nass έγραψε:Red Garland έγραψε:Γιατί υποθέτεις αφού το γράφω ξεκάθαρα για το πότε αναφέρομαι στην άρση του waiver;
Σόρι δεν μου είναι σαφές. Αναφέρεσαι στην περίοδο 10/2-1/3 ? Αν ναι, ΟΚ υπήρξε ένα κόστος 20 ημερών ELA με τη διαφορά του επιτοκίου (1% ? δε θυμάμαι) αλλά δεν το θεωρώ κυρίαρχο ζήτημα για να χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα.
Όχι, αναφέρομαι από τη συμφωνία του Φλεβάρη και έπειτα. Που η χώρα πήρε παράταση του τότε προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι.
nass έγραψε:Red Garland έγραψε:Η μετάπτωση από ECB σε ELA ενείχε κόστος τόσο χρηματικό όσο και κόστος σηματοδότησης το οποίο μεταφράζεται σε περαιτέρω απώλειες για την ελληνική οικονομία.
Ναι αλλά δεν ήταν κανείς υποχρεωμένος να χρηματοδοτεί τις τράπεζές μας απευθείας μέσω ECB και όχι μέσω ELA. Δηλαδή χάρη μας κάνανε, ε ΟΚ, κάποια στιγμή αποφάσισαν να τη σταματήσουν.
Χάρη σου έκαναν από την αρχή με το waiver. Απλά υποκρινόμασταν όλοι ότι όλα είναι ΟΚ, το πρόγραμμα τσουλάει τέλεια και είμαστε μια χαρά. Αυτό βόλευε προσωρινά και τα δύο μέρη, εμείς παίρναμε τα φράγκα που τους τα δίναμε έτσι όπως τα παίρναμε, και αυτοί έχωναν το πρόβλημα της Ελλάδας κάτω από το χαλί προσποιούμενοι ότι αυτά που κάνουν λειτουργούν. Όταν αποφάσισαν να σφίξουν τα γάλατα ξύπνησαν οι ευρωπαίοι και ανακάλυψαν ότι δεν είναι αξιόπιστα τα ελληνικά assets.
Πολιτική απόφαση ήταν το waiver πολιτική απόφαση και η άρση του, μην κοροϊδευόμαστε.
nass έγραψε:Red Garland έγραψε:Τώρα προφανώς δε σου κάνανε χάρη, αλλά πέρα από αυτό σου τράβηξαν ακόμα περαιτέρω το χαλί ως μέσο πολιτικής πίεσης.
Και ποιος το έκανε αυτό, ο Κεντρικός σου Τραπεζίτης aka Draghi. Το τυπάκι που είναι επιφορτισμένο με το ρόλο της σταθερότητας του τραπεζικού σου συστήματος μεταξύ άλλων.
Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;
Πότε ακριβώς σου τράβηξε το χαλί δεν καταλαβαίνω
Αν μιλάς για το waiver, ναι, το έκανε, για 20 μέρες διαφορά.
Αν μιλάς για τη μη αύξηση του ELA την Παρασκευή 26/6 συγνώμη αλλά διαφωνούμε, οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος αυτό θα έκανε για να μην καταλήξει υπόδικος για απιστία.
"Τράβηγμα του χαλιού" θα ήταν να σου ζητήσει τα λεφτά πίσω, όπως και το είχε δικαίωμα. Δεν το έκανε, δεν τα αύξησε, εγώ αυτό το λέω "ουδέτερη στάση".
Αν μιλάς για κάτι άλλο, δεν το έχω καταλάβει. Εμένα συνολικά ο Ντράγκι μου φαίνεται σωστός με την έννοια ότι πάει κόντρα στους Γερμανούς ιδιαίτερα στην περίπτωση του QE (και άντε να δούμε πότε θα είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε και εμείς).
Η "σταθερότητα του συστήματος" κατ΄ εμέ σημαίνει ότι δεν ρίχνεις λεφτά σε μαύρη τρύπα, όπως ήταν και συνεχίζει να είναι η Ελλάδα. "Σύστημα" = όλη η ευρωζώνη (το λέει και η πινακίδα στην είσοδο όλων των κεντρικών τραπεζών "ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ") όχι μόνο η Ελλάδα.
Δε μίλησα για μετά το τέλος του προγράμματος και το Δημοψήφισμα, αλλά για την περίοδο από τη συμφωνία του Φλεβάρη ως και την λήξη του προγράμματος.
Προσωπικά το θεωρώ τράβηγμα χαλιού γιατί σε μια ήδη διαλυμένη οικονομία, και ενώ ξέρεις ότι οι τράπεζες είναι με το ένα πόδι στον τάφο, αυξάνεις ως Κεντρικός Τραπεζίτης τους κινδύνους των τραπεζών.
Άλλο τραπεζίτη δεν έχουμε, έχουμε παραδώσει τα κλειδιά στην Φρανκφούρτη. Λοιπόν ή αποφασίζεις να σώσεις την κατάσταση ή άμε στο καλό να κάνεις ο καθείς αυτό που πρέπει. Το να εκθέτεις την οικονομία για να πιέσεις σε επίτευξη μιας συμφωνίας, ε, λιγάκι πουστιά είναι.
Διότι δεν έχουμε άλλον να σώσει το σύστημα και αυτός που έχει το ρόλο του διασώστη παίζει σε πολιτικά παιχνίδια και άμα γουστάρει σου εμποδίζει να κάνεις αυτό που κάνουν οι ΚΤ από την πρώτη τραπ. κρίση, ήτοι να είναι δανειστές ύστατης προσφυγής.
Να θυμίσω ότι η ανακοίνωση έγινε 10:35 το βράδυ ώρα Ελλάδας, δηλαδή ούτε τη στοιχειώδη ευγένεια να μην ανακοινώσεις κάτι που θα σπείρει πανικό σε ώρα που δεν μπορεί να αντιδράσει το Υπ.Οικ.
Δεν είπα ότι ο Ντράγκι είναι καραγκιόζης, αν δεν ήταν αυτός δε θα υπήρχε το Ευρώ σήμερα, αλλά έγιναν κινήσεις που ζημίωσαν τη χώρα, και από ανθρώπους που ξέρουν τι συνέπειες έχουν οι πράξεις τους.
Αν αφήσεις να καταρρεύσει ένα τραπεζικό σύστημα στο Ευρωσύστημα δεν βλέπω που διατηρείς τη σταθερότητα των υπολοίπων. Ή λοιπόν κάνεις διάσωση ή διώχνεις τον άλλον και τελειώνει το παραμύθι. Το να κάνεις κινήσεις που ανεβάζουν το κόστος διάσωσης, και άρα χειρότερα "αναπτυξιακά" μέτρα στο μέλλον, δε βλέπω πού υπηρετεί το ρόλο που σου ανατέθηκε.
(νομίζω πολύ το κουράσαμε το θέμα, ας πιστεύει ο καθείς ό,τι θέλει)

google is your friend...
Τους ρουφάω το αίμα και τρέφομαι...
Για τους υπόλοιπους δεν μπορώ να πω...

) η νομοθεσία που θα επιτρέπει κούρεμα καταθέσεων (γ) περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τη συμφωνία και άρα το βαθμό αξιοπιστίας του ελληνικού συστήματος.