Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Panosss
#110175 Αφού ο υποψήφιος εργαζόμενος αναγκάζει τον εργοδότη σε μαύρη εργασία... :(
Εκμεταλλεύεται τον εργοδότη γιατί ξέρει ποια είναι η κατάσταση στην αγορά... :(
Δεν θα ξαναβρεί εργαζόμενο τα επόμενα 10 χρόνια...:(
Άβαταρ μέλους
By manosky
Panosss έγραψε:
junior gt έγραψε:Η πρόσληψη πλέον γίνεται ηλεκτρονικά. Γραφειοκρατικά μηδεν.
Ασφαλιστικές εισφορές είναι για υπάλληλο γραφείου περίπου το 40% του μισθού. Δηλαδή περίπου 320 ευρώ ανά μηνα και γλυτώνει εφορία (800+320)*0,26= 291 ευρώ. Διαφορά 29 ευρώ το μήνα.
Γλυτώνει τα μαύρα που σε κάθε σοβαρή εταιρεία είναι μεγάλο θέμα και έχουν και ένα κόστος.
Επίσης γλυτώνει το ρίσκο του να απασχολείς έναν άνθρωπο 'μαύρο' που το πρόστιμο είναι 12000.
Αποζημίωση απόλυσης μέχρι ένα χρόνο είναι μηδέν.
Απόλυση γίνεται πάλι ηλεκτρονικά.
Άρα ή κάτι παίζεται ή ο εργοδότης είναι τρόμπας.

Με κανονική πρόσληψη θα πλήρωνε 1000 καθαρά, άρα 1400 συνολικά.(;)
Ενώ τώρα 800.
600 ευρώ το μήνα διαφορά.

Άρα θα του κοστίσει για 2 μήνες 1600 ευρώ.
Ενώ με κανονική πρόσληψη θα του κόστιζε 2800.
Τεράστια η διαφορά, 1200 ευρώ.

Καλά, τώρα η περίπτωση ελέγχου είναι μια στο τρισεκατομμύριο, ας παίξει λοττο έχει περισσότερες πιθανότητες.

Θα μπορούσε πολύ εύκολα να πει το εξής (με σύμβαση):

"Προσλαμβάνεστε με 800 ευρώ μικτά [=~670 καθαρά] για χρονικό διάστημα 2 μηνών ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ.
Αν στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου κριθείτε κατάλληλος, θα μετατραπεί η σύμβασή σας σε αορίστου χρόνου με μισθό πχ 1200 μικτά"

Πρόσληψη κανονικά.
Ένσημα κανονικά.
Σύμβαση κομπλέ.
Όλοι ικανοποιημένοι, εργοδότης-εργαζόμενος-ΙΚΑ, συν το ότι ο υπό δοκιμή εργαζόμενος θα έχει και μια κάλυψη μπας και σπάσει κανα πόδι στις σκάλες.
Άβαταρ μέλους
By 2014
#110180 @ markvag
Έχεις ακούσει περιπτώσεις εργαζομένων που πληρώνονται μαύρα κ (ταυτόχρονα) παίρνουν ταμείο ανεργίας; (Είμαι βέβαιος πως ναι.)
Ή εργαζομένων που αν δουλέψουν θέλουν μόνο μαύρα, για να μη χάσουν τα μόρια (ή άλλες παροχές) του μακροχρόνια άνεργου; (Είμαι βέβαιος πως ναι.)

Έχεις προσέξει ότι ζούμε σ' ένα κράτος που επιδοτεί τον (πολλές φορές ψεύτικα) μακροχρόνια άνεργο, εις βάρος αυτού που σκίζεται να βρει μια δουλειά κ πληρώνει εισφορές κ φόρους; (Είμαι βέβαιος πως ναι.)

Ναι, it bites both ways και όχι, οι Έλληνες εργαζόμενοι (προφανώς, στην πλειοψηφία τους) δεν το καταλαβαίνουν, ενώ τα Ελληνικά κομματόσκυλα (του χτες κ του σήμερα) το εκμεταλλεύονται αισχρά.
Άβαταρ μέλους
By Panosss
2014 έγραψε:@ markvag
Έχεις ακούσει περιπτώσεις εργαζομένων που πληρώνονται μαύρα κ (ταυτόχρονα) παίρνουν ταμείο ανεργίας; (Είμαι βέβαιος πως ναι.)
Ή εργαζομένων που αν δουλέψουν θέλουν μόνο μαύρα, για να μη χάσουν τα μόρια (ή άλλες παροχές) του μακροχρόνια άνεργου; (Είμαι βέβαιος πως ναι.)

Έτσι έτσι...αυτό κατάλαβε ο ιλιλίας...ότι εδώ μιλάμε για εργαζόμενο που...θέλει να πληρώνεται μαύρα...
Απ' την άλλη, αν καταλάβαινε κάτι άλλο, δεν θα 'ταν ο ιλιλιας...

Για να δούμε λοιπόν πόσο συχνό μπορεί να 'ναι αυτό που αναφέρει...:
Μόλις 107.000 άνεργοι παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
Η 'χώρα' έχει κάπου 2 εκατομμύρια άνεργους, από αυτούς οι 107 χιλιάδες παίρνουν επίδομα...αλλά του ιλιλια αυτό του 'ρθε σαν πιθανή εξήγηση για τα μαύρα...νταξ... :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By Panosss
manosky έγραψε:"Προσλαμβάνεστε με 800 ευρώ μικτά [=~670 καθαρά] για χρονικό διάστημα 2 μηνών ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ.

Τα 800 ευρώ είναι ήδη ξεφτίλα, πώς να έλεγε για 670; Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει ο άλλος.
Άβαταρ μέλους
By manosky
#110202 Μια χαρά είναι, εφόσον πιάνεις δουλειά ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ.
Εδώ άλλοι λένε (με ύφος κιόλας) "αμισθί κι αν μας κάνεις σε κρατάμε".
1-2 μήνες μπορείς να το αντέξεις, αν 1ον είσαι σχετικά νέος στην αγορά εργασίας και 2ον σε περιμένει το τυράκι του καλού μισθού συν μπόνους συν περιβάλλον.
Άβαταρ μέλους
By 2014
#110214 Πανούλη, αν έγραψες κάτι για καναν φίλο σου που του πρότειναν να δουλέψει με μαύρα κ νόμισες ότι εγώ εννόησα ότι ο φίλος σου ζήτησε να πληρώνεται με μαύρα (που θα ήταν η μόνη λογική περίπτωση για να πετάξεις το ασυνάρτητο τελευταίο σου ποστ), λάθος νόμισες. Έχω γράψει πάρα πολλές φορές ότι η μαύρη εργασία (εκτός από επικίνδυνη για όλους) είναι καταστροφική για την ίδια την απασχόληση.
Κατά τα λοιπά, η χλεύη από κάτι σαν εσένα, μόνον κακό δεν είναι. :s_bye
Άβαταρ μέλους
By vengas
Panosss έγραψε:
manosky έγραψε:"Προσλαμβάνεστε με 800 ευρώ μικτά [=~670 καθαρά] για χρονικό διάστημα 2 μηνών ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ.

Τα 800 ευρώ είναι ήδη ξεφτίλα, πώς να έλεγε για 670; Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει ο άλλος.

πόσα χρόνια εμπειρίας είχε?
Άβαταρ μέλους
By Panosss
#110228 Σαν πληροφορικάριος γενικά δουλεύει καμιά δεκαριά χρόνια.
Πόσο σε php ή κάτι άλλο δεν ξέρω.
Άβαταρ μέλους
By markvag

Έχεις προσέξει ότι ζούμε σ' ένα κράτος που επιδοτεί τον (πολλές φορές ψεύτικα) μακροχρόνια άνεργο, εις βάρος αυτού που σκίζεται να βρει μια δουλειά κ πληρώνει εισφορές κ φόρους; (Είμαι βέβαιος πως ναι.)

Ναι, it bites both ways και όχι, οι Έλληνες εργαζόμενοι (προφανώς, στην πλειοψηφία τους) δεν το καταλαβαίνουν, ενώ τα Ελληνικά κομματόσκυλα (του χτες κ του σήμερα) το εκμεταλλεύονται αισχρά.

Προφανώς και όλα όσα αναφέρεις είναι γνωστά. Επίσης, προφανώς και οι όποιες επιδοτήσεις σε ανέργους έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω του ότι οι περισσότεροι είναι τόσα χρόνια άνεργοι, που δεν δικαιούνται.

Βρίσκω πάντως σχιζοφρενικό μία επιχείρηση να ζητάει να απασχολήσει κάποιον μαύρα. Ένας άνεργος πιθανώς να αναγκαστεί να το δεχτεί (ανάγκη, βλακεία, όπως θες πες το), αλλά μία επιχείρηση θα έπρεπε να καταλαβαίνει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να τις κάνει αυτό...

Και σαφώς καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου (την έζησα εν μέρει για 3 χρόνια ως ελ. επαγγελματίας, ώσπου τα σιχτίρισα...), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι σε μία χώρα με 25-30% ανεργία την όποια διαπραγματευτική ισχύ δεν την έχει ο εργαζόμενος. :)
Άβαταρ μέλους
By junior gt

μάλλον στο θέμα είσαι μυρωδιάς. Έχεις δει πουθενά ο κυρίαρχος του παιχνιδιού να είναι ο εργζόμενος?
Προφανώς δε ξέρεις τι σου γίνεται.
Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον ο τύπος (το αφεντικό) έχει ξεκωλοθεί στα μαύρα (έσοδα) οπότε στα παπάρια του τα μαύρα έξοδα, τα ταμεία και οι έλεγχοι.
Ποιό πάνω εξήγησα νομίζω πεντακάθαρο ότι αν ήταν σοβαρός επιχειρηματίας θα έπρεπε για το συμφέρον του να προσλάβει το φίλο νόμιμα.
Τελευταία επεξεργασία από junior gt και 11 Μάιος 2015, 21:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#110259 Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μαύρα;
Νομίζω μέχρι 5.000 το χρόνο κάποιος δεν χρειάζεται καν να μπορεί να κόψει απόδειξη. Δαπάνες or smthng.
Άβαταρ μέλους
By 2014
markvag έγραψε:Προφανώς και όλα όσα αναφέρεις είναι γνωστά. Επίσης, προφανώς και οι όποιες επιδοτήσεις σε ανέργους έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω του ότι οι περισσότεροι είναι τόσα χρόνια άνεργοι, που δεν δικαιούνται.

Θέλει καιρό ν' αλλάξει ο άνθρωπος νοοτροπία, κυρίως όμως χρειάζεται (ω, ναι) πολιτική βούληση. Που δεν υπάρχει, ακόμα σήμερα σαν μακροχρόνια άνεργος έχεις παροχές (το ταμείο ανεργίας κ οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις είναι μικρό μέρος από αυτές) που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Φυσώντας το γιαούρτι θα πω ότι είμαι υπέρ της βοήθειας σε όποιον έχει ανάγκη, όμως το δικό μας "σύστημα" πριμοδοτεί ανεξέλεγκτα τους ψεύτες κ τα λαμόγια, εις βάρος των πραγματικά εργαζόμενων.

Βρίσκω πάντως σχιζοφρενικό μία επιχείρηση να ζητάει να απασχολήσει κάποιον μαύρα. Ένας άνεργος πιθανώς να αναγκαστεί να το δεχτεί (ανάγκη, βλακεία, όπως θες πες το), αλλά μία επιχείρηση θα έπρεπε να καταλαβαίνει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να τις κάνει αυτό...

Όχι μόνο σχιζοφρενικό, αλλά κ αυτοκαταστροφικό. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε την κατάντια των Ελληνικών επιχειρήσεων, η μεγαλύτερη πλειοψηφία από τις οποίες μόνον επιχειρήσεις δεν είναι.

Και σαφώς καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου (την έζησα εν μέρει για 3 χρόνια ως ελ. επαγγελματίας, ώσπου τα σιχτίρισα...), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι σε μία χώρα με 25-30% ανεργία την όποια διαπραγματευτική ισχύ δεν την έχει ο εργαζόμενος. :)

Τα έχουμε ξαναπεί: Επιχειρηματικότητα του σουβλατζίδικου. Στην Ελλάδα πρέπει ν' αντιστοιχεί ένα σουβλατζίδικο / ψησταριά / u name it ανά 1.000 κατοίκους και, τελευταία που μέχρι κ τα καφενεία σερβίρουν "μεζέ", ίσως κ λιγότερους. Αν στο λογαριασμό βάλεις κ τα "μπαράκια", χάνεται η μπάλα. Τι χρειαζόμαστε; Θέσεις εργασίας σε ικανό αριθμό, σοβαρές κ με προοπτική. Γιατί δεν τις έχουμε; Γιατί έχουμε έναν βαθιά προβληματικό κρατικό μηχανισμό, που διώχνει αντί να ενθαρρύνει τους όποιους επενδυτές. Δεν έχουμε σοβαρούς ελέγχους από καμία ΔΥ, με αποτέλεσμα οι απατεώνες να κυριαρχούν στην αγορά εις βάρος των σοβαρών, δεν έχουμε ένα σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο, δεν έχουμε σοβαρές τράπεζες, στην ουσία όποιος καθίσει να δει τι γίνεται στην Ελλάδα θα φύγει τρέχοντας. Δεν είναι όλα μαύρα, ευτυχώς ακόμα υπάρχουν τρόποι να επιβιώνουμε αξιοπρεπώς κ να μην μεταναστεύουμε όλοι, ενώ είναι απίστευτο το ότι κανένας δεν αντιδρά, κανένας δεν απαιτεί να μπουν κανόνες στην αγορά και να τηρούνται.
Ακόμα σήμερα, οι μισοί Έλληνες θα ήθελαν να διοριστούν στο Δημόσιο κ οι άλλοι μισοί να κάνουν δουλειές με αυτό. Οι μίζες έχουν λιγοστέψει σε απόλυτους αριθμούς αλλά σαν ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερες επειδή οι τζίροι έχουν πέσει, ενώ πολλοί Έλληνες ανοιγοκλείνουν για χρόνια μαγαζιά, μπαίνουν με τα τσαρούχια μέσα κ στο τέλος ρίχνουν ένα τρικούβερτο κανόνι κ φεύγουν για δουλειά - δουλεία "στο εξωτερικό".

Επίλογος: Στη χώρα μας κυριαρχεί η άποψη ότι οι εργαζόμενοι κ οι επιχειρήσεις είναι κάτι σαν εχθροί, αντίπαλοι, κάποιοι που πρέπει να αλληλοεκμεταλλεύονται. Θεωρώ την άποψη αυτή τελείως λανθασμένη, πιστεύω ότι μόνο μαζί θα κάνουμε κάτι παραγωγικό κ χρήσιμο, για τους εαυτούς μας κ για τον τόπο μας. Στον συνεργάτη μου που φέρνει στην επιχείρηση κέρδος θα δώσω ευχαρίστως πολλαπλάσιο από τον "ελάχιστο" μισθό, ενώ επίσης ευχαρίστως όταν / αν αποφασίσει ν' αυτονομηθεί θα του προσφέρω ακόμα κ τμήμα της επιχείρησής μου (πχ αυτό που βοήθησε να αναπτυχθεί) κ θα προσπαθήσω να συνεχίσω την συνεργασία μαζί του.
Αλλά αυτό το ... δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω, που ο υπάλληλος του σουβλατζίδικου (όχι μόνο, απλά το σουβλατζίδικο είναι αγαπημένο μου παράδειγμα - κ η δουλειά 9 συγγενών μου) φεύγει κ ανοίγει δικό του σχεδόν απέναντι από εκείνο όπου δούλευε, με τρελαίνει.
Άνοιξε, ρε, μια επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος, κ ψάξου ακόμα κ για εξαγωγές.
Όχι, σουβλατζίδικο.
Άσταδιάλα...

ΥΓ. Σεντόνι. :tomato:
Άβαταρ μέλους
By 2014
junior gt έγραψε:Προφανώς δε ξέρεις τι σου γίνεται.

Προφανώς. :( :( :(