Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
bihlas87 έγραψε:Ευχαριστώ, ελπίζω να είναι συνηθισμένος και να το βρώ εύκολα. Τα ποδαράκια απέχουν 3mm
μεταξύ τους, δεν είναι δύσκολη η κόλληση αλλά αφού θα πάω έτσι κι αλλιώς σε ηλεκτρονικό
ας την κάνει αυτός.

Αν ειναι nichicon ειναι "καλη μαρκα" μην παρεις οτι να'ναι. ιδια χαρακτηριστικα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Pitt έγραψε:Tι σε νοιάζει με τι είναι κολλημένο; Αν θέλεις να αλλάξεις το καλώδιο, κόψε τους 3 αγωγούς μέσα στο πολύμπριζο και ένωσέ τους με το καλώδιο που θέλεις.

Ξέρω τι πρέπει να κάνω, το κατέ'ω :iconcool: αλλά καλά κάνεις που τα γράφεις :thumbsup:
Ρώτησα γιατί δεν έχει τύχει να ξαναδώ τέτοια κόλληση :hmmm: Μάλλον με θερμοκολλα πρέπει να είναι
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#182495 Απέφυγα να απαντήσω με τι είναι κολλημένο γιατί με μπέρδεψε το διαφανές που φαίνεται σαν θερμόκολλα που είπες. Μοιάζει πολύ με πόντα όπως είπε ο quadra, αλλά αμφιβάλλω αν είναι σκέτη πόντα γιατί το καλώδιο είναι πολύκλωνο και από την μεγάλη ένταση του ρεύματος κατά την κόλληση θα είχαν λιώσει και κοπεί οι λεπτοί αγωγοί και ίσως κάποιοι από αυτούς θα ήταν στον αέρα. Ίσως να είναι πόντα και από επάνω να έχουν βάλει κάποιο υλικό (παρόμοιο με την θερμόκολλα που είπες) για να συγκρατήσει τους λεπτούς αγωγούς που δεν συγκολλήθηκαν.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#182506 Ξέχνα ότι το καλώδιο θα είναι κολλημένο με θερμόκολλα, είναι ηλεκτροπόντα ή αυτόματη συγκόληση με καλάϊ και μετά βούτηγμα σε μπάνιο για επιχάλκωση, όλα αυτά τελείως αυτόματα γιατί η χαμηλή τιμή τους δεν επιτρέπει διαφορετική διαδικασία με το χέρι.

Λέω επιχάλκωση από το χρώμα που βλέπω όχι ότι είναι χάλκινα τα μεταλλικά λαμάκια, είναι χρωμιονικελίνη, ο χαλκός είναι ακριβό μέταλλο για να μπαίνει σε απλούς φτηνούς διακόπτες.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#182579 Δέν μου αρέσει πώς είναι κολλημένο το συγκεκριμένο πολύμπριζο. Δέν έχω δεί τέτοια κόλληση ξανα, φαίνεται σαν κόλλα. Μπορείς να επιβεβαιώσεις με το πολύμετρο αν είναι αγώγιμο αυτό το σημείο?

Πάντως, κόλλα ή όχι, δέν φαίνεται πολύ σόι το συγκεκριμένο. Υπάρχουν στο εμπόριο πολύμπριζα χωρίς καλώδιο και μάλιστα επώνυμα (Legrand), με κλέμες για να βάλεις δικό σου καλώδιο.
Άβαταρ μέλους
By BASSstarlet
BASSstarlet έγραψε:...

To «μυστήριο» λύθηκε, με led των 60mA, που έχουν μεγάλη διαφορά στη φωτεινότητα.
Υπάρχουν και 100mA αλλά δεν τα είχε φέρει ακόμα (Φανός στη Σολωμού).
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#183204 Μία κατασκευή που θέλω να κάνω εδώ και καιρό είναι ένα αυτοσχέδιο UPS για το ρούτερ, ωστε να συνεχίζω να έχω internet όταν πέφτει το ρεύμα.

Γιατί δέν θέλω ένα κλασσικό UPS:

Όταν τροφοδοτούμε ένα ρούτερ με ένα κλασσικό UPS γίνονται οι εξής μετατροπές ισχύος:

1) 12 Volt DC απο την μπαταρία του UPS
2) Ανύψωση σε περίπου 300 Volt DC
3) Μετατροπή σε εναλλασόμενο 220 Volt AC RMS (συνήθως μέσω ενός H-Bridge στα φτηνα UPS)

Μετά, μέσα στο τροφοδοτικό του ρούτερ
4) Τα 220 Volt AC ανορθώνονται σε 300 Volt DC
5) Tα 300 Volt DC μετατρέπονται σε AC μεγάλης συχνότητας (δεκάδες εώς εκατοντάδες KHz)
6) Η τάση AC περνά απο μετασχηματιστή, υποβιβάζεται και ανορθώνεται
7) 12 Volt DC στο βύσμα του τροφοδοτικού.

Εννοείται πως η κάθε μετατροπή προσθέτει απώλειες.

Οπότε γιατί να μήν παρακάμψουμε τα βήματα απο 2 εώς 6 και να πάρουμε τα 12 Volt της μπαταρίας και να τα τροφοδοτήσουμε απευθείας στο ρούτερ? :lol:

Σε πειράματα που έκανα, με το κλασσικό UPS η κατανάλωση πάνω στην μπαταρία είναι 1.1 Ampere. Με την μπαταρία απευθείας στο ρούτερ η κατανάλωση είναι μόλις 0.4 Ampere. Με σκέτη την μπαταρία δηλαδή έχουμε τριπλάσια διάρκεια.

Οπότε το αυτοσχέδιο UPS θα αποτελείται απο μία μπαταρία UPS, 12 Volt 7Ah,
Εικόνα

Παράλληλα με την μπαταρία θα συνδεθεί ένα τροφοδοτικό σαν το παρακάτω, το οποίο έχει επιλογή τάσης 13.5 Volt για φόρτιση τέτοιων μπαταριών

Εικόνα
http://www.emimikos.gr/MW3G15GS/

Επομένως, όταν υπάρχει ρεύμα, το τροφοδοτικό θα φορτίζει την μπαταρία και παράλληλα θα τροφοδοτεί και το ρούτερ.

Όταν κοπεί το ρεύμα η μπαταρία θα τροφοδοτεί το ρούτερ. Με πλήρως φορτισμένη μπαταρία το ρούτερ μπορεί να λειτουργεί για πάνω απο 10 ώρες.

Αυτό που μένει τώρα να φτιάξω είναι ένα κύκλωμα το οποίο θα αποσυνδέει την μπαταρία όταν η τάση της πέσει κάτω απο τα 9 Volt για να την προστατεύσει απο βαθεια εκφόρτιση.
Άβαταρ μέλους
By bill33
fubar.gr έγραψε:Μία κατασκευή που θέλω να κάνω εδώ και καιρό είναι ένα αυτοσχέδιο UPS για το ρούτερ, ωστε να συνεχίζω να έχω internet όταν πέφτει το ρεύμα.

Αν πέφτει το ρευμα στην περιοχή σου δεν θα πέφτει και στο καφαο ;Ή εκεί δεν χρησιμοποιείται ρεύμα; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
bill33 έγραψε:
fubar.gr έγραψε:Μία κατασκευή που θέλω να κάνω εδώ και καιρό είναι ένα αυτοσχέδιο UPS για το ρούτερ, ωστε να συνεχίζω να έχω internet όταν πέφτει το ρεύμα.

Αν πέφτει το ρευμα στην περιοχή σου δεν θα πέφτει και στο καφαο ;Ή εκεί δεν χρησιμοποιείται ρεύμα; :hmmm:

Τα κλασσικά καφάο δέν έχουν ρεύμα, είναι απλά κουτιά διακλάδωσης. Ουσιαστικά έρχεται ένα ζεύγος καλωδίων απο το κοντινότερο κέντρο του ΟΤΕ, φτάνει στο καφάο και απο το καφάο μέχρι το σπίτι σου. Η τροφοδοσία έρχεται απο το κέντρο του ΟΤΕ

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος στο κέντρο του ΟΤΕ έχουν ολόκληρες συστοιχίες απο μπαταρίες σαν την παρακάτω (η συγκεκριμένη είναι μικρούλα!):
Εικόνα

Οπότε αν κοπεί το ρεύμα τα τηλέφωνα αλλά και το internet συνεχίζουν και λειτουργούν.

Τώρα, οι καινούριες καμπίνες VDSL όντως έχουν ρεύμα και δέν ξέρω τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση, ούτε απο που έρχεται το ρεύμα, πιθανόν να μήν είναι της ΔΕΗ αλλά να έρχεται και το ρεύμα απο το κέντρο του ΟΤΕ, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να συνεχίζουν να το τροφοδοτούν.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#183298 Όταν αναφέρεστε σε UPS προφανώς θα εννοείται SPS που είναι και φτηνότερα από τα πραγματικά UPS που τροφοδοτούν τις συσκευές με καθαρό ρεύμα απαλλαγμένο από βιομηχανικούς θορύβους.

SPS = Stand by power supply
UPS = uninterruptible power supply

Tα SPS παρέχουν ρεύμα από το δίκτυο και όταν πέφτει το ρεύμα κάνουν μεταγωγή σε μερικά millisecond στην μπαταρία και μέσψ inverter συνεχίζεται η τροφοδοσία της συσκευής me 220 vac πχ του PC

Tα UPS τροφοδοτούν τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες επάνω τους με ρεύμα από την μπαταρία το οποίο ανορθώνεται σε DC πηγαίνει στην μπαταρία και στη συνέχεια μετατρέπεται μέσω inverter σε AC τροφοδοτώντας τις συσκευές.

Δεν νομίζω ότι στην αγορά των pc κυκλοφορούν UPS, όλα είναι SPS και ονομάζονται UPS με την ίδια γενική λογική που όλα τα σκούτερ τα λέγανε βέσπες και τώρα τα λένε παπιά και όλα τα ταχύπλοα τα λένε Κρίς κράφτ.