- 24 Απρ 2015, 14:41
dimik έγραψε:EDDIE_147 έγραψε:Αυτό που μετράει είναι:
- χαρακτήρας
- προϋπηρεσία
- δεξιότητες (και πως τις επικοινωνείς βασικά σε μια συνέντευξη)
- σπουδές
Πρώτα από όλα ΙΜΗΟ μετράει η εικόνα του υποψηφίου και το κατά πόσο ταιριάζει στο προφίλ της εταιρίας.
Όλα αυτά σε 3η 4η μοίρα πίσω από συγγένειες, γνωριμίες, ή για λόγους πελατειακούς (η θέση εργασίας είναι ανταλλάξιμο νόμισμα στην πατρίδα μας), ή, πιο σπάνια πλέον, φιλίες και πάντα σε δουλείες που καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες δε θα πήγαινε...
Το έχω δει να συμβαίνει και στις πιο ¨αδιάβλητες¨ διαδικασίες πρόσληψης (για κάποιο λόγο όταν μπήκαμε να γράψουμε το βλακώδες τεστ ευφυΐας για μια θεσούλα σε μια μεγάλη και τρανή βιομηχανία μια κοπελίτσα ήταν ήδη μέσα στην αίθουσα και έγραφε!!!!).
Ο χαρακτήρας πολύ δύσκολα μπορεί να αναγνωριστεί σε μια συνέντευξη μιας και μπορεί εύκολα ο υποψήφιος να είναι καλός ηθοποιός. Και φυσικά ο καλός χαρακτήρας, ειδικά στις μεγαλύτερες βαθμίδες, δεν είναι απαραίτητα προσόν (το αντίθετο θα έλεγα).
Οι σπουδές είναι τόσο αδιάφορες που από τη δική μου εμπειρία θα παίξουν ρόλο μόνο αν ο εξεταστής έχει τελειώσει την ίδια σχολή με τον υποψήφιο. Στις περισσότερες συνεντεύξεις που πέρασα δεν κατάλαβαν ακριβώς τι έχω σπουδάσει (δεν μπήκαν καν στον κόπο να το διαβάσουν λεπτομερώς ή δεν ήθελαν να ρωτήσουν για να μη φανούν άσχετοι).
Τέλος, όσο αφορά τις πωλήσεις, οι θέσεις που φτάνουν να διαφημίζονται είναι συνήθως καμένα χαρτιά: Η εταιρία πάει κατα διαόλου (και λογικό γιατί η αγορά πάει κατά διαόλου), ο διευθυντής πωλήσεων κάτι πρέπει να κάνει για να κρατήσει τη θέση του, προσλαμβάνει κάποιον που του φάνηκε (ή του τον πασάρανε από τη διεύθυνση για) αστέρι, 6 μήνες πάλεψε, τα έκανε σκατά και τον έδιωξαν γιατί βρέθηκε κάποιος άλλος που φάνηκε (ή του τον πασάρανε από τη διεύθυνση για) αστέρι... κλπ κλπ. Για άλλο ένα 6μηνο τη σκαπούλαρε ο Διευθυντής και πάει λέγοντας. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες θέσεις ανακυκλώνονται κάθε 6-12 μήνες... Η δε δεύτερη περίπτωση είναι ο διευθυντής που πραγματικά τραβιέται από τα μαλλιά του για να μην πνιγεί και περιμένει κάποιον έτοιμο που θα του τάξει ότι θα τον βάλει στη βιομηχανία, στη ναυτιλία ή στο εξωτερικό για να πατσίσει τη χασούρα που έχει εδώ και 5 χρόνια στο υπάρχον πελατολόγιο... Σε αυτή την περίπτωση ή ο υποψήφιος είναι καλός ηθοποιός και τους κοροϊδεύει για λίγο καιρό, ή όντως έχει γνωριμίες, τις πασάρει στην εταιρεία και μετά τους είναι εντελώς άχρηστος. Το 95% των σχετικών θέσεων είναι ίδιες ιστορίες...
Η προσωπική μου εμπειρία (ως καμένου γιατί μάγκας δεν είμαι σε καμία περίπτωση) λέει ότι όποιος έχει έστω και την παραμικρή φιλοδοξία να κάνει κάτι στη ζωή του, είναι κάτω από 30, δεν έχει κάποια σοβαρή γνωριμία, δεν έχει οικογένεια ή άλλες υποχρεώσεις και από πλευράς υγείας είναι καλά πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να φύγει από εδώ γιατί πολύ απλά θα φυτοζωεί για πολλά πολλά χρόνια μέχρι τελικά να ψοφήσει.
.. ___
../ ___ \
(O\ | /O)