- 27 Ιουν 2015, 02:53
Λοιπόν να πω κι εγώ τα δικά μου. Πρώτα να πω ότι αν και εκτιμώ την Alfa Romeo ο ενθουσιασμός μου εκτονώνεται στα πισωκίνητά της (και στην Sprint), Veloce, Giulia, Spider (που χάρηκα για κάμποσα χρόνια), Giulietta, Alfetta, GTV. Από τη στιγμή που το γύρισε σε προσθιοκίνητα χαριτωμένα ή και πολύ όμορφα, καλά κλπ αλλά δεν μου κάνουν κλικ.
Όμορφη ως πολύ όμορφη η νεοφερμένη Ιουλία μας αλλά είναι λίγο φλύαρη σχεδιαστικά. Και έξω και μέσα. Και το εμπρός της 159 με τα 3 χωστά φώτα ήταν ανώτερο και πιο σπέσιαλ και θα μπορούσε να παραμείνει και σαν μόνιμο χαρακτηριστικό της Αλφα.
Το ότι μπορεί να μοιάζει σε πολλά και διάφορα το προσπερνώ εύκολα, όλα μοιάζουν κάπου, το θέμα είναι ότι δείχνει ομοιογενής αισθητικά. Μόνη παραφωνία αυτά που αναφερθήκανε σαν μυς στο καπώ και εμπρός.... ατσούμπαλες προεξοχές στραβοχυμένων λουκουμάδων.... ελπίζω οι απλές εκδόσεις να είναι πιο σωστές μπροστά.
Πόσο θα κοστίζει, θα πουλήσει; Δεν ξέρω και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αφού δεν θα την αγόραζα προτού περάσουν μερικά χρόνια ώστε να δείξει η Alfa Romeo πόσα από τα κακά ιταλικά στοιχεία έχει διατηρήσει.
Θέλω όμως να πάει καλά γιατί μου αρέσουν τα πισωκίνητα και ολίγον ανταγωνισμός και ποικιλία μόνο καλό είναι για όλους. Μπας και ξυπνήσουν και τίποτα Ιάπωνες...
Brera: μπορεί τεχνικά, οικονομικά, οδηγικά να μην μπορούσε να κάνει τη διαφορά από το Σιρόκο κλπ αλλά δεν της αξίζει να τσουβαλιάζεται μαζί τους. Το ότι ακόμα και τώρα και είμαι σίγουρος για αρκετά χρόνια ακόμα τη βλέπεις και γλύφεσαι είναι κάτι που το σιρόκο και τα άλλα, απλά δεν (ειδικά το σιρόκο γέρασε πολύ γρήγορα). Πείτε το φινέτσα, αρχοντιά, διαχρονική σχεδίαση.... δεν ξέρω αλλά έχει το κάτι (κι ας υστερεί σε αρμονία-ισορροπία). Το αν θα μείνει έτσι ή θα χαθεί λόγω της προσθιοκίνησής της τώρα που επανέρχεται η πίσω είναι άλλο θέμα. Και το πόσοι είναι σε θέση να εκτιμήσουν κάποια πράματα σε κάποια αυτοκίνητα επίσης δεν έχει σημασία, αν όλοι εκτιμούσαμε και θαυμάζαμε τα ίδια πράματα τι κόσμος θα ήτανε;
Αυτό το κάτι συν αρμονία έχει και η κουπέ έκδοση του 406 (by Pininfarina) που αν αντί για Peugeot έγραφε κάτι άλλο, πιο πρίμιουμ τότε θα ήταν κλασικό.
Αντίστοιχα μια παλιά BMW 635CSi ή ακόμα και μια 850i θα μείνουν στην μνήμη πολλών ενώ οι προτελευταίες 6άρες θα χαθούν και κανένας δεν θα θέλει να τις θυμάται (οι μεταπωλητικές τους αξίες είναι ήδη στον πάτο) γιατί όσο χλιδάτες, με ποιότητα κύλισης κλπ κλπ να είναι απλά δεν βλέπονται. Είναι χυδαίες και ως τέτοιες τους αξίζει να παραμείνουν θαμμένες στο μουσείο της εταιρείας σαν παράδειγμα προς αποφυγή (μαζί με τις 7άρες της ίδιας εποχής).
Και η έννοια της κατηγορίας έχει βάση, δεν μπορούμε να τις απαξιώνουμε γιατί έτσι. Ναι υπάρχει αλληλεπικάλυψη και μερικές φορές κάποια λάθη αλλά απλά επειδή κάποια αυτοκίνητα έχουν παρόμοιο στυλ, χώρους κλπ δεν πάνε αναγκαστικά την ίδια κατηγορία ούτε είναι άμεσα συγκρίσιμα (πχ Μονδεο-5άρα). (αυτό βέβαια δεν απαγορεύει να κάνει κανείς όποια συγκριση θέλει, ειδικά σε μτχ που οι χρηματικές διαφορές εκμηδενίζονται. Οι άλλες διαφορές όμως μένουν αν όπως είπαμε μπορεί κάποιος να τις εκτιμήσει)
aka onyx !