Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
GTS έγραψε:ΕΠισης, Με 1 εκατ στην τραπεζα δεν εισαι πλούσιος εκτος και αν εχεις >1 εκατ και σε ακινητα αλλα τοτε πληρωνεις ΕΝΦΙΑ.

Αν εχεις 1 εκατ στην τραπεζα αλλα ουτε σπιτια ουτε ακριβο αυτοκινητο εισαι μεσαια ταξη (ανετος στην αποφυγη της υπερφορολογήσης αλλα με χαμηλο επιπεδο ζωης αν νοικιάζεις σπιτι) αφου ένα μεσο διαμερισμα θα σου πηγαινε 350κ πριν την κριση αρα το εκατομυριο θα ηταν πολύ λιγοτερα.

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Άβαταρ μέλους
By apav
#139702 Onyx, τόσο έγραψε ότι του καίει. Συν ότι είναι χαλασμένο και δεν δουλεύει σωστά. Μπορείς να κάνεις μία υπόθεση πόσο θα στοιχίσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο για να κάνει 80-100Κ χλμ τον χρόνο; Εκεί βλέπεις τι ποσοστό είναι το καύσιμο και τι ποσοστό είναι η φορολογία. Εσύ έχεις πει ότι έχεις αναλυτικό αρχείο εξόδων για το δικό σου. Μπορείς να μας πεις τι ποσοστά βγαίνουν σε καύσιμα και φορολογία;

Όλα τα αυτοκίνητα με νόρμες ρύπων, παλιές και καινούργιες, μπορούν να κάψουν πολύ λίγο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέσος οδηγός θα κάψει τόσο λίγο, θες γιατί δεν συντήρησε το όχημα, θες γιατί το δουλεύει σταμάτα/ξεκίνα, θες γιατί δεν τον πειράζει να κάψει λίγο, θες γιατί δεν μπορεί ο πιλότος να το κάνει να κάψει λίγο, θες γιατί είναι petrolhead, κλπ. Εγώ καίω πολύ λίγο, λιγότερο και από τα επίσημα νούμερα. Δεν έχω πετύχει άλλον να του δώσω τα κλειδιά και να του πω τόσο καίει, για δοκίμασε και εσύ να δούμε τι καίει, και να επιστρέψει τα ίδια νούμερα. Δεν είναι θέμα τεχνολογίας, αλλά το πως οδηγείς και σε τι συνθήκες. Και στο πυραμοδοφόρουμ δεν είχες κάποια οικονομική κατανάλωση ως υπογραφή, οπότε από την θεωρία μέχρι την πράξη, υπάρχει πολύ δρόμος.

Για την φορολογία που του ζητήθηκε, με τον τρόπο που το παρουσίασε, νόμιζα ότι εννοεί 1.37 την ημέρα. Μάλλον κάτι άλλο εννοούσε αλλά δεν το εξήγησε και σταμάτησε εκεί η κουβέντα γιατί θεώρησα ότι το γύρισε στην ειρωνία και ήθελε να μπαχαλέψει το θέμα. Εγώ προσωπικά εάν είχα δώσει τα 60Κ, θα έδινα και τα 1.37 της φορολογίας γιατί όλα τα υπόλοιπα έξοδα αυτού του αυτοκινήτου είναι τεράστια. Θεωρώ δεδομένο ότι ως petrolhead κάνεις χιλιόμετρα και για αυτό αγοράζεις ένα αυτοκίνητο της προκοπής. Εξαιρούμε τον djet, καθότι είναι γέρος άνθρωπος πλέον. Επιπλέον, έχει ήδη γράψει ότι αυτό είναι το δεύτερο που παίρνει, οπότε μιλάμε για αγορές 60Κ+60Κ και τεράστια απώλεια χρημάτων λόγω απαξίωσης του οχήματος. Εκεί για μένα το 1.37 φαίνεται ελάχιστα, χωρίς να βάλω μέσα βλάβες και καταναλώσεις. Σε εμένα ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα κόστιζε κυρίως σε καύσιμα, χασούρα στην αξία του αυτοκινήτου, και μετά θα ήταν η φορολογία μαζί με συντήρηση και ασφάλιση.

Η φορολογία του αυτοκινήτου είναι ανεξάρτητη από αυτή των καυσίμων για καλύψει τα παραδείγματα που έδωσες με τα χιλιόμετρα. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον άλλο να κάνει χιλιόμετρα για να έχεις έσοδα ως κράτος, οπότε θα του τα πάρεις προκαταβολικά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έλεγες στο κράτος, μου έβγαλε πολλές ζημιές φέτος και δεν έχω να γράψω χιλιόμετρα. Παντού φορολογούνται τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη και είμαστε ακόμη Ευρώπη. Νομίζω ο Criuser έχει γράψει ότι εάν υπήρχε ετοιμοπαράδοτο το τρίλιτρο C5, θα το είχε πάρει. Δεν υπήρχε και πήρε το δίλτρο. Θα μπορούσε να είχε πάρει το 1.8; Όχι, γιατί ήθελε το τρίλιτρο.

Δεκτό το παράδειγμα των 2000cc και 1800cc αλλά αυτό αποφάσισε η μένουμε Ευρώπη για εμάς και εμείς το υλοποιήσαμε χωρίς να κάνουμε καν δημοψήφισμα. Εάν ήταν λάθος η φορολογία των αυτοκινήτων, δεν θα είχε τόση υποστήριξη η μένουμε Ευρώπη που τα έκανε όλα αυτά. Εσύ τι πιστεύεις, εάν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, υπήρχε περίπτωση Ελληνική κυβέρνηση να κάνει τέτοιο κακό σε κόσμο που έχει λεφτά; Ο έχων λεφτά, έχει και φωνή. Όταν τον πειράξεις, θα σε καταστρέψει/δυσφημίσει/trollάρει/κλπ. Δες τι γίνεται τώρα με τον Τσίπρα. Εγώ νομίζω ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αυξηθεί η φορολογία αυτοκινήτων και όχι μόνο, χωρίς να περάσει ο έλεγχος της χώρας στην μένουμε Ευρώπη. Πολλοί πάντως τότε και τώρα είχαν χαρεί με την εξέλιξη αυτή (έλεγχος από την μένουμε Ευρώπη) γιατί θα γινόμασταν επιτέλους σύχρονοι καπιτάλες και θα κλείναμε το κακό δημόσιο κράτος για να ανοίξουμε κράτος ΑΕ. Ακόμη θυμάμαι ακόμη τις δημιουργικές δημοσιεύσεις του Φαραώ Καββαθά επί του θέματος.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κλαίγεται. Δεκτόν και σεβαστόν. Από την στιγμή όμως που μόλις τώρα μπαίνουμε σε μνημόνιο 3 για τα επόμενα 3 χρόνια, είναι εντελώς άδικο να κλαψουρίζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για κάτι που εμείς οι ίδιοι το βλέπουμε ως αναγκαίο κακό. Όταν σε 3 χρόνια λήξει το μνημόνιο 3 και μπούμε στο μνημόνιο 4, ας τα θυμήθουμε όλα αυτά και ας αποφασίσουμε τότε για το αν τα τέλη είναι δίκαια ή όχι, και αν θέλουμε να κατέβουμε στην πλατεία για να μας κυβερνά η μένουμε Ευρώπη ή να γυρίσουμε στα παλιά δικά μας κόλπα. Εγώ νομίζω ότι η μένουμε Ευρώπη θα χαρεί να μας δώσει μνημόνιο 4. Μέχρι τότε, θα έχουμε μνημόνιο 3 που σημαίνει φορολογία αυτοκινήτων για τα επόμενα 3 χρόνια. Το δεχόμαστε αυτό ή όχι; Το δεχόμαστε και λέμε και ευχαριστώ.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By nass
sknipper έγραψε:Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις από 10 ευρώ από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα από το να πάρεις πχ 10.000 ευρώ από 1.000 αυτόκίνητα. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να μαζέψεις 9.000.000 στη δεύτερη περίπτωση θα πάρεις τα @%#$ σου.

Βέβαια το παραπάνω που μας (ως petrolheads) ακούγεται λογικό όταν το λέμε για τα τέλη κυκλοφορίας, όταν εφαρμόζεται στην υπόλοιπη φορολογία (από ΦΠΑ/έμμεσους φόρους = flat φορολόγηση "λίγα από πολλούς" έως τη φορολογία εισοδήματος που πληρώνεις ίδιο φορολογικό συντελεστή είτε έχεις 50Κ εισόδημα είτε 500Κ) μας φαίνεται άδικο.

Συμφωνώ πάντως με το παραπάνω που είπε ο Anonymous Founder, ότι το 0 τέλη είναι λάθος, ακόμα και αν θέλεις να δώσεις κίνητρο σε αυτοκίνητα μικρών ρύπων (τι ρύπων... CO2 = κατανάλωση, όχι ρύποι... αλλά ας πούμε και μικρής κατανάλωσης...) βάλε μικρά τέλη 50-100 το χρόνο αλλά όχι 0.

Και το προφανές άλλο λάθος είναι η μη γραμμικότητα της κλίμακας... 300 ευρώ για 1800 και 1100 για 2000 είναι |λογοκρισία|.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Χρήστος Λάππας έγραψε:Έκανα μια μικρή προσθήκη, αλλά δεν σε πρόλαβα.

Ακόμα και για τους πραγματικά πλούσιους υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να τους φορολογήσεις προτού αποφασίσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να έχουν την περιουσία τους να φορολογείται από το Ελληνικό κράτος.

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι πολλοί από αυτούς που παρέδωσαν πινακίδες είναι όντως άτομα καλής οικονομικής επιφάνειας, που απλά αποφάσισαν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πληρώνουν κερατιάτικα στο κράτος για το προνόμιο να κυκλοφορούν με αυτό το αυτοκίνητο σε αυτούς τους δρόμους.

Η αναδιανομή του πλούτου από αυτούς προς τους φτωχούς απλά απέτυχε.

Προφανέστατα η υπερφορολόγηση (ιδίως σε έναν κόσμο με ελευθερία κίνησης κεφαλαίων) είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#139741 Και εδώ λέμε τα ίδια με την πολιτική . Επειδή αναφέρθηκε το όνομα μου , να πω ότι οι επιλογές που είχα το 2009 ήταν 22000 το δίλιτρο με χαμηλό εξοπλισμό , 28000 το ίδιο με πλούσιο εξοπλισμό και 33000 το τρίλιτρο με πλούσιο εξοπλισμό και αυτόματο . Με δόσεις που αγοράστηκε και με επιτόκιο 6 % , με τέλη κυκλοφορίας 340 το δίλιτρο και 470 το τρίλιτρο , με βενζίνα στο 0,70 € η διαφορά αγοράς για 6 χρόνια και 15000 τον χρόνο ήταν από 450/340/1000 , δόση , τέλη , βενζίνη , σε 550/470/1300 , δηλαδή συνολική διαφορά 1600 τον χρόνο σαν κόστος αγοράς και χρήσης αυτοκινήτου .

Σίγουρα το κοίταξα , αλλά δεν θεώρησα ότι θα μου έδινε κάτι παραπάνω για την χρήση και τον τρόπο οδήγησης .

Μετά άλλαξαν όλα επιλεκτικά . Σε βάρος των δίλιτρων και υπέρ των γερμανικών αστεριών .

Διαβάζω εδώ όμως :thumbsdown: περί ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας . Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε τα πάντα . Οι φόροι περιουσίας για να είναι δίκαιοι και σύμφωνοι με το Σύνταγμα πρέπει να επιβαρύνουν το ίδιο όλες τις περιουσίες . ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ . Περιμένω αντιδράσεις βέβαια από τους έχοντες καταθέσεις , αλλά προφανώς είναι ιδιοτελείς . :lol:

Τώρα γιατί φορολογούν τους ίδιους οι κυβερνήσεις ?

Μα για τον απλούστατο τρόπο ότι στα υπουργεία υπάρχουν αυτά τα @@ που λέγονται υπηρεσιακοί παράγοντες και είναι οι ίδιοι ανεξάρτητα κόμματος που κυβερνάει . Αυτά τα @@ λοιπόν για να μην κουραστούν να βρούν άλλες λύσεις , σε κάθε υπουργό που ψάχνει εναγωνίως λεφτά του προτείνουν τις ίδιες εύκολες και δοκιμασμένες λύσεις .

Αν το δημόσιο δεν μείνει μισό μην περιμένετε προκοπή .
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
#139748 Επίσης αυτά τα @@ φαίνεται να βγάζουν όλο τους τον ΔΥ-κομπλεξισμό και φθόνο προς αυτούς που μπορούν να έχουν μεγαλύτερα αυτοκίνητα από αυτά που μπορούν να έχουν οι ίδιοι, γιατί τα >2000cc ήταν πάντα στην μπούκα: στην αρχή τα υπερβολικά τεκμήρια, και μετά τα παράλογα τέλη.
nass έγραψε:Βέβαια το παραπάνω που μας (ως petrolheads) ακούγεται λογικό όταν το λέμε για τα τέλη κυκλοφορίας, όταν εφαρμόζεται στην υπόλοιπη φορολογία (από ΦΠΑ/έμμεσους φόρους = flat φορολόγηση "λίγα από πολλούς" έως τη φορολογία εισοδήματος που πληρώνεις ίδιο φορολογικό συντελεστή είτε έχεις 50Κ εισόδημα είτε 500Κ) μας φαίνεται άδικο.

Συμφωνώ πάντως με το παραπάνω που είπε ο Anonymous Founder, ότι το 0 τέλη είναι λάθος, ακόμα και αν θέλεις να δώσεις κίνητρο σε αυτοκίνητα μικρών ρύπων (τι ρύπων... CO2 = κατανάλωση, όχι ρύποι... αλλά ας πούμε και μικρής κατανάλωσης...) βάλε μικρά τέλη 50-100 το χρόνο αλλά όχι 0.

Συμφωνούμε πως ΟΛΟΙ οι έμμεσοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, αλλά εδώ δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, αλλά για φορολόγηση περιουσίας όπως λέει ο criuser - ξέρεις εκ των προτέρων ότι αν αγοράσεις αυτοκίνητο θα έχεις ένα ετήσιο flat tax για την κατοχή του (καθώς και την υποχρέωση να το ασφαλίζεις, να περνάει κτεο κλπ), οπότε δεν δικαιούσαι να γκρινιάζεις (πολύ).
Άβαταρ μέλους
By nass
#139756 Νταξ ο ΧΛ γκρινιάζει, και έχει κάποιο δίκιο, για το ό,τι αυτά το ποσά αυξήθηκαν πέραν όποιας λογικής και εύλογου "νοικοκύρικου" σχεδιασμού με τις καβάντζες του και τα όλα του. Αλλο να υπολογίζεις "άντε και να διπλασιαστούν τα τέλη" και άλλο να πενταπλασιαστούν.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, άπαξ και έγινε αυτό το άδικο όντως πράγμα, γιατί δεν το πουλάει. Εξω θα πιάσει καλά λεφτά φαντάζομαι. Τέλος πάντω, κουμάντα στην τσέπη του δεν θα κάνει κανείς, οπότε :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By markvag
stavrosg έγραψε:Συμφωνούμε πως ΟΛΟΙ οι έμμεσοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν,

Μακάρι να συμφωνούσαμε όλοι... :s_shout
Άβαταρ μέλους
By criuser
#139779 Οι έμμεσοι φόροι αν δεν αφορούν είδη πρώτης ανάγκης και εκεί είναι χαμηλοί , πχ τρόφιμα , φάρμακα , δεη , νερό γύρω στο 5 % , μετά δεν είναι καθόλου άδικοι . Γιατί για τα μη πρώτης ανάγκης είδη έχεις την επιλογή αν θα τα αγοράσεις η όχι και πόσο συχνά θα τα αγοράζεις .

Αυτό που είναι το άδικο είναι η ξαφνική αλλαγή φόρων και ο εγκλωβισμός που έχει ο καθένας μετά από αυτό .
Δηλαδή εγώ πήρα το 2009 το δίλιτρο , τι έπρεπε να κάνω το 11 που τριπλασιάστηκαν τα τέλη μαζί με τον φόρο πολυτελείας ?
Να το σκοτώσω από τα 27000 στα 10000 ? Γιατί , για να ψάχνω να βρώ καινούργιο και στην χασούρα των 17000 να πληρώσω και άλλα , αφού με σχεδόν 2 μ. ύψος και 120+ κιλά βάρος , δεν χωράω στο Ι 10 η ανάλογο .

Έτσι αναγκάστηκα να το κρατήσω και να πληρώσω αυτά τα επιπλέον 3Χ660 και 2Χ530 μέχρι τώρα . Δηλαδή μέχρι σήμερα η χρηματική χασούρα είναι περίπου 3000 € . Πολύ λιγότερο από την ζημιά που θα είχα αν έκανα κινήσεις πανικού και βέβαια κάνω και χρήση επό 7 χρόνια ενός αυτοκινήτου που μου γουστάρει .

Τώρα η επιλογή είναι αν θα το κρατήσεις για άλλα τρία χρόνια με ζημιά 1500 € αν παραμείνουν τα τέλη ψηλά και μετά θα τελειώσει ο φόρος πολυτελείας , μαζί με το μνημόνιο :whistlink:

Βέβαια αν ήμουν τρίλιτρος , τότε τα ποσά θα πήγαιναν πολύ παραπάνω και η συνολική ζημιά αντί για 4500 στα 10 χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερη . Ισως και πάνω από 20000 . Αλλά και το να είχε σκοτώσει και να πλήρωνε και να αγοράσει καινούργιο που δεν θα του άρεσε , πάλι μπορεί να ήταν μεγαλύτερο το κόστος . Αυτό το ξέρει ο ίδιος και αποδοκιμάζω τις εύκολες συμβουλές όσων νομίζουν ότι μπορεί να παίρνουν οι άλλοι δύσκολες και αβέβαιες αποφάσεις για μελλοντικές αλλαγές στην φορολογία .
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#139783 Το 2009 οι οικονομικοί εγκέφαλοι που μας κυβερνούσαν αφού πρώτα μου έδωσαν 1.800€ για να αλλάξω τα εξαετίας Panasonic κλιματιστικά του σπιτιού μου με αντίστοιχα Inverter, μου έδωσαν και 2.000€ για να πετάξω το παλιό μου αυτοκίνητο που δεν έπιανε πάνω από 500€ για να αγοράσω καινούριο.

Τα αυτοκίνητα που κοιτούσα τότε ήταν όλα έως 1.800cc με μοναδικό λόγο όχι την κατανάλωση ή το κόστος αγοράς ή συντήρησης, αλλά την έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση και την πρότερη εμπειρία από την εκδικητική φορολόγηση των μεγάλων αυτοκινήτων και ιδιαίτερα >2.000cc.

Στα 28.000€ που μου στοίχισε τότε υπήρχε ποικιλία μεγάλων που θα μπορούσα να αγοράσω, κατέληξα στο 3008 1.6/150hp και δυστυχώς δικαιώθηκα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
criuser έγραψε:Οι έμμεσοι φόροι αν δεν αφορούν είδη πρώτης ανάγκης και εκεί είναι χαμηλοί , πχ τρόφιμα , φάρμακα , δεη , νερό γύρω στο 5 % , μετά δεν είναι καθόλου άδικοι . Γιατί για τα μη πρώτης ανάγκης είδη έχεις την επιλογή αν θα τα αγοράσεις η όχι και πόσο συχνά θα τα αγοράζεις .

Basic economics: Οι έμμεσοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι γιατί επιβαρύνουν περισσότερο (αναλογικά = ως ποσοστό του εισοδήματος) τα χαμηλά εισοδήματα. :rtfm: Αν διαφωνείς με την πραγματικότητα, κανένα πρόβλημα μ' εμένα, απλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επιπλέον, τι είναι είδος πρώτης ανάγκης και τι όχι;;;;; Το κινητό είναι;;;; Το αυτοκίνητο;;;; Το εμφιαλωμένο νερό;;;;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
apav έγραψε:Onyx, τόσο έγραψε ότι του καίει. Συν ότι είναι χαλασμένο και δεν δουλεύει σωστά. Μπορείς να κάνεις μία υπόθεση πόσο θα στοιχίσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο για να κάνει 80-100Κ χλμ τον χρόνο; Εκεί βλέπεις τι ποσοστό είναι το καύσιμο και τι ποσοστό είναι η φορολογία. Εσύ έχεις πει ότι έχεις αναλυτικό αρχείο εξόδων για το δικό σου. Μπορείς να μας πεις τι ποσοστά βγαίνουν σε καύσιμα και φορολογία;
...νόμιζα ότι εννοεί 1.37 την ημέρα. Μάλλον κάτι άλλο εννοούσε αλλά δεν το εξήγησε και σταμάτησε εκεί η κουβέντα γιατί θεώρησα ότι το γύρισε στην ειρωνία και ήθελε να μπαχαλέψει το θέμα. Εγώ προσωπικά εάν είχα δώσει τα 60Κ, θα έδινα και τα 1.37 της φορολογίας γιατί όλα τα υπόλοιπα έξοδα αυτού του αυτοκινήτου είναι τεράστια. Θεωρώ δεδομένο ότι ως petrolhead κάνεις χιλιόμετρα και για αυτό αγοράζεις ένα αυτοκίνητο της προκοπής.

Εξαιρούμε τον djet, καθότι είναι γέρος άνθρωπος πλέον....

Η φορολογία του αυτοκινήτου είναι ανεξάρτητη από αυτή των καυσίμων για καλύψει τα παραδείγματα που έδωσες με τα χιλιόμετρα. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον άλλο να κάνει χιλιόμετρα για να έχεις έσοδα ως κράτος, οπότε θα του τα πάρεις προκαταβολικά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έλεγες στο κράτος, μου έβγαλε πολλές ζημιές φέτος και δεν έχω να γράψω χιλιόμετρα. Παντού φορολογούνται τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη και είμαστε ακόμη Ευρώπη.
.....
Στο παρόν φόρουμ είμαι sknipper (και το onyx καλό είναι, δικό μου κι αυτό, απλά για να καταλαβαίνουν όσοι τυχόν δεν ξέρουν).
Οι υποθέσεις κλπ δεν έχουν σημασία, αυτό που έχει είναι πόσο υπολογίζεις ότι θα σου κοστίζει (αγορά, απαξίωση, βενζίνη για τα χλμ που υπολογίζεις, τέλη, σέρβις, αξιοπιστία, ΚΤΕΟ, αναλώσιμα) και πόσο τελικά σου κοστίζει. Αν ήταν ταξί και έκανε 100.000χλμ το χρόνο θα είχε άλλο αυτοκίνητο, η υπόθεσή σου δεν έχει νόημα.
Εμένα στη φάση που έκανα 40.000χλμ το χρόνο εννοείται ότι η βενζίνη ήταν μακράν (πολύ μακράν) το βασικό έξοδο κι ας ήταν πολύ φτηνότερη τότε. Και ποτέ δεν πλήρωσα φόρο πολυτελείας αφού το αγόρασα μτχ 10 ετών. Τώρα που το αυτοκίνητο κάνει ελάχιστα χλμ το τέλος των 660 είναι το κορυφαίο έξοδο.
Επίσης εμένα καίει σχετικά πολύ επειδή είναι αυτόματο. Και αυτό ισχύει όσο είμαι σε πόλη, σε ταξίδια όμως με πάνω από ~65 που κλειδώνει ο μετατροπέας ροπής η καλή αεροδυναμική (0,27 συντελεστής) μου δίνει πολύ λογικές καταναλώσεις. Φυσικά και το πιο σπουδαίο είναι το πως οδηγάει ο καθένας και δεν μπορώ να ξεχάσω μια BMW 328 με κατανάλωση Αθήνας γύρω στα 8λτ/100χλμ.
Βασικά λοιπόν το 1,37 είναι ένας αριθμός που απλά υφίσταται και εσύ εντελώς αυθαίρετα και με τελείως υποκειμενικά κριτήρια και υποθέσεις αποφασίζεις ότι σου φαίνεται λογικό κλπ... Ασχολίαστο λοιπόν και πάμε παρακάτω.
Τα έξοδα αυτού του αυτοκινήτου μετά την αγορά και απαξίωση ΔΕΝ είναι τεράστια, σταμάτα πια αυτήν την καραμέλα. Τεράστιο είναι το τέλος. Και άσχετα από το πόσα είναι δεν υπάρχει καμία λογική στο ότι έδωσα για να το πάρω οπότε δεν πειράζει να δίνω κι άλλα, και όσα μου ζητάνε όποτε τους ήρθε...
Δεν ξέρω αν το λες αστειευόμενος αλλά ο d-jet δεν είναι γέρος επειδή εκτιμά κάποια (πολλά) παλιά αυτοκίνητα.
Η φορολόγηση από τα καύσιμα ισχύει και τώρα οπότε πληρώνει παραπάνω όποιος κάνει χλμ, είναι πιο βαρύς, έχει πιο ενεργοβόρο αυτοκίνητο. Και είναι και το πιο δίκαιο αλλά όπως λες το κράτος θέλει να πάρει και από τους άλλους που κάνουν λίγα χλμ. Και επειδή το να βάλεις κι άλλο φόρο στα καύσιμα για να βγάλεις όσα σου λείπουν θα επηρεάσει αρνητικά τις μεταφορές και τιμές αγαθών πρέπει να βάλεις κι άλλο φόρο μέσα σε αυτό που ονομάζεις τέλος. Φυσικά και στις άλλες χώρες υπάρχει τέλος αλλά στην Ελλάδα υπάρχει τέλος/φόρος και τεκμήριο και φόρος πολυτελείας... οπότε οι όποιες συγκρίσεις τέλοΣ.
Στα άλλα για το μένουμε Ευρώπη και τους πλούσιους γίνεται αχταρμάς και σε έχασα, sorry....
Άβαταρ μέλους
By criuser
#139868 Οι οικονομολόγοι έχουν μια θεωρία ο καθενας τους . Το κινητό πρώτης ανάγκης κάνει 30 € :rtfm: Αλλη φορά με σοβαρά επιχειρήματα :lol:
Άβαταρ μέλους
By apav
#139892 Sknipper δεν είμαστε μάντες να προβλέψουμε το μέλλον. Οπότε, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα και να αναθεωρήσουμε στο μέλλον. Έχω δει τέτοια αυτοκίνητα να αγοράζονται για επαγγελματική χρήση και να κάνουν τα χιλιόμετρα αυτά. Λάθος ή σωστό, αυτό ήθελαν να αγοράσουν. Ο καθένας μας θεωρεί φυσιολογική μία άλφα φορολογία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε παραπάνω. Δεν έχω δει άνθρωπο να ζητάει παραπάνω φορολογία εκτός του Buffett.

http://www.nytimes.com/2011/08/15/opini ... .html?_r=0

Αγορά 56Κ, χρόνια ιδιοκτησίας 8, 7Κ κόστος το έτος. Τον επόμενο χρόνο θα είναι λιγότερα και πάει λέγοντας, εάν το κρατήσει και δεν πάρει το καινούργιο 56Κ τώρα. Ας γράψει κάποιος που έχει αγοράσει τόσο ακριβό αυτοκίνητο, πόσο του στοίχισαν όλα τα υπόλοιπα έξοδα του 8ου έτους για να δούμε εάν είναι λιγότερα από 7Κ. Εγώ νομίζω ότι στην πλειοψηφία των οδηγών, είναι πολύ λιγότερα από 7Κ το έτος. Θεωρώ παράλογο να κλαίμε για την φορολογία και όχι τα 7Κ. Εγώ επιμένω ότι εάν η φορολογία ήταν τεράστια, δεν θα υπήρχε τόση υποστήριξη στην μένουμε Ευρώπη. Κάποιοι έχουν χρήματα, κάποιοι είναι ταλέντα στο κλάμα και πάει λέγοντας. Αυτός που δεν έχει, δεν αγοράζει τέτοιο αυτοκίνητο και δεν το διατηρεί εάν νομίζει ότι δεν τον συμφέρει.

Ναι για τον djet το λέω μεταξύ αστείου και σοβαρού. Γιατί να μην μπορεί και αυτός να αγοράσει ένα αυτοκίνητο της προκοπής; Δεν του αξίζει; 37 χρονών έγραψε ότι είναι, τώρα στο άνθος της ηλικίας του, γιατί και αυτός να μην χαρεί ένα σοβαρό αυτοκίνητο; Αυτό δεν είναι άδικο; Νομίζω ο GTS ασχολείται με τα οικονομικά και έγραψε ότι οι αποφάσεις παίρνονται σε συνολικό επίπεδο. Εάν δουν ότι καλύπτουν τα έσοδα που θέλουν, θα τις πάρουν και δεν επηρεάζουν τις μεταφορές. Η αποδείξη είναι ότι οι μεταφορές δεν έπαψαν να υπάρχουν. Μειώθηκαν λόγω της ύφεσης αλλά ύφεση υπάρχει παντού. Αυτό που λες για την υπόλοιπη φορολόγηση του αυτοκινήτου, ίσως βελτιωθεί όταν γίνει αυτό που ανέφερε ο drifter για την Ολλανδία ότι πληρώνουν φόρους επί της συνολικής περιουσίας και καλύπτουν τα κενά που αναφέρει ο criuser. Η φορολογία μας δεν ήταν ποτέ δίκαιη και πολλοί έκαναν επιλογές μέχρι εκεί που νόμιζαν ότι είναι σωστό. Δες και τι έγραψε ο Pitt, δες και τι πανικός γινόταν στο πυραδοφόρουμ όταν κάποιος έλεγε ότι θα επιλέξει το ένα πετρέλαιο έναντι του άλλου λόγω διαφοράς 30 ευρώ στα τέλη.

Όλοι μας αγοράσαμε τα καλύτερα αυτοκίνητα που μπορούσαμε να διατηρήσουμε. Μερικοί αναγκάστηκαν να τα δώσουν γιατί δεν μπορούσαν να τα διατηρήσουν, μερικοί αποδείχτηκαν πιο petrolhead και τα κράτησαν. Η φορολογία θα συνεχίζει να ανανεώνεται και έχουμε αποδεχτεί ως αναγκαίο κακό ότι κάθε χρόνο θα γίνεται και χειρότερη. Μόλις φτάσουμε στον πάτο, τότε θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για να κυκλοφορούμε όλοι με πολλά μπουζίΑ.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By dstou
#139920 Αν η είσπραξη ενός ποσού Α ήταν απλά ο στόχος των τελών, τότε ο υπάλληλος θα διαιρούσε το ποσό αυτό με τον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων και θα προέκυπτε το τέλος που θα πληρώναμε. Είναι πανεύκολο, γιατί δεν το κάνει?
Γιατί απλούστατα θέλει να πετύχει (δευτερευόντως) και άλλα πράγματα με την κλιμάκωση των τελών. Όπως την μεγαλύτερη επιβάρυνση των αυτοκινήτων μεγαλύτερου κυβισμού από τα μικρότερα, την ύπαρξη κινήτρων για τα αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης ή εναλλακτικού καυσίμου, κ.α.
Ο νόμος φυσικά δεν είναι τέλειος.
Κάτι άλλο. Μέχρι πρότινος τα έσοδα από τα τέλη πήγαιναν βάσει νόμου στους δήμους και στις κοινότητες όπου εδώ και χρόνια τους είχε αποδοθεί η αρμοδιότητα συντήρησης των δημοτικών και επαρχιακών οδών. Τώρα λογίζονται κατευθείαν ως έσοδα στον προυπολογισμό.
Επίσης βάσει μελέτης, με τον ρυθμό βελτίωσης των εκπομπών διοξειδίου, αν κρατήσεις το όριο των 100 γρ. για την ατέλεια, μέχρι το 2018 το 90% των καινούργιων θα είναι κάτω από αυτό. Και έτσι συμβάλλεις στην ετεροβαρή αντιμετώπιση των πολιτών, από τη μία αυτοί που μπορούν να πάρουν ένα καινούργιο με ατέλεια, και αυτοί που μένουν με την παράγκα και πληρώνουν και από πάνω. Η λύση που προτείνεται για το ανωτέρω είναι η εξής : μειώνουμε κάθε τόσο το όριο, έτσι ώστε να έχουν ατέλεια πολύ λίγα ΙΧ, και άσε τα ζώα τα δίποδα με τις παράγκες να πληρώνουν. Και όσο δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση, αυτό θα συνεχίζεται. :metalo: