Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By otso
#88172 αυτος ειναι ο φορτιστης TRONIC T5 και εχει το μανιουαλ του . http://lastmanuals.com/dl?k=5b49d2724b5 ... %20CHARGER
οχι δεν ηταν με τον φορτιστη συνδεδεμενο
την μετρσα τωρα και ειναι 12.85 καμμια βδομαδα και λιγοτερο απο την τελευταια 15,4 μετρηση.
βεβαια τωρα που το σκεφτομαι η 15,4 ειχε γινει με πολυμετρο της πλακας που το εχω παρατημενο στην αποθηκη ενω τωρα εγινε με το καλο.
η μπαταρια δεν ειναι πανω σε οχημα.
κανει αυτος ο φορτιστης για να φορτιζουμε μεγαλες μπαταριες , η απλα παιρνουν περισσοτερο χρονο να την φορτισουν;
Άβαταρ μέλους
By otso
#88433 την εβαλα παλι να φορτιστη χθες βραδυ μετα την μετρηση που την βρηκα 12.85 και μετα απο 12αωρο σημερα το πρωι την βρηκα 15.04 , οποτε και την αποσυνδεσα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#108459 Το έβαλα στα τηλεκατευθυνόμενα όμως ταιριάζει και εδώ:

Σήμερα ήρθε αυτό απο ebay.

Εικόνα

Εντελώς τέρας. Έβαλα μπρός το δίλιτρο Citroen με την μπαταρία αποσυνδεδεμένη τρείς φορές απανωτά και δέν έδειξε τον παραμικρό δισταγμό.

Ο λόγος που το βάζω εδώ είναι οτι η μπαταρία που έχει μέσα είναι μια LiPo 3S σαν αυτές που χρησιμοποιούν στα τηλεκατευθυνόμενα.

Το 3S σημαινει 3 κελιά σε σειρά. Το κάθε κελί LiPo έχει ονομαστική τάση 3,7 Volt οπότε το σύνολο βγάζει 11,1 Volt (ονομαστικά). Στην πράξη όταν είναι πληρως φορτισμένο βγάζει κάπου 11,8 Volt.

Υποτίθεται οτι η χωρητικότητα του είναι 16800mAh, αλλά το μέγεθος της μπαταρίας που έχει μέσα μου φαίνεται κάπως μικρό για να είναι αληθινό αυτό το νούμερο. Πιστεύω το μισό απο αυτό είναι πιό κοντά στην πραγματικότητα.

Υποτίθεται οτι μπορεί να δώσει ρεύμα εκκίνησης 300Α. Δέν λέει πόσα C είναι η μπαταρία, αλλά υπολογίζοντας ένα μάλλον συντηριτικό 20C και το μισό απο 16800 = 8400mAh, το ρεύμα πρέπει να είναι γύρω στα 170Α, το οποίο είναι υπέρ αρκετό για να βάλει μπρός ένα τυπικό αυτοκίνητο.

Ο κονέκτορας που συνδέει το μηχάνημα με τα κροκοδειλάκια είναι τύπου EC5. Τέτοιοι επίσης χρησιμοποιούνται σε τηλεκατευθυνόμενα, ο συγκεκριμένος σύμφωνα με τις προδιαγρφές αντέχει 120A συνεχόμενα, οπότε δέν έχει κανένα πρόβλημα με τα 170 για τα λίγα δευτερόλεπτα κατα την εκκίνηση.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#108599 Πολύ ενδιαφέρον!
Αυτό εδώπου λέει πως έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα (αλλά μοιάζει ίδιο αν και φθηνότερο) είναι μούφα;
Είναι εντυπωσιακό τι κάνουν οι μπαταρίες λιθιου, ειδικά το ρεύμα εκκίνησης που πετυγχάνουν με μικρό όγκο, είναι απίστευτο! Σκεφτόμουν ν' αλλάξω την μπαταρία της μηχανής με μία λιθίου, ειδικά γι' αυτό το λόγο, αλλά ήταν/είναι πανάκριβες. Η φθηνότερη που βρήκα θέλει 150€ με την αποστολή!
Θα κοιτάξω να πάω κι εγώ ένα σαν το δικό σου.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
Anonymous Founder έγραψε:Πολύ ενδιαφέρον!
Αυτό εδώπου λέει πως έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα (αλλά μοιάζει ίδιο αν και φθηνότερο) είναι μούφα;

Το δικό μου το πήρα απο το συγκεκριμένο πωλητή γιατι έκανε dispatch απο UK οπότε ήρθε μέσα σε λίγες μέρες. Αν δέν σε πειράζει να περιμένεις τότε πάρε αυτό.

Μούφα δέν θα είναι, απο την άποψη οτι θα κάνει την ίδια δουλειά. Οι χωρητικότητες που δηλώνουν όμως είναι εξωπραγματικές. Στο δικό μου το μισό χώρο καταλαμβάνει η μπαταρία και το άλλο μισό η πλακέτα με τα ηλεκτρονικά. Δέν υπάρχει χώρος να μπεί μεγαλύτερη μπαταρία.

Βέβαια αν το θέλεις για να βάζεις μπρός αυτοκίνητα δέν χρειάζεται επιπλέον χωρητικότητα. Ένα τυπικό αυτοκίνητο απαιτεί 500mAh σε worst case scenario. Ακόμα και αν η χωρητικότητα του είναι μόλις 3000mAh, αρκεί για να βάλεις μπρός το αυτοκίνητο πολλές φορές.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
fubar.gr έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Πολύ ενδιαφέρον!

Το δικό μου το πήρα απο το συγκεκριμένο πωλητή γιατι έκανε dispatch απο UK οπότε ήρθε μέσα σε λίγες μέρες. Αν δέν σε πειράζει να περιμένεις τότε πάρε αυτό.

Μούφα δέν θα είναι, απο την άποψη οτι θα κάνει την ίδια δουλειά. Οι χωρητικότητες που δηλώνουν όμως είναι εξωπραγματικές. Στο δικό μου το μισό χώρο καταλαμβάνει η μπαταρία και το άλλο μισό η πλακέτα με τα ηλεκτρονικά. Δέν υπάρχει χώρος να μπεί μεγαλύτερη μπαταρία.

Βέβαια αν το θέλεις για να βάζεις μπρός αυτοκίνητα δέν χρειάζεται επιπλέον χωρητικότητα. Ένα τυπικό αυτοκίνητο απαιτεί 500mAh σε worst case scenario. Ακόμα και αν η χωρητικότητα του είναι μόλις 3000mAh, αρκεί για να βάλεις μπρός το αυτοκίνητο πολλές φορές.

Δεν με ενδιαφέρει τόσο η χωρητικότητα, όσο τα Amperes εκκίνησης. Έχω δει πως η μπαταρία της μηχανής, με μόλις 1 χρόνο (κακής... :lipsealed: ) χρήσης, τρώει ζόρι και έλεγα μήπως πάρω ένα τέτοιο για μια ώρα δύσκολη αρχικά και στην συνέχεια μήπως κάνω πατέντα και το βάλω σαν αντικαταστάτη της μπαταρίας.
:s_blush
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#108682 Δέν θα είναι εύκολο να προσαρμοστεί μόνιμα σαν αντικαταστάτης μπαταρίας. Οι μπαταρίες Lipo είναι πολύ ιδιόρρυθμες στη φόρτιση τους και δέν μπορούν να βρίσκονται μόνιμα υπο τάση όπως οι μπαταρίες μολύβδου. Οπότε χρειάζεται ένα κύκλωμα προστασίας το οποίο απο τη μία να φορτίζει ελεγχόμενα την μπαταρία απο το δυναμό (εύκολο), ενώ παράλληλα να μπορεί να αφήσει τα 100αδες αμπέρ απο την μπαταρία στη μίζα (δύσκολο).

Στο συγκεκριμένο power bank (και όλα τα παρόμοια) δέν παρεμβάλλεται κανένα κύκλωμα προστασίας. Γι αυτό, όταν το αυτοκίνητο πάρει μπρός, πρέπει να αποσυνδεθεί το αργότερο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.
Άβαταρ μέλους
By bill33
fubar.gr έγραψε:Στο συγκεκριμένο power bank (και όλα τα παρόμοια) δέν παρεμβάλλεται κανένα κύκλωμα προστασίας. Γι αυτό, όταν το αυτοκίνητο πάρει μπρός, πρέπει να αποσυνδεθεί το αργότερο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Με κάποιο είδε ρελέ δεν μπορεί να γίνει αυτό;(εκτός αν το έχουν ήδη οπότε :oops: )
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
bill33 έγραψε:
fubar.gr έγραψε:Στο συγκεκριμένο power bank (και όλα τα παρόμοια) δέν παρεμβάλλεται κανένα κύκλωμα προστασίας. Γι αυτό, όταν το αυτοκίνητο πάρει μπρός, πρέπει να αποσυνδεθεί το αργότερο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Με κάποιο είδε ρελέ δεν μπορεί να γίνει αυτό;(εκτός αν το έχουν ήδη οπότε :oops: )

Όχι, δέν υπάρχει τίποτα απολύτως. Γι αυτό θέλει και προσοχή μή γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα. Η κατασκευή βέβαια είναι αρκετά προσεγμένη, με τους ακροδέκτες βαθειά μέσα στο περίβλημα οπότε είναι δύσκολο να γίνει κάτι.

Θα μπορούσαν διάφορα να γίνουν για την προστασία αλλά το τελικό αποτέλεσμα ούτε φτηνό ούτε τόσο φορητό θα ήταν γιατι τόσο μεγάλα ρεύματα δέν είναι εύκολα διαχειρισιμα.

Οπότε το αφήνουν στην ευθύνη του χρήστη να μην κάνει κάποια βλακεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μπαταρίες μολύβδου θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα να χρησιμοποιούνται. Δίνουν μεγάλα ρεύματα και μπορούν να φορτιστούν με μεγάλο εύρος τάσεων χωρίς να παθαίνουν τίποτα.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#108859 Άνοιξα το κουτάκι που βρίσκεται στον κόκκινο ακροδέκτη και έχει μέσα αρκετές διόδους παράλληλα. Οπότε το δυναμό του αυτοκινήτου δέν μπορεί να στείλει ρεύμα πίσω στην μπαταρία.

Κατα κάποιο τρόπο θα προστατεύουν και απο βραχυκύκλωμα, καθώς θα καούν αν ενωθούν οι ακροδέκτες.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#109641 Video review με δοκιμή πάνω σε αυτοκίνητο

Άβαταρ μέλους
By otso
#109670 κανει αυτο για να ξεκιναει τρακτερ; 120 μεχρι 170 μπαταρια;

αληθεια που μπορω να βρω τετοιους ωραιους ακροδεκτες (καλλυμενοι ολοκληροι) fubar.gr ; για τα καλωδια μου;
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#109764 Μπράβο fubar, ωραίο review!

Sent Through Tapatalk
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
Pitt έγραψε:Μπράβο fubar, ωραίο review!

Sent Through Tapatalk

Ευχαριστώ!

otso έγραψε:κανει αυτο για να ξεκιναει τρακτερ; 120 μεχρι 170 μπαταρια;

αληθεια που μπορω να βρω τετοιους ωραιους ακροδεκτες (καλλυμενοι ολοκληροι) fubar.gr ; για τα καλωδια μου;

Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο Youtube οπου ξεκινάνε μεγάλα οχήματα:

Πιστεύω με το τρακτέρ δέν θα έχει κανένα πρόβλημα. Φυσικά αν είναι 24V θα χρειάζεσαι δύο τέτοια, ένα για την κάθε μπαταρία.

Για τους ακροδέκτες δέν έχω ιδέα. Δέν έχω ξαναδεί τέτοιου τύπου και με μια γρήγορη ερευνα στο ebay δέν βρήκα τίποτα