- 07 Οκτ 2015, 16:46
Εγώ πάντως που έχω γνωρίσει 2 οικογένειες Ελλήνων που έμεναν Ρουμανία* (μιας και αναφέρθηκε), το μόνο που έχω να πω είναι ότι κανένας από αυτούς ούτε για πλάκα υποστηρίζει ότι επί κομμουνισμού ήταν καλύτερα... Συμφωνώ κι εγώ ότι το να συγκρίνεις την Ελλάδα με την ΕΣΣΔ είναι λίγο άτοπο...
* Η μία οικογένεια ήταν Έλληνες που ήρθαν Ελλάδα τη δεκαετία του '80 και η γυναίκα με την αδερφή της πρόσεχαν εμένα τον αδερφό μου και μία ξαδέρφη μου όταν οι γονείς μας ήταν δουλειά... Κρατήσαμε επαφή για πολύ μετά, μέχρι που ήρθαν και στον γάμο μου. Εξαιρετικοί άνθρωποι. Άμα τους πεις για τη Ρουμανία που έζησαν βγάζουν σπυριά... ήταν από τους ανθρώπους που στον εμφύλιο ήταν με τον ΕΛΑΣ (οι γονείς τους προφανώς, αυτοί παιδιά ήταν τότε) και γύρισαν τα μισά Βαλκάνια τότε μέχρι να μείνουν Ρουμανία... Για τον κομμουνισμό έχουν να πουν τα χειρότερα... Το μόνο καλό, όπως λένε όλοι είναι ότι τουλάχιστον υπήρχε ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι...
Η άλλη οικογένεια είναι μία ξαδέρφη του πεθερού μου, που μένει ακόμα Ρουμανία με τον άντρα της και την κόρη της (Ρουμάνος ο άντρας της)... Βλάχοι, που πηγαινοέρχονταν συνεχώς μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, αλλά μετά τον πόλεμο τους έπιασε ο κομμουνισμός εκεί. Και πάλι, το μόνο καλό που λένε για τον κομμουνισμό είναι ότι όλοι είχαν κάποια βασικά αγαθά. Αλλά με πολύ κακό αντίτιμο... Αν τους πεις να γυρίσουν τον χρόνο πίσωθα βγάλουν και αυτοί σπυριά... Ο πεθερός μου πρώτη φορά πήγε να τους επισκφτεί λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού και του έκανε τρομερή εντύπωση η φτώχεια...
Ο κομμουνισμός ξεκίνησε να κάνει ένα τιτάνιο έργο. Έκανε πολλά, έβγαλε πολύ κόσμο από την απόλυτη φτώχεια. Ίσως να μπορούσε να κάνει περισσότερα, αλλά δεν νομίζω... Με αντίτιμο όμως πολύ αίμα και στέρηση της ελευθερίας των ανθρώπων...
Ίσως φταίει η εφαρμογή του, ίσως είναι ενγενές πρόβλημα του συστήματος... Δεν ξέρω και δεν πιστεύω να ξαναγίνει αυτό το πείραμα...
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>