Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By efthymis
#148579 Προφανως το αν αντεχουν εξαρταται απο τις συνθηκες, αν το εχεις εξω στην Ελλαδα οσα χλμ κι αν κανεις στην τετραετια λογικα θα ειναι για πεταμα. Σε γκαραζ ομως με σωστο φουσκωμα και λιγα χλμ η φθορα περιοριζεται. Η michelin οριζει ταβανι στα 10 χρονια, οριστε κι ενα αποσπασμα απο michelin US

What are the basics?

There is no way to tell exactly how long a tire lasts. The lifespan and mileage of a tire depends of a combination of factors: its design, the driver’s habits, the climate, the road conditions and the care that's put into the tires.
A few milestones and tips:

1- Keep five years in mind

After five years or more in use, your tires should be thoroughly inspected at least once per year by a professional.
2- Ten years is a maximum

If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator.
This applies to spare tires as well.
3- Proper care expands a tire’s lifespan

You can increase your tire's longevity by maintaining the correct air pressure, performing regular tire rotations and vehicle maintenance.

http://www.michelinman.com/US/en/help/d ... tires.html
Άβαταρ μέλους
By dimik
#148582 Πάντως εγώ στην Κυπρο Michelin λόγω της φήμης που έχουν ως |λογοκρισία| ελαστικα τρόμαξα να βάλω. Τα sc5 σε 2 αυτοκίνητα στην Κυπρο και άλλα 2 στην Ελλάδα μου φαίνονται η χρυσή τομή, όπως και τα metzeler M5 και M7RR στην μοτοσυκλέτα.
Τα επόμενα θα είναι Goodyear asymmetric f1 έτσι για την δοκιμή.

< >
Άβαταρ μέλους
By Cosmonaut21
#148612 Μιας και γίνεται κουβέντα.Ότι είναι γυαλόχαρτο η άσφαλτος δε νομίζω να σημαίνει κάτι εφόσον ένα ελαστικό έχει λίγα χιλιόμετρα και αρκετό βάθος πέλματος ακόμη.
Δεν έχω καταλάβει όμως τι διαφορά έχει αν είναι στον ήλιο ή σε γκαράζ σταθμευμένο το αυτοκίνητο,όσο χαζό και αν ακούγεται.Όταν κινείται δε ζεσταίνεται πολύ περισσότερο;
Άβαταρ μέλους
By bill33
#148613 To ελαστικό γερνάει και απο την έκθεση στον ήλιο.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Orestis.D έγραψε:Λαστιχας εβρισκε ενταξει και Michelin Energy E3B του 2008 με 20.000 χλμ... Εχουν πελμα ακομα λεει, αλλαξε μονο τα μπροστα. :lol: :lol:

Εδώ "ειδικός" (μη χέσω) βρήκε καλά κάτι energy 7 ετών με 80Κ χλμ σε προηγούμενη δουλειά μου...

Energy πρώτης γενιάς, με δείκτη φθοράς ίσο με της πέτρας σε 206 1,4 75 ατίθασων γαλλικών καθαρόαιμων οδηγούμενο από κοπέλα... :lol: Που να φάει πέλμα... :lol:
Άβαταρ μέλους
By Orestis.D
bill33 έγραψε:To ελαστικό γερνάει και απο την έκθεση στον ήλιο.

ΚΥΡΙΩΣ!

Παντως μιλωντας για Energy, τα Energy plus δε φαινονται να παρουσιαζουν την ιδια συμπεριφορα στη φθορα σε σχεση με τους προκατοχους... Σεσημασμενος συμφορουμιτης εχει διαπιστωσει αρκετη φθορα σε 15.000 χλμ... Και δε τα σκιζει, πια.
Άβαταρ μέλους
By rocsta
Cosmonaut21 έγραψε:Δεν έχω καταλάβει όμως τι διαφορά έχει αν είναι στον ήλιο ή σε γκαράζ σταθμευμένο το αυτοκίνητο,όσο χαζό και αν ακούγεται.Όταν κινείται δε ζεσταίνεται πολύ περισσότερο;

Φυσικά και όσο κινείται δημιουργούνται μηχανικές καταπονήσεις και συνεχείς μεταβολές στη θερμοκρασία του, οι οποίες το σκληραίνουν κάνοντας το να χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του.
Η άλλη αιτία για την επιδείνωσή τους, όπως έγραψε και ο Βασίλης, είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Ξοδεύει τα χημικά που έχει μέσα το πέλμα ακριβώς για αντίσταση στην ακτινοβολία και με τον καιρό το λάστιχο ξεραίνεται και τελικά αρχίζουν οι εμφανείς ρωγμές στην επιφάνειά του.
Άβαταρ μέλους
By Orestisren
dimik έγραψε:Πάντως εγώ στην Κυπρο Michelin λόγω της φήμης που έχουν ως |λογοκρισία| ελαστικα τρόμαξα να βάλω. Τα sc5 σε 2 αυτοκίνητα στην Κυπρο και άλλα 2 στην Ελλάδα μου φαίνονται η χρυσή τομή, όπως και τα metzeler M5 και M7RR στην μοτοσυκλέτα.
Τα επόμενα θα είναι Goodyear asymmetric f1 έτσι για την δοκιμή.

< >

Άλλο μαλακά άλλο μαλακός σκελετός. Στην Κύπρο αν η άσφαλτος είναι καλή όπως λες άρα έχει και γενικά καλύτερο βρεγμένο από την άσφαλτο στην Ελλάδα, μάλλον είναι ιδανικές συνθήκες για Μίσλεν
Άβαταρ μέλους
By dimik
#148849 Το βρεγμένο δεν το υπολογίζεις καν.... πολύ σπάνια οδηγας με βροχή. Για |λογοκρισία| ελαστικα διάβαζα όχι για σκελετό για αυτό φοβήθηκα. Κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσω στο Mini να μου φύγει η περιέργεια.

< >
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
lazarefa έγραψε:Καλημέρα. Εδώ και κανά τρίμηνο έχω παρατηρήσει ότι ένα από τα ελαστικά του αυτοκινήτου χάνει αέρα, με ρυθμό περίπου 4-5psi την εβδομάδα. Το παρακολουθώ συνέχεια και συμπληρώνω τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Λόγω 17άρας ζάντας και προφίλ 45 (225/45/17) στο δρόμο δύσκολα γίνεται αισθητά αντιληπτό ως προς τη συμπεριφορά του οχήματος.
Πρόκειται έτσι κι αλλιώς να αλλάξω ελαστικά προς το φθινόπωρο, οπότε δεν έκρινα σκόπιμα να το πάω σε βουλκανιζατέρ για έλεγχο-μπάλωμα. Λογικά έχει πάρει κάτι στο πέλμα και χάνει σταδιακά απο εκεί. Τα πλαινά είναι μια χαρά.
Σκέφτηκα σαν μια ενδιάμεση λύση να δοκίμαζα λύσεις τύπου Slime:
http://slime.com/
αλλά κάπου πήρε το μάτι μου ότι το υλικό σφράγισης που εισέρχεται εσωτερικά του ελαστικού μέσω της βαλβίδας, κολλάει και στα εσωτερικά τοιχώματα της ζάντας (σαν τσίχλα υποθέτω) και αφαιρείται δύσκολα μετά. Ισχύει κάτι τέτοιο; Έχει κανείς εμπειρία από χρήση ανάλογων υλικών σφράγισης ελαστικών αυτοκινήτου;

Επισκέφτηκα βουλκανιζατέρ προχτές όπου αφού το αυτοκίνητο σηκώθηκε σε γρύλλους βρήκαμε στο ελαστικό σε 2 σημεία πρόκες που είχαν γίνει πρόσωπο με την επιφάνεια του πέλματος. Αφαιρέθηκαν πάραυτα και τοποθετήθηκε το γνωστό κορδόνι. Λόγω μπροστινού τροχού η δουλειά έγινε με στρίψιμο του τιμονιού χωρίς αφαίρεση ζάντας. Προς το παρόν δείχνει ΟΚ, αλλά έτσι κι αλλιώς στο επόμενο 2μηνο θα αλλαχτούν τα λάστιχα με καινούρια.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#149721 Λοιπόν, σε δύο μήνες θα βγάλω τα θερινά ελαστικά. Τα πετάω; Michelin primacy, από φθορά είναι οκ, δε τα νιώθω να γλιστράνε, έχουνε κλείσει όμως 5ετια και 45κ χλμ.
Με δεδομένο ότι εχουν μόνο θερινή χρήση και δε συμπεριφέρονται άσχημα, έχει νόημα να τα κρατήσω; βέβαια μπορεί να φάω άκυρο στο ΚΤΕΟ έτσι και αλλιώς
Άβαταρ μέλους
By drdino
#149722 Στο κτεο γιατί να φας άκυρο; Έχουν ρωγμές, σκασίματα ή έχουν φτάσει στον δείκτη φθοράς;
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
KiloMeater έγραψε:Όχι δεν έχουν. Λέω μήπως γκρινιάζουν για την ηλικία

στην Ελλαδα δεν προκειται να σε κοψουν για 6 χρονων λαστιχα
για Αυστρια δεν ξερω

ειχω ενα θειο , που περασε Κτεο με 8 ή 9 χρονων λαστιχα :dizzy:
τωρα τα αλλαξε, ευτυχως