Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#16609 Image
Άβαταρ μέλους
By markvag
REALZEUS έγραψε:
markvag έγραψε:Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος το πόσο δέχομαι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών... Θεωρώ ότι έχει φέρει πιο πολύ δυστυχία....

Δεν έχω αντίρρηση αν αυτό θες. Πάμε λοιπόν στο δίκιο του ισχυρού και ξυδάκι σε όποιον έχει πρόβλημα. :shifty:

Δεν λέω ότι το θέλω. Είπα ότι δεν έχω αποφασίσει... :rtfm:

Ούτως ή άλλως το δίκαιο του ισχυρού επικρατεί, οπότε αυτό δεν είναι επιχείρημα! :rtfm: :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#16652 Το ότι γίνεται αυτό που θέλει ο ισχυρός είναι γεγονός. Το αν θέλουμε να το αλλάξουμε είναι είναι το θέμα.

Στους τελευταίους μήνες είχαμε 2 καλά παραδείγματα αυτοδιάθεσης πάντως:

1) Οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσισαν ότι θέλουν να αποσχιστούν από την Ουκρανία και να προσαρτηθούν στην Ρωσία. (Το αν θα έπρεπε η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ενιαία χώρα είναι άλλη συζήτηση αλλά ας μην το μπλέξουμε περισσότερο)
2) Οι Σκώτοι αποφάσισαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απόφαση αναμενόμενη κατ' εμέ και το είχα δηλώσει και δημόσια πριν το δημοψήφισμα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
REALZEUS έγραψε:
1) Οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσισαν ότι θέλουν να αποσχιστούν από την Ουκρανία και να προσαρτηθούν στην Ρωσία. (Το αν θα έπρεπε η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ενιαία χώρα είναι άλλη συζήτηση αλλά ας μην το μπλέξουμε περισσότερο)

:s_rofl :s_rofl :s_rofl

Ναι, έκαναν δημοψήφισμα παρουσία στρατού ξένης χώρας (τυχαία, της χώρα που "ήθελαν" τόσο πολύ να πάνε) και έβγαλε ποσοστό που ο Στάλιν θα ντρεπόταν... 97% υπέρ... :s_rofl :s_rofl

Να μην είμαστε και τυφλοί... :rtfm:

Μπορεί η πλειοψηφία να ήθελε να ενωθεί με τη Ρωσία, με την καμία όμως δεν υπάρχουν αυτά τα ποσοστά και φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εντελώς τυχαία παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα εκλογικά κέντρα και παντού στη χερσόνησο... Δίκαιο ή ανόθευτη έκφραση του λαού δεν ήταν...
Άβαταρ μέλους
By dimik
REALZEUS έγραψε:
markvag έγραψε:Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος το πόσο δέχομαι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών... Θεωρώ ότι έχει φέρει πιο πολύ δυστυχία....

Δεν έχω αντίρρηση αν αυτό θες. Πάμε λοιπόν στο δίκιο του ισχυρού και ξυδάκι σε όποιον έχει πρόβλημα.

Σελίδες επί σελίδων αναλύσεις για να καταλήξουμε στο προφανές.....από εμφανίσεως του ανθρωπίνου είδους ο ισχυρός επικρατεί, κάτι ΟΗΕδες, δημοψηφίσματα, εκλογές κλπ είναι απλά η (κατ επίφαση) δημοκρατία που νομίζουμε ότι έχουμε και τα παράγωγα της που υπάρχουν για να "νομιμοποιούν" στα μάτια του πολίτη την επιβολή του δίκαιου του ισχυρού.

Και φυσικά ξυδάκι σε όλους μας :)
Άβαταρ μέλους
By vice246
Μόλις δυο χλμ από την ιρακινή πρωτεύουσα τα στρατεύματα του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Αρωγή και τη Συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή - Στα 40 χλμ σύμφωνα με το BBC

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, πως οι ΗΠΑ υποτίμησαν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, πληροφορίες κυκλοφόρησαν για επικείμενη επίθεση των τζιχαντιστών στη Βαγδάτη, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Όπως είχε αναφέρει το δίκτυο BBC οι εξτρεμιστές είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 10 χλμ από την πόλη, ενώ το Ίδρυμα για την Αρωγή και τη Συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή επισήμανε πως οι τζιχαντιστές βρίσκονται μόλις 2 χλμ από την πρωτεύουσα του Ιράκ.
protothema.gr

η κατασταση μαλλον εχει ξεφύγει πέρα απο κάθε πρόβλεψη και λογικη....
οι πρόσφατες ταραχές και ανατροπές καθεστώτων σε ολο το βορειοαφρικανικο-μεσανατολικο τόξο ηταν pride parade μπροστά στην επέλαση (και των απειλών προς τη δύση) των τζιχαντιστων προς την τελική νίκη του Ισλάμ.....
bonus τα σχόλια στο τέλος του ρεπορτάζ....
Άβαταρ μέλους
By markvag
vice246 έγραψε:bonus τα σχόλια στο τέλος του ρεπορτάζ....

Καλά, μιλάμε για τα απίστευτα γίδια... :help:

Το θέμα με το IS είναι ποιος θα στείλει το στρατό του να τους ξαποστείλει και για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η νίκη... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#17531 Iant τι γινετε εδω;

Άβαταρ μέλους
By Silberpfeil
REALZEUS έγραψε:Το ότι γίνεται αυτό που θέλει ο ισχυρός είναι γεγονός. Το αν θέλουμε να το αλλάξουμε είναι είναι το θέμα.

Στους τελευταίους μήνες είχαμε 2 καλά παραδείγματα αυτοδιάθεσης πάντως:

2) Οι Σκώτοι αποφάσισαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απόφαση αναμενόμενη κατ' εμέ και το είχα δηλώσει και δημόσια πριν το δημοψήφισμα.

Ειδικά το νο.1 είναι εξαιρετικό παράδειγμα αυτοδιάθεσης :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By Zorz
markvag έγραψε:
vice246 έγραψε:bonus τα σχόλια στο τέλος του ρεπορτάζ....

Καλά, μιλάμε για τα απίστευτα γίδια... :help:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By iant
#20534 Maidan Massacre Master.
Στην Αμερική το γύρισαν; :hmmm: :innocent:

Άβαταρ μέλους
By gto250swb
dimik έγραψε:
REALZEUS έγραψε:

Δεν έχω αντίρρηση αν αυτό θες. Πάμε λοιπόν στο δίκιο του ισχυρού και ξυδάκι σε όποιον έχει πρόβλημα.

Σελίδες επί σελίδων αναλύσεις για να καταλήξουμε στο προφανές.....από εμφανίσεως του ανθρωπίνου είδους ο ισχυρός επικρατεί, κάτι ΟΗΕδες, δημοψηφίσματα, εκλογές κλπ είναι απλά η (κατ επίφαση) δημοκρατία που νομίζουμε ότι έχουμε και τα παράγωγα της που υπάρχουν για να "νομιμοποιούν" στα μάτια του πολίτη την επιβολή του δίκαιου του ισχυρού.

Και φυσικά ξυδάκι σε όλους μας :)

Μου φαινεται οτι θα πρεπει με τη σειρα μου να γραψω, και μετα απο 300 χρονια ορθολογισμού η απαντηση ειναι ξυδάκι?

Και τι σημαινει αυτο το απο εμφανισεως ανθρωπου? νομιμοποιει κατι? Η΄απλα ειναι μια περιγραφη, ρωταω δλδ, σε τι καταληξαμε γιατι δεν το επιασα.

Το συμπερασμα ειναι ?

Το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο (αρα) => οποιαδηποτε πολιτικη ή συλλογικη προσπαθεια για ισοτητα-ελευθερια ειναι καταδικασμενη=> σκασε και κολυμπα, ξυδακι κλπ.?

@markvag Αυτοδιαχειρηση εφερε δυστυχια ενω η αποικιοκρατια, δεσποτισμος ευτυχια? Kαι στην τελικη τι ειναι αυτη η ευτυχια κλπ.? Πως κανεις συγκρισεις-αξιολογηση ? (ειλικρινες ερώτημα)
Άβαταρ μέλους
By Serf
#20701 Πού να μην τους βομβάρδιζαν κιόλας Δυτικοί & Άραβες...

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Σημαία τζιχαντιστών υψώθηκε στο Κομπάνι
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ύψωσε τη σημαία της στην κουρδική πόλη Κομπάνι, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις τριών εβδομάδων με τις πολιορκημένες και φτωχά εξοπλισμένες κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πόλη, σύμφωνα με την τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου Ρόιτερς και πληροφορίες τούρκου στρατιωτικού.
Μία μαύρη σημαία στη στέγη τετραώροφου κτιρίου της ανατολικής πλευράς του Κομπάνι καταγράφηκε από τηλεοπτικό συνεργείο του Ρόιτερς. Τούρκος στρατιωτικός που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι πρόκειται όντως για τη σημαία της οργάνωσης των τζιχαντιστών.

Οι κούρδοι μαχητές απώθησαν τη νύκτα επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από τα ανατολικά της κουρδικής πόλης έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 19 κούρδοι μαχητές και 27 τζιχαντιστές, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζουν τον έλεγχο μίας συνεχούς εδαφικής ζώνης που φθάνει μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν
εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπάνι. Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία
εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε χθες δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.
Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές. Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομπάνι καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη
συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.
Άβαταρ μέλους
By markvag
gto250swb έγραψε:
@markvag Αυτοδιαχειρηση εφερε δυστυχια ενω η αποικιοκρατια, δεσποτισμος ευτυχια? Kαι στην τελικη τι ειναι αυτη η ευτυχια κλπ.? Πως κανεις συγκρισεις-αξιολογηση ? (ειλικρινες ερώτημα)

Όπως είπα, δεν έχω καταλήξει αν προσωπικά θεωρώ το imperial σύστημα καλύτερο ή το "αυτοδιάθεση"... :hmmm: Είναι κάτι που με προβληματίζει με ποια έννοια:

Θεωρώ ότι το βασικότερο για έναν πολίτη είναι να ζει σε ένα κράτος το οποίο τον σέβεται (σεβασμός στα δικαιώματά του, στη γλώσσα του, την πολιτιστική ή άλλη κληρονομιά του, κτλ). Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το αν ζεις σε μία πολυεθνική αυτοκρατορία (πχ Αυστροουγγαρία ή Οθωμανική) ή σε ένα κράτος έθνος (πχ Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία, κτλ), αλλά με το πως αποφασίζει το συγκεκριμένο κράτος (ή η κρατούσα τάξη) να οργανωθεί. Δεν βλέπω το λόγο για μία οντότητα όπως η Οθωμανική αυτοκρατορία για παράδειγμα να μην σέβεται αυτά τα πράγματα* (που κατ' εμέ είναι αδιαπραγμάτευτα) και το πως ένα κράτος έθνος θα τα σέβεται αυτόματα. Αυτό προφανώς δεν γίνεται και δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς τις πολύ πονεμένες ιστορίες μεινοτήτων ανά τον κόσμο για να πειστεί. Κοιτάξτε το πως για παράδειγμα το ελ. κράτος συμπεριφέρεται στους υπηκόους του...

Δεν λέω ότι θα ήμασταν καλύτερα υπό οθωμανική αυτοκρατορία (αυτό είναι μια γελοιότητα για μία σειρά από λόγους).

Θεωρώ λοιπόν ότι ο εθνικισμός που οδήγησε σταδιακά στη διάλυση των παλαιότερου τύπου κρατών - μοναρχιών ίσως να ήταν η χειρότερη λύση σε σχέση με τη βελτίωση "εκ των έσω" αν γίνομαι κατανοητός... Προφανώς βέβαια μιλάμε τελείως θεωρητικά εδώ. Στην πράξη, δεν βλέπω που θα βελτιωθεί η θέση των Σκωτσέζων ή των Καταλανών αν ανεξαρτητοποιηθούν από τις μεγαλύτερες χώρες στις οποίες ανήκουν. Επιπλέον και πάλι θα είναι σε μία παρόμοια σχέση με αυτές, αναγκαστικά. Δεν μπορώ ούτε θέλω φυσικά και να μπορούσα να τους αρνηθώ το δικαίωμα, όμως με προβληματίζει το τι ακριβώς περιμένουν να αλλάξει...

Σε ότι αφορά την αποικιοκρατεία, πιστεύω ότι από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι θεωρώ ένα σύστημα όπου ένα τμήμα του πληθυσμού (μεγάλο ή μικρό μου είναι αδιάφορο) θεωρείται κατώτερο και πως έχει ανάγκη "εκπολιτισμού" και επιπλέον είναι το αντικείμενο εκμετάλλευσης των "πεφωτισμένων" είναι το λιγότερο αηδιαστικό για εμένα.

Όπως είπα δεν έχω αποφασίσει μέσα μου ποια θεωρώ ότι είναι η καλύτερη λύση και ίσως να μην υπάρχει αυτό το πράγμα... Πολύ θεωρητικού επιπέδου κουβέντα βεβαίως, την πορεία της οποίας συνήθως βοηθάει η παρουσία αλκοόλ, σε μορφή ξινισμένου κριθαρόζωμου ή ξινισμένου χυμού σταφυλιού... :rtfm: :lol:

* Δεν λέω ότι η οθωμανική αυτοκρατορία σέβονταν τα δικαιώματα των υπηκόων της. Ή ότι αν υπήρχε σήμερα θα το έκανε. Λέω δεν υπάρχει λόγος έστω και in principle να μην το κάνει ένα κράτος σαν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ή αν θέλετε και τη Ρωσία του σήμερα...
Άβαταρ μέλους
By gto250swb
markvag έγραψε:Όπως είπα, δεν έχω καταλήξει αν προσωπικά θεωρώ το imperial σύστημα καλύτερο ή το "αυτοδιάθεση"... Είναι κάτι που με προβληματίζει με ποια έννοια:

Θεωρώ ότι το βασικότερο για έναν πολίτη είναι να ζει σε ένα κράτος το οποίο τον σέβεται (σεβασμός στα δικαιώματά του, στη γλώσσα του, την πολιτιστική ή άλλη κληρονομιά του, κτλ).

Μα το ζητημα της αυτοδιαθεσης-αυτονομιας ειναι μια διαδικασια που εχει ως αφετηρια την αποδοχη της παρακατω προτασης

Ως πολιτης και οχι υπηκοος εχω την υποχρεωση να κατασκευασω το κρατος ή μη-κρατος :shifty: που θα μου εξασφαλιζει την περιφρουρηση της αυτονομιας μου ως ατομο και ως συλλογικοτητα.

Τωρα η πολιτικη εκφραση αυτης της θεσης προφανεστα και ποικιλει. Εδω ομως εχουμε την συγκριση πολιτικων σχηματισμων που αναιρουν την παραπανω προταση.(φεουδαρχια, μοναρχια κλπ.)

Δεν υπαρχει περιπτωση να διασφαλιζεις ουτε ψιχουλο αυτοδιαθεσης σε μια δεσποτια, ή σε μια αυτοκρατορια εξ ορισμου.
Οι πολιτικες ομως επιλογες διακυβερνησης προς κατασκευη κρατους δεν ειναι μονοδρομος, αλλα αυτο παει μακρια.

Εδω θελω απλα να επιμεινω στα

α) διαχωρισμο κρατους ως θεοσταλτη υπερκατασκευη και του κρατους ως πονημα των πολιτων.Χωρις αυτη δεν εχει νοημα η αυτονομια-αυτοδιαχειρηση.

β)ασυμβατοτητα του κρατους που εσυ επιθυμεις με το κρατος που δεν ειναι αποτελεσμα συλλογικης βουλησης.

Οι αμφιβολιες σου θα πρεπει(ΙΜΟ) να μεταναστευσουν απο το διλημμα της εκπορευσης της κρατικης υποστασης (αυτο ειναι δικαιωμα του πολιτη τελεια και παυλα) στα θεσμικα διλημματα π.χ. αστικη δημοκρατια και εθνικο κρατος ή αναρχια και πολη-κρατος κοκ. :)