Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By otso
#115682 προς criuser
αρα ο πολιτικος μηχανικος δεν εχει να κανει με στατικα , η στατικη μελετη βγαινει απο στατικο και μπαινει στο φακελλο της αδειοδοτησης; και ποιος παιρνει την αποφαση για το ποσο μπετο και ποσο και τι διαστασεις σιδερο θα μπει στην οικοδομη;
αν θυμαμαι καλα μια πολιτικη μηχανικος μου ειχε πει οτι ειχε κανει μεταπτυχιακο στατικα.
επισης πριν 10 χρονια ειχα ψαξει και δεν ειχα βρει στατικον.
πολυ μπερδεμενο μου φαινεται , και παιζονται χοντρα λεφτα και ζωες.
φιλος εφτιαξε σπιτι σπιτι μονοκατοικια με μισο εκκατομμυριο , του λεω τι σου ειπε η μηχανικος θα αντεχει ; ναι λεει δεν θα πεφτει με τιποτα , ελα να δεις τα μπετα και τα σιδερα
ε ειδα οτι ειχαν ριξει υλικα για 10οροφη πολυκατοικια.
θελω να πω οτι δεν ειναι κατι θεωρητικο, μπορω να ζητησω προδιαγραφες με βαση τους σεισμους που εχει βγαλει η περιοχη μου , να εχω οικοδομη με υπογραφη οτι οντως καλυπτει
αυτα ;
δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος , ισωσ τα εχω και λιγο μπερδεμενα αλλα δεν φταιω εγω για αυτο, και θα το εξηγησω στο επομενο ποστ.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#115685 Τα έχεις λίγο μπερδεμένα, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα για κάποιον που είναι απέξω. Ο Πολιτικός Μηχανικός κάνει τα στατικά, το "στατικός" που λες είναι απλώς ένας πολ.μηχανικός που έχει εξειδικευτεί/έχει εμπειρία και φυσικά γνώση των σχετικών πακέτων. Η μελέτη είναι υποχρεωτική, όλο το τεύχος πρέπει να κατατεθεί, περιλαμβανομένων και των υπολογισμών (επίλυση), μαζί με ξυλοτύπους, οπλισμούς, αναπτύγματα κλπ. Από εκεί προκύπτουν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το πως, τι, πόσο, πως κλπ θα χρειαστεί να γίνει.

Η επίλυση γίνεται βάσει του τρέχοντος ΓΟΚ - Αντισεισμικού, οι παραδοχές μπορούν να ανέβουν ή να κατέβουν λίγο, λαμβάνονται υπόψη όλα όσα λες (και ακόμα περισσότερα), οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι επιπλέον εσύ.
Άβαταρ μέλους
By otso
red_monster έγραψε:Τι ακριβώς θες να κάνεις οτσο??

η απαντηση εχει δυο σκελη.
το πρωτο. θειος μου στο χωριο εχει σπιτι πετρινο ισογειο με μια κολονα στην μεση χαμηλο ,και απο πανω αλλο ενα οροφο απο τουβλο με σεναζ και ταρατσα . το σπιτι εχει αδεια αρχες 70 ,δεν ξερω αν πληρει τον πρωτο οικοδομικο κανονισμο καθως αλλος το σχεδιασε(προφανως οχι μηχανικος) και αλλος υπεγραψε (μηχανικος)
πριν 3 χρονια αποφασισαν να του κανουν μονωση πανω στην ταρατσα , υποτιθεται εφτιαξε τις ρησεις και εβαλε dow και απο πανω τσιμεντοπλακες δεη μονο οσο ειναι το σπιτι απο κατω , η ταρατσα ομως προεκτεινεται γυρω γυρω για να καλυπτει μπαλκονια.
φετος λοιπον που ειχαμε χειμωνα δημιουργηθηκαν ρηγματωσεις στην ταρατσα και περασε υγρασια παντου μεσα στο σπιτι.
ο θειος μου εχει πεσει σε καταθλιψη και δεν βλεπω να την βγαζει ,με το παραπονο του οτι ουτε ενα σπιτι δεν θα μπορεσει να αφησει στις κορες του. οποτε τι κανουμε .
εγω προτεινω μετταλικη κατασκευη για σκεπη για ελαχιστοποιηση του βαρους (ο κουμπαρος του που ηταν και ο εργολαβος του ειπε οτι δεν αντεχει το βαρος παραδοσιακης σκεπης) ο θειος θελει τετοια οπως ολος ο κοσμος.
θελουμε λοιπον μια μελετη που να μας λεει αν σηκωνει η οχι την παραδοσιακη σκεπη
ο κυκλος των μηχανικων που γνωριζουν , μιλα με ασαφειες και αποφευγουν να παρουν θεση
με λιγα λογια δεν παιρνει κανενας την ευθυνη, και κανενας δεν λεει τι διαολο πρεπει να κανουμε , την σηκωνει η δεν την σηκωνει μια διαολοστεγη;
επιστημονικος τροπος υπαρχει να μαθουμε;
το δευτερο σκελος αφορα το δικο μου πετρινο , αλλα κουραστικα να γραφω ισως γραψω το βραδυ.
Άβαταρ μέλους
By otso
The Ace έγραψε:Τα έχεις λίγο μπερδεμένα, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα για κάποιον που είναι απέξω. Ο Πολιτικός Μηχανικός κάνει τα στατικά, το "στατικός" που λες είναι απλώς ένας πολ.μηχανικός που έχει εξειδικευτεί/έχει εμπειρία και φυσικά γνώση των σχετικών πακέτων. Η μελέτη είναι υποχρεωτική, όλο το τεύχος πρέπει να κατατεθεί, περιλαμβανομένων και των υπολογισμών (επίλυση), μαζί με ξυλοτύπους, οπλισμούς, αναπτύγματα κλπ. Από εκεί προκύπτουν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το πως, τι, πόσο, πως κλπ θα χρειαστεί να γίνει.

Η επίλυση γίνεται βάσει του τρέχοντος ΓΟΚ - Αντισεισμικού, οι παραδοχές μπορούν να ανέβουν ή να κατέβουν λίγο, λαμβάνονται υπόψη όλα όσα λες (και ακόμα περισσότερα), οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι επιπλέον εσύ.

ευχαριστω κατανοητον
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#115698 Αν είναι νομίμως κατασκευασμένο, δεν μπορεί να μην πληρούσε τον τότε ισχύοντα ΓΟΚ και αντισεισμικό. Προφανώς υπάρχουν διαφορές από τότε μέχρι σήμερα, αλλά και πάλι κάποιος μηχανικός μπορεί να δει και να καταλάβει τι και πως φτιάχτηκε. Ερώτηση: άδεια και μελέτη υπάρχουν να υποθέσω ?

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν μετά την μόνωση και φόρτιση με τις πλάκες ? Αν με το -όσο είναι- μόνιμο φορτίο, συν το κινητό (του χιονιού να υποθέσω) προκλήθηκαν τέτοιες ζημιές, με μια απλή tele-διάγνωση δεν βλέπω να αντέχει κάτι παραπάνω και θέλει σοβαρή έρευνα για το τι μπορεί να γίνει. Μάλλον γι'αυτό ζορίζονται αυτοί που έχεις ρωτήσει, φαίνεται γενικά ζόρικη κατάσταση...
Άβαταρ μέλους
By otso
#115712 εγω πιστευω οτι οι ρηγματωσεις δεν εγιναν λογω βαρους ,δεν θα περιμεναν την 3η 4η χρονια για να εμφανιστουν , και δεν ειχαν εμφανιστει τοσα χρονια πριν . αυτο που αλλαξε ηταν οτι προστεθηκε μονωση και μαλιστα οχι σε ολη την ταρατσα , περιμετρικα ηταν ακαλυπτη , με αποτελεσμα την οχι ομοιομορφη θερμοκρασιακη συμπεριφορα , οποτε σε σχεση με τον βαρυ χειμωνα φετος , χιονια και παγετος για πρωτη φορα αφ οτου μπηκε μονωση να δημιουργησαν το προβλημα.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#115715 Στην περιγραφη σου την πρωτη λες οτι εχει ταρατσα... απο τι ειναι η ταρατσα αν ειναι απο μπετο που ακουμπαει πανω στους τουβλινους τοιχους και εκει εχεις τα θεματα διαρροης της βροχης μετα απο τη μονωση και τις τσιμεντοπλακες, η πιο ελαφρια λυση ισως ειναι τα ασφαλτοπανα με βαψιμο μετα για να αντανακλαται η θερμοτητα.... Θα το κανεις ομως μετα τον αυγουστο ωστε να εχει στεγνωσει η πλακα... αλλοιως τον ερχομενο Μαρτη θα τρεξει παλι απο υπαρχουσα υγρασια....

Αυτο που λες δεν εχεις αδικο αλλα το νερο περναει απο εκει που δεν φανατζεσαι.. βρισκει τον ευκολο δρομο μεσα στις ρωγμες και ξερναει μεσα στο σπιτι..
Άβαταρ μέλους
By criuser
otso έγραψε:προς criuser
αρα ο πολιτικος μηχανικος δεν εχει να κανει με στατικα , η στατικη μελετη βγαινει απο στατικο και μπαινει στο φακελλο της αδειοδοτησης; και ποιος παιρνει την αποφαση για το ποσο μπετο και ποσο και τι διαστασεις σιδερο θα μπει στην οικοδομη;
αν θυμαμαι καλα μια πολιτικη μηχανικος μου ειχε πει οτι ειχε κανει μεταπτυχιακο στατικα.
επισης πριν 10 χρονια ειχα ψαξει και δεν ειχα βρει στατικον.
πολυ μπερδεμενο μου φαινεται , και παιζονται χοντρα λεφτα και ζωες.
φιλος εφτιαξε σπιτι σπιτι μονοκατοικια με μισο εκκατομμυριο , του λεω τι σου ειπε η μηχανικος θα αντεχει ; ναι λεει δεν θα πεφτει με τιποτα , ελα να δεις τα μπετα και τα σιδερα
ε ειδα οτι ειχαν ριξει υλικα για 10οροφη πολυκατοικια.
θελω να πω οτι δεν ειναι κατι θεωρητικο, μπορω να ζητησω προδιαγραφες με βαση τους σεισμους που εχει βγαλει η περιοχη μου , να εχω οικοδομη με υπογραφη οτι οντως καλυπτει
αυτα ;
δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος , ισωσ τα εχω και λιγο μπερδεμενα αλλα δεν φταιω εγω για αυτο, και θα το εξηγησω στο επομενο ποστ.

O στατικός είναι πολιτικός μηχανικός που ασχολείται με στατικές μελέτες . Ολοι οι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν εάν θέλουν να ασχοληθούν με στατικές μελέτες . Απλά επειδή οι κανονισμοί αλλάζουν και τα προγράμματα κοστίζουν , ασχολούνται όσοι επικεντρώνονται σε αυτό τον τομέα , συνήθως κάνοντας και μελέτες του δημοσίου . Παλιότερα που υπήρχαν δουλειές και λιγότεροι μηχανικοί , όλοι κάναμε στατικά .

Πως είδες ότι είχαν ρίξει μπετά και σίδερα γιά 10 όροφη πολυκατοικία :lol: :s_sarcastic :help: :lipsealed: :omg:

Οι μελέτες είναι όλες σύμφωνες με τους κανονισμούς .

Γιά το παλιό σπίτι , πρέπει να σκεφτείς ότι μπορεί να έχει γίνει λάθος η μόνωση και γενικά θα έχουμε επισκευές . Στέγη δεν σου λέει να κάνεις , γιατί δεν ξέρουμε πως φτιάχτηκε το σπίτι και τι αντοχές έχει σε επιπλέον φορτίσεις .
Άβαταρ μέλους
By red_monster
otso έγραψε:
red_monster έγραψε:Τι ακριβώς θες να κάνεις οτσο??

η απαντηση εχει δυο σκελη.
το πρωτο. θειος μου στο χωριο εχει σπιτι πετρινο ισογειο με μια κολονα στην μεση χαμηλο ,και απο πανω αλλο ενα οροφο απο τουβλο με σεναζ και ταρατσα . το σπιτι εχει αδεια αρχες 70 ,δεν ξερω αν πληρει τον πρωτο οικοδομικο κανονισμο καθως αλλος το σχεδιασε(προφανως οχι μηχανικος) και αλλος υπεγραψε (μηχανικος)
πριν 3 χρονια αποφασισαν να του κανουν μονωση πανω στην ταρατσα , υποτιθεται εφτιαξε τις ρησεις και εβαλε dow και απο πανω τσιμεντοπλακες δεη μονο οσο ειναι το σπιτι απο κατω , η ταρατσα ομως προεκτεινεται γυρω γυρω για να καλυπτει μπαλκονια.
φετος λοιπον που ειχαμε χειμωνα δημιουργηθηκαν ρηγματωσεις στην ταρατσα και περασε υγρασια παντου μεσα στο σπιτι.
ο θειος μου εχει πεσει σε καταθλιψη και δεν βλεπω να την βγαζει ,με το παραπονο του οτι ουτε ενα σπιτι δεν θα μπορεσει να αφησει στις κορες του. οποτε τι κανουμε .
εγω προτεινω μετταλικη κατασκευη για σκεπη για ελαχιστοποιηση του βαρους (ο κουμπαρος του που ηταν και ο εργολαβος του ειπε οτι δεν αντεχει το βαρος παραδοσιακης σκεπης) ο θειος θελει τετοια οπως ολος ο κοσμος.
θελουμε λοιπον μια μελετη που να μας λεει αν σηκωνει η οχι την παραδοσιακη σκεπη
ο κυκλος των μηχανικων που γνωριζουν , μιλα με ασαφειες και αποφευγουν να παρουν θεση
με λιγα λογια δεν παιρνει κανενας την ευθυνη, και κανενας δεν λεει τι διαολο πρεπει να κανουμε , την σηκωνει η δεν την σηκωνει μια διαολοστεγη;
επιστημονικος τροπος υπαρχει να μαθουμε;
το δευτερο σκελος αφορα το δικο μου πετρινο , αλλα κουραστικα να γραφω ισως γραψω το βραδυ.

Την απάντηση την θέλετε στο τσάμπα ή επι πληρωμή ? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By otso
#115731 τσαμπα και απ το φορουμ αν γινεται.
κοιτα να δεις ο γαμπρος του θειου που θα παρει και τις τελικες αποφασεις εχει ανιψιο , κουμπαρο κολλητο και κουμπαρα κολλητη πολιτικους μηχανικους , οποτε δεν ειναι θεμα χρηματων , απλα τους ειδε οχι θερμους με το θεμα , και δεν τους πιεσε (για καπιο λογο δεν θελουν να παρουν την ευθυνη)
και βεβαια μας γεννησε την απορια αν επιστημονκα λυνεται το θεμα η υπαρχουν γκριζες ζωνες και γιαυτο για δικους τους ανθρωπους σκεφτονται μακρια και αγαπημενοι.
απο εκει και οι αποριες μου για τα στατικα τις μελετες και ποιοι τις κανουν.
προφανως λοιπον η κυρια που ειχε κανει μεταπτυχιακο στα στατικα θα μας δωσει την απαντηση.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#115759 Μια άσχετη ερώτηση, έστω ότι έχεις ένα οικόπεδο όπου μπορείς να χτίσεις εώς κάποια τμ, πχ 250τμ. Εάν τα γύρω σου είναι ψηλές πολυκατοικίες (6-7όροφες) και σου κλείνουν τη θέα, μπορείς να χτίσεις ένα μονοκόμματο αγγούρι που να ξεπερνάει το ύψος τους αλλά να έχει έναν μοναδικό όροφο πάνω πάνω και από κάτω κενό; (έστω μόνο ένα ασανσέρ για ν'ανεβοκατεβαίνεις και σκάλες) :oops: