Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By criuser
#106059 Μένω και εγώ κοντά σε σχολεία . Από γυμνάσιο απέχω 30 μ και από Δημοτικό 100 μ. Οι μόνες ενοχλήσεις είναι κάποιες μέρες που το πρωί μιλάνε οι διευθυντές , κυρίως στον αγιασμό και στις γιορτές . Ακόμη πριν τις παρελάσεις , κάνουν βόλτα γύρω από το γυμνάσιο με τα τύμπανα , 4-5 φορές . Δεν με ενοχλούν καθόλου . Είναι μέρος της ζωής .

Να σας πω και ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στον Δήμο Χαλανδρίου .
Επί μέρες ένας τυπάκος , μεσήλιξ , πήγαινε καθημερινά στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και ζητούσε να καταργηθεί μιά μικρή παιδική χαρά που ήταν δίπλα στο σπίτι του . Του έλεγε η υπάλληλος , ότι αυτό δεν γίνεται και τέλος πάντων δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα , αλλά θέλει διαδικασίες .

Μιά φορά εκεί που έπρηζε την υπάλληλο , έρχεται γιά άσχετο λόγο , ένας παλιός δημοτικός σύμβουλος , ο οποίος όταν έμαθε τι συμβαίνει , του λέει .

Μα τι είναι αυτό που ζητάς ? Εσύ δεν είχες φαγωθεί πριν 15 χρόνια , να φτιάξουμε αυτό το οικοπεδάκι παιδική χαρά ?

Και ο ελληναράς απτόητος .

Ναί . Αλλά τώρα , τα παιδιά μου μεγάλωσαν :lol:
Άβαταρ μέλους
By spyros.s
#106085 πάντως κύριοι εγώ σας "χάνω" σε μερικά και διαφωνώ με τις θεωρήσεις ορισμένων!
Τι εννοώ: Κάποιοι ταυτίζετε το θέμα ιδιόκτητη κατοικία με την έννοια επένδυση! Εγώ διαφωνώ! Αν αγοράσει κάποιος κάπου ένα σπίτι με σκοπό να μείνει αυτός και τα παιδιά του τα επόμενα 30-40 χρόνια λέτε να τον νοιάζει η επένδυση
ή να καλύψει την βασική ανάγκη της "στέγης"; Για μένα μερικά πράγματα είναι υπεράνω χρημάτων!
Εγώ για παράδειγμα έχω ένα οικόπεδο και θέλω να χτίσω στο άμεσο μέλλον μια οικοδομή με υπόγειο, πυλωτή και πρώτο όροφο αφήνοντας τον "αέρα" του δεύτερου ορόφου που δικαιούμαι στην περιοχή μου (Σ.Δ 0,8) να τον κάνει ο νεογέννητος γιος μου στο ...μέλλον (30 χρόνια μετά). Σκέφτομαι ένα σπίτι με τις τελευταίες εξελίξεις στα δομικά υλικά ένα σπίτι "πράσινο"!
Πολλοί συγγενείς και φίλοι με αποτρέπουν αντιπροτείνοντας ένα διαμέρισμα από τα πολλά απούλητα στην περιοχή ή κάπου αλλού εστιάζοντας στο αυξημένο κόστος, στην ψυχική φθορά της κατασκευής με τα λαμόγια που υπάρχουν και στην άμεση σχεδόν μετακόμιση αφού αγοράζεις, ανακαινίζεις και μπάινεις!
Για μένα όμως η οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία είναι αδιαπραγμάτευτη μια και έχω μεγαλώσει και ζω σε μονοκατοικία. Γουστάρω να διαρρυθμίσω το χώρο με βάση τα δικά μου θέλω και όχι τα ...προκάτ σχέδια των εργολάβων κατασκευαστών σε κτίρια 10ετίας έστω και χωρίς να έχουν κατοικηθεί μέχρι τώρα. Γουστάρω να κατεβαίνω στο υπόγειο,για ξύλα λόγου χάρη και να μην χρειάζεται να δω 10 άγνωστες ή μη αρεστές φάτσες άλλων ενοίκων ή ιδιοκτητών στην διαδρομή. Γουστάρω να έχω το δικό μου χώρο στο υπόγειο για μαστορέματα, για playroom, για ότι |λογοκρισία| μου κατέβει σε τελική ανάλυση!
Δεν γουστάρω να μου χτυπά την πόρτα ο οποιοσδήποτε για κοινόχρηστα, για συνελεύσεις για το αν θα αγοράσουμε πετρέλαιο ή για να με επιπλήξει επειδή έκανα θόρυβο κουνώντας μια πολυθρόνα στο σαλόνι μου!
Όλα αυτά ακόμα και αν χρειαστεί να πάρω ένα μικρό δάνειο για να τα κάνω και παρόλο που οικονομοτεχνικά θα μου αποδείξει κανείς εύκολα ότι δεν συμφέρουν, δεν είναι επένδυση ποιότητας ζωής και όχι τσέπης;
Επένδυση κύριοι δεν είναι μόνο ότι αποδίδει οικονομικά αλλά και ότι προφυλάσσει την ψυχική μας υγεία μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί ότι κάνουμε για τον εαυτό μας. Ένα ταξίδι που γεμίζει τις μπαταρίες μας είναι επένδυση ασχέτως που δεν αφήνει οικονομικό κέρδος! Το σπίτι λοιον που θα στεγάζει την οικογένεια μας στο δικό μου μυαλό με τέτοια κριτήρια πρέπει να επιλέγεται και όχι με κριτήρια επένδυσης. IMHO πάντα...
Άβαταρ μέλους
By spyros.s
#106090 Τώρα για την λύση του ενοικίου που κάποιοι προτείνετε! Συμφωνώ αν δεν υπάρχουν χρήματα να κάνεις κάτι δικό σου ειδικά σε εργένηδες και ζευγάρια δίχως τέκνα που η προσαρμογή είναι ευκολότερη. Άλλωστε δεν είναι επιλογή αλλά μοναδική λύση! Αν όμως υπάρχουν τα χρήματα γιατί νοίκι; Γιατί θα πρέπει να μην μπορείς να ζεις έναν χώρο λόγω αυστηρού ιδιοκτήτη ή γιατί πρέπει τα παιδάκια να αλλάζουν κάθε 2-3 χρόνια σχολεία φίλους, συνήθειες σαν να είναι νομάδες; Γιατί πρέπει να βάζω το νοικοκυριό μου σε κάθε χώρο από ανάγκη και όχι επειδή μου αρέσει; Imho και πάλι!
Άβαταρ μέλους
By Panosss
spyros.s έγραψε:Γουστάρω να διαρρυθμίσω το χώρο με βάση τα δικά μου θέλω και όχι τα ...προκάτ σχέδια των εργολάβων κατασκευαστών σε κτίρια 10ετίας έστω και χωρίς να έχουν κατοικηθεί μέχρι τώρα. Γουστάρω να κατεβαίνω στο υπόγειο,για ξύλα λόγου χάρη και να μην χρειάζεται να δω 10 άγνωστες ή μη αρεστές φάτσες άλλων ενοίκων ή ιδιοκτητών στην διαδρομή. Γουστάρω να έχω το δικό μου χώρο στο υπόγειο για μαστορέματα, για playroom, για ότι |λογοκρισία| μου κατέβει σε τελική ανάλυση!
Δεν γουστάρω να μου χτυπά την πόρτα ο οποιοσδήποτε για κοινόχρηστα, για συνελεύσεις για το αν θα αγοράσουμε πετρέλαιο ή για να με επιπλήξει επειδή έκανα θόρυβο κουνώντας μια πολυθρόνα στο σαλόνι μου!

Έχεις δίκιο.
Κι εγώ γουστάρω να 'μαι πλούσιος, υγιής και νέος, παρά φτωχός, άρρωστος και γέρος.
Οπότε μαζί σου! :metalo:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#106101 Δεν θέτεις όλα τα ερωτήματα όμως...
Ο Dimitris_P θέλει να αγοράσει σπίτι και τα λεφτά του φτάνουν μέχρι Αγ. Δημήτριο. Δύο τινά:
-Αγοράζεις το σπίτι στον Αγ. Δημήτριο και ελπίζεις να μην χάσει πολύ σε αξία στο μέλλον ή ακόμη καλύτερα να αποδώσει η επένδυση σου.
-Νοικιάζεις στην Γλυφάδα πχ και αφήνεις τα λεφτά στην τράπεζα. Θα σου φτάσουν για αρκετά χρόνια (ουσιαστικά υπολογίζοντας και τους τόκους, μιλάμε για καμιά 50αριά χρόνια, αν πληρώνεις ενοίκιο μέχρι 500€).
Πολύ νωρίτερα από τα 50 χρόνια θα αναγκαστείς να κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι που θα αγοράσεις σήμερα ακόμη και καινούριο. Υπολόγισε πως στα 30 χρόνια θα δώσεις κάνα 30Κ με σημερινές τιμές και άλλα τόσα περίπου στα 50 χρόνια.

Εύκολα βγαίνει λοιπόν, πως μία η άλλη θα είσαι σαν έξοδο, κοινώς ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ σου, είτε στο νοίκι σε καλύτερη περιοχή, είτε αν αγοράσεις καινούριο διαμέρισμα σε μέτρια περιοχή, θα πληρώσεις τα ίδια. Η διαφορά είναι πως στην τελευταία περίπτωση, θα μείνει στα παιδιά σου ένα σπίτι πεντηκονταετίας (υπολογίζω το προσδόκιμο ζωής στα 80 χρόνια, οπότε για κάποιον που είναι στα 30 του, η επένδυση αφορά γύρω στα 50 χρόνια).

Καταλήγω: προτιμώ να ζω σε καλύτερη περιοχή, παρά να έχω δικά μου ντουβάρια και να είμαι σε μέτρια ή πόσο μάλλον κακή. Και η μέτρια μπορεί να γίνει κακή ή το αντίθετο. Αλλά αν εγώ νοικιάσω σε καλή και γίνει μέτρια ή κακή, παίρνω τα μπογαλάκια μου και φεύγω. Αν αγοράσω όμως, για να φύγω, έχω χασούρα.

Οπότε, δεν μιλάμε μόνον για επένδυση, μιλάμε για ποιότητα ζωής. Ούτε καν συγκρίνεται δηλαδή η ποιότητα ζωής ενός καινούριου αγορασμένου διαμερίσματος πχ στο Περιστέρι, από ένα αντίστοιχο (ή ακόμη και παλιότερο) νοικιασμένο στην Γλυφάδα. Αντιλαμβάνομαι προφανώς πως δεν γίνεται όλοι να αγοράσουν ή νοικιάσουν στα καλά προάστια...

Η κουβέντα επίσης αφορά διαμερίσματα, κοινώς έτοιμα σπίτια. Στις μονοκατοικίες, παίζουν κι άλλα πράγματα, αν και πάλι οι τρεις χρυσοί κανόνες στα σπίτια παραμένουν: location, location, location.
Τι να την κάνω την μονοκατοικία πχ στο Βοτανικό ή στον Κολωνό; Αν γύρω γύρω είναι χάλια μαύρα, προτιμώ το διαμέρισμα.
Το ίδιο ισχύει και για μονοκατοικίες που είναι σε προάστια μακριά από το οτιδήποτε, πχ Γλυκά Νερά. Καλύτερο το διαμέρισμα σε κάτι πιο κοντινό. Να θέλω να πάω στην δουλειά μου και να διασχίζω όλη την Μεσογείων κάθε μέρα; Ούτε στον εχθρό μου.
:ninja:

Εγώ δεν λέω πως δεν πρέπει ΠΟΤΕ ν' αγοράσει κάποιος ένα σπίτι. Λέω πως δεν είναι λογικό να επενδύσει όλα τα λεφτά του σε αυτό, ειδικά αν δεν είναι σίγουρος πως αξίζει τον κόπο.
:s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#106105 [quote="Anonymous Founder]Τέλος, αν φοβάσαι για χρεωκοπίες και τα ρέστα, βγάλε τα χρήματά σου έξω, μην ντρέπεσαι, τόσοι και τόσοι το έχουν κάνει, λίγος ELAς ακόμη, δεν θα μας βλάψει εδώ που φτάσαμε. Και μόλις καταλήξει ο κουρνιαχτός (λίγες μέρες μείνανε λογικά...), κάνεις ό,τι θέλεις.
[/quote]

Ε καλα και αυτος που θα τα τσεπωσει, εξω θα τα βγαλει οποτε τον ELA δεν τον γλιτωνουμε
Τελευταία επεξεργασία από bibendum και 30 Απρ 2015, 12:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By gianik
#106108 Προσωπικά μιλωντας καλυτερα σε μεζονέτα στα Γλ.Νερα παρα σε διαμέρισμα π.χ στην Ηλιούπολη. Όσο θες να πας στο κεντρο απο το ενα θες κ απο το άλλο. Πλεον με το μετρό η μετακίνηση είναι πιο εύκολη.
Τα νότια προάστεια απο την αλλη είναι έρωτας. Δεν θα μπορουσα να ζήσω ποτε στον Αγιο Παντελεήμονα ή στο Μενίδι. Μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα κ θέλω να είμαι max 1-2 km μακρυά απο αυτή.
Hf , όταν εχεις φαμίλια είναι πολύ δυσκολη μια μετακόμιση..
Δεν είναι ευκολο πράγμα κάθε 3-4 χρόνια να μετακομιζεις..
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#106111 Θα συμφωνησω με τον spyros s αν και η συγκριση διαμερισματος με μονοκατοικια ειναι για εμενα ακυρη λογω της διαφορας ποιοτητας ζωης υπερ της μονοκατοικιας και θα προσθεσω την δικη μου περιπτωση.
Οταν αγορασα το διαμερισμα που μενω το 2005 πληρωνα 100€ περισσοτερα στο δανειο απο το νοικι που εδινα στο διαμερισμα που νοικιαζα μεχρι τοτε. Λεφτα υπηρχαν :lol:
Μετα απο 3 χρονια η δοση δανειου επεσε 50€ κατω απο το ποσο που εδινα για νοικι λογω μερικης εξοφλησης δανειου, και απο τοτε ειναι σταθερη μεχρι σημερα.

Σιγουρα αν ειχα μεινει στο νοικι θα πληρωνα λιγοτερα απο οσα πληρωνα το 2005 και ισως λιγο λιγοτερα απο την σημερινη δοση του δανειου, ΑΝ ειχα μεινει στο ιδιο σπιτι απο τοτε και δεν ειχα κανει κανα-δυο μετακομισεις.
Το οποιο οφελος θα ηταν μικρο ενω τωρα σε 17 χρονια θα ειναι δικο μου και δεν ρωτησα κανενα για τις αλλαγες που ηθελα να κανω, τα χρωματα που εβαψα το σπιτι 2 φορες, τις προεκτασεις στο καγκελο του μπαλκονιου κτλ.

Η σημερινη αξια του σπιτιου ειναι η μιση απο οσο το αγορασα αλλα δεν με απασχολει αφου δεν προκειται να το πουλησω εκτος και αν κερδισω το τζοκερ :svivhaha: οποτε σκοτιστηκα ποσο θα πιασει :lol:

Αν ειχα κρατησει τα χρηματα και δεν ειχα αγορασει σπιτι δεν ξερω ποσα θα ειχα σημερα, σιγουρα θα ειχα καλυτερο αμαξι και μηχανη, σιγα μην εμενα με αυτα τοσα χρονια :lol: , μαλλον λιγοτερα.

ΥΓ: Πριν παντρευτω ειχα τις ιδιες αποψεις με τον ΗΦ, αλλα περνωντας τα χρονια βλεπω οτι η "σιγουρια" της δικης μου στεγης ειναι πιο σημαντικη απο αλλες επιλογες .
Άβαταρ μέλους
By spyros.s
#106115 Παναγιώτη αναφέρομαι προφανώς σ' εκείνους που μπορούν να επιλέξουν και εστιάζω στα πλεονεκτήματα της ιδιόκτητης κατασκευής σε σχέση με το διαμέρισμα! Δεν μιλάω για ιδανικά σενάρια αλλά για ρεαλιστικά! Προφανώς ο καθένας πηγαίνει όπου φτάνει η τσέπη του.
---------------------------
. εστιάζεις στην περιοχή κατοικίας ως δήμο και μόνο. Δεν έχεις αναφερθεί σε παράγοντες όπως το πολυσύχναστο του σημείου, ο θόρυβος, το πόσο κοντά είναι οι όποιες πλέον υποδομές υπάρχουν, η γειτονιά και η ποιότητα αυτής κ.α. Δεν νομίζω ότι όλη η Γλυφάδα είναι καλή για να μένεις ούτε ότι όλο το...Μπραχάμι είναι χάλια!
Φαντάσου για παράδειγμα ότι κάποιος μένει στο Χαλάνδρι που νοείται ως μεσαίο προάστιο. Αν μένει κάπου κοντά στα γύφτικα πίσω από το Νομισματοκοπείο(οριακά Αγ Παρασκευή εντάξει) δεν απέχει πολύ από τους ζεφυριώτες...
Τι σημαίνει ότι μένει στον εν λόγω δήμο λοιπόν; Καλύτερα να έμενε στον Γέρακα ή στα Γλυκά Νερά που απορρίπτεις.
Τώρα για την απόσταση από την εργασία σου θα συμφωνήσω αλλά αυτό δεν το ξέρεις ποτέ...μπορεί να μένεις στην Εκάλη και ξαφνικά η εργασία σου να σε στείλει στον Πειραιά...τι να κάνεις, θα πηγαίνεις καθημερινά εκεί! :lipsealed: Μιλάμε για αστάθμητους παράγοντες.
----------------------------------
Για την επιλογή του Δημήτρη νομίζω ότι απάντησα παραπάνω...επιλέγεις όχι στην βάση της οικονομικής επένδυσης αλλά στην βάση του τι σου αρέσει περισσότερο αφού έχεις μπει στην διαδικασία της αγοράς.
Επαναλαμβάνω εν τάχει την θεώρηση μου: Δεν μετριούνται όλα με χρήματα! Η ποιότητα ζωής -όπως κανείς την αντιλαμβάνεται αυτή- τουλάχιστον για μένα είναι παράγοντας που προπορεύεται και δεν έπεται του γεγονότος αν η επιλογή είναι συμφέρουσα οικονομικά ή όχι! Θα έμενα λοιπόν ευκολότερα για παράδειγμα σε νεόκτιστη μονοκατοικία στο Μενίδι παρά σε πολυκατοικία στο Παγκράτι ή στην Καισαριανή ή στου Ζωγράφου...προφανώς διαφωνούμε επειδή τα κριτήρια μας είναι διαφορετικά! :)
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
Γλ.Νερα

HOT
10' από μετρό
5' από Α.Ο
Γενικά 20' - 30' από ένα σύνολο προορισμών (ΒΠ - ΝΠ - Κέντρο).

NOT
Δεν έχει αποχέτευση

:vava:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#106220 Μερικες σκεψεις στα παραπανω:

- Κατι που πρεπει να σκεφτεται κανεις πριν αποκτησει δικο του σπίτι, ειναι οτι οι |λογοκρισία| που μας κυβερνανε θα του κολλησουν αυτοματα 2 βυζια και θα τα αρμεγουν κατα το δοκούν. Αρα, λογικες, "χτιζω/αγοραζω οριακα στα λεφτα μου" ειναι λανθασμενες. Θα προτεινα να παιξετε το παιχνιδι με καποιο νουμερο % λιγοτερα απο τα λεφτα σας, να υπαρχει κατι στην ακρη. Μπορει να ακουγομαι πιο συντηρητικος απο τη Θατσερ, αλλα φανταζομαι εχουμε δει αρκετους που τωρα εχουν θεμα γιατι επαιξαν οριακα (δε συζηταμε για χαμηλομισθους 30ρηδες που αγορασαν εκατονταδες τετραγωνικα με δανειο, αυτοι ειναι βλακες).

- @spyros.s
Οι σημερινες αναγκες δεν ειναι απαραιτητα και μελλοντικες. Η ζωη τρέχει. Αρκετοι ανθρωποι (πχ συγγενης μου) μπορουσαν και εφτιαξαν σπιτι ανετο, με μεγαλους χωρους, ξεχωριστα δωματια για τα παιδια κλπ.... τα παιδια ηταν 8 ετων, ηταν μαγικο, μια χαρα. Τα παιδια ομως μεγαλωνουν και φευγουν, καμμια φορα "φευγουν" και οι συντροφοι πιο νωρις, οποτε, μόλις 20 χρονια μετα, μενει ΕΝΑΣ μεγαλος ανθρωπος σε μονοκατοικια 170τμ, με κηπο αλλα τοσα, υπογειο αλλα τοσα. Τι να πρωτοκανει ο ανθρωπος? Πως να το κουμανταρει?
Ο "αερας" επισης θεωρω ειναι μεγαλη παγιδα. Αλλαζουν οι κανονισμοι δομησης, αλλαζει ο χαρακτηρας της γειτονιας, αλλαζουν πολλα σε 30 χρονια. Αν θες να "εχει" κατι το παιδι, ειναι ισως προτιμοτερο μια καλη σκεψη/μελετη πριν χτισεις ωστε να μπορεις να σπασεις το ετοιμο σε 2 "ανεξαρτητα" κομματια ευκολα, (να μπορει να φερει φιλους, να διακορευσει και καμμια στα 19 του με ησυχια, οχι στα παγκάκια οπως εμεις) και μετα αν φυει μπορεις να το νοικιασεις, παρα να του δωσεις "αερα" που οπως λεει το ονομά του θα θελει μια 150αρα για να γινει σπιτι και εν τω μεταξυ να μενει στο παιδικο δωματιο στα 30 του σαν τον Κασιδιάρη.

- Περαν του ρητου "αμα δν παντρεψεις παιδι και δε χτισεις σπιτι..." υπαρχει και το ρητο ~"την πρωτη φορα πς στα τυφλα, τη δευτερη παιρνεις χαμπαρι, την τριτη τα καταφερνεις" οσον αφορα το χτισιμο. Δεν υπάρχει περιπτωση να μη σου ξεφυγει κατι που σε 2-3 χρονια θα το βλεπεις και θα πρεπει να συμβιβαστεις, και προφανως δε θα μπορεις να το διορθωσεις, ασχετα αν για αλλους θα ηταν προφανες απο την αρχη. Χτιζοντας, καπου θα την πατησεις και θα πρεπει να το "καταπιείς" για δεκαδες χρόνια. Να ειστε ετοιμοι.

Γενικοτερα προσπαθηστε να λειτουργησετε σαν επιχειρηματιες, χτιστε κατι που να "κραταει" στο χρονο.

@εδδιε
Μην ανησυχεις, καποτε ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ αποχετευση, το μονο σιγουρο.
Εν τω μεταξυ, οτι εχω δει σε Γλυκα Νερα και Γερακα, ηταν μια χαρα, σα χωριο ήταν, διπλα στην πολη.
Άβαταρ μέλους
By criuser
Anonymous Founder έγραψε:Δεν θέτεις όλα τα ερωτήματα όμως...
Ο Dimitris_P θέλει να αγοράσει σπίτι και τα λεφτά του φτάνουν μέχρι Αγ. Δημήτριο. Δύο τινά:
-Αγοράζεις το σπίτι στον Αγ. Δημήτριο και ελπίζεις να μην χάσει πολύ σε αξία στο μέλλον ή ακόμη καλύτερα να αποδώσει η επένδυση σου.
-Νοικιάζεις στην Γλυφάδα πχ και αφήνεις τα λεφτά στην τράπεζα. Θα σου φτάσουν για αρκετά χρόνια (ουσιαστικά υπολογίζοντας και τους τόκους, μιλάμε για καμιά 50αριά χρόνια, αν πληρώνεις ενοίκιο μέχρι 500€).
Πολύ νωρίτερα από τα 50 χρόνια θα αναγκαστείς να κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι που θα αγοράσεις σήμερα ακόμη και καινούριο. Υπολόγισε πως στα 30 χρόνια θα δώσεις κάνα 30Κ με σημερινές τιμές και άλλα τόσα περίπου στα 50 χρόνια.

Εύκολα βγαίνει λοιπόν, πως μία η άλλη θα είσαι σαν έξοδο, κοινώς ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ σου, είτε στο νοίκι σε καλύτερη περιοχή, είτε αν αγοράσεις καινούριο διαμέρισμα σε μέτρια περιοχή, θα πληρώσεις τα ίδια. Η διαφορά είναι πως στην τελευταία περίπτωση, θα μείνει στα παιδιά σου ένα σπίτι πεντηκονταετίας (υπολογίζω το προσδόκιμο ζωής στα 80 χρόνια, οπότε για κάποιον που είναι στα 30 του, η επένδυση αφορά γύρω στα 50 χρόνια).

Καταλήγω: προτιμώ να ζω σε καλύτερη περιοχή, παρά να έχω δικά μου ντουβάρια και να είμαι σε μέτρια ή πόσο μάλλον κακή. Και η μέτρια μπορεί να γίνει κακή ή το αντίθετο. Αλλά αν εγώ νοικιάσω σε καλή και γίνει μέτρια ή κακή, παίρνω τα μπογαλάκια μου και φεύγω. Αν αγοράσω όμως, για να φύγω, έχω χασούρα.

Οπότε, δεν μιλάμε μόνον για επένδυση, μιλάμε για ποιότητα ζωής. Ούτε καν συγκρίνεται δηλαδή η ποιότητα ζωής ενός καινούριου αγορασμένου διαμερίσματος πχ στο Περιστέρι, από ένα αντίστοιχο (ή ακόμη και παλιότερο) νοικιασμένο στην Γλυφάδα. Αντιλαμβάνομαι προφανώς πως δεν γίνεται όλοι να αγοράσουν ή νοικιάσουν στα καλά προάστια...

Η κουβέντα επίσης αφορά διαμερίσματα, κοινώς έτοιμα σπίτια. Στις μονοκατοικίες, παίζουν κι άλλα πράγματα, αν και πάλι οι τρεις χρυσοί κανόνες στα σπίτια παραμένουν: location, location, location.
Τι να την κάνω την μονοκατοικία πχ στο Βοτανικό ή στον Κολωνό; Αν γύρω γύρω είναι χάλια μαύρα, προτιμώ το διαμέρισμα.
Το ίδιο ισχύει και για μονοκατοικίες που είναι σε προάστια μακριά από το οτιδήποτε, πχ Γλυκά Νερά. Καλύτερο το διαμέρισμα σε κάτι πιο κοντινό. Να θέλω να πάω στην δουλειά μου και να διασχίζω όλη την Μεσογείων κάθε μέρα; Ούτε στον εχθρό μου.
:ninja:

Εγώ δεν λέω πως δεν πρέπει ΠΟΤΕ ν' αγοράσει κάποιος ένα σπίτι. Λέω πως δεν είναι λογικό να επενδύσει όλα τα λεφτά του σε αυτό, ειδικά αν δεν είναι σίγουρος πως αξίζει τον κόπο.
:s_whiteflag

O υπολογισμός ότι το ενοίκιο θα μείνει σταθερό στα 500 € γιά 50 χρόνια , ενώ τα επιτόκια είναι λιγότερα από 2 % , σημαίνει ότι αφού θα δίνεις κάθε χρόνο από το κεφάλαιο 6000 σε νοίκι , τότε το κεφάλαιο των 120000 , σε 20 χρόνια θα εξαντληθεί και οι τόκοι των περίπου 24000 γιά αυτά τα χρόνια , θα καλύψουν το πολύ άλλα 5 χρόνια . Σε 25 χρόνια δηλαδή θα έχεις πετάξει στον κουβά το σημερινό του κεφάλαιο , χωρίς να υπολογίζουμε πόσα λεφτά θα φάνε οι μετακομίσεις , που θα είναι τουλάχιστον 3-4 . Προφανώς όμως και το σενάριο πάσχει , διότι υπολογίζει ότι γιά πολλά χρόνια θα έχει το ενοίκιο της κρίσης , ενώ αν εύκολα υπολογίσουμε ότι το ενοίκιο αυτών των σπιτιών των 80 τμ ξεπέρναγε στις καλές περιοχές τα 800 € , επί χρόνια πριν την κρίση , τότε ούτε γιά 15 χρόνια δεν του φτάνουν τα λεφτά , ενώ ένα διαμέρισμα 15ετίας είναι ολοκαίνουργιο .

Ας δούμε τώρα τις δύο άλλες παραμέτρους . Μονοκατοικία η διαμέρισμα και περιοχή .
Στο θέμα της μονοκατοικίας η διαμερίσματος , οι απόψεις είναι ξεκάθαρα προσωπικές και εξαρτώνται και από το πόσο χρόνο και διάθεση έχει ο καθένας να ασχολείται με το σπίτι του . Εγώ γεννήθηκα σε μονοκατοικία , αλλά συμπαθώ και μένω σε διαμέρισμα ψηλού ορόφου με θέα . Την μονοκατοικία την θεωρώ μπελά , παρ΄ ότι το πατρικό μου υπάρχει ακόμα .

Γιά την περιοχή δεν είμαι απόλυτος . Εξαρτάται από πολλά , τα οποία βέβαια αποτυπώνονται στην τιμή αγοράς και ενοικίου , αλλά δεν έχουν γιά όλους την ίδια σημασία . Κάποιους τους αρέσει να μένουν στο κέντρο της Αθήνας η πολύ κοντά σε απόσταση περπατήματος η ποδηλάτου . Αλλοι θέλουν προάστεια κοντινά , άλλοι μακρινά και αλάνες σαν χωριά .

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το θέμα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας , αλλά ανάλογο θέμα ασφαλείας έχουν οι μονοκατοικίες στα απομακρυσμένα προάστεια .

Το σημαντικότερο γιά μένα χαρακτηριστικό ποιότητας στις αστικές περιοχές , είναι ο συντελεστής δόμησης . Δηλαδή πόσο μπορείς να χτίσεις ανά τμ οικοπέδου .

Οτι είναι πάνω από 2 έχει θέματα , ότι είναι από 1,4-2 είναι καλύτερο , ότι είναι κάτω από το 1,4 και κάτω από το 1 , είναι εξαιρετικό . Ο χαμηλός συντελεστής δόμησης , προυποθέτει μεγάλα οικόπεδα , ακόμα και αν υπάρχουν κάποια μικρά .

Βέβαια στην Ελλάδα , ελέω εμμονών του μακαρίτη του Τρίτση και του ΣτΕ και της νοοτροπίας μας , καταφέραμε και αυτό να το χαλάσουμε , φτιάχνοντας τις αυθαιρετουπόλεις-μεζονετουπόλεις , όπου παρότι ο συντελεστής ήταν 0,80 και 0,60 , το γεγονός ότι το ΣτΕ επέβαλλε τα μικρά οικόπεδα και η αγορά επιβράβευσε τις πρακτικές κάποιων κατασκευαστών , στην πράξη είχαμε διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης .

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν κανόνες στο που και πως θέλεις να κατοικήσεις , αφού ο υποκειμενικός παράγοντας καθορίζει τα πάντα σχεδόν .
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#106486 Παλαιότερο σε καλή περιοχή, παρα νεόδμητο σε μέτρια.

Γνωστός μου έφτιαξε πολυτελή μεζονέτα (κοντα στο 1m) μαζί με το οικόπεδο στον άγιο Δημήτριο και προέτρεπε και τους γύρω να αγοράσουν στην πολύ συμπαθητική περιοχή :lipsealed:
Ναρκωτικά .- :lol:

Στην Κηφισιά το real estate δεν εχει παρουσιάσει σοβαρές διακυμάνσεις
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#106489 Ρε συ monster αν ο άνθρωπος ιεραρχούσε πιο ψηλά το να μείνει σε πολυτελή μεζονέτα από το να μείνει σε "πουλ μουρ" περιοχή γιατί ναρκωτικά;
Άβαταρ μέλους
By red_monster
EDDIE_147 έγραψε:Ρε συ monster αν ο άνθρωπος ιεραρχούσε πιο ψηλά το να μείνει σε πολυτελή μεζονέτα από το να μείνει σε "πουλ μουρ" περιοχή γιατί ναρκωτικά;

1) Γιατι δεν ειναι θεμα μόνο πουλ μουρ, ειναι θεμα παροχών, ποιότητας ζωής. Κάποια στιγμή θα βγεις απο τον Πύργο, και τοτε :lipsealed:

2) γιατι σαν επένδυση (για την κόρη του) παει Ακλαφτη

3)γιατι και ο ίδιος το εχει μετανιώσει (μην μιλήσω για την κόρη :lol: ) και ψάχνει να προσελκύσει "ποιοτικούς" γείτονες. (Στο διπλα οικόπεδο παρκάρουν πλέον νταλίκες :lipsealed: :lipsealed: )