- 08 Νοέμ 2015, 15:26
Μία κατασκευή που θέλω να κάνω εδώ και καιρό είναι ένα αυτοσχέδιο UPS για το ρούτερ, ωστε να συνεχίζω να έχω internet όταν πέφτει το ρεύμα.
Γιατί δέν θέλω ένα κλασσικό UPS:
Όταν τροφοδοτούμε ένα ρούτερ με ένα κλασσικό UPS γίνονται οι εξής μετατροπές ισχύος:
1) 12 Volt DC απο την μπαταρία του UPS
2) Ανύψωση σε περίπου 300 Volt DC
3) Μετατροπή σε εναλλασόμενο 220 Volt AC RMS (συνήθως μέσω ενός H-Bridge στα φτηνα UPS)
Μετά, μέσα στο τροφοδοτικό του ρούτερ
4) Τα 220 Volt AC ανορθώνονται σε 300 Volt DC
5) Tα 300 Volt DC μετατρέπονται σε AC μεγάλης συχνότητας (δεκάδες εώς εκατοντάδες KHz)
6) Η τάση AC περνά απο μετασχηματιστή, υποβιβάζεται και ανορθώνεται
7) 12 Volt DC στο βύσμα του τροφοδοτικού.
Εννοείται πως η κάθε μετατροπή προσθέτει απώλειες.
Οπότε γιατί να μήν παρακάμψουμε τα βήματα απο 2 εώς 6 και να πάρουμε τα 12 Volt της μπαταρίας και να τα τροφοδοτήσουμε απευθείας στο ρούτερ?
Σε πειράματα που έκανα, με το κλασσικό UPS η κατανάλωση πάνω στην μπαταρία είναι 1.1 Ampere. Με την μπαταρία απευθείας στο ρούτερ η κατανάλωση είναι μόλις 0.4 Ampere. Με σκέτη την μπαταρία δηλαδή έχουμε τριπλάσια διάρκεια.
Οπότε το αυτοσχέδιο UPS θα αποτελείται απο μία μπαταρία UPS, 12 Volt 7Ah,

Παράλληλα με την μπαταρία θα συνδεθεί ένα τροφοδοτικό σαν το παρακάτω, το οποίο έχει επιλογή τάσης 13.5 Volt για φόρτιση τέτοιων μπαταριών
http://www.emimikos.gr/MW3G15GS/Επομένως, όταν υπάρχει ρεύμα, το τροφοδοτικό θα φορτίζει την μπαταρία και παράλληλα θα τροφοδοτεί και το ρούτερ.
Όταν κοπεί το ρεύμα η μπαταρία θα τροφοδοτεί το ρούτερ. Με πλήρως φορτισμένη μπαταρία το ρούτερ μπορεί να λειτουργεί για πάνω απο 10 ώρες.
Αυτό που μένει τώρα να φτιάξω είναι ένα κύκλωμα το οποίο θα αποσυνδέει την μπαταρία όταν η τάση της πέσει κάτω απο τα 9 Volt για να την προστατεύσει απο βαθεια εκφόρτιση.