- 30 Ιουν 2015, 18:45
kacey έγραψε:κανεις λαθος. αυτη τη στιγμη αυτο λειπει. Αν αυτο που εννοεις ειναι "δεν μας στελνουν αλλα γιατι οι τραπεζες δεν εχουν αντικρυσμα", τοτε το ιδιο λεμε. δεν εχει δικαιωμα να "εμφανισει" αλλα τετοια χαρτακια = ειναι πεπερασμενος ο αριθμος των και οταν οι ξενοι παιρνουν περισσοτερα = θα τελειωσουν γρηγοροτερα.
Αυτό εννοώ, αλλά με αυτό που γράφεις δείχνεις να μην το έχεις καταλάβει. Το πιο άμεσο πρόβλημα των τραπεζών είναι η έλλειψη liquidity
(βασικά είναι και insolvent αλλά δεν είναι της παρούσης τώρα). Ξαναγράφω, τα χαρτάκια είναι πεπερασμένα αλλά αυτό δεν είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα μπροστά στα άλλα.
Έρχομαι εγώ αύριο ως τουρίστας και τραβάω €100 από ελληνικό ΑΤΜ με την αγγλική μου κάρτα. Η ελληνική τράπεζα μου δίνει χαρτάκια, η δική μου αγγλική τράπεζα της δίνει με τη σειρά της το λογιστικό αντίκρυσμα των €100. Έχοντας αυτό, πρέπει έπειτα η ελληνική τράπεζα να αναπληρώσει το στοκ της από χαρτάκια. Από τη στιγμή όμως που έχει το αντίκρυσμα, μπορεί άνετα να το κάνει. Εκεί είναι το πρόβλημα, όχι τα logistics.
Εγώ έπειτα -και ο κάθε τουρίστας- ξοδεύω τα €100 μου σε ελληνικές επιχειρήσεις, οπότε συνεισφέρω στην ελληνική οικονομία κατά €100. Ο μαγαζάτορας τώρα, το βέλτιστο θα ήταν να τα βάλει στη τράπεζα για να κυκλοφορήσουν άμεσα στην οικονομία, αλλά ακόμα και αν τα κρατήσει προσωρινά ως μετρητά, πάλι καλό θα είναι όσο ύστερα τα ξοδέψει στην Ελλάδα.
Tό τοι νομισθὲν τῆς ἀληθείας κρατεῖ.