Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By htanso21
axel12p έγραψε:...

Alex και συμφωνώ και διαφωνώ.

Πρώτα απο ολα, ο σωστός επαγγελματικός εξοπλισμός ειναι ακομα παρα πολυ ακριβός.
Πρεπει να γινει μια απόσβεση αυτου και ποσο δε που ειναι αναλωσιμος.

Υπάρχουν επαγγελματίες και ¨Επαγγελματίες¨.
Φυσικα υπάρχουν οι της παλιάς κοπής φωτογράφοι (η χειρότερη φάρα) που σε πατάνε στον λαιμό γιατι -μια φορα παντρευεσε- και υπάρχουν και οι νεότεροι που εχουν ανοικτά ματια και αξίζουν οτι ζητούν.
Υπάρχουν όπως είπες και οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που ειναι καλύτεροι απο παρα πολλούς επαγγελματίες, αλλα αυτοί καλο θα κανουν να κάτσουν στα αυγά τους ή να ανοίξουν βιβλία, γιατι εμεις δεν ειμεθα |λογοκρισία| να πληρώνουμε, νοίκι, ΤΕΒΕ, εφορια κτλ.

Θες φωτογράφο; Τι καλύτερο απο το να δεις το portfolio του, να κρίνεις την δουλεια του με τα λεφτα που σου ζητάει (οσα ζητάει) και αν θες συνεργάζεστε ή οχι.
Άβαταρ μέλους
By otso
stavrosg έγραψε:2500 για να δεσμεύσεις 2 άτομα ένα τριήμερο δεν τα λες και πολλά κατά τη γνώμη μου... :roll:

htanso21 έγραψε:Και εγω ο μαλακας καθομουν και έκανα γάμους με τις ίδιες παροχές με λιγότερα απο τα μισά! :lol: καλα να παθω!

Αυτό ακριβώς :tomato:
Τα βλέπω και στη δική μου τη δουλειά - πέφτει τρελλός ανταγωνισμός από αλεξιπτωτιστές, αρπακολλατζήδες και υπάλληλους άλλων που πιάνουν και καμιά μικροδουλειά στο πλάι, ο κόσμος ακούει τιμές ξεφτίλα και ρίχνεις και το δικό σου επίπεδο με το να ρίχνεις τις τιμές για να μην χάσεις την πελατεία σου... :vava:

ειπε ξεπερασαν τα 3 σταυρο πολυ λαρτζ σε βλεπω και ολους σας
με 3 κλεινεις για 2mερο την jenna jameson την φωτογραφιζεις οσο θες και κανεις οτι θες . αντε με 4 την emma watson
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#163481 Καλά δεν πάνε και όλα τσέπη. Βασικά όλα είναι θέμα απαιτήσεων. Πχ με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς μόνο για το γάμο πρέπει να βγήκαν γύρω στις 6.000 φώτο. Άντε κάτσε μετά να τις ξεχωρίσεις αυτές και να τις ρετουσάρεις. Μιλάμε για εργατοώρες όχι αστεία. Σίγουρα χρειάζεται πάνω από 3μηνο γι' αυτή τη δουλειά.
Άβαταρ μέλους
By otso
htanso21 έγραψε:Και βασικά λογο οτι εχω ακούσει τόσα και τόσα 13 χρονια που είμαι επαγγελματιας φωτογράφος, θα τα ξεκαθαρίσω για μια τελευταία φορα.

Δεν πληρωνεις το DVD και τα άλμπουμ.
Πληρωνεις την τέχνη και την τεχνική που ο αλλος εχει φτάσει αιμα για να σου βγάλει φωτογραφίες που θα τις εχεις μια ζωή εσυ και μετα τα παιδια σου κτλ - δεν ειναι one off αλλά lifetime.
Πληρωνεις τον κοπο και τον ιδρώτα του φωτογράφου.
Πληρωνεις τις μέρες που θα φαει ο φωτογράφος για να σου φτιάξει τις φωτογραφίες, να σου μοντάρει το άλμπουμ κτλ.
Τον εξοπλισμο χιλιάδων ευρω που βοήθησε να πάρεις το αποτέλεσμα που πήρες.
Το τρέξιμο και το άγχος.
Και μπορει να φαίνονται πολλα τα λεφτα για 2 ωρες εκκλησία κτλ αλλα ειναι δέκα μέρες δουλεια απο πισω που εσυ δεν τις βλέπεις.
Μαζι με τον φωτογράφο πληρωνεις και αλλα 4-5 ατομα απο πισω.
Και ενα σορο αλλα που βαριεμαι να τα γράψω.

Εδω οι τραπεζα σε χρεώνει για να σου εχει ανοικτό λογαριασμό αλλα εκει δεν καίγεται καρφάκι.

θανο σορρυ αλλα ο γαμος δεν ειναι πια lifetime το 60% χωριζουμε πια , και τις σκιζουμε και ουτε θελουμε να θυμομαστε οποτε ναι ειναι πολλα .
Άβαταρ μέλους
By axel12p
htanso21 έγραψε:Δεν πληρωνεις το DVD και τα άλμπουμ.

Αυτά σίγουρα δεν τα πληρώνεις :lol:

htanso21 έγραψε:Πληρωνεις την τέχνη και την τεχνική που ο αλλος εχει φτάσει αιμα για να σου βγάλει φωτογραφίες που θα τις εχεις μια ζωή εσυ και μετα τα παιδια σου κτλ - δεν ειναι one off αλλά lifetime.

Κυρίως αυτά πληρώνεις, θεωρώντας βέβαια ότι το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στο ποσό που έχεις πληρώσει, γιατί αυτό δεν είναι δεδομένο και το ανακαλύπτεις συνήθως πολύ αργά.

htanso21 έγραψε:Πληρωνεις τον κοπο και τον ιδρώτα του φωτογράφου.

ΟΚ φωτογράφος είσαι, τι να πουν και αυτοί που σκάβουν μέσα στο λιοπύρι ή ένας αγρότης; Πόσο θα έπρεπε να αμείβονται αυτοί τότε;

htanso21 έγραψε:Πληρωνεις τις μέρες που θα φαει ο φωτογράφος για να σου φτιάξει τις φωτογραφίες, να σου μοντάρει το άλμπουμ κτλ.

Ακόμη και album να μην κάνεις, κάτω από το 1000ρικο δύσκολα πέφτεις.

htanso21 έγραψε:Τον εξοπλισμο χιλιάδων ευρω που βοήθησε να πάρεις το αποτέλεσμα που πήρες.

Από προσωπική εμπειρία σε γάμου κολλητού φέτος, ο φωτογράφος είχε 2 full frame μηχανές (όχι τελευταία μοντέλα προφανώς), έναν 70-200, έναν 85άρι και έναν wide φακό, καθώς και 2 soft boxes με flash και φώτα led. Με τις τρέχουσες τιμές, πάνω από 10.000€ δεν πρέπει να έκανε αυτός ο εξοπλισμός. Γνωρίζω αρκετούς "ερασιτέχνες" πλέον, που τα μισά τουλάχιστον από αυτά τα διαθέτουν ήδη.

Και σε κάθε περίπτωση, 10.000€ για να ανοίξεις "μαγαζί" δεν νομίζω ότι είναι μεγάλο ποσό. Ούτε να στοκάρει προϊόντα χρειάζεται, ούτε να νοικιάσει μαγαζί με βιτρίνα. Πέρα από το ΤΕΒΕ και το ενοίκιο για ένα γραφείο, τα έξοδα που τρέχουν είναι αρκετά χαμηλά.

htanso21 έγραψε:Το τρέξιμο και το άγχος.

Αυτό σίγουρα το πληρώνεις, γιατί πράγματι τις περισσότερες φορές, μια φορά παντρεύεται ο άλλος. Όσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτά ο φωτογράφος βέβαια, πιστεύω ότι ακολουθεί μια στάνταρ ροή/ ρουτίνα και του βγαίνει η δουλειά πολύ πιο άνετα.

htanso21 έγραψε:Και μπορει να φαίνονται πολλα τα λεφτα για 2 ωρες εκκλησία κτλ αλλα ειναι δέκα μέρες δουλεια απο πισω που εσυ δεν τις βλέπεις.

Με την προϋπόθεση ότι ο άλλος θα απαιτήσει album. Έχω την εντύπωση ότι το βίντεο έχει αρκετή περισσότερη δουλειά και συνήθως είναι εξωτερικός συνεργάτης.

htanso21 έγραψε:Μαζι με τον φωτογράφο πληρωνεις και αλλα 4-5 ατομα απο πισω.

Συνήθως είναι ο φωτογραφός, ο βοηθός φωτογράφου (αν το ζευγάρι θέλει και δεύτερο) και αυτός που τραβάει βίντεο. Τα 4-5 άτομα από πίσω πως προκύπτουν? Εκτός και αν μιλάμε για φωτογράφους που χρεώνουν 2500€ και έχουν 3 φωτογράφους και 2 βίντεο.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#163488 Αν εισαι ερασιτεχνης θελεις χρονο. Αν και ειναι ευκολο να το μαθεις και τωρα καλες καμερες εχει αρκετος κοσμος. Υπερβολικα τα κοστη για γαμο αν και βγανουν με τα φακελακια οποτε μεσα στο μπιζνες ειναι και αυτο.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Deleted User 1 έγραψε:Πχ με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς μόνο για το γάμο πρέπει να βγήκαν γύρω στις 6.000 φώτο. Άντε κάτσε μετά να τις ξεχωρίσεις αυτές και να τις ρετουσάρεις. Μιλάμε για εργατοώρες όχι αστεία. Σίγουρα χρειάζεται πάνω από 3μηνο γι' αυτή τη δουλειά.

Συνήθως βγάζουν γύρω στις 2000 φωτογραφίες, από τις οποίες σβήνουν τις κουνημένες, με κλειστά μάτια κλπ και μένουν τα 2/3. Προφανώς δεν επεξεργάζονται όλες αυτές τις φωτογραφίες, αλλά μόνο αυτές (150?) που θα επιλέξει το ζευγάρι για να βάλει στα album. Το πολύ πολύ να βάλει τις υπόλοιπες φωτογραφίες στο Lightroom και να κάνει μια μαζική ρύθμιση στο contrast και το saturation για να είναι πιο "ζωντανές" οι φωτογραφίες.

Σίγα μην καθίσει ο φωτογράφος να επεξεργαστεί 6000 φωτογραφίες :lol:
Άβαταρ μέλους
By htanso21
#163497 @Geo
Το ποσα βγάζει ή μπορει να βγάλει ένας φωτογράφος, ειναι δουλεια της εφορίας και όχι του πελάτη :innocent:

@Alex
(Είμαι με τη ταμπλετα γμτ και δεν μπορω να κανω πολλαπλα quotes :( )
Οταν έκανα γάμους κτλ, πάντα ειχα μαζι μου την Canon 1Ds (6.800€ Χωρίς τον φακό) συν τους φακούς (L πάντα) συν δεύτερο ακομα και τρίτο σώμα.
Μάνι μάνι βάλε οτι η βαλιτσα ειχε 15.000€.
Ναι μπορεις να κανεις καλη δουλεια με τα μισά λεφτα, αλλα εγω σαν Θάνος οταν εχω εναν άνθρωπο απέναντι μου, σε μια μη στημένη φωτογράφιση που ΔΕΝ μπορω να γυρισω τον χρόνο πισω ή να το ξανατραβιξω θελω τα μηχανήματα μου να ειναι το καλύτερο δυνατό.

Ο αγρότης (που τον σέβομαι) δεν εχει πληρώσει ουτε σχολές, ουτε αποτυχίες, ουτε τιποτα απο ολα αυτα.

Το άλμπουμ ακομα και αν δεν ήθελαν, έκανα εγω ενα δωρο, αρα δεν γλίτωνα ποτε αυτη τη δουλεια.

Το βίντεο θέλει πανω κατω την ίδια δουλεια, που εκει ειναι αλλα δυο ατομα (ναι εξωτερικοί στην δική μου περίπτωση) που και αυτοί ανάλογα την δουλεια θέλουν απο καλα, μεχρι πολυ καλα λεφτα! Αλλα ελα μπου δεν μπορεις να κανεις χωρίς αυτούς.

Τα ατομα που λέω οτι ειναι απο πισω, συνήθως ειναι περα απο τον φωτογράφο, ο δεύτερος φωτογράφος, ο κάμερα μαν, ο μοντέρ, (αν εχεις άτομο για τα άλμπουμ) και μετα αυτοί που ειναι στην κάθε εταιρία που θα εκτυπωσει τις φωτογραφίες.
Άβαταρ μέλους
By htanso21
axel12p έγραψε:
Deleted User 1 έγραψε:Πχ με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς μόνο για το γάμο πρέπει να βγήκαν γύρω στις 6.000 φώτο. Άντε κάτσε μετά να τις ξεχωρίσεις αυτές και να τις ρετουσάρεις. Μιλάμε για εργατοώρες όχι αστεία. Σίγουρα χρειάζεται πάνω από 3μηνο γι' αυτή τη δουλειά.

Συνήθως βγάζουν γύρω στις 2000 φωτογραφίες, από τις οποίες σβήνουν τις κουνημένες, με κλειστά μάτια κλπ και μένουν τα 2/3. Προφανώς δεν επεξεργάζονται όλες αυτές τις φωτογραφίες, αλλά μόνο αυτές (150?) που θα επιλέξει το ζευγάρι για να βάλει στα album. Το πολύ πολύ να βάλει τις υπόλοιπες φωτογραφίες στο Lightroom και να κάνει μια μαζική ρύθμιση στο contrast και το saturation για να είναι πιο "ζωντανές" οι φωτογραφίες.

Σίγα μην καθίσει ο φωτογράφος να επεξεργαστεί 6000 φωτογραφίες :lol:

Μια διευκρίνηση για τον εαυτό μου.
Το πακέτο πάντα μα πάντα ειχε όλες τις φωτογραφίες σε DVD δωρο απο εμενα (εννοείται οι σωστές :lol: ) αρα μιλάμε εγω έδινα καμία 750αρια να τις κανουν οτι θέλουν.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#163506 Ας μη κοροϊδευόμαστε, αυτό που πληρώνεις στον φωτογράφο γάμου είναι ότι πληρώνεις και σε όλους τους επαγγελματίες του γάμου. Το ότι μόνο μια φορά παντρεύεσαι.

Π.χ.
χτένισμα απλό: 50€ | χτένισμα νύφης: 500€
μακιγιάζ: 30€ | μακιγιάζ νύφης: 300€
φόρεμα λευκό: 200€ | νυφικό: 1300€
.....

Ο γαμπρός ευτυχώς δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο κούρεμα ή ντύσιμο (απλά ένα καλό κουστούμι) και έτσι οι τιμές είναι πιο λογικές εκεί :thumbsup:

Αν θεωρούσαμε λογικά τα 1500€ και 2500€ για μία φωτογράφιση, τότε όλος ο κόσμος θα ντύνονταν καλά και θα πήγαινε μια στο τόσο για φωτογραφίσεις! ;-)

ΥΓ. Τα 15000 για εξοπλισμό τα βγάζει ο άλλος σε 8 γάμους αν παίρνει 2000 την φορά, σε 4 Σ/Κ (1 μήνα) δηλαδή. Δεν θα έχει και καμιά βάπτιση τα πρωινά να φτάσει τα 20.000€ μέσα σε έναν μήνα; Και 5000 να δώσει σε συνεργάτες και ΤΕΒΕ, πάλι 15.000 θα του μείνουν. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος εκεί έξω που είτε ιδρώνει πολύ περισσότερο είτε έχει κάνει πολύ πιο σημαντικές σπουδές (διδακτορικά, μετα διδακτορικά κλπ) ο οποίος είναι χαρούμενος αν βγάλει 15.000 μέσα σε έναν χρόνο, όχι μέσα σε έναν μήνα. :)
Άβαταρ μέλους
By htanso21
#163509 Εγω σου μιλάω για τον εαυτό μου :)
Που το μεγαλυτερο ποσο που εχω ζητήσει ποτε ηταν 1.200€ με ολα μεσα. Και οταν λέω ολα εννοώ ακομα και το ΦΠΑ.
ΔΛΔ αν δεν σου κανει κοπο, βάλε κατω να δεις ποσα μου έμεναν. :)

Οσο αφορά το ποσο μπορει να βγάλει καποιος καλα κανει και τα βγάζει, δεν θα με χάλαγε καθόλου να ειχα τόσες δουλειές που να βγάζω και εγω 15K τον μήνα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#163515 Αυτό με τους 2 γάμους το ΣΚ δεν νομίζω να παίζει πια. Είναι μιας άλλης εποχής προ κρίσης.
Συνεργάτης φωτογράφος που ανέλαβε την βάφτιση του γιου το '08 μου έδωσε τυπωμένο χαρτί που έγραφε 750€ για φωτογραφίες-βίντεο-άλμπουμ βιβλίο για να δω τι περιελάμβανε η τιμή και την μείωσε 40%.
Την ίδια περίοδο ζητούσε 1100€ για γάμο με αντίστοιχες παροχές.

Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος είναι ευχαριστημένος με 2 γάμους τον μήνα και μια βάφτιση. Αυτά του καλύπτουν τα έξοδα του μαγαζιού και κερδίζει από επανεκτυπώσεις και εμφανίσεις φωτογραφιών, καμιά κορνίζα επιτραπέζια, φωτογραφίες για ταυτότητα-διαβατήριο κτλ.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
PeterPan έγραψε:Να συμπληρώσω πως αυτοί που το έπαιξαν τρελίτσα, είναι αυτοί που συνήθως το παίζουν large... Κλασικό φέσι!

Sent from space >

Ωχ τώρα το είδα...Να ζησετε!
Μπορεί να σου φέρουν αργότερα δώρο,μη τα παίρνεις ...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
htanso21 έγραψε:Εγω σου μιλάω για τον εαυτό μου :)
Που το μεγαλυτερο ποσο που εχω ζητήσει ποτε ηταν 1.200€ με ολα μεσα. Και οταν λέω ολα εννοώ ακομα και το ΦΠΑ.
ΔΛΔ αν δεν σου κανει κοπο, βάλε κατω να δεις ποσα μου έμεναν. :)

Οσο αφορά το ποσο μπορει να βγάλει καποιος καλα κανει και τα βγάζει, δεν θα με χάλαγε καθόλου να ειχα τόσες δουλειές που να βγάζω και εγω 15K τον μήνα.

Εννοείται πως αυτά που γράφω δεν είναι επί προσωπικού και πως θα μπορούσε άλλωστε μιας και δεν γνωρίζω ούτε εσένα αλλά ούτε και την δουλειά. :)

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης πάντως, τα 1200€ που αναφέρεις μαζί με ΦΠΑ, θεωρούνται χαμηλή τιμή.