Asimov έγραψε:Πάντως στο Ίλιον (Τα Λιόσια γίναν Ίλιον, τέσπα) πολύ σύντομα θα έχει μετρό. Άλλα είναι τα προβλήματα της περιοχής.
red_monster έγραψε:Υπάρχουν περιοχές που δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά τίποτα το φοβερό, ειδικά για ένα σύντροφο

criuser έγραψε:Επειδή δεν προλαβαίνω τώρα , θα απαντήσω αργότερα συνολικά .
Επί της ουσίας όμως , εγώ είμαι συντηριτικός .
Δεν θεωρώ ότι αν έχεις 60000 αποταμιεύσεις τις δίνεις όλες στην αγορά . Θα δώσεις το 70 % και μετά θα κοιτάξεις γιά δάνειο .
Σήμερα οι τράπεζες δίνουν στεγαστικά σε ποσό από 30-50 % της εμπορικής αξίας , εφ΄ όσον βέβαια τα εισοδήματα σου είναι τριπλάσια των δόσεων που έχεις .
Ακόμα και οι περιοχές κάτω της Πατησίων , αν αγοράστηκαν όταν χτίστηκαν , δηλαδή πριν 40-50-60 χρόνια , τα έχουν βγάλει τα λεφτά τους και ας κάνουν σήμερα άφτιαχτα , λιγότερο από 500 €/τμ . Αυτά αγοράστηκαν σε τιμές λιγότερες από 30 €/τμ ., που έκαναν γύρω στο 75 και ακόμη λιγότερο παλιότερα .
Anonymous Founder έγραψε:red_monster έγραψε:Υπάρχουν περιοχές που δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά τίποτα το φοβερό, ειδικά για ένα σύντροφο
Δεν είναι λίγες οι προβληματικές περιοχές, είτε για συντρόφους είτε όχι. Συγγενείς μου μένουν στην περιοχή και πηγαίνω συχνά. Είναι από τα χειρότερα μέρη να μένει κάποιος στην Αθήνα, εθελοτυφλείς.

red_monster έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:red_monster έγραψε:Υπάρχουν περιοχές που δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά τίποτα το φοβερό, ειδικά για ένα σύντροφο
Δεν είναι λίγες οι προβληματικές περιοχές, είτε για συντρόφους είτε όχι. Συγγενείς μου μένουν στην περιοχή και πηγαίνω συχνά. Είναι από τα χειρότερα μέρη να μένει κάποιος στην Αθήνα, εθελοτυφλείς.
Μα δεν υπάρχουν σύντροφοι σε αυτές τις περιοχές βρε ακαεφ... Εκεί μόνο το φίδι κάνει αυγά και με αυτά που γράφεις μάλλον δεν το αδικείς...

Anonymous Founder έγραψε:The Ace έγραψε:Αν βλέπουμε το θέμα "κατοικία" ως απλή κάλυψη βασικών αναγκών, τότε θα πρέπει να πάμε στο ελάχιστο δυνατό κόστος που θα καλύψει τις ανάγκες μας, άρα στην ενοικίαση. Ως εκ τούτου, ποτέ δεν θα μπορέσουμε π.χ. να κάνουμε βελτιώσεις, να αναβαθμίσουμε, να κάνουμε μετατροπές, γενικά να το φέρουμε στα μέτρα μας (ακόμα και αν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης, το κόστος το αναλαμβάνουμε εμείς, ενώ το καθαρά αντικειμενικό όφελος το αποκομίζει ο ιδιοκτήτης).
Αν το βλέπουμε ως επένδυση, τότε η μέθοδος παρούσας αξίας δείχνει καθαρά προς την αγορά. Εκτός περιπτώσεων όπου τα επιτόκια είναι εκπληκτικά υψηλά (και άρα το κόστος ευκαιρίας είναι υψηλότερο), το NPV μιας αγοράς ακινήτου, ακόμα και στην κατεστραμμένη ελληνική αγορά, είναι πάντα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ενοικίαση. Μπορεί να μην είναι θετικό (καθώς δεν μπορείς εύκολα να "χρηματοποιήσεις" την αξία της κάλυψης ανάγκης), αλλά σίγουρα είναι υψηλότερο από την απλή ενοικίαση.
Δεν ξέρω αν και τι παίζει με άλλες μεθόδους μίσθωσης ή χρονοενοικίασης, δεν έχω και τα νούμερα για να κάνω μερικές πράξεις να δω αν κάτι από αυτά συμφέρει περισσότερο...
Έχεις δίκιο, όπως έχουμε καταλήξει και με τον cruiser σαν επένδυση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα διαπιστώσουμε πως η αγορά συμφέρει. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως εδώ δεν είμαστε επιχείρηση για να έχεις ένα μεγάλο κεφάλαιο και να θέλεις να το επενδύσεις. Ένα νοικοκυριό, έχει περιορισμένα κεφάλαια, και η αξιοποίησή τους είναι βασική παράμετρος.
Η NPV λοιπόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί έτσι στεγνά. Φυσικά με απλά νούμερα θα δεις πως συμφέρει, αλλά επίσης θα δεις πως αυτός που θα επιλέξει το νοίκι, θα είναι πιο άνετος σε αυτή την περίοδο, αφού θα έχει μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης και σαφώς πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.GTS έγραψε:Αυτην την στιγμη μπορει καποιος να παρει 100κ δανειο για να αγορασει διαμερισμα? Ας πουμε ότι εχει και 80κ στο χερι για προκαταβολή και εξοδα μεταβίβασης κλπ.
Νομιζω ότι είναι σχεδόν αδυνατα τα δανεια. Αρα αν δεν εχεις μετρητο δεν μπορεις να αγορασεις σπιτι, σωστα;
Αυτή τη στιγμή εννοείται αποκλείεται να πάρεις δάνειο από τράπεζα, ακόμη και με εγγυητές. Καμία τράπεζα δεν θα "πετάξει" έτσι 100Κ ΣΗΜΕΡΑ, θα προτιμήσει απλά να μην δώσει το δάνειο για να μην δημιουργήσει κι άλλη τρύπα στην ρευστότητά της μόνη της. Η κουβέντα όμως θα ισχύει πιθανόν σε λίγους μήνες από τώρα, και με υπογεγραμμένη συμφωνία, οπότε θα έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα. Το ξέρεις καλύτερα από εμένα πως σε τέτοια περίπτωση, ο ΕLA σε μερικούς μήνες θα ήταν σχεδόν μηδέν, αφού οι τράπεζες θα δανείζονταν με τα ομόλογα ως ενέχυρο, τα επιτόκια είναι χώμα, ο μέσος νοικοκυραίος θα επέστρεφε τις καταθέσεις στην τράπεζα από το στρώμα, οπότε θα υπήρχε μια συνολική βελτίωση.
red_monster έγραψε:Για τα μπετά όταν έχω όρεξη θα σε ξεφτιλίσω, μέχρι τότε συνεχίζεις να κάνεις ότι ο βολεμένος κομμουνισμός στο καπιταλισμό...
dimitrisB έγραψε:Εχετε την εντύπωση ότι η αγορά ακινήτων θα ξανανοίξει, έστω και με το 20% των ρυθμών που έτρεχε μέχρι και το 2010?
Δεν νομίζω ότι στην επόμενη 5ετία τα 70.000 νεόδμητα + άλλα τόσα αξιόλογα 15ετίας μτχ θα έχουν πωληθεί, ακόμα και με την όποια αποκατάσταση της ρευστότητας μετα τη νέα συμφωνία . Η παραμονή σε μνημόνιο (όπερ σημαίνει φορολογία σκληρή) και με την ανεργία έστω αισιόδοξα να πέφτει σταδιακά στο 20% , τέτοιες αποφάσεις τις κάνει πλέον σχεδόν απίθανες και μάλλον ασύμφορες για κάμποσα χρόνια ακόμα .
Αυτό που δεν πρόκειται να μεταβληθεί είναι οι τιμές , όσο θα παραμένουμε στο €. Αν ο πάτος δεν είναι ο σημερινός, θεωρώ απίθανο μεσοπρόθεσμα (3-4 επόμενα χρόνια) το περιθώριο περαιτέρω πτώσης να ξεπεράσει το 5% των σημερινών τιμών πώλησης.
Τα περισσότερα υφιστάμενα νεόδμητα πωλούνται στο κατασκευαστικό κόστος και οι "ευκαιρίες" μάλλον με χασούρα των κατασκευαστών περί το 5-10%, προκειμένου (και μόνο αν έχουν πάνω απο 4-5 αδιάθετα και αποπερατωμένα) να τα ξεφορτωθούν.
Αν κάποιος έχει αποφασίσει για αγορά, εφόσον βρεί ευκαιρία και δεν χρειάζεται δάνειο ούτε σεντς, ενώ θα έχει και 20% του κεφαλαίου ως απόθεμα (το 10% θα το "φάει" στον πρώτο χρόνο απ΄τη χαρά του να προσθέτει μπλιμπλίκια στο ακίνητο αλλά και έπιπλα κλπ), ας προχωρήσει.
Με δάνειο έστω και 300€/μήνα για 20 χρόνια, ούτε για αστείο.
Anonymous Founder έγραψε:red_monster έγραψε:Για τα μπετά όταν έχω όρεξη θα σε ξεφτιλίσω, μέχρι τότε συνεχίζεις να κάνεις ότι ο βολεμένος κομμουνισμός στο καπιταλισμό...
Knock yourself out , που λένε και στο χωριό μου.
Αν αυτό σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα...
ΥΓ: Πολλά μεγάλα λόγια ακούμε πάντως κι από κοκό τίποτις... Ποια είναι αυτά τα φοβερά και τρομερά έργα που έχεις ασχοληθεί και θα μας βγεις από πάνω, δεν τα έχω διαβάσει ποτέ. Ποια εμπειρία λοιπόν είναι αυτή που σου επιτρέπει αυτή την αμετροέπεια δεν το πιάνω!
Από θράσος και τσαμπουκά μια χαρά σε βρίσκω όμως, να τα λέμε κι αυτά.

Ο Στρολ έχει καταφέρει το εξής. Ακολουθεί φαν φα[…]
Πήγα πρόσφατα στο χωριό του γαμπρού μου στο Διδυμ[…]
https://www.in.gr/2026/09/28/life/piso-apo-ti-mask[…]
Δεν ξέρω γιατι το ποσταρα εδω, μπορει καποιος να τ[…]
Υπάρχει και το Μπατούμι στη Γεωργία που είναι το α[…]
Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά νομίζω το στ[…]
Βλέπετε SKY και εκστασιάζεστε και εγώ που πέρασα σ[…]