Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
QsisVTS έγραψε:Επιμενω ότι είναι βλακεία, άλλωστε και όλα αυτά τα οποία σκέφτεται είναι εξίσου βαρετα στη πραγματικότητα

Πάντως ανέκαθεν έλεγα σε συμφοιτητές μου που φουσκωναν τα μυαλά τους (κλασικό σύνδρομο των πανεπιστημίων) ότι θα έκαναν μεγάλο λάθος αν δε συνέχιζαν στη δουλειά των γονιών τους.

Οι περισσότεροι βέβαια γύρισαν εκεί τελικά ακόμα και αφού "έζησαν το όνειρο"

το εχω δει απειρες φορες.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#175360 Πάντως με μία εντελώς μπακαλίστική στατιστική, για τη γενιά μου έχω παρατηρήσει το εξής:

Όσοι έχουν φέρει την καριέρα τους σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους συνομήλικους, είναι συνήθως αυτοί που συνέχισαν, είτε μετά από σπουδές, είτε απευθείας μετά το σχολείο, τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις.

Όσοι μπήκαν στη διαδικασία να βγουν στην αγορά εργασίας ως ίσοι προς ίσους, όπως πχ εγώ, είτε έχουν μείνει μεγάλα διαστήματα χωρίς δουλειά, είτε είναι κακοπληρωμένοι, είτε κατέληξαν στο εξωτερικό. Γενικώς έμειναν πίσω και δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν εύκολα κάποια αυτονόητα για την ηλικία των 30.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#175365 Αφού έχεις στρωμένη δουλειά , μίλα με τον πατέρα σου και ρώτα τον , τι θα έκανε εκείνος στην θέση σου για να είναι ανταγωνιστική η δουλειά σας στο μέλλον . Εκεί μπορείς να βγάλεις και κάτι που θα σου αρέσει και θα βελτιώσεις και την υπάρχουσα δουλειά .

Τα λογιστικά είναι αναγκαία για όλους , αλλά έχουν και κομμάτια που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά .

Γενικά οι πιτσιρικάδες , ας μην μπαίνετε στην λογική κάνω μεταπτυχιακό , διδακτορικό , γιατί και προσόντα παίρνω και την φοιτητική ζωή συνεχίζω , αλλά να ψάχνετε την αγορά εργασίας και μέσω αυτής να δείτε μετά για μεταπτυχιακά .

Γιατί νομίζω ότι έχει γεμίσει overqualified η χώρα .
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#175703 Γραφτηκαν ενδιαφερουσες αποψεις :s_thumbsup
@Stefan Το θεμα του ορκωτου στη σχολη μας λεγαν οτι ειναι πολυ δυσκολο να το κυνηγησουμε οι αποφοιτοι του ΑΠΘ γιατι το τμημα μου εχει πολυ βασικες λογιστικες,ενω Πα.Μακ και Αθηναικα τμηματα εχουν μεγαλυτερη εξειδικευση στο θεμα. :hmmm:

Λογω ''ετοιμου'' γραφειου το σκεφτομαι να εμβαθυνω στο θεμα λογιστικη ωστε να χω ενα υποβαθρο υψηλοτερο απο τον μεσο λογιστη,αλλα εχω δυο φοβους/σκεψεις.
1) οτι λογω μικρης αγορας (λογιστηριο σε επαρχιακη πολη) θα παει χαμενο το κατι παραπανω και δε θα εκτιμηθει,αρα θα γινω ενας overqualified λογιστης.
2)Δεν εχω αποφασισει αν τελικα μ αρεσει η συγκεκριμενη δουλεια.(Παρα πολυ αγχος και τρεξιμο,βαρετο αντικειμενο και τρομερα ασταθης η ελληνικη αγορα)

Στα ''θεωρητικα'' εχεις απολυτο δικαιο κ εγω το Marketing το βγαζω απο τις επιλογες σιγα σιγα.

@Qsis Λιγο πολυ αυτο προτεινουν κ οι γονεις.Ενα ''ευκολο'' (= μαλλον ιδιωτικο )εντος συνορων μεταπτυχιακο πανω στη λογιστικη ή κατι παρεμφερες και αν δε κατσει κατι καλυτερο στην αγορα,μελλοντικα μια επεκταση της υπαρχουσας δουλειας.Αλλα μεσα μου παραμενουν οι παραπανω ανησυχιες. :oops:
Προσωπικα θα ηθελα αν υπαρχει κ η δυνατοτητα απο το σπιτι να το ''κυνηγησω'' εξω ειδικα για οσο παει κ αν δε τραβαει να επιστρεψω στην υπαρχουσα λυση εχοντας κ ενα καλο χαρτι στα χερια μου αν στραβωσει οτιδηποτε.

Στο θεμα της βαρεμαρας,νταξει αν δεν εισαι Golden Boy ή φτιαγμενος χρηματιστης ή σε καμια περιεργη offshore να εμπλεκεται και λιγο ρισκο μεσα,δυσκολα οποιοδηποτε αντικειμενο των οικονομικων να σε εξιταρει πραγματικα.Προφανως αυτο αλλαζει αναλογα με τους στοχους και τη δομη της δουλειας στην καθημερινοτητα,αλλα αυτο ειναι ασχετο με το ποιο παρακλαδι των οικονομικων θα διαλεξω.Δεν ειναι κλαδος που μπορει να πει κανεις οτι το χομπυ γινεται επαγγελμα πιστευω :lol:

@Criuser Την υπαρχουσα δουλεια εχω πολλες σκεψεις για να τη βελτιωσω.Την κατασταση στην Ελλαδα φοβαμαι οτι δε μπορω να τη βελτιωσω και οτι δε θα βελτιωθει συντομα.Γ αυτο θελω να χω ενα δυνατο χαρτι.Αν στραβωσουν κ αλλο τα πραγματα να ξερω οτι στα χερια μου εχω κατι που σ εναν εργοδοτη εκτος της χωρας θα μετρησει.
Μακαρι να υπαρχει η δυνατοτητα να κανω κατι απ ολα αυτα που σκεφτομαι.Σιγουρα προτιμω να καταφερω να ειμαι ειμαι σημερα overqualified ,παρα να τρεχω στα 40 - 45 να τα σκαω για μεταπτυχιακα μπας και φυγω απ την Ελλαδα
Άβαταρ μέλους
By markvag
socratesn έγραψε:@Stefan Το θεμα του ορκωτου στη σχολη μας λεγαν οτι ειναι πολυ δυσκολο να το κυνηγησουμε οι αποφοιτοι του ΑΠΘ γιατι το τμημα μου εχει πολυ βασικες λογιστικες,ενω Πα.Μακ και Αθηναικα τμηματα εχουν μεγαλυτερη εξειδικευση στο θεμα. :hmmm:

Για τα Αθηναϊκά δεν έχω άποψη, για το ΠαΜακ (τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Διοίκηση Επιχειρήσεων που ήμουν) η απάντησή μου περιλαμβάνει τμήματα ανδρικής ανατομίας και αναφορά σε περιοχή της Νότιας Ιταλίας :iconcool: :lol: :lol: Με την επιφύλαξη του τι γινόταν στα μαθήματα επιλογής, τα οποία απέφυγα όπως ο διάολος το λιβάνι... :lol: :lol:

Αλλά μην σε αγχώνει αυτό... Η λογιστική είναι απλή στη λογική της, αν έχεις καταλάβει το πως δουλεύει στα βασικά, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βγαίνουν σχετικά εύκολα και τα άλλα (δηλώσεις, κτλ) είναι εμπειρία και παρακολούθηση νομοθεσίας...

Πιθανώς βέβαια το τμήμα Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής να έκανε κάτι καλύτερο (το καλό που τους θέλω δηλαδή, με τέτοιο όνομα... :lol: ).

Πάντως, προσωπικά, αν ήταν να γίνω λογιστής, καλύτερα σε δική μου δουλειά αν υπάρχει στρωμένη... Το τρέξιμο και το άγχος θα είναι τα ίδια, καλύτερα να το κάνεις για τον εαυτό σου και να σου μένει και μια πεντάρα παραπάνω (δεν μιλάμε για περισσότερο), παρά να αγχώνεσαι για έναν άλλον, που θα σου δίνει 3+60 και μπορεί να σε διώξει αν του στραβώσει η γκόμενα στο κρεβάτι... :) Added bonus (για μένα τουλάχιστον) είναι ότι μπορώ να δουλέψω όταν και όπως θέλω εγώ σε αρκετές περιπτώσεις. Πχ άμα έχω έναν τόνο χαρτιά να καταχωρίσω προσωπικά θα ήθελα να βάλω τέρμα καμιά καλή μουσική και να πιαστώ... Αν είμαι σε γραφείο με άλλους 5, προφανώς υπάρχει μία μικρή δυσκολία... :lol:

ΠΑΝΤΑ όμως εξαρτάται από την οπτική γωνία που τα βλέπει κανείς... οπότε δες τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και που θα ήθελες να βρίσκεσαι σε 5-10-15 χρόνια... :iconcool: :)
Άβαταρ μέλους
By pierce21
markvag έγραψε:
socratesn έγραψε:@Stefan Το θεμα του ορκωτου στη σχολη μας λεγαν οτι ειναι πολυ δυσκολο να το κυνηγησουμε οι αποφοιτοι του ΑΠΘ γιατι το τμημα μου εχει πολυ βασικες λογιστικες,ενω Πα.Μακ και Αθηναικα τμηματα εχουν μεγαλυτερη εξειδικευση στο θεμα. :hmmm:

Για τα Αθηναϊκά δεν έχω άποψη, για το ΠαΜακ (τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Διοίκηση Επιχειρήσεων που ήμουν) η απάντησή μου περιλαμβάνει τμήματα ανδρικής ανατομίας και αναφορά σε περιοχή της Νότιας Ιταλίας :iconcool: :lol: :lol: Με την επιφύλαξη του τι γινόταν στα μαθήματα επιλογής, τα οποία απέφυγα όπως ο διάολος το λιβάνι... :lol: :lol:
Αλλά μην σε αγχώνει αυτό... Η λογιστική είναι απλή στη λογική της, αν έχεις καταλάβει το πως δουλεύει στα βασικά, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βγαίνουν σχετικά εύκολα και τα άλλα (δηλώσεις, κτλ) είναι εμπειρία και παρακολούθηση νομοθεσίας..

Για Πα.Πει δεν ξέρω, για ΑΣΟΕΕ , στο ΟΔΕ έχει και κατεύθυνση λογιστικής που πέφτει ξύλο (πέρα από τα κορμού) , και στο Λογιστικης προφανώς οκ , είναι το αντικέιμενό τους. Στα 2 Οικονομικά τμήματα ...not even close. 1 αντε 2 μαθήματα. Όπως και να έχει , είμαι μαζί με τον markvag σε αυτό, ψιλομπούρδα μου ακούγεται αυτό που σου λένε.

Δεν έχεις παράπονο Σωκράτη, έχει γίνει τζέρτζελο στο τόπικ :lol:
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#175821 Εμεις τουλαχιστον,βλεποντας και εμπρακτα το αντικειμενο, πρακτικα δεν εχουμε δει λογιστικη στη σχολη.Μιλαμε για τα εντελως βασικα και τιποτα παραπανω.Ειχαμε βεβαια 4-5 λογιστικες,αλλα ολες ασχοληθηκαν πολυ επιφανειακα με το θεμα.Θα το ψαξω παραπανω γιατι δειχνει αρκετα ''σωστη'' κατευθυνση..

Κανενα παραπονο,εχουν γραφει ωραια πραγματακια :metalo: .Αρκετο τζερτζελο αν σκεφτει κανεις οτι ειμαι σε πρωιμες σκεψεις ακομα για κατι που ισως θα ρθει σε 10-12 μηνες :lol: :superman:
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#175824 @socratesn
To ΕΚΠΑ έχει 2χρονο μεταπτυχιακό πάνω στην ελεγκτική, που με έναν ορκωτό που είχα μιλήσει μια φορά γενικά τους τσιμπάνε πιο εύκολα από κει σε σχέση με τους τελείους άσχετους με το αντικείμενο. Αρκετά απαιτητικό, σε στυλ ότι δεν μπορείς να δουλεύεις παράλληλα.

Φίλοι μου πηγαίνουν στο ΙΕΣΟΕΛ(το ιδιωτικό αντίστοιχο ας πούμε) στο part-time, αλλά είναι 3μπούρδελο(σόρρυ για την έκφραση) στις εξετάσεις, δύσκολα μαθήματα και τα δίνεις μαζεμένα.
Όσους έχουν τσιμπήσει οι ελεγκτικές χωρίς τυπικά προσόντα, τους περνάνε από ΙΕΣΟΕΛ για να πάρουν χαρτί και γνώσεις.

Αν έχεις όρεξη μη μασάς, π.χ ξέρω κοπέλα από το Οικονομικό ΑΣΟΕΕ που πήγε και έβγαλε το Μεταπτυχιακό της Λογιστικής ΑΣΟΕΕ. Και όντως καθηγητές λογιστικής σε αποθαρρύνουν να το δοκιμάσεις αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Το βασικό όμως είναι να καταλήξεις τι θέλεις να κάνεις, το οποίο γνωρίζω ότι είναι δύσκολη κουβέντα για να δεις την απάντηση από τη θέση που βρίσκεσαι τώρα.
Δε είμαι σε θέση να σου πω τίποτα, μόνο το εξής, μην κολλάς πολύ σε αυτά που σου λένε ότι δεν μπορείς να κάνεις, ιδίως άτομα που δεν έχουν περάσει από ανάλογους δρόμους.
Έχω δει αιώνιο φοιτητή με ένα διδακτορικό στα χρημ/κά να έχει φτιάξει αλγόριθμους trading και να βραβεύεται η ομάδα του. Και όλα αυτά μέσα σε 4-5 χρόνια master+PHD προερχόμενος από καθαρά οικονομικό τμήμα με υποτυπώδεις γνώσεις σε μαθηματικά και finance. Προσπάθησα να διαβάσω paper του και δεν καταλάβαινα γρι, και έχουμε τελειώσει την ίδια σχολή. :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By markvag
#175991 Αν κάτσεις 5-6 μήνες στο γραφείο του πατέρα σου και προσπαθήσεις να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται (ιδίως αν μιλάμε για κλείσιμο έτους) θα μάθεις πολύ περισσότερα απ' όσα υπήρχε ποτέ περίπτωση να μάθεις στην οποιαδήποτε σχολή... :)

Οπότε μην σε αγχώνει το ότι κάνατε λίγα από λογιστική... εγώ, που είχα και τον πατέρα μου (όχι λογιστής αλλά κοντά και ξέρει πολύ καλά το αντικείμενο) να με πρήζει με τα λογιστικά, όταν βγήκα από την ΟΔΕ δεν ήξερα την τύφλα μου... Όταν ασχολήθηκα επαγγελματικά, σε μερικές εβδομάδες ήμουν σε πάρα πολύ καλό επίπεδο... όχι επειδή είμαι κανένα σαΐνι, απλά το αντικείμενο είναι εύκολο αν διαθέτεις βασικές γνώσεις και στοιχειώδη λογική. ΟΚ, κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα θέλουν δουλειά και μυαλό, αλλά για το 80-90% (ίσως και παραπάνω) των θεμάτων που θα αντιμετωπίσεις στη ζωή σου σαν λογιστής δεν θέλεις κάτι παραπάνω. Μόνο συνεχή ενημέρωση (και σε αυτό πάσχω, μιας και δεν αντέχω τη λογιστική και άρα προτιμώ να με βάλεις να ακούω ευχέλαια παρά ν' ασχολούμαι καθημερινά με το να μαθαίνω τι σκατά νόμοι βγήκαν... :svivhaha: :s_biggrin )

Το θέμα είναι αν αντέχεις να κάνεις αυτή τη δουλειά για χρόνια (εγώ ξεκάθαρα όχι).
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
markvag έγραψε:Αν κάτσεις 5-6 μήνες στο γραφείο του πατέρα σου και προσπαθήσεις να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται (ιδίως αν μιλάμε για κλείσιμο έτους) θα μάθεις πολύ περισσότερα απ' όσα υπήρχε ποτέ περίπτωση να μάθεις στην οποιαδήποτε σχολή... :)

Οπότε μην σε αγχώνει το ότι κάνατε λίγα από λογιστική...

ακριβώς, αυτή είναι κατά 90+% εμπειρική δουλειά που μαθαίνεται στη πράξη, θεωρητικά όσα και να κάνεις είναι καλά μεν αλλά όχι και τοοοόσο χρήσιμα

το πανεπιστήμιο απλά σε βοηθάει να σκέφτεσαι και επειδή γενικά σε αυτή τη δουλειά υπάρχουν πολλά τούβλα η διαφορά θα φανεί αργά ή γρήγορα και θα φανεί αρκετά
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#176030 @Red Garland Σιγουρα ολα γινονται,απλα αν μπορω να αποφυγω τομεις που θα με δυσκολεψουν παρα πολυ,θα το κανω.Ανεφερα τη λογιστικη ως αδυναμια γιατι κρινοντας τι εμαθα στη σχολη,δε θα τη χαρακτηριζα το δυνατο χαρτι του πτυχιου μου.Αυτο σε μεγαλο βαθμο οπως λενε και οι υπολοιποι βεβαια αποκαθισταται απο την δυνατοτητα να τη δουλεψω εμπρακτα τη λογιστικη,οποτε αν τελικα καταληξω εκει δε ξεκιναω εντελως απο το 0.Ισως κ εγω εχω το θεμα μεταπτυχιακο στο μυαλο μου πιο extreme και δυσκολο απ'οτι ειναι,δε ξερω :help: :hmmm:
Anyway καταληγουμε στο σημειο 0 παλι,οτι ολα ξεκινανε απο το να αποφασισω ακριβως τι θελω να κανω :lol:

Με βοηθησατε πολυ να ταξινομησω καποια πραγματα παντως,γινεται ωραια συζητηση. :metalo:

Για αρχη επειδη ουτως ή αλλως δυσκολευομαι να καταληξω στο τι θελω να κανω,θα τελειοποιησω αγγλικα / pc ο,τι μπορω να παρω απ αυτα τα ''τυπικα'' ,θα συμμετεχω οσο πιο ουσιαστικα γινεται στο γραφειο και ελπιζω απο το '16 και μετα να χω μια πιο ξεκαθαρη εικονα. :ninja:
Άβαταρ μέλους
By markvag
QsisVTS έγραψε:
γενικά σε αυτή τη δουλειά υπάρχουν πολλά τούβλα η διαφορά θα φανεί αργά ή γρήγορα και θα φανεί αρκετά

Σωστό αυτό, αλλά αυτό δεν έχει σχέση ούτε
α) με το αν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, καθότι, ως γνωστόν στην Ελλάδα αν μπεις κάποια στιγμή θα το πάρεις το πτυχίο...
β) με το αν η σχολή που πήγες είχε αρκετά μαθήματα λογιστικής.

Απλά σαφώς ένα πανεπιστήμιο σημαίνει ότι έχεις αντιμετωπίσει και 5 καταστάσεις παραπάνω και έχεις ακούσει κάποια πράγματα (αν έδινες σημασία και δεν εμφανιζόσουν μόνο στις εξετάσεις με δανεικό σκονάκι... :lol: )

socratesn έγραψε: βεβαια αποκαθισταται απο την δυνατοτητα να τη δουλεψω εμπρακτα τη λογιστικη,οποτε αν τελικα καταληξω εκει δε ξεκιναω εντελως απο το 0.

Όχι απλά δεν ξεκινάς από το 0, αλλά ξεκινάς με γκολ από τα αποδυτήρια σε σχέση με κάποιον που απλά τα έκανε στο πανεπιστήμιο... :iconcool:

socratesn έγραψε:Ισως κ εγω εχω το θεμα μεταπτυχιακο στο μυαλο μου πιο extreme και δυσκολο απ'οτι ειναι,δε ξερω :help: :hmmm:

Πιθανότατα :iconcool:

socratesn έγραψε:Anyway καταληγουμε στο σημειο 0 παλι,οτι ολα ξεκινανε απο το να αποφασισω ακριβως τι θελω να κανω :lol:

:s_thumbsup

socratesn έγραψε:θα τελειοποιησω αγγλικα / pc ο,τι μπορω να παρω απ αυτα τα ''τυπικα'' ,θα συμμετεχω οσο πιο ουσιαστικα γινεται στο γραφειο και ελπιζω απο το '16 και μετα να χω μια πιο ξεκαθαρη εικονα. :ninja:

:s_thumbsup για το bold. Δες τη δουλειά πως είναι στην πράξη...

Για τυπικά προσόντα σε pc μην ασχοληθείς. Πεταμένα λεφτά... ΚΑΝΕΙΣ δεν θα κοιτάξει αν έχεις ECDL εκτός κι αν πας για διορισμό στο δημόσιο :lol: Για αγγλικά θα σου χρειαστεί σίγουρα κανένα καλό πτυχίο (IELTS για παράδειγμα) αν πας σε ξένο πανεπιστήμιο, πιθανώς και σε Ελληνικό (πχ στο ΠαΜακ ζητούσαν γνώση αγγλικών με πτυχίο + GMAT). Μην δώσεις GMAT έτσι από μόνος σου, πρέπει να σου πει η σχολή, μιας και τα αποτελέσματα τα στέλνουν οι αμερικάνοι στη σχολή απ' ευθείας... :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#176163 το βαζω εδω μηπως ενδιαφερει κανεναν.Προσλαμβανουν προσωπικο για την επιστροφη της Τογιοτα στο wrc
http://www.tommimakinenracing.fi/jobs.htm
Άβαταρ μέλους
By babs1.6
#180587 Socratesn να πω και γω 2-3 πράγματα (έστω με 10+ μέρες καθυστέρηση). Ο Pierce βέβαια στα είπε θαυμάσια.

Αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, και μιας και είσαι και αρκετά νέος, πήγαινε και κάνε ένα μεταπτυχιακό έξω. Ακόμα και να γυρίσεις σύντομα πίσω, θα έχεις ζήσει ένα- ενάμιση χρόνο καλά, γνωρίσεις κόσμο από άλλες χώρες και θα βελτιώσεις και τα αγγλικά σου. Επίσης μπορεί, λέω τώρα, να πιάσεις και καμιά πρακτική (και να γυρίσει σε δουλειά) ΝΙΚΕ (κοντά στην Ουτρέχτη έχουν τα HQ EMEA :inlove: ) και να τσιμπάς Τζόρνταν με 60 ευρώ :eat: (και με κάτι ημερήσια μπαζααρ, μια στο τόσο, με 10-20 ευρώ :iconcool: ).

Ναυτιλιακά:
1. Ροττερνταμ BIC, > 15000-20000 διδακτρα (τιμές 2012) αλλά αυτά τα τσεκάρεις. Σε αυτό έχει και συνδυασμό με logistics.
2. Antwerp, > 10000, ομοίως με logistics.

Supply Chain Mgt:
πρώτα Ροττερνταμ και μετά Τιλμπουρχάρα, στο 2000αρο τα διδακτρα. Το μεταπτυχιακό αυτό είναι αρκετά πιασάρικο, μιας και ο τομέας των logistics είναι υπερανεπτυγμένος εδώ. Βέβαια, έχοντας στο μυαλό σου να επιστρέψεις γρήγορα πίσω και να ασχοληθείς με την οικογενειακή επιχείρηση δεν θα σου προσφέρει τπτ. Οπότε ίσως έχει νόημα να κάνεις κάτι προς accounting στην ίδια τιμή. Γενικά είτε κάνεις logistics είτε international management ειτε Finance κλπ business related, 2000 είναι τα δίδακτρα.

Επίσης το Τιλμπουρχ έχει και HRM καλό. Μόνο για τους κορίτσαρους που μαζεύονται εκεί αξίζει. Κατα τ' άλλα, πρέπει να είναι από τα πιο παπατζίδικα χψManagement πτυχία.

Αν γενικά είσαι δυνατός μαθηματικά, θα προτεινα Operations Research είτε Τιλμπουρχ είτε Ουτρέχτη.
Το Τίλμπουρχ ξεκινά 2 περιόδους τμήματα στα πιο πολλά μτπτυχ. (είτε τέλος Αυγούστου, είτε τέλος Γενάρη).

Τιμές για να μείνεις σε ένα στούντιακι περιποιημένο ή δωμάτιο σε καλό σπίτι είναι

Τιλλυ --> στα 400-450 ευρώ/μηνα (ιντερνετ και λοιπες παροχές), σουπερμάρκετ πανω κάτω ίδια με Ελλάδα. Και φθηνότερα βρίσκεις (πχ και με 250 ευρώ), αλλά αυτά να ανακαλύπτεις το 2ο χρόνο ή αν ας συστημένος.
Ροττερνταμ --> τλχ 30% παραπάνω. Σουπερμάρκετ ίδια.

Θα πρότεινα Ολλανδία μιας και όλοι μιλούν Αγγλικά, το 50% και βάλε των μεταπτυχιακών είναι μη Ολλανδοί και υπάρχουν και αρκετές ευκαιρίες για δουλειά μετά.
Για σκανδιναβικές χώρες είναι αρκετά δυσκολότερο να βρεις δουλειά χωρίς να είσαι μηχανικός καιχωρίς να μιλάς τη τοπική γλώσσα.

Πάντως σκέψου και συ τι θα θελες να κάνεις για τα επόμενα χρόνια. Αν θες να γυρίσεις πίσω γρήγορα, να δουλέψεις στο γραφείο και να ψηθείς, το μτπτυχ έξω είναι πιο πολύ για την εμπειρία. Διάλεξε κάτι που θα σου χρησιμεύσει στην Ελλάδα. Αν θα θελες