- 30 Ιουν 2015, 21:33
Ο καθένας έχει δικαίωμα να δέχεται ή να μην δέχεται πληρωμή με κάρτα.
Για τα βενζινάδικα σούπερ μάρκετ νομίζω έχει προβλεφθεί κατάθεση ίσως και με συνοδεία προστασίας.
Και για να πάμε στις τράπεζες που είναι και το θέμα μας.
Η εμπιστοσύνη χάθηκε. Αν/όταν επιτραπούν οι αναλήψεις/μεταφορές πολλοί θα τα πάρουν είτε για το στρώμα τους είτε για εξωτερικό. Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Εκτός αν συνεχιστεί ο κεφαλαιικός έλεγχος (capital control).
Και αυτοί που έχουν νόμιμα λεφτά (ή και παράνομα) εκτός Ελλάδας γιατί να τα γυρίσουν πίσω; Θα φέρουν μόνο όσα τους χρειάζονται για να αγοράσουν/επενδύσουν και δεκάρα παραπάνω. Άλλωστε είναι τόσο εύκολο να μεταφέρεις λεφτά που μπορείς να μεταφέρεις κάθε 2-3 μέρες μόνο όσα χρειάζεσαι για βενζίνη, σούπερμάρκετ, κανένα γλεντάκι, ψώνια.
Εκτός αν δοθούν πολύ καλά επιτόκια που φυσικά θα αντικατοπτρίζουν το ρίσκο οπότε μερικοί θα φέρουν κάποια χρήματα αλλά πάλι φιεδωλά.
Για μένα οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν πολύ δύσκολα. Ευτυχώς έχουν ήδη λιγοστέψει αλλά ίσως χρειαστεί κι άλλη σύμπτυξη.
Από την άλλη είναι γνωστό ότι ο Έλληνας ξεχνάει εύκολα, πολύ εύκολα.
Γενική τραπεζική ερώτηση: όταν κάποιοι καταθέσαν πχ 1.000.000 ευρώ αυτά που πάνε. Τα χρησιμοποιεί η τράπεζα για επενδύσεις/δάνεια κλπ από τα οποία θα βγάλει κέρδος. Άρα δεν χάνονται (νομίζω έχουν ακόμα πάνω από 100δις). Απλά στα ταμεία έχουν κρατήσει μόνο το πχ 1%. Οπότε το πρόβλημα είναι ότι τα λεφτά είναι δεσμευμένα, όχι ότι χάθηκαν. Και πως αναπληρώνεται η ρευστότητα; Φροντίζει η τράπεζα να αποδεσμεύει επενδύσεις της ώστε να διατηρεί το 1% ή όσο προβλέπεται διαθέσιμο;
Για εξηγήστε μου πως λειτουργεί το σύστημα;
aka onyx !