- 15 Ιουν 2015, 10:56
Ναι ρε Red, και εγώ ξέρω 1-2 φίλους πολιτικούς που ασχολούνται πλέον μόνο με μονώσεις, δεν είναι περίεργο δηλαδή να είναι και οι δύο μηχανικοί και να προτείνουν διαφορετικά πράγματα.
Στην μία περίπτωση έχουμε καθαρές λύσεις (ξήλωμα, εκ νέου μονώσεις, και τελειώματα) και προτάσεις βελτίωσης (θερμοπρόσοψη), στην άλλη έχουμε (εμπειρική ?) εμπιστοσύνη στο υλικό ώστε να καλύψει από πάνω τις "τρύπες" και να βασιστούμε σε αυτό και μόνο αυτό. Οι λύσεις του "μηχανικού" είναι καθαρές και αποδοτικές, αλλά προφανώς πολύ ακριβότερες, στην περίπτωση του "μονωσά" έχουμε απλές, γρήγορες και φθηνές λύσεις, οι οποίες όμως είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και αντοχής (εφόσον υπάρχουν και παραμένουν τα υποβόσκοντα προβλήματα).
Επί της ουσίας τώρα, τείνω να συμφωνήσω με τον "μηχανικό". Προβλήματα με μονώσεις που έχουν πλέον "τρυπήσει" (ή που δεν υπήρχαν καν εξαρχής) δεν λύνονται με επιχρίσματα, όσο καλά και αν είναι. Εδώ για απλές εργασίες για να κλείσεις τρυπούλες και πρέπει να φτάσεις μέχρι τον φέροντα, στη στέγη δεν νομίζω ότι μια απλή "επάλειψη" θα αρκέσει.
Ομοίως αν το κτίριο έχει προβλήματα θερμομόνωσης, τότε αναλογικά οι απώλειες πάνε σύμφωνα με την επιφάνεια τοιχείων-ανοιγμάτων. Για να μην μπούμε καν στο τριπάκι του τσακωμού μεταξύ τζαμάδων-αλουμινάδων για το ποιο κομμάτι του κουφώματος οφείλει να αναβαθμιστεί πρώτο (ή και αν). Αν λοιπόν υπάρχει σοβαρό θέμα θερμομόνωσης, τότε η πρώτη, εύκολη και φθηνότερη λύση είναι τα κουφώματα με έστω πρώτο "επίπεδο" ενεργειακών τζαμιών, αλλά η πλήρης λύση της θερμοπρόσοψης δίνει καλύτερο αποτέλεσματα, με φυσικά μεγαλύτερο αντίτιμο.