Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kacey
mjacob έγραψε:*Στην περίπτωσή σου δλδ αν γράψεις "μας έκλεισαν το μαγαζί κάποιοι άλλοι" -> fail. Είναι απάντηση τύπου "φταίει η Μέρκελε".
Να γράψεις γιατί έκανες εσύ |λογοκρισία| και έφτασε εκεί η κατάσταση, ακόμα και αν η |λογοκρισία| ήταν ότι εσύ δεν έκλεισες/πούλησες το μαγαζί σου νωρίτερα (aka έβλεπες το μέλλον).

Μια παρατηρηση επ'αυτου, που τη κανω και για να εξηγησω καλυτερα το στορυ αλλα και για απαντησεις-ιδεες απο εσας:

το μαγαζι εκλεισε γιατι ο νο1 προμηθευτης πολυ απλα μας ειπε "θα σταματησω να σας δινω τα προιοντα μου γιατι θα φτιαξω δικο μου δικτυο" και δεν μπορουσαμε να κανουμε τιποτα για αυτο, παρα μονο δικαστικο αγωνα. Οσο ετρεχαν τα δικαστικα, μια-μια οι αλλες εταιριες μας ανακοινωναν (με διαστημα 1 μηνα μεταξυ τους) οτι θα κανουν το ιδιο, μεχρι που εφυγαν ολες. Οχι μονο απο μενα, απο ολο το κλαδο (90+ επιχειρησεις σε ολη την Αττικη).

Αρα, τι θα μπορουσα να κανω για αυτο? Να επεκταθω και να πουλαω αλλα προιοντα? Ολες οι εταιριες ζαχαρωδων, ψιλικων κλπ ετρεχαν να κανουν αποκλειστικες συμφωνιες με τα καινουρια δικτυα για να μη διαταραχθει η διακινηση των προιοντων τους "επειδη εσεις πεθαινετε πια". Πορτες απο παντου.

Και το "γιατί έκανες εσύ |λογοκρισία| και έφτασε εκεί η κατάσταση, ακόμα και αν η |λογοκρισία| ήταν ότι εσύ δεν έκλεισες/πούλησες το μαγαζί σου νωρίτερα (aka έβλεπες το μέλλον)" δεν ειναι τοσο απλο. Απο τη στιγμη που πηγαιναμε σχετικα (με τις συνθηκες) καλα, και ειχα δικια μου επιχειρηση, δεν ειχα κανενα λογο να τη πουλησω. Ο μονος λογος θα ηταν μια τρομερη αλλαγη που θα σημαινε πολυ κακες συνεπειες. Αυτο που συνεβη ομως, ηταν αδιανοητο, φαντασου αντιστοιχα πχ μια πραγματικοτητα οπου οι καπνοβιομηχανιες θα πουν "θα φτιαξουμε outlets τσιγαρων και δεν θα υπαρχουν πια τσιγαρα στα περιπτερα και στα ψιλικατζιδικα, παρα μονο στα δικα μας αυτα σημεια". Φαντασου οτι εκ των υστερων μαθαμε οτι το ετοιμαζαν 2 χρονια, και ο μισος Παπαστρατος δεν το γνωριζε. Το ηξεραν μονο μια ομαδα Χ ατομων που το ετοιμαζε, και το τελευταιο χρονο πριν ανακοινωθει οι 2-3 που θα εφτιαχναν αυτο το καινουριο δικτυο.
Άβαταρ μέλους
By vengas
babs1.6 έγραψε:
Και γνωρίζοντας από φίλους ότι τλχ σε αυτές τις χώρες σπανίως εξακριβώνουν τα περιέχομενα.

Σίγουρα? Εγώ πχ Αγγλία μόλις έγραφα το τεστ στη συνέντευξη και τα πήγαινα καλά, έπεφτε τηλέφωνο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο που έκανα το μεταπτυχιακό μου...και μάλιστα δεν ήμουν πολύ μακριά και άκουγα τον άλλο που μιλούσε :lol:
Και μιλάμε για συνεντεύξεις κατευθείαν μόλις τελείωσα το πανεπιστήμιο...
Μόνο ένας Γερμανός με ρωτάει στο τέλος, που είναι το πανεπιστήμιο που έκανες το MSc? Δεν ήξερε καλά αγγλικά και ντρεπόταν να πάρει :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#104512 @κεισι ετσι απο περιεργεια εγιναν τα δικαστηρια? τι αποφασισαν?
πολυ ασχημη εξελιξη ρε πστ μου.Αυτο ειναι που λενε 'δεν ξερεις τι σου ξημερωνει'' :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By babs1.6
vengas έγραψε:
babs1.6 έγραψε:
Και γνωρίζοντας από φίλους ότι τλχ σε αυτές τις χώρες σπανίως εξακριβώνουν τα περιέχομενα.

Σίγουρα? Εγώ πχ Αγγλία μόλις έγραφα το τεστ στη συνέντευξη και τα πήγαινα καλά, έπεφτε τηλέφωνο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο που έκανα το μεταπτυχιακό μου...και μάλιστα δεν ήμουν πολύ μακριά και άκουγα τον άλλο που μιλούσε :lol:
Μόνο ένας Γερμανός με ρωτάει στο τέλος, που είναι το πανεπιστήμιο που έκανες το MSc? Δεν ήξερε καλά αγγλικά και ντρεπόταν να πάρει :lol:

Ε ναι, αλλιώς δεν θα το γραφα. Αλλά τονίζω τις χώρες, Βέλγιο & Ολλανδία. Μπορεί Αγγλία να ναι πιο ψείρες.
Δλδ έπαιρνε ο HR/hiring manager το πανεπιστήμιο (γραμματεία; που;;) και ρωτούσε αν ο βέγκας υπήρξε φοιτητής μάστερ :dizzy: :dizzy: ;;
Τα πτυχία επισυνάπτονται πολλές φορές. Ή προϋπηρεσία στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να εξακριβωθεί απο εταιρείες εξωτερικού.
Και εννοώ για θέσεις σχετικά χαμηλά στην ιεραρχία. Φαντάζομαι στις senior θεσεις θα γίνεται 10πλο τσεκάρισμα.
Άβαταρ μέλους
By nass
kacey έγραψε:Μια παρατηρηση επ'αυτου, που τη κανω και για να εξηγησω καλυτερα το στορυ αλλα και για απαντησεις-ιδεες απο εσας:

Ακόμα και αν είναι έτσι (δεν το αμφισβητώ) ποτέ δε γράφεις σε βιογραφικό και δε λες σε συνέντευξη "εγώ δεν έφταιγα σε τίποτα για την τάδε αποτυχία". Καλύτερα να πεις ψέμματα πχ. "θεώρησα ότι ο κλάδος δεν είχε μέλλον και προτίμησα να στραφώ σε κάτι άλλο" παρά "με έφαγε η Philip Morris και η τρόικα".

Σε επιχειρηματικό επίπεδο το πρόβλημά σου (αν μου επιτρέπεις) ήταν η εξάρτηση από ένα μοναδικό ή έστω πολύ μεγάλο προμηθευτή (μονοπώλιο) και η μικρή προστιθέμενη αξία, που έκανε το "φτιάχνω δικό μου δίκτυο" απλό. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου απλό να πει η Coca Cola "φτιάχνω δικό μου δίκτυο" και γιαυτό έχει εμφιαλωτές σε κάθε χώρα. Σε φάση που μειώθηκε θεαματικά το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου (μετά την κρίση) θα έπρεπε να το περιμένεις (και αυτό να είσαι προετοιμασμένος να σε ρωτήσουν στη συνέντευξη σε περίπτωση τουλάχιστον που δεν είναι για κάποια τελείως άσχετη θέση) ότι θα προσπαθήσει να "φάει" το δικό σου 1-2%. Το ξέρω ότι εκ των υστέρων και έξω από το χορό εύκολα το λέω αλλά νομίζω δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Αυτά πάντως είναι τα δυσκολότερα σημεία κάθε συνέντευξης, το να δώσεις πειστικές εξηγήσεις για τις όποιες προηγούμενες ατυχείς επαγγελματικές επιλογές σου: γιατί έφυγες από εκεί, γιατί δεν πήγα καλά το project... Μου έχει τύχει και μένα να μπω σε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες γιατί έφυγα από την προηγούμενη δουλειά μου με αποτέλεσμα να εμφανιστώ "γκρινιάρης" και "αυτά συμβαίνουν σε όλες τις εταιρείες" = χαίρετε :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By kacey
#104522 @nass:
βρε το ξερω οτι δεν θα παω να πω "α τους αλητες τι μου εκαναν", απλα εξηγω εδω τι εγινε.
Για το προβλημα μου σε επιχειρηματικο επιπεδο: δεν ειχα ενα προμηθευτη, ειχαν ενα προιον. Πουλαγα ολα τα τσιγαρα ολων των εταιριων, αλλα μονο τσιγαρα. Πολλοι συναδελφοι ηταν ετσι (σιγουρα οι μικροι και μεσαιοι), και το προβλημα δεν ηταν οτι χασαμε τον βασικο προμηθευτη Παπαστρατος (Marlboro, Assos, Philip Morris κλπ) αλλα οτι ~3 μηνες μετα την ανακοινωση του Παπαστρατου, καθε μηνα εφευγε και μια εταιρια απο τις αλλες 5.

Για την αρχικη υποθεση (Παπαστρατος-Philips Morris International, 35% του ογκου πωλησεων μας):
Κερδισαμε ασφαλιστικα που τον υποχρεωναν να μας ξαναπουλησει τσιγαρα*, η αποφαση βγηκε 1.5 χρονο αφου μας ειχε ανακοινωσει το τι θα κανει και μισο χρονο αφου ειχαμε ηδη κλεισει. γιατι ειχαν ηδη "φυγει" και οι υπολοιπες εταιριες με τις οποιες δεν κερδισαμε καν ασφαλιστικα και επρεπε να παμε σε τακτικη δικη. Κοινως χαιρετα μας.

για τους υπολοιπους:
την εκαναν με ελαφρια πηδηματακια σιγα σιγα, και δεν κερδισαμε ουτε ασφαλιστικα (οπως εγραψα απο πανω) για να μπορουμε να κουτσοδουλευουμε μεχρι να τελεσιδικησουν οι τακτικες δικες.

*Σε οσους τη χρησιμοποιησαν πουλαγε στις ιδιες τιμες που αγοραζαν απο αυτον τα περιπτερα (αρα για μενα αχρηστο).

Για την εταιρια που κοιταω, η (αγγελια για τη) θεση εχει τα εξης requirements:

απταιστα Αγγλικα και κατα προτιμηση 2 ακομα γλωσσες
πολυ καλα interpersonal skills (δηλαδη αυτο που εγω λεω "να μπορεις να μιλησεις με εναν ανθρωπο")
πτυχιο πανεπιστημιου ("κατα προτιμηση" σε σχετικο τομεα οπως ναυπηγος, naval engineering ή international business)
ικανοτητα να εργαζεσαι υπο πιεση και για απαιτητικους πελατες
"ambition" (οχι, για χομπυ θα εργαζομαι :D )
ηλικιακα ειμαι στα ορια που λενε (μεχρι 35, εχω ενα μηνα ακομα :D )
και να μπορεις να χειριζεσαι ενα PC περαν απο το να το ανοιγεις και να πληκτρολογεις με τον ενα δεικτη :D

με αυτη τη σειρα. Γενικα αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι προκειται για θεση rookie (το αναφερει αλλωστε, "junior ταδε")
Άβαταρ μέλους
By vengas
babs1.6 έγραψε:
vengas έγραψε:
babs1.6 έγραψε:

Ε ναι, αλλιώς δεν θα το γραφα. Αλλά τονίζω τις χώρες, Βέλγιο & Ολλανδία. Μπορεί Αγγλία να ναι πιο ψείρες.
Δλδ έπαιρνε ο HR/hiring manager το πανεπιστήμιο (γραμματεία; που;;) και ρωτούσε αν ο βέγκας υπήρξε φοιτητής μάστερ :dizzy: :dizzy: ;;
Τα πτυχία επισυνάπτονται πολλές φορές. Ή προϋπηρεσία στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να εξακριβωθεί απο εταιρείες εξωτερικού.
Και εννοώ για θέσεις σχετικά χαμηλά στην ιεραρχία. Φαντάζομαι στις senior θεσεις θα γίνεται 10πλο τσεκάρισμα.

Καλά σε 2-3 εταιρίες με μικρό χώρο, τον άκουγα τον άλλο που έπαιρνε τηλέφωνο. Υπάρχουν όλα τα τηλέφωνα στο ίντερνετ, έπαιρνε γραματεία μεταπτυχιακών και μετά του έλεγαν, μισό να σας δώσω κάποιον που ξέρει...
Τον άκουγα τον άλλο που έλεγε, Γεια σας, παίρνω από την ταδε εταιρία στην πχ Οξφόρδη, έχουμε εδώ τον τάδε που έκανε μεταπτυχιακό σε εσας κλ κλπ, του έλεγε η γραμματεία μισό λεπτο να δώσω κάποιον που ξέρει κλπ...εντάξει θα περιμένω κλπ κλπ :lol:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#104565 Νίκο, γράψου σε σχετικές ομάδες στο φβ και παρε σβάρνα οτι εκδηλώσεις/σεμινάρια/ημερίδες εχει... Σημερα πχ ειχε μια βιοϊατρικής... Μιγιακοβος ακουει; Έλεγε τίποτα ;
Άβαταρ μέλους
By mjacob
kacey έγραψε:Αρα, τι θα μπορουσα να κανω για αυτο? Να επεκταθω και να πουλαω αλλα προιοντα? Ολες οι εταιριες ζαχαρωδων, ψιλικων κλπ ετρεχαν να κανουν αποκλειστικες συμφωνιες με τα καινουρια δικτυα για να μη διαταραχθει η διακινηση των προιοντων τους "επειδη εσεις πεθαινετε πια". Πορτες απο παντου.

Και το "γιατί έκανες εσύ |λογοκρισία| και έφτασε εκεί η κατάσταση, ακόμα και αν η |λογοκρισία| ήταν ότι εσύ δεν έκλεισες/πούλησες το μαγαζί σου νωρίτερα (aka έβλεπες το μέλλον)" δεν ειναι τοσο απλο. Απο τη στιγμη που πηγαιναμε σχετικα (με τις συνθηκες) καλα, και ειχα δικια μου επιχειρηση, δεν ειχα κανενα λογο να τη πουλησω. Ο μονος λογος θα ηταν μια τρομερη αλλαγη που θα σημαινε πολυ κακες συνεπειες. Αυτο που συνεβη ομως, ηταν αδιανοητο, φαντασου αντιστοιχα πχ μια πραγματικοτητα οπου οι καπνοβιομηχανιες θα πουν "θα φτιαξουμε outlets τσιγαρων και δεν θα υπαρχουν πια τσιγαρα στα περιπτερα και στα ψιλικατζιδικα, παρα μονο στα δικα μας αυτα σημεια". Φαντασου οτι εκ των υστερων μαθαμε οτι το ετοιμαζαν 2 χρονια, και ο μισος Παπαστρατος δεν το γνωριζε. Το ηξεραν μονο μια ομαδα Χ ατομων που το ετοιμαζε, και το τελευταιο χρονο πριν ανακοινωθει οι 2-3 που θα εφτιαχναν αυτο το καινουριο δικτυο.

Το ζήτημα είναι ότι ως ιδιοκτήτης και CEO, εκ των πραγμάτων χρεώνεσαι γεγονότα του μεγέθους "έκλεισε το μαγαζί".

Το αν θα μπορούσες να το είχες αποφύγει ή όχι και τι θα μπορούσες να είχες κάνει επ αυτού, σίγουρα δεν είναι εύκολη κουβέντα και σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα μπορεί να σου πει τι και πως (πολλώ δε μάλλον να ασκήσω κριτική). Δεν το είπα δλδ με κάποια κριτική σκοπιά (disclaimer, αν και νομίζω το κατάλαβες αυτό).

Το ζήτημα είναι ότι όλα αυτά τα "αδιανόητα" συνέβησαν, και είχαν μια τραγική κατάληξη, ψόφησε μια επιχείρηση.
Τι έχεις μάθει από αυτό; Την "επόμενη φορά" θα μπορέσεις να είσαι προετοιμασμένος; Μήπως ανακάλυψες κάποιες ελλείψεις που έχεις; Τι θα κάνεις γι' αυτές; Έβγαλες τέλος πάντων κάποια χρήσιμα συμπεράσματα είτε επιχειρηματικά είτε προσωπικά; Αυτά έχουν σημασία.

εεπ το ότι ψόφησε μια επιχείρηση, δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί απλώς να έκλεισε τον κύκλο της.
Δλδ εν προκειμένω, εύκολα μπορείς να υποστηρίξεις μια θέση τύπου "ναι φοβόμουν ότι θα μπορούσαν να με πετάξουν έξω φτιάχνοντας outlets, αλλά όσο πηγαίναμε καλά δεν ήθελα να πουλήσω μια επιχείρηση που έφτιαξε ο παππούς μου για συναισθηματικούς λόγους. Επειδή το φοβόμουν όμως, φρόντισα να φτιάξω όσο καλύτερο κομπόδεμα μπορούσα ώστε μόλις συμβεί να είμαι σε θέση να κάνω το επόμενό μου βήμα".

Η απάντηση "αφού είχα δική μου επιχείρηση και πήγαινε καλά δεν είχα κανένα λόγο να την πουλήσω", εκ των υστέρων νομίζω πως καταλαβαίνεις γιατί ακούγεται foul. "Μάγκας" είσαι αν πουλήσεις την επιχείρησή σου όταν ακόμα πάει καλά και αμέσως πριν φάει στη μάπα τέτοιου είδους σκατό :lol:

Τέσπα, αυτές οι καταστάσεις (όπου μεγαλύτεροι παίχτες μπορούν να σε κλείσουν εν μία νυκτί αν το αποφασίσουν) παίζουν σε πάρα πολλούς τομείς. Και δεν είναι απαραίτητα ούτε no-go scenario ούτε κακή επιχειρηματική προσπάθεια. Αρκεί να το ξέρεις.

Α! και εννοείται πως αναλόγως του σε ποιον μιλάς, πασάρεις και άλλη ιστορία ε;

Αλλιώς σε κάποιον πιο στεγνό επιχειρηματία, αλλιώς σε κάποιον που έχει στήσει το "οικογενειακό μαγαζί" (με την καλή έννοια) και παλεύει να μείνει ανοιχτό για πάντα.

Τέσπα, δεν γίνεται να σου πει κανείς τι μαθήματα πήρες από την όλη φάση. Αυτό είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις.
Να το κάνεις όμως, όχι μόνο σε διαφημιστικό επίπεδο. Αλλά γιατί στ' αλήθεια πρέπει να εκμεταλλευτείς αυτή την αποτυχία, και πολλές φορές οι αποτυχίες είναι πιο χρήσιμες από μικρές επιτυχίες.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
red_monster έγραψε:Σημερα πχ ειχε μια βιοϊατρικής... Μιγιακοβος ακουει; Έλεγε τίποτα ;

με το biomedical έχω χωρίσει εδώ και πολλά χρόνια :(
Άβαταρ μέλους
By NickTG
red_monster έγραψε:Νίκο, γράψου σε σχετικές ομάδες στο φβ και παρε σβάρνα οτι εκδηλώσεις/σεμινάρια/ημερίδες εχει... Σημερα πχ ειχε μια βιοϊατρικής... Μιγιακοβος ακουει; Έλεγε τίποτα ;

Βάλε και κανένα link!

Nikos! έγραψε:
NickTG έγραψε:Δεν υπάρχουν άλλα έξοδα.
Εκτός αν κόψω το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο.

Μόνος σου μένεις?

Sent from a mobile device

Αν εμένα μόνος δεν θα είχα τίποτα από τα 3.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
NickTG έγραψε:
red_monster έγραψε:Νίκο, γράψου σε σχετικές ομάδες στο φβ και παρε σβάρνα οτι εκδηλώσεις/σεμινάρια/ημερίδες εχει... Σημερα πχ ειχε μια βιοϊατρικής... Μιγιακοβος ακουει; Έλεγε τίποτα ;

Βάλε και κανένα link!

Nikos! έγραψε:
NickTG έγραψε:Δεν υπάρχουν άλλα έξοδα.
Εκτός αν κόψω το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο.

Μόνος σου μένεις?

Sent from a mobile device

Αν εμένα μόνος δεν θα είχα τίποτα από τα 3.

Αφού μένεις με τους γονείς σου λοιπόν και δεν έχεις άλλα έξοδα, μήπως μπορούν να σε βοηθήσουν και για κάποιο σεμινάριο?

Για το καλό σου είναι, άλλωστε. :)