Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#111199 Πάμε μια εύκολη αναλυσούλα στα κόστη, για να βοηθήσω στη σκέψη και την απόφαση όποιου ενδιαφερόμενου:
Θεωρώντας ότι έχουμε ΦΑ, τότε για την απαραίτητη ημερησίως εξασφάλιση ΖΝΧ έχουμε :
Κόστος ρεύματος σχεδόν 2πλάσιο (+70%) του κόστους αερίου και , προφανώς μηδενικό της ηλιακής ενέργειας.
Η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού (με δοχείο-αλλά ακόμα καλύτερα εφόσον υπάρχει σε λεβητοστάσιο μπόιλερ 3πλής ενέγειας ), κάνει απόσβεση στα 5-6 χρόνια (ανάλογα τα μέλη οικογένειας και ... πόσο βρωμιάρηδες είναι! :lol: ), ενώ οι αντοχές του ξεπερνούν τα 15 χρόνια τουλάχιστον, φτάνοντας συχνά στα 20+ και με συντήρηση-βλάβες στα 20 χρόνια που δεν θα κοστίσουν πάνω απο 200€ (αντιψηκτικό βάζεις και μόνος σου-αντίσταση κάθε 6-8 χρόνια)
Dimitris_P έγραψε:Ποιά είναι η καλύτερη εγκατάσταση και χρήση για θέρμανση κλπ μέσω ΦΑ; Μέσω κεντρικού λέβητα ή ατομικό λεβητάκι σε κάθε διαμέρισμα;

Σαφώς και θεωρώ απαραίτητο τον ατομικό λέβητα ΦΑ (που συνεπάγεται και ιδιόκτητα μετρητή-παροχή) και μειονέκτημα την ύπαρξη κοινόχρηστου, όταν αναφερόμαστε σε πολυκατοικίες.
Αν νομίζετε πως έχουν προβλήματα μόνο οι πολυκατοικίες με κοινόχρηστη θέρμανση πετρελαίου και όχι όσες έχουν αντοίχιστη κοινόχρηστη ΦΑ, κάνετε μέγα λάθος ! :iconcool:
Μιά βόλτα στα κεντρικά γραφεία ΦΑ στην οδ. Αμερικής, οπου γίνονται αιτήσεις για νέες παροχές-πληρωμές αλλά και (με ουρές) ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΦΕΣΙΩΝ - ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, θα σας πείσει !!! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#111211 Τα ρωτάω αυτά γιατί είδα διαμέρισμα σε νεόδμητη πολ/κία που ο κατ/στής έχει βάλει ατομικά λεβητάκια αντί κεντρικού και δεν υπάρχει καν προεγκατάσταση ηλιακού :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By thednick
#111224 Να ρωτήσω και εγώ κάτι με αφορμή αυτό. Έχω μπόιλερ μέσα στο μπάνιο. Αφού ζεσταθεί το νερό, χρειάζεται να αφήσω ανοικτή τη βρύση περίπου 10-20 δευτερόλεπτα για να φτάσει το ζεστό νερό στη βρύση. Στην κουζίνα που είναι δίπλα σχεδόν στο μπάνιο (τα χωρίζει ένα χωλ) πρέπει να αφήσω ανοικτή τη βρύση για κανένα λεπτό για να αρχίσει να έρχεται το ζεστό νερό.

Στα λεβητάκια Φ.Α. δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα? Δηλαδή, ανοίγω τη βρύση, μέχρι να ζεσταθεί το νερό πόση ώρα θα κάνει? Πχ στο σπίτι μου το λεβητάκι θα έπρεπε να μπεί μάλλον αντιδιαμετρικά της κουζίνας και του μπάνιου. Μιλάμε για σωληνώσεις τουλάχιστον 10m μέχρι να φτάσει στο μπάνιο. Θα άνοιγα δηλαδή τη βρύση, θα έπινα έναν καφέ και μετά θα είχα ζεστό νερό?
Άβαταρ μέλους
By Pitt
dimitrisB έγραψε:ενώ οι αντοχές του ξεπερνούν τα 15 χρόνια τουλάχιστον, φτάνοντας συχνά στα 20+ και με συντήρηση-βλάβες στα 20 χρόνια που δεν θα κοστίσουν πάνω απο 200€ (αντιψηκτικό βάζεις και μόνος σου-αντίσταση κάθε 6-8 χρόνια)

Συμφωνώ και επαυξάνω! :roll:

Το 1991 έβαλα στο καινούριο τότε σπίτι μου τον ηλιακό (Stiebel Eltron) που είχα αγοράσει το 1980 για το πατρικό μου. Από το ’91 έως ’04 δούλευε καθημερινά και με αντιστάσεις (τον χειμώνα με νυκτερινό) και έκτοτε λόγω του ΦΑ τον χρησιμοποιώ μόνο ως ηλιακό.

35 χρόνια και συνεχίζει!

thednick έγραψε:Στα λεβητάκια Φ.Α. δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα? Δηλαδή, ανοίγω τη βρύση, μέχρι να ζεσταθεί το νερό πόση ώρα θα κάνει?

Οι λέβητες ΦΑ αποδίδουν στην έξοδό τους ΖΝΧ αμέσως και χωρίς καθυστέρηση. Η όποια καθυστέρηση θα υπάρξει θα οφείλεται στις σωληνώσεις / αποστάσεις. Όσο πιο σύντομες διαδρομές, τόσο λιγότερη σπατάλη νερού στην αρχή έως να σου έρθει το ζεστό νερό.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#111246 Το πρόβλημα με την καθυστέρηση εκροής ζεστού νερού λύνεται με ανακυκλοφορία....για μικρές όμως αποστάσεις και χρόνους (<20") δεν αξίζει τον κόπο και τα έξοδα...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
ArrowsFA1 έγραψε:....για μικρές όμως αποστάσεις και χρόνους (<20") δεν αξίζει τον κόπο και τα έξοδα...

... και τις σημαντικές θερμικές απώλειες...
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Pitt έγραψε:Το 1991 έβαλα στο καινούριο τότε σπίτι μου τον ηλιακό (Stiebel Eltron) που είχα αγοράσει το 1980 για το πατρικό μου. Από το ’91 έως ’04 δούλευε καθημερινά και με αντιστάσεις (τον χειμώνα με νυκτερινό) και έκτοτε λόγω του ΦΑ τον χρησιμοποιώ μόνο ως ηλιακό.
.

Ηλιακός της Sole , "ΗΛΙΟΘΕΡΜΟ" στα 200 λίτρα-με 2 συλλέκτες, τοποθετήθηκε το 1990. Στα 12 χρόνια κάηκε η αντίσταση, στα 22 τρύπησε ο ένας συλλέκτης. Υπήρχε σύνδεση με μπόιλερ (λεβητοστασίου πετρελαίου) και με γύρισμα διακόπτη έπαιρνες ΖΝΧ απο τον ηλιακό ή το μπόιλερ. Αντικαταστάθηκε οριστικά με άλλο σύστημα 3πλης ενέργειας (ΦΑ), επ΄ ευκαιρία γενικής ανακαίνισης .
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
Pitt έγραψε:
ArrowsFA1 έγραψε:....για μικρές όμως αποστάσεις και χρόνους (<20") δεν αξίζει τον κόπο και τα έξοδα...

... και τις σημαντικές θερμικές απώλειες...

Σαφώς...παρότι στο δοχείο ΖΝΧ επιστρέφει κάποια ποσότητα ζεστού νερού με την ανακυκλοφορία, το ισοζύγιο μάλλον είναι αρνητικό...

Πρακτικά για ένα σπίτι με κουζίνα-μπάνια σε κοντινή οριζόντια/κατακόρυφη απόσταση, δεν αξίζει με την καμία...
Άβαταρ μέλους
By Kon5
dimitrisB έγραψε:Η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού (με δοχείο-αλλά ακόμα καλύτερα εφόσον υπάρχει σε λεβητοστάσιο μπόιλερ 3πλής ενέγειας ), κάνει απόσβεση στα 5-6 χρόνια (ανάλογα τα μέλη οικογένειας και ... πόσο βρωμιάρηδες είναι! :lol: ), ενώ οι αντοχές του ξεπερνούν τα 15 χρόνια τουλάχιστον, φτάνοντας συχνά στα 20+ και με συντήρηση-βλάβες στα 20 χρόνια που δεν θα κοστίσουν πάνω απο 200€ (αντιψηκτικό βάζεις και μόνος σου-αντίσταση κάθε 6-8 χρόνια)

+1
Μαλτέζος στο πατρικό 30+ χρόνια χωρίς καμία συντήρηση :lipsealed: εκτός από αλλαγή μονωτικών σφουγγαριών στις εκτεθειμένες σωληνώσεις και συνεχίζει να δίνει ζεστό νερό ακόμα και χειμώνα.

Καλη σας μέρα κ. dB :lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#111345 Τι είναι το ΖΝΧ; Υποθέτω το ΖΝ είναι για Ζεστό Νερό :P
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Dimitris_P έγραψε:Τι είναι το ΖΝΧ; Υποθέτω το ΖΝ είναι για Ζεστό Νερό :P

ZNX = Ζεστό Νερό Χρήσης
Άβαταρ μέλους
By kacey
dimitrisB έγραψε:ενώ οι αντοχές του ξεπερνούν τα 15 χρόνια τουλάχιστον, φτάνοντας συχνά στα 20+ και με συντήρηση-βλάβες στα 20 χρόνια που δεν θα κοστίσουν πάνω απο 200€ (αντιψηκτικό βάζεις και μόνος σου-αντίσταση κάθε 6-8 χρόνια)

Εχουμε βαλει ηλιακο εδω και 20+ χρονια. Οχι μονο δεν του εχει γινει ποτε καμμια συντηρηση, ουτε ποιος ειναι στη ταρατσα δεν θυμομαστε πια :lol: .
Άβαταρ μέλους
By Serf
#112453 Σχετικά με τη συντήρηση ηλιακού που ανέφερε ο dimitrisB πιο πάνω, συνήθως τι περιλαμβάνει; Αντιψυκτικό και προληπτική αντικατάσταση αντίστασης; Για την τελευταία απευθυνόμαστε σε ηλεκτρολόγο;;
Άβαταρ μέλους
By bill33
Serf έγραψε:Σχετικά με τη συντήρηση ηλιακού που ανέφερε ο dimitrisB πιο πάνω, συνήθως τι περιλαμβάνει; Αντιψυκτικό και προληπτική αντικατάσταση αντίστασης; Για την τελευταία απευθυνόμαστε σε ηλεκτρολόγο;;

+ ανόδιο ;
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#112519 If it ain't broke, don't fix it. Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να αλλάξεις αντίσταση αν δεν καεί. Μπορεί να μη σου καεί ποτέ όπως δεν κάηκε μετά από 35 χρόνια η δική μου. Άσε που έως ότου καεί η αντίσταση μπορεί να πάθει κάποια σημαντική βλάβη (πχ. να τρυπήσει) και να το αντικαταστήσεις.

Για το ανόδιο μαγνησίου όμως που λέει ο Bill, συμφωνώ. Θέλει περιοδική αντικατάσταση.