο ιδιωτικό σχολείο).

Ο μόνος τρόπος να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα είναι ο εξής ένας: Πανελλήνιες Εξετάσεις σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα μαθήματα, ΧΩΡΙΣ τράπεζα θεμάτων (για τους άσχετους που ακολουθούν κομματικές γραμμές η τράπεζα δίνει λύση - πραγματικά δημιουργεί προβλήματα αξιοκρατίας* μεγαλύτερα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει), με άγνωστα θέματα και επιτηρητές που θα έρχονται από διαφορετικά σχολεία. Ακριβώς, δηλαδή, όπως οι Πανελλήνιες που δίνονται στην Γ΄ Λυκείου.

Ευχαριστώ.

* Στα ιδιωτικά, με δικούς τους επιτηρητές, τα θέματα λύνονται στον πίνακα και καθαρίζεις. Έχεις και την δικαιολογία ότι τα θέματα ήταν τυχαία επιλογή από την τράπεζα, οπότε όλα ήταν αξιοκρατικά και άγνωστα. Φυσικά, μετά, δηλώνεις ότι κάναμε τόσο καλή δουλειά που οι μαθητές μας τα ήξεραν (αφού τα θέματα είναι γνωστά) και γι' αυτό έγραψαν άριστα. Στην πραγματικότητα δεν έχουν δει το βιβλίο Ιστορίας ούτε σε φωτογραφία, αλλά αρκεί να σου υπαγορεύσουν τί πρέπει να γράψεις και είσαι άριστος. Άσε που σε διορθώνουν και οι ίδιοι...
Άβαταρ μέλους
By Zorz
The Ace έγραψε: Βέβαια και εκεί ισχύει ότι και στις υπόλοιπες χώρες που δουλεύει παρόμοιο σύστημα (π.χ. UK): ο σοβαρός φοιτητής/άνθρωπος/οικογενειάρχης θα κάνει κουμάντο και θα τα φέρει βόλτα όπως πρέπει, εκτός και αν του τύχει σοβαρό απρόβλεπτο. Αλλιώς οι παρτάκηδες θα ζητάνε πάντα ελάφρυνση και διαγραφή και χαρίσματα κλπ κλπ :shifty:

Οι άλλες επιλογές είναι να μην πάρεις κανένα δάνειο, και να βασιστείς είτε στην δωρεάν παιδεία (ότι και αν σημαίνει αυτό), είτε να είσαι super και να πάρεις υποτροφίες σε οποιαδήποτε μορφή, είτε να τα έχεις στη τσέπη και να κάνεις κουμάντο με δικά σου λεφτά....

Ναι, ναι, η αριστεία πάνω απ'όλα..

http://thewireless.co.nz/articles/the-p ... on-a-plate

Όσο για τις υποτροφίες και την διαθέσιμη υποστήριξη στους άξιους αλλά φτωχούς φοιτητές:
http://www.bbc.co.uk/news/education-33444557

Anonymous Founder έγραψε: Κάτι που στην Ευρώπη μόνον στο UK γίνεται και μόνον σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια που έχουν όνομα και χάρη. Στα υπόλοιπα, ακόμη κι όταν υπάρχουν δίδακτρα, είναι πολύ μικρά και μπορεί να τα αντέξει ο καθένας. Στα περισσότερα, είναι δωρεάν. :vava:

Πλέον έχουν αλλάξει πολλά και κάνεις λάθος.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#185716 Θα συμφωνήσω με pipino και θα βάλω και ένα παράδειγμα απο το τομέα μου.Υπάρχουν γιατροί που μένουν 1 &2 χρόνια στο Λονδίνο ΑΜΙΣΘΟΙ για phd ή βοηθοί παρατηρητές σε νοσοκομεία.Καταλαβαίνεται τι θέση βρίσκουν μετά.
Ακόμα και εγω πριν προσληφθώ στη Πανεπιστημιακή στη Πραγα εμεινα 6 μήνες άμισθος , με ότι οικονομίες είχα απο το αγροτικό και με βοηθεια απο γονείς φυσικά.Οπότε καταλαβαινετε οτι χωρίς λεφτά σίγουρα δεν έχεις τις ίδιες ευκαιρίες.
Η σκληρη πραγματικότητα...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#185771 Δυστυχώς αυτό θα ισχύει πάντα.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το ποσοστό επιρροής των χρημάτων. Και αν το καταλαβαίνω σωστά, το Ελληνικο εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει πολύ καλύτερες πιθανότητες στον φτωχό απ' όσο το Αγγλικό.
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
Hellenic tifosi έγραψε:Δυστυχώς αυτό θα ισχύει πάντα.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το ποσοστό επιρροής των χρημάτων. Και αν το καταλαβαίνω σωστά, το Ελληνικο εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει πολύ καλύτερες πιθανότητες στον φτωχό απ' όσο το Αγγλικό.

Ακριβώς!

Η εκπαίδευση, όπως και πολλά άλλα, είναι απίστευτα ταξική στην Αγγλία (πχ αν είσαι εγγονός του λόρδου του Κάτω Πουτσοτριχασάιρ θα πας στο Eton έστω και αν είσαι στόκος). :tomato:

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι για πρόσβαση στην τριτοβάθμια δεν μετράνε μόνο οι εξετάσεις αλλά και η "συνέντευξη" (μη χέσω...). :tomato:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#185943 Σε εμάς το μεγαλύτερο αγκάθι ειναι τα φροντιστήρια - όμως πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα σταματήσουν να υπάρχουν. Καλώς η κακώς η πρόσβαση στα τοπ ιδρύματα είναι τρελό όνειρο για τον μέσο γονιό, και προφανώς θέλει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το παιδί του.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
#186029 Το θέμα των σπουδών και της καριέρας, όπως και γενικά η ζωή, είναι πολύ πιο σύνθετα για να μπορούν να ερμηνευθούν με διάφορες υπεραπλουστεύσεις. Και είναι ανθρώπινο, για κάτι που δεν πετύχαμε εμείς αλλά ανταγωνιστές μας, να παρασυρόμαστε εύκολα στη λογική του "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".

Η εμπειρία μου είναι ότι τελικά εσύ ο ίδιος καθορίζεις την τύχη σου, με βάση το ταλέντο/ικανότητες, τύχη, όρεξη και αντοχή σου. Με εξαίρεση την προσπέλαση σε ψηλά κυβερνητικά αξιώματα, π.χ. Υπουργού, αν δεν προέρχεσαι από το αριστοκρατικό (οικονομικό, μορφωτικό, πολιτικό) κοινωνικό περιβάλλον της Αθήνας.

Ειδικά στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, αν σε προπτυχιακό επίπεδο μάθεις 5 πράγματα και έχεις όρεξη και κουράγιο για αναζήτηση, υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες στην Ευρώπη και στον κόσμο για να κάνεις μεταπτυχιακά και PhD με υποτροφία.
Και μετά είναι ακόμα πιο εύκολο να κάνεις ένα καλό postdoc σε ακόμα πιο ψηλής ποιότητας ίδρυμα. Ο καθένας μόνος του καθορίζει τη τύχη του .... πάνω από όλα όμως πρέπει να έχει όρεξη και αντοχή.
Με μυαλά του καλά είμαι βολεμένος στο σπιτάκι μου, κολλάω και σε ένα καθηγητή στην Ελλάδα και κάνω PhD σε 11 χρόνια, το πιθανώτερο είναι ότι θα φθάσουν τα 50 και θα είσαι άνεργος ...
Άβαταρ μέλους
By kacey
#186036 @nass

στο "πολιτικη" που εγινε συζητηση για το ΦΠΑ, αναρωτηθηκες τι λογικη εχει να χρειαζεται φροντιστηριο καποιος μαθητης ιδιωτικου σχολειου.

Στην εποχη μου που ειχαμε δεσμες (πανελληνιες σε 4 μαθηματα, αναλογα με το τομεα που ηθελες να μπεις) ειχε μια χαρα λογικη: τα φροντιστηρια εκαναν εντατικα και αποκλειστικα μαθηματα πανω σε αυτα τα 4, για να περασεις τις πανελληνιες. καμμια σχεση δηλαδη με το καθημερινο μαθημα στο σχολειο, που δεν υπαρχει καν αυτη η δυνατοτητα.

Τωρα το συστημα εισαγωγης στη τριτοβαθμια ειναι τετοιο, δεν μπορω να εχω αποψη αλλα υποθετω οτι μπορει να γινεται κατι αντιστοιχο. Δηλαδη φροντιστηριο = εντατικη προετοιμασια για πανελληνιες.

Αν τωρα μιλας για φροντηστηριο = καλυτερο μαθημα επι των μαθηματων γενικης παιδειας που γινονται στο σχολειο υπο κσ, τοτε ναι φαινεται ως fail. αλλα και παλι, αλλο 30 παιδια σε μια ταξη και αλλο 10 (εμεις στο φροντιστηριο ημασταν παντα <8 φαντασου).

Adriver έγραψε:Η εμπειρία μου είναι ότι τελικά εσύ ο ίδιος καθορίζεις την τύχη σου, με βάση το ταλέντο/ικανότητες, τύχη, όρεξη και αντοχή σου. Με εξαίρεση την προσπέλαση σε ψηλά κυβερνητικά αξιώματα, π.χ. Υπουργού, αν δεν προέρχεσαι από το αριστοκρατικό (οικονομικό, μορφωτικό, πολιτικό) κοινωνικό περιβάλλον της Αθήνας.

ΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
By kacey
#186070 εγραψες αυτο: "αν δεν προέρχεσαι από το αριστοκρατικό (οικονομικό, μορφωτικό, πολιτικό) κοινωνικό περιβάλλον της Αθήνας." οταν μιλησες για ανωτατα κυβερνητικα αξιωματα και συγκεκριμενο παραδειγμα "υπουργος". Μπορει να κανω λαθος για τους συγκεκριμενους δυο, αλλα σιγουρα θα υπαρχουν παραδειγματα αυτου που λεω.