Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By nass
fubar.gr έγραψε:Και σε όλες τις μοτοσυκλέτες η διάταξη είναι όπως στο Porsche της φωτογραφίας.

Στις μοτό τη δεκαετία του 70 που είχαν πρωτοχρησιμοποιηθεί δισκόφρενα άλλοτε έβαζαν τη δαγκάνα πίσω και άλλοτε μπροστά από το πιρούνι, έκτοτε όμως σταθεροποιήθηκε πίσω και αν θυμάμαι καλά η αιτία είναι ότι μπροστά προκαλούσε κραδασμούς κατά το φρενάρισμα.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By 224v
#110541 @ Quadra21 Στο Βολο εκει που εφτιαχναν τις δισκοπλακες των f 16, συντηρουν και πυραυλικα συστηματα αεραμυνας απο Μ.Ανατολη....
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
224v έγραψε:@ Quadra21 Στο Βολο εκει που εφτιαχναν τις δισκοπλακες των f 16, συντηρουν και πυραυλικα συστηματα αεραμυνας απο Μ.Ανατολη....

:thumbsup:

Πάντα εκεί στον Βόλο η ΜΕΤΚΑ επισκεύαζε και άρματα μάχης.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
rocsta έγραψε:
fubar.gr έγραψε:
sknipper έγραψε:Είναι για να μειώνεται το βύθισμα του εμπρός μέρους και το σήκωμα του πίσω κατά το φρενάρισμα.

Δεν νομίζω ότι η θέση της δαγκανας μπορεί να το επηρεάσει αυτό.

Το anti-dive και anti-squat (αν μιλαει για αυτο ο sknipper) ειναι θεμα γεωμετριας αναρτησης.
sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους
Για να το λέτε εσείς που το λέτε έτσι θα είναι κι εγώ έχω λάθος! Αλλά βρε παιδιά δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν κι άλλοι μηχανσιμοί αλλά είστε σίγουροι ότι δεν ισχύει; Μήπως ίσχυε κάποτε και μετά ενισχύθηκε με άλλο κόλπα; Γιατί αν το σκεφτείτε όταν ο εμπρός δίσκος συναντά το τακάκι στο εμπρός μέρος θα τείνει να το σπρώξει κάτω ενώ αν το συναντήσει πίσω θα τείνει να το σηκώσει λειτουργώντας αντίθετα στην τάση βύθισης κοκ.
Επίσης θα βοηθάει και στη συγκέντρωση των μαζών πιο κοντά στο κέντρο βάρους.
Άβαταρ μέλους
By rocsta
sknipper έγραψε: όταν ο εμπρός δίσκος συναντά το τακάκι στο εμπρός μέρος θα τείνει να το σπρώξει κάτω ενώ αν το συναντήσει πίσω θα τείνει να το σηκώσει λειτουργώντας αντίθετα στην τάση βύθισης κοκ.

Η αντίθεση στην "τάση βύθισης" που λες, γίνεται με το να αναλαμβάνουν οι σύνδεσμοι της ανάρτησης ένα ποσοστό του μεταφερόμενου βάρους, το οποίο μεταφερόμενο βάρος υπό κανονικές συνθήκες θα το επωμίζονταν εξ' ολοκλήρου τα ελατήρια. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει η anti- γεωμετρία.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
nass έγραψε:
fubar.gr έγραψε:Και σε όλες τις μοτοσυκλέτες η διάταξη είναι όπως στο Porsche της φωτογραφίας.

Στις μοτό τη δεκαετία του 70 που είχαν πρωτοχρησιμοποιηθεί δισκόφρενα άλλοτε έβαζαν τη δαγκάνα πίσω και άλλοτε μπροστά από το πιρούνι, έκτοτε όμως σταθεροποιήθηκε πίσω και αν θυμάμαι καλά η αιτία είναι ότι μπροστά προκαλούσε κραδασμούς κατά το φρενάρισμα.

Εικόνα

Νομίζω οτι το θέμα των κραδασμών οφείλεται αποκλειστικά στην αδύναμη στήριξη της δαγκάνας πάνω στο πηρούνι. Η δαγκάνα μετακινείται μερικά δέκατα του χιλιοστού απο τις δυνάμεις του φρεναρίσματος.

Πιθανόν βάζοντας την στο πίσω μέρος μπορεί να στηριχθεί σε μεγαλύτερη επιφάνεια του πιρουνιού οπότε γίνεται πιό άκαμπτη η σύνδεση και γι αυτό καθιερώθηκε.

Πλέον είναι στάνταρ στις supersport η ακτινική στήριξη, οπου η δαγκανα στηρίζεται και στις δύο άκρες της.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
sknipper έγραψε:Για να το λέτε εσείς που το λέτε έτσι θα είναι κι εγώ έχω λάθος! Αλλά βρε παιδιά δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν κι άλλοι μηχανσιμοί αλλά είστε σίγουροι ότι δεν ισχύει; Μήπως ίσχυε κάποτε και μετά ενισχύθηκε με άλλο κόλπα; Γιατί αν το σκεφτείτε όταν ο εμπρός δίσκος συναντά το τακάκι στο εμπρός μέρος θα τείνει να το σπρώξει κάτω ενώ αν το συναντήσει πίσω θα τείνει να το σηκώσει λειτουργώντας αντίθετα στην τάση βύθισης κοκ.
Επίσης θα βοηθάει και στη συγκέντρωση των μαζών πιο κοντά στο κέντρο βάρους.

Απο τη στιγμή που η δαγκάνα ανήκει στο μή αναρτώμενο βάρος, δέν νομίζω οτι υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να επηρρεάσει τη συμπεριφορά του αναρτώμενου βάρους.

Αυτο όμως με τη συγκέντρωση των μαζών προς το κέντρο μάλλον ισχύει.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#111905 Τώρα με τα αναρτώμενα-μη αναρτώμενα ίσως να έχεις κάποιο (μεγάλο) δίκιο.... :hmmm: :whistlink:
...φτου μου χαλάσατε το σκεπτικό.... μπορεί να ισχύει μόνο σε κάρτ που δεν έχουν ανάρτηση....
Άβαταρ μέλους
By xeno
#111999 Σορρυ βρε παιδιά, αλλά οι δαγκάνες δεν είναι μέρος του αναρτώμενου βάρους; δεν ανεβοκατεβαίνουν μαζί με τον τροχό;
Άβαταρ μέλους
By rocsta
xeno έγραψε:Σορρυ βρε παιδιά, αλλά οι δαγκάνες δεν είναι μέρος του αναρτώμενου βάρους; δεν ανεβοκατεβαίνουν μαζί με τον τροχό;

Tα πάντα ανεβοκατεβαίνουν μαζί με τον τροχό :Ρ. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ποιες μάζες υποστηρίζει η ανάρτηση. Γι' αυτό τα φρένα όταν είναι τοποθετημένα κλασσικά εξωτερικά (στους τροχούς) είναι "μη αναρτώμενα", ενώ όταν είναι τοποθετημένα εσωτερικά είναι κατά μεγάλο ποσοστό "αναρτώμενα".
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#112013 Μη αναρτώμενο βάρος είναι ο τροχός, η δισκόπλακα, η δαγκάνα, το μιδό κάτω του αμορτισέρ, τα μπαλάκια, το / τα ψαλίδια όχι στο σύνολο τους σαν βάρος αλλά συμμετέχουν ενεργά στο μη φερόμενο βάρος, μέρος τπυ βάρους του ημιαξονίου, ο 'εξω μπιλιοφόρος, ο αποστάτης του αν υπάρχει και τα μπουλόνια στα αυτοκίνητα, ή ο πείρος του τροχού στις μηχανές.
Άβαταρ μέλους
By leonp
fubar.gr έγραψε:Απο τη στιγμή που η δαγκάνα ανήκει στο μή αναρτώμενο βάρος, δέν νομίζω οτι υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να επηρρεάσει τη συμπεριφορά του αναρτώμενου βάρους.

Το αντίθετο.

Όταν οι δαγκάνες είναι εσωτερικές, η βύθιση και ανύψωση κατά το φρενάρισμα ή την επιτάχυνση είναι ίδιες.

Με τις δαγκάνες εξωτερικά, στο μη αναρτώμενο βάρος, η βύθιση στο φρενάρισμα έχει σχέση με το σημείο τοποθέτησης της δαγκάνας στην ανάρτηση (πχ παλιές Κορβέτ).

https://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_%28vehicle%29#Anti-dive_and_anti-squat
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
popolaros έγραψε:θεωρείται υπερβολή ενα τακάκι σαν το DS2500 για ένα μεγάλο και βαρύ SUV?

Αντίθετα ίσως είναι και οριακή η επιλογή και μένει να αποδειχθεί από τον τρόπο οδήγησης, ( ζωηρό ) τον τόπο οδήγησης ( ανεβοκατεβαίνει βουνά ) και το επιπλέον φόρτωμα του ( βαλίτσες, πολλά άτομα κλπ )
ή και όλα αυτά μαζί οπότε ίσως δεν φτάνει το DS2500 και πρέπει να ανέβει ( όχι σε DS3000 ) σε carbotech xp8 - xp10, επίσης καλό θα ήταν να αλλάξει και η πάστα των πίσω τακακιών με άλλη αναβαθμισμένη αφού γενικά το esp παραμονεύει και λειτουργεί τα φρένα χωρίς να επεμβαίνει ο οδηγός ο οποίος μπορεί να βρεθεί χωρίς φρένα αν οδηγεί γρήγορα σε στροφιλίκια με το esp να δουλεύει υπερωρίες.

Το esp σε όλα τα αυτοκίνητα που το διαθέτουν είναι μια παράμετρος υπερθέρμανσης και φθοράς των φρένων η οποία πολύ συχνά δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, αυτός είναι ο λόγος που κατά την αλλαγή των τακακιών όλοι αναρωτούνται γιατί τα πίσω τακάκια φθείρονται πολύ συχνότερα από το προηγούμενο αυτοκίνητο τους που δεν είχε esp.