- 22 Οκτ 2015, 09:28
Οπως έχω ξαναγράψει και εξηγήσει , θεωρώ σωστό μέτρο την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία .
Εχοντας περάσει εγώ από δημόσιο δημοτικό και πρότυπο γυμνάσιο-λύκειο , σαν πατέρας έστειλα και εγώ το παιδί μου στην ιδιωτική εκπαίδευση και μάλιστα στις καλές εποχές , όπου τότε τα δίδακτρα ήταν πιό λογικά .
Εχοντας πείρα και από άλλους φίλους που έστειλαν τα παιδιά τους σε άλλα ιδιωτικά , θεωρώ ότι τότε που τα δίδακτρα ήταν φτηνά , τα σχολεία αυτά πρόσφεραν ένα καλό παρκάρισμα και μια μέτρια εκπαίδευση σε καλό περιβάλλον και με υποδομές που δεν είχαν τα δημόσια σχολεία .
Αλλά τότε το κύριο πρόβλημα των δημοσίων ήταν ιδιαίτερα στα δημοτικά η ανάμειξη των πρώτων ξένων παιδιών με τα δικά μας , χωρίς να έχουν προηγηθεί διαδικασίες εκπαιδευτικής ένταξης αυτών των παιδιών , που βρέθηκαν να είναι 6-8-10 χρονών και να φοιτούν στην πρώτη τάξη μαθαίνοντας μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους .
Αυτές οι ηλιθιότητες της πασοκάρας του 90 , οδήγησε στην απαξίωση των δημόσιων σχολείων και στην άνθιση των ιδιωτικών , μαζί βέβαια με την ανάπτυξη και το εύκολο χρήμα που υπήρχε .
Τα ιδιωτικά όμως πήραν ψηλά τον αμανέ , πήγαν για αρπαχτές , άρχισαν να αυξάνουν τα δίδακτρα , να χρεώνουν υποχρεωτικά πρόσθετα , ακριβή μεταφορά και ταυτόχρονα να γεμίζουν τις τάξεις στο άνω όριο των επιτρεπόμενων μαθητών ενώ στο θέμα των καθηγητών πέραν κάποιων που τους κρατούσαν σαν κράχτες , έπαιρναν πιτσιρίκες δασκάλες , οι οποίες έμεναν μέχρι να διοριστούν , 1-2 χρόνια και γενικά όλο το σύστημα είχε λογικές αρπαχτής , είτε από τους σχολάρχες , είτε από το προσωπικό και βέβαια με 30 παιδιά στην τάξη και μια σχετική χαλάρωση που υπάρχει γενικά , τα φροντιστήρια , η τα ιδιαίτερα και για τα μαθήματα και για τις γλώσσες συνεχίζουν να υπάρχουν και για τους φοιτούντες στα ιδιωτικά σχολεία .
Λίγο πριν την κρίση , πολλά ιδιωτικά έγιναν ο προθάλαμος των ξένων πανεπιστημίων , που τα παιδιά πήγαιναν για το ΙΒ και τα υπόλοιπα απλά γίνονταν για να γίνονται .
Το ΦΠΑ είναι μια καλή ευκαιρία και να πάρει λεφτά το κράτος και να αρχίσει λίγο να πέφτει το στυλάκι των σχολείων , αφού κάποια θα γίνουν πάρκινγκ πολυτελείας γόνων και κάποια ίσως ξαναγίνουν μικρά ιδιωτικά σχολεία με προσωπική επαφή και καλούς δασκάλους .
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τα προβλήματα που έχει το δημόσιο σχολείο , τα ελάχιστα ωράρια που έχουν , τις καταλήψεις , τα μπάχαλα και όλα τα προβλήματα . Εκεί θα πρέπει να σταθούμε και μια αντιπολιτευτική λογική θα έπρεπε να αναδείξει τα προβλήματα της δημόσιας παιδείας και να ζητήσει την αξιολόγηση του προσωπικού . Ακόμα μια φιλελεύθερη λογική θα απαιτούσε από τους εκπαιδευτικούς σε περίπτωση απεργίας να μην τιμωρούν τους γονείς διώχνοντας τα παιδιά από το σχολείο , αλλά να βρούν άλλους τρόπους κρατώντας τα στο σχολείο .
Γενικά από την λογική των τομαριών ΔΑΚΕ , ΠΑΣΚΕ , ΠΑΜΕ , να πάμε στην σύγχρονη εποχή .