Τα μοντέλα των κατασκευαστών που οι χρήστες επέλεξαν να έχουν χωριστή ύπαρξη!
Άβαταρ μέλους
By Pitt
silversurfer έγραψε:Μπορείς να με διαφωτίσεις λίγο;
ΤΙ σχέση έχει το καλοκαιριάτικα;

Προφανώς εννοεί ότι στις υψηλές θερμοκρασίες συνήθως χρησιμοποιούμε λάδια με υψηλότερο ιξώδες.

Τι εννοείς με το νεράκια;

Εννοεί τα λάδια με χαμηλό ιξώδες. (Φαντάζομαι ότι αστειευόμενος αναφέρεται ως "νεράκι" στο 0W-30 που χρησιμοποιώ)

Υπάρχει συγκεκριμένη εποχή που βάζουμε - συμπληρώνουμε λάδια;

Συμπληρώνουμε πάντοτε και ανεξαρτήτως εποχής (εφόσον χρειάζεται) ώστε η στάθμη του λαδιού να βρίσκεται μεταξύ μεγίστου και ελαχίστου ορίου του δείκτη.

Υπάρχει συγκεκριμένη εποχή που αλλάζουμε λάδια;

Όχι. Τα αλλάζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησης που συνιστά ο κατασκευαστής (χρόνος / km) ή και νωρίτερα αν μας περισσεύουν παράδες και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα... :s_yes

BTW, σήμερα άλλαξα λάδια & φίλτρο. Μετά από ~6.000km έβαλα για δεύτερη φορά 0W-30, συνεπώς ελαχιστοποιήθηκαν τα υπολείμματα του ΙΝΕΟ 5W-30 που υπήρχαν στον κινητήρα. Ίδωμεν...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#106390 Χωρίς να θέλω να πυροδοτήσω την γνωστή αντιπαράθεση με τα λάδια, είδα ότι πλέον η Peugeot συνιστά μόνο ένα λάδι για τον THP και αυτό είναι το TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W-30.

Εικόνα

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30 το οποίο περιλαμβάνεται στην λίστα του παραπάνω οδηγού συντήρησης, δεν συνιστάται πλέον για τον THP, ενώ μέχρι πέρσι ήταν ένα από τα δύο συνιστώμενα.

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από την UK έκδοση 20/2/14 του οδηγού συντήρησης που συνιστούσε και το TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30:

Εικόνα

Και αυτό (τo είχε ποστάρει στο παρελθόν ο Ντίνος) είναι το από τον οδηγό συντήρησης που έχω και εγώ:

Εικόνα

Φαντάζομαι οι αλλαγές οφείλονται απλώς και μόνο στις προδιαγραφές EURO που θέλει να καλύψει η Peugeot.

Εν ολίγοις, για τον ΤΗΡ το 5W-30 ΤΕΛΟΣ!
Άβαταρ μέλους
By dstou
#106404 Έστω ότι έχεις ένα παλιό ΤΗΡ, π.χ. 2-3 ετών για το οποίο ο κατασκευαστής συνιστούσε ρητώς 5-30 και μόνο. Τέλος και γι' αυτό το 5-30 με μεταγενέστερη οδηγία και στο εφεξής 0-30?
Άβαταρ μέλους
By mirage
#106418 Ποτε δε συνιστουσε 5-30 μονο. Για την ακριβεια το 5-30 ηταν παντα η φτηνη επιλογη απο τα 2 προτεινόμενα με το ακριβο να ειναι το 0-30.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
dstou έγραψε:Έστω ότι έχεις ένα παλιό ΤΗΡ, π.χ. 2-3 ετών για το οποίο ο κατασκευαστής συνιστούσε ρητώς 5-30 και μόνο. Τέλος και γι' αυτό το 5-30 με μεταγενέστερη οδηγία και στο εφεξής 0-30?

Η αλλαγή μάλλον αφορά μόνο τους EURO 6 κινητήρες, αφού δεν έχω δεί καμιά οδηγία για αποκλειστική χρήση του TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W-30 για παλαιότερους κινητήρες. Δεν θα έπρεπε να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες με κάποια καμπάνια;

Βέβαια αν δεί κανείς τον πιό πρόσφατο οδηγό συντήρησης, δεν ξεχωρίζει έτος κατασκευής ή EURO classification. :s_dunno

Καλό μήνα.
Τελευταία επεξεργασία από Pitt και 01 Μάιος 2015, 23:44, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mirage
#106653 Δεν εγραψε για αποκλειστικη χρηση 0-30 στα παλιοτερα αλλα 5-30 το οποιο και ειναι λαθος αφου ο κατασκευαστης συνιστουσε και τα 2 με το 0-30 να ειναι η premium επιλογη.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#106664 Κατανοητό, αλλά η ασάφεια για το λιπαντικό που συνιστά ο κατασκευαστής για τους ΤΗΡ προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να παραμένει και σωστά ο dstou αναρωτήθηκε για ενδεχόμενη οδηγία της Peugeot.

Πλέον ούτε το TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30 ούτε το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30 καλύπτουν την νέα προδιαγραφή Β71 2312 που συνιστά η PSA για τον ΤΗΡ.
Άβαταρ μέλους
By silversurfer
#110071 Έξω απο τα όποια θεματάκια , το αμάξι το χαβαλεδιάζουν όλοι μου οι συνάδελφοι.
Και ας το έχω 5 χρόνια και βρόμικο.

Να λέμε και τα καλά....
Άνεση, Εμφάνιση, Καλές ρεπρίζ (για τους τούρμπο) , χώρους (ειδικά για το compact μέγεθος) και αρκετά off road με το grip !!
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#110698 Μια χαρά είναι όταν δεν βγάζει βλάβες... :s_thumbsup

Θέλω να πώ δυό λογάκια για το dipstick που μου έχει σπάσει τα νεύρα. :rant:

Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος, αλλά έχω δυσκολία να διακρίνω την στάθμη του λαδιού.

Εικόνα

Τελευταία βρήκα ένα κόλπο για να είμαι σίγουρος: Το βγάζω, το καθαρίζω καλά, το ξαναβάζω και όταν το βγάλω, το ακουμπάω οριζόντια και με προσοχή επάνω σε καθαρό φύλλο από ρολό κουζίνας ή χαρτοπετσέτα και βλέπω το ίχνος που αφήνει σ’ αυτήν. Αυτό πρέπει να το κάνω σχετικά γρήγορα, γιατί το λάδι απορροφάται και απλώνει επάνω στο χαρτί αλλά είναι καλύτερο από το να γίνεις μάντης προσπαθώντας να διακρίνεις τα ίχνη του λεπτόρευστου λαδιού ανάμεσα στις σπείρες του ελατηρίου.

Υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος ελέγχου; Υπάρχει μήπως κάποιο εναλλακτικό και πιό ευδιάκριτο dipstick για να αντικαταστήσουμε το υπάρχον;
Άβαταρ μέλους
By bill33
#110729 δοκιμασε να το τινάξεις πριν το βάλεις μέσα για να μετρήσεις,φευγει το επιπλέον λάδι .
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
bill33 έγραψε:δοκιμασε να το τινάξεις πριν το βάλεις μέσα για να μετρήσεις,φευγει το επιπλέον λάδι .

αφου το καθαριζει, το τίναγμα τι να προσφερει?

Pitt, καθαρισε τις σπειρες του δεικτη πολυ καλα (με χαρτι ή στουπι), εκει ειναι το "μυστικο"
οταν τον βγαλεις, φαινεται μεχρι που ειναι το λαδι
οι μισες σπειρες εχουν λαδι και οι αλλες ειναι καθαρες :s_wink
Άβαταρ μέλους
By bill33
#110734 Mε το τιναγμα φευγει το λαδι που εχει στο σπειρωμα,μετά θελει παλι σκουπισμα ομως,εχεις δικιο δεν το εγραψα.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#110743 Καλημέρα παιδιά,

Όπως είπα:
Pitt έγραψε: Το βγάζω, το καθαρίζω καλά, το ξαναβάζω...

Εννοείται ότι στο καθάρισμα προσπαθώ να αφαιρέσω όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι από τις σπείρες!

Θα δοκιμάσω και το τίναγμα που λέει ο Bill, αλλά δεν βλέπω τι μπορεί να προσφέρει παραπάνω από το καλό καθάρισμα με στουπί.

Το πρόβλημα επιτείνεται όταν το λάδι είναι φρέσκο. Αν είναι μαυρισμένο, λίγο πολύ το βλέπεις, αλλά αν είναι καθαρό και δεν είσαι κάτω από ήλιο, κλάφτα Χαράλαμπε.

Μπορεί να φταίει και ηλικία... :sorry:
Άβαταρ μέλους
By mosaicm
Pitt έγραψε:Μια χαρά είναι όταν δεν βγάζει βλάβες... :s_thumbsup

Θέλω να πώ δυό λογάκια για το dipstick που μου έχει σπάσει τα νεύρα. :rant:

Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος, αλλά έχω δυσκολία να διακρίνω την στάθμη του λαδιού.

Εικόνα

Τελευταία βρήκα ένα κόλπο για να είμαι σίγουρος: Το βγάζω, το καθαρίζω καλά, το ξαναβάζω και όταν το βγάλω, το ακουμπάω οριζόντια και με προσοχή επάνω σε καθαρό φύλλο από ρολό κουζίνας ή χαρτοπετσέτα και βλέπω το ίχνος που αφήνει σ’ αυτήν. Αυτό πρέπει να το κάνω σχετικά γρήγορα, γιατί το λάδι απορροφάται και απλώνει επάνω στο χαρτί αλλά είναι καλύτερο από το να γίνεις μάντης προσπαθώντας να διακρίνεις τα ίχνη του λεπτόρευστου λαδιού ανάμεσα στις σπείρες του ελατηρίου.

Υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος ελέγχου; Υπάρχει μήπως κάποιο εναλλακτικό και πιό ευδιάκριτο dipstick για να αντικαταστήσουμε το υπάρχον;

Αν εχω λεει προβλημα
Ποτε δεν μπορουσα ..και μπορω..να "διαβασω" καλα τον δεικτη...δεν εχω δει πιο ηλιθιο stick. Υποτιθεται οτι καθε κρικος ειναι 100ml
Και εγω ετσι παντως προσπαθω να το "διαβασω" ...μεσω αποτυπωματος σε χαρτι. Πλεον μετα απο υποδειξη μηχανικου στη Lion βαζω και δαχτυλακι...δηλαδη χωρις γαντακι ;) βαζεις δαχτυλο να νιωσεις την υγρασια σε ποιο δακτυλιο ειναι
Άβαταρ μέλους
By Pitt
mosaicm έγραψε: Υποτιθεται οτι καθε κρικος ειναι 100ml.

Αυτό δεν το ήξερα, αλλά μου φαίνεται περίεργο.

Μεταξύ του ελάχιστου (σφηνοειδές τερματικό) και του μέγιστου (κυλινδρικός δακτύλιος) υπάρχουν 20 σπείρες. Αν κάθε σπείρα αντιστοιχεί σε 100ml τότε το εύρος (μεταξύ αποδεκτού μέγιστου – ελάχιστου) αντιστοιχεί σε 2L δηλαδή στην μισή ποσότητα του λαδιού που παίρνει ο κινητήρας.

Ως ποσότητα μου φαίνεται πάρα πολύ μεγάλη. Εννοώ ότι ο κατασκευαστής θεωρεί ανεκτό να πέσει το λάδι και το επίπεδό του να βρεθεί στις τελευταίες σπείρες, αλλά μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι θεωρεί φυσιολογικό να δουλεύει ο κινητήρας με την μισή ποσότητα λαδιού από την συνιστώμενη!

Εσύ το έχεις επαληθεύσει, ή σου το είπαν στο συνεργείο;

... βαζεις δαχτυλο να νιωσεις την υγρασια...

Σωστόοοοος!
Απορώ πως δεν απάντησε ήδη ο coupeas! :s_laughat