Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#110603 11 χρονια υπαρχουν 2 τετοια χελωνακια σε μπαλκονι σοφιτας που βρεχονται μιας και δεν εχει τιποτα απο πανω να τα προφυλαξει και δεν εχουν βγαλει βλαβη.

ειναι το στρογγυλο με τις 3 βιδες.
http://www.design-district.gr/el/outdoo ... lido-id811
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#110620 @ ArrowsFA1 :
Τα " Χελωνάκια" είναι αθάνατα και δεν "μπάζουν" νερό !!! :metalo:
Δούλεψαν απροβλημάτιστα σαν εξωτερικός-περιμετρικός φωτισμός σε περίφραξη κήπου, για πάνω απο 20 χρόνια. Αντικαταστάθηκαν με την πρόσφατη ανακαίνιση με άλλα, μουράτα και 10πλάσιας τιμής (της ΒΙΟΚΕΦ), μεταξύ των οποίων και αυτά σε πέργκολα με πλεχτή τέντα:
Εικόνα
με IP55. Τα 2 απ΄αυτά "έμπαζαν "(8 σύνολο)και μου έριχναν το ρελέ συνεχώς, μέχρι που τα "έκλεισα" με σιλικόνη και ησύχασα ! :protest:

Προχώρα άφοβα! :)
Άβαταρ μέλους
By Pitt
ArrowsFA1 έγραψε:Θέλω να βάλω μερικά φωτιστικά εξωτερικού χώρου, τύπου χελώνας, σαν κι αυτά. Κάποια θα βρίσκονται κάτω από πλάκα μπαλκονιού, κάποια όμως θα είναι πλήρως εκτεθειμένα στον καιρό (βιδωμένα στον τοίχο)....
...
... Καμιά γνώμη;

Τα χελωνάκια είναι κακάσχημα και μου θυμίζουν εργοτάξιο, αλλά κάνουν πολύ καλή δουλειά. Σου συνιστώ να αγοράσεις αυτά με βάση αλουμινίου και γυαλί μπροστά, γιατί με τον καιρό και ιδίως αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, τα πλαστικά μέρη πολυμερίζονται και σπάζουν.

Η στεγάνωση ουσιαστικά βασίζεται σε 3 σημεία. Ένα στο περιμετρικό λάστιχο που ενώνει το γυαλί με την βάση, ένα στην είσοδο του καλωδίου και ένα στο αντιδιαμετρικό σημείο της εισόδου του καλωδίου (2η είσοδος καλωδίου). Συχνά οι είσοδοι είναι σφραγισμένες και πρέπει να τις σπάσεις για να περάσει το καλώδιο, ή έχουν τάπα μέσα στους στυπιοθλίπτες, μία από την οποία αφαιρείς για να περάσει το καλώδιο. Αν προσέξεις να μη καθίσει στραβά το λάστιχο και αν τοποθετήσεις και σφίξεις καλά τους στυπιοθλίπτες, είσαι ΟΚ.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
dimitrisB έγραψε:@ ArrowsFA1 :
Τα " Χελωνάκια" είναι αθάνατα και δεν "μπάζουν" νερό !!! :metalo:

Έχω δυστυχώς την αντίθετη εμπειρία. Χάλκινες χελώνες τοποθετημένες εντός εσοχών σε εξωτερική σκάλα (δηλαδή όχι άμεσα εκτεθειμένες στη βροχή), αλλά σε πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια του σκαλοπατιού. Μετά από περίπου 8 χρόνια, οι μισές ήθελαν αναγκαστικά αφαίρεση, άδειασμα νερού, καθαρισμό και επανατοποθέτηση.

Αυτές μπήκαν λόγω στυλ σπιτιού, περιοχής και νησιού. Αν το ξαναέκανα, θα έβαζα πλαστικές με επιπρόσθετη σιλικόνη στους αρμούς (αν και αυτό έκανα με τον σένσορα κίνησης στην μπροστινή πόρτα, ΚΑΙ αυτός πήρε νερό :( )
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#110787 Προφανώς κάτι δεν έκανες σωστά. Περιέγραψα πιό πάνω τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις στεγανότητα. Δεν έχει άλλα σημεία εισόδου το νερό εκτός από αυτά. Αν ο ηλεκτρολόγος που τις έβαλε χρησιμοποίησε στυπιοθλίπτες με οπή κατά πολύ μεγαλύτερη της διατομής του καλωδίου, επόμενο είναι να πάρει νερό.

Τέτοιες χελώνες χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα καράβια εξ ού και η ονομασία τους ως καραβοχελώνες.
Δεν τίθεται θέμα στεγανότητας, αν προσεχθεί η τοποθέτηση.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Pitt έγραψε:Προφανώς κάτι δεν έκανες σωστά. Περιέγραψα πιό πάνω τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις στεγανότητα. ......
Δεν τίθεται θέμα στεγανότητας, αν προσεχθεί η τοποθέτηση.

Aκριβώς έτσι. Οι δικές μου όχι μόνο ήταν εκετεθειμένες μονίμως σε βροχή-ήλιο, αλλά 2-3 απ΄αυτές τις "έπιανε" και το νερό απ΄το αυτόματο πότισμα του κήπου, ενώ στην 20ετία είναι θέμα να άλλαξα περισσότερες απο 3 λάμπες (παλαιού τύπου-40W) που κάηκαν.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#111023 ευχαριστώ πάρα πολύ όλους,
δεν περίμενα ότι η ερώτησή μου θα προκαλούσε τέτοια ενδιαφέρουσα συζήτηση :)

Θα πάρω τις αλουμινίου, IP45 και πιστεύω θα είμαι εντάξει.
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
#111045 Εχουμε και μεις χελωνακια στο εξοχικο. Τοσο για φωτα κηπου οσο και κοινοχρηστα για το γκαραζ.
Τα κοινοχρηστα τα αλλαξαμε και μπηκαν inox με ευκολο ανοιξε-κλεισε για αλλαγη λαμπας.
Τα του σπιτιου εχουν γινει μονη καλλιγραφια. Εχει φυγει το χρωμα που ειχε. Ευτυχως ειναι εξαιρετικα στεγανα!

.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
trident1971 έγραψε:Μια πολυ μικρη τρυπα στο κατω μερος, λυνει αυτοματα το "κραταει νερο" ακομα και αν μπαινει μεσα.

Δυστυχώς στην περίπτωσή μου είναι πολλοί οι συντρέχοντες επιβαρυντικοί παράγοντες: πολύ μικρή επισκεψιμότητα του σπιτιού, 100% έκθεση του χώρου στις καιρικές συνθήκες (φαντάσου ότι είναι πάνω σε κορυφογραμμή), τοποθέτηση της χελώνας σε σημείο που μπορεί να κρατήσει νερό (όχι λόγω κλίσης, λόγω εσοχής) κλπ. Δεν θυμάμαι απέξω διαμέτρους και σωληνώσεις, αλλά προφανώς δεν μπορώ να αποκλείσω ανθρώπινο παράγοντα (λάθος τοποθέτησης ή σύνδεσης).

Τεςπα, ότι έγινε έγινε, στο πλαίσιο ανακαίνισης που ίσως γίνει, μαζί με κάποιες άλλες εργασίες, θα έρθει ηλεκτρολόγος για διάφορες δουλίτσες, μπορεί να τους ρίξει και μια ματιά....
Άβαταρ μέλους
By Morx
#112278 Mετα τον σκατοToshiba που κλαταρε και αντικατασταθηκε... και αυτη η εβδομαδα ειχε μελλον απ'οτι φαινεται.
Πηγαινω σουπερμαρκετ, ψωνιζω και ΤΙΓΚΑΡΩ το ψυγειο.

Ανοιγω να παρω να βαλω ενα χυμο ρε αδερφε, μετα απο κανα 3ωρο... σαν να μη μπηκε ποτε στη συντηρηση.
Πιο ζεστος και απο παρθενα που τη χαιδεψε ο coupeas.

Ω να σου γαμησω...
Τραβαω το ψυγειο μπροστα, ο συμπιεστης ζεστος. Το κλεινω το ανοιγω, ξεκιναει. Το βαζω στο "Super" να παει γαμιωντας.
Επιστρεφω μετα απο καμια ωρα, μονο το freezer που εχω τις μπυρες και αναψυκτικα ηταν "δροσερο"... το κατω ραφι ετσι κι ετσι και τα επανω για κλαμματα.
Ω να σου γαμησω δυο. Κλεινω με το δακτυλο το διακοπτη να σβησει το φως... το ανεμιστηρακι δεν ξεκιναει (no frost ψυγειο, τραβαει αερα απο την καταψυξη που ειναι κατω-κατω).

ΠΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

Μπαινω εδω:
http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=41102

Παθαινω μινι εγκεφαλικο. 55€ ΛΟΛ!!
Για ψυγειο... 11 χρονων;
Μπαινω σκρουτζ, βρισκω καινουριο με 200 :metalo:
Χαλαρωνω και το σκεφτομαι.

Πιανω τωρα το πρωι το κατσαβιδι και βγαζω ολο το "τουνελ" για τον αερα που ρουφαει το ανεμιστηρακι να το στειλει στη συντηρηση.
Η βαση, σπασμενη και ο ανεμιστηρας να εχει σκαλωσει στο τουνελ.

Πως και γιατι; Παλιο πλαστικο που εκανε ρωγμες. Με το χερι αν το λυγιζα, ηταν σαν ρυτιδες και θα εσπαγε σε κομματακια.
Στα σημεια που εσπασε, εκανα τραχια την επιφανεια, εβαλα LOGO στιγμης και ενωσα τις 2 ακρες στις οποιες βιδωνει επανω στην πλατη της συντηρησης.
Χαραξα με το dremel γραμμουλες και περασα ενα χερι ακομα με κολλα να φτιαξω τα "νευρα".
Αφου στεγνωσε καλα-καλα το επλυνα και το βιδωσα στη θεση του.
Το πτερυγιο της προπελας το κολλησα πολυ ευκολα αφου ειχε και εκεινο καλη επιφανεια.
Τα τοποθετησα μετα απο μια ωρα. Αφου εκατσε καλα λοιπον, εβαλα κολλα δυο συστατικων Pattex να ενισχυσω τις ακρες.

Εχω μεταφερει τα παντα στην καταψυξη που ειναι παγωμενη και το αφησα να λειτουργει με ανοιχτη την πορτα της συντηρησης να αεριστει.

Εικόνα

Μπραβο στη Bosch για το e-shop της. Δεν το περιμενα οτι θα εβρισκα ανταλλακτικο για ψυγειο του 2004 !! :thumbsup:
Εχει καταλογο που αναζητας με το Serial# του ψυγειου για τα ΠΑΝΤΑ!! Ακομα και την μικροτερη βιδα.

Παρηγγειλα προπελα και βαση. Οταν η επισκευη failάρει θα μπουν τα ανταλλακτικα.
Απ'οτι φαινεται τα πλαστικα αυτα με τον καιρο σκληραινουν και σπανε-ραγιζουν!

Η ολη δουλεια ειναι 4 βιδες για το τουνελ και αλλες 2 για το ανεμιστηρακι.
Τα ραφια και τα πραματα να βγαλεις, τον 5πλασιο χρονο θα σου κοστισει!
Λυπαμαι αυτους που δεν εχουν γνωσεις και δεν πιανονται με τετοια... ενας τεχνικος ανετα παιρνει ενα 5άρι προμηθεια απο το ανταλλακτικο και ενα 20άρι εργασια!
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Morx έγραψε:Λυπαμαι αυτους που δεν εχουν γνωσεις και δεν πιανονται με τετοια... ενας τεχνικος ανετα παιρνει ενα 5άρι προμηθεια απο το ανταλλακτικο και ενα 20άρι εργασια!

Είναι αρκετοί οι "ανίκανοι" , που στην ουσία μάλλον είναι αδιάφοροι για να μην πώ ...τεμπέληδες, με αποτέλεσμα σπίτι- επιπλα-συσκευές ... "ερείπια". :innocent: .
Μόνο επιστήμη δεν είναι το βάψιμο για φρεσκάρισμα σε ένα δωμάτιο, η αλλαγή μια βρύσης, η μικροεπισκευή σε κάποια ηλ. συσκευή ή τουλάχιστον ο εντοπισμός του σημείου βλάβης ώστε να μην τους πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ο τεχνικός που τελικά θα την επισκευάσει.
Η δουλειά που έκανες στο ψυγείο, εφόσον τουλάχιστον είχες "εντοπίσει" το σημειο βλάβης, θα στοίχιζε έστω 40€ σε μάστορα, αλλά ανετα και 100€ εφ'οσον δεν θα ήξερες αν ήταν θερμοστάτης, μοτέρ που "πεθαίνει" ή χωρίς φρέον , κλπ, κλπ.
Τέσπα, αφενός μέν "όλα εδώ πληρώνονται" (με λεφτά στους μάστορες που θα αναγκαστείς να δώσεις), αφετέρου η κατάντια κάποιων στο σπίτι τους (απο την πόρτα και μέσα :lol: ) μόνο τυχαία δεν είναι, αφού το "συμμάζεμα" δεν απαιτεί χρήμα αλλά μόνο κόπο και μεράκι.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#112286 Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν,δεν το κατέχουν.Όπως εγω δεν κατέχω το πλέξιμο άλλος δεν κατέχει την οδήγηση,άλλος το να αλλάξει μια βρύση ή να χρησιμοποιήσει κατσαβίδι ή πένσα ή να δει τον αέρα στα λαστιχα.
Αυτοί θα πληρώσουν κάποιον άλλον να το φτιάξει.Δεν δέχομαι όμως να λένε ότι γιατι να πληρώσω Χ € για κάτι τόσο απλό,φτιάξε το μόνος σου τότε!
Ο αδερφος μου είναι σιδεροφάγος,δεν έχει περάσει αμάξι απο τα χέρια του που να μην το καταστρέψει.Και δυστυχώς έχουν περάσει πολλά.Είναι όμως πολυ καλός υδραυλικός.
Οταν θελει να δουλεψει :lol: