Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
dimitrisB έγραψε:Δούλεψε, ή ..... "ευχαριστείς" προκαταβολικά? :lol:
Εκτός κι αν είσαι ..."εκτός" , για δουλειά!

Λοιπον το καλοριφέρ πλεον δουλευει 2 μπαρ
Πιεσεις σοβαρες,να εχουμε και ένα προσωπο στη γειτονια. :rtfm:

στα σοβαρα,ο Δημητρης ηταν σωστος(ευχαριστω Δημητρη ξανα) ,ρωτησα την πιεση που πρεπει να δουλευει ένα γνωστη υδραυλικο που οντως είναι δυνατος(πελατης πελατη μου,που εχει δουλεια και το καλοκαιρι...),και στο δικο μου υψομετρικο(12 μετρα) μου ειπε να είμαι στα 2,1 μπαρ( καυλα :twisted: )
Ανοιξα καπω(κατεβηκα υπογειο) και απλα μου ειπε να χτυπησω τον ρυθμιστη μηπως εχει κολλησει ,το παθαινουν αυτό μου ειπε.
Του ειπα ότι είναι μαρκα ''far'' μου ειπε είναι για τον πεο,και πολύ σου αντεξε 12 χρονια,υπαρχουν πολύ καλυτεροι μαρκας ''syr'' (made in Germany είναι,οποτε εννοείτε ότι τον γραφω στα παπαρια μου,ακου Γερμανικος ρυθμιστης και 2,1 μπαρ :lol: )
Toν χτυπησα αρκετες φορες δεν αλλαξε κατι,αρχισα να γυρναω την βιδα του ρυθμιστη οπου αρχισε να ακούγεται η ροη του νερου μεσα στους σωλήνες και αρχισε μετα από λιγο να ανεβαινει η πιεση.
Εάν χρειαστεί να το κανετε,μην περιμενετε να ανεβει η πιεση ακαριαια( δεν υπαρχει antilag στα καλοριφέρ) απλα περιμενεις και παρακολουθείς το μανομετρο.Εγω ρυθμισα κρυος στο 1,9 μπαρ(ανεβηκε με ζεστο κύκλωμα στο 2,15 για την ακριβεια)
Μολις εφτιαξα πιεση,πηγα και εξαερωσα τα σωματα,εβγαλε τον αερα,αλλα τον εβγαλε γρηγορα με την πιεση πλεον σωστη στο κύκλωμα.
Πιεση ρυθμίζουμε μονο με κρυο το κύκλωμα.Οπως επισης και εξαερωση παντα μονο κρυο.

Τουμπανο και στο καλοριφέρ. :s_cool
Άβαταρ μέλους
By dimviii
dstou έγραψε:Ρίξε λίγο την πίεση, ψηλά δουλεύει.Νομίζω 1,5 είναι ΟΚ.

εκανε υπολογισμο με ένα τυπο με τα μετρα που βρίσκονται τα ψηλοτερα σωματα σε σχεση με τον λεβητα και μου ειπε 2,1.
12 μετρα διαφορα εχει ο λέβητας με το τελευταιο σωμα. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dstou
#332200 To θέμα είναι ότι το δοχείο διαστολής (η κόκκινη 'μπόμπα' που βρίσκεται στο λεβητοστάσιο) είναι συνήθως προρυθμισμένη στο 1,5 μπαρ. Αν πας σε μεγαλύτερη πίεση θα πρέπει να αναβάσεις την πίεση και εκεί (με άζωτο). Το 99,99999% του κοσμάκη και των υδραυλικών δεν το κάνουν και είναι μεγάλος μπελάς για να γίνει.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#332201 και αν δεν την ανεβασεις στο δοχειο,εχουμε καποιο θεμα? :ninja:
Άβαταρ μέλους
By dstou
#332206 Δε χάθηκε και ο κόζμος για μικρές διαφορές, υπάρχει όμως μια λογική στο θέμα της ισσοροπίας πιέσεων. Κανονικά ξεκινάς με μέτρηση της πίεσης στο δοχείο και βλέπεις που βρίσκεσαι και αναλόγως προσθέτεις, μετά ρυθμίζεις τον αυτόματο πλήρωσης στην πίεση που πρέπει με κρύα τα νερά. Εσύ αν π.χ. με κρύα έχεις 1,5 τότες με ζεστά θα έχεις περί το 1,8 και το θεωρώ σωστό για 1,5άρι δοχείο και επαρκές για την περίπτωσή σου. Δες και εδώ :

http://thermansinews.blogspot.gr/2016/01/aytomato.html
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#332208 :metalo:
Εχοντας υπόψη την "υπόθεση που έκανα
dimitrisB έγραψε:Στην περίπτωσή σου, με τελευταίο σώμα (υποθέτω) στα 8-10μ υψ. διαφορά απ το λεβητοστάσιο:
.....μην ξεπεράσεις το 1,5 bar στο ζεστό.
Παρακολούθηση λειτουργίας -πιέσεων (απωλειών) για 2-3 ημέρες και ... τα ξαναλέμε!

...αν ήξερα πως φτάνεις στα 12 μ, θα σου είχα προτείνει να πάς στα 1,8 bar.
Τα 2,0 bar αν δεν έχεις περισσότερα απο 17 συνολικά σώματα, τα θεωρώ υπερβολική πίεση.

Οσο για τους αυτόματους πλήρωσης, υπάρχουν οι παλαιότεροι (τέτοιον είχα στο παλιό σύστημα )
Εικόνα
που πρέπει να έχεις, με τη βίδα που βιδω-ξεβιδώνεις για να ρυθμίσες και τον περιστροφικό διακόπτη στο κάτω μέρος. Συνδυασμός τους δίνει και σταθεροποιεί την επιθυμητή πίεση.

Οι νεότεροι (σήμερα έχω αυτόν)
Εικόνα
ρυθμίζονται πλέον μόνο με τον κάτω(μαύρο) διακόπτη, ο οποίος μάλιστα είναι "ασφαλείας", δηλαδή "τραβάς" ελαφρά το κάλυμμά του (είναι "ελατηριωτό") καιαπσαφαλίζει ώστε να περιστραφεί και όταν το αφήσεις "ξαναπέφτει" στη θέση του..
Αλλιώς , δε στρίβει με τίποτε. :dizzy:

Και επειδή έγραψε σωστά ο dstou στο μεταξύ περί ΔΔ , ενημερωτικά ο ρόλος του είναι ακριβώς να παραλάβει τον πρόσθετο όγκο του νερού, ώστε να κρατηθεί η πίεση στην εγκατάσταση στα απαιούμενα για το δίκτυο θέρμανσης επίπεδα.

Επομένως , Δημήτρη, ... κάνε μιά εξαέρωση :innocent: τώρα για να πέσεις στα 1,8 bar ώστε να μην "πιέσεις " το δίκτυο υπερβολικά και θυμίζω τη συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις :
dimitrisB έγραψε: Παρακολούθηση λειτουργίας -πιέσεων (απωλειών) για 2-3 ημέρες και ... τα ξαναλέμε!

:s_bye
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#332211 Αντικαταστάθηκε επιτέλους χθες ο παλιός αναλογικός θερμοστάτης Siemens με τον προγραμματιζόμενο REV24. Αρκετά απλή η εγκατάσταση (δεν χρησιμοποιείται πλέον ο ουδέτερος, παρά μόνο τα L και L1).

Αρκετά πιο πολύπλοκος στην λειτουργία του και σίγουρα θέλει κάποιο χρόνο μέχρι να καταφέρεις να ρυθμίσεις σωστά χρόνους και θερμοκρασίες.

Πρακτικά το μόνο που με ενόχλησε είναι ότι θέλει 0.5C διαφορά θερμοκρασίας για να πάρει μπρος. Το έχεις δηλαδή στου 23,4 και αν πέσει στους 23 δεν ανάβει. Θα πρέπει είτε να πέσει στα 22,8 είτε να το ανεβάσεις στα 23,6. Προφανώς παίζει με αυτό το περιθώριο για να μην ανάβει κάθε λίγο τον καυστήρα.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
dstou έγραψε:Δε χάθηκε και ο κόζμος για μικρές διαφορές, υπάρχει όμως μια λογική στο θέμα της ισσοροπίας πιέσεων. Κανονικά ξεκινάς με μέτρηση της πίεσης στο δοχείο και βλέπεις που βρίσκεσαι και αναλόγως προσθέτεις, μετά ρυθμίζεις τον αυτόματο πλήρωσης στην πίεση που πρέπει με κρύα τα νερά. Εσύ αν π.χ. με κρύα έχεις 1,5 τότες με ζεστά θα έχεις περί το 1,8 και το θεωρώ σωστό για 1,5άρι δοχείο και επαρκές για την περίπτωσή σου. Δες και εδώ :

από το λινκ που εβαλες λεει τα παρακατω.

Δηλ άν η οικοδομή στο υψηλότερο σημείο που έχει σώμα αυτό απέχει 13 μέτρα από το δάπεδο του λέβητα κάθετα καί όχι την οριζόντια απόσταση μετράμε δηλαδή την υψομετρική διαφορά μεταξύ λέβητα και υψηλότερου σώματος, στα 13 μέτρα προσθέτουμε άλλα 5 ίσον 18 μέτρα διαιρούμε δια 10 ίσον 1,8 ατμόσφαιρες λοιπόν η πίεση στον αυτόματο πλήρωσης όταν το νερό στην εγκατάσταση είναι κρύο όταν ζεσταθεί δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 0.7 ατμόσφαιρες. Αν τώρα η πίεση οταν το νερό ζεσταθεί ανέβει παραπάνω απο 0.7 ατμόσφαιρες θέλει έλεγχο το δοχείο διαστολής που άδειο από νερό πρέπει να έχει πίεση ο αέρας το στατικό ύψος δια 10 στο παράδειγμα μας ο αέρας πρέπει να έχει 1.3 ατμόσφαιρες πίεση.

στο δικο μου το κρυο 1,9 γινεται 2,05-2,10 τωρα που είμαι αναμμενος και το τσεκαρω συνεχεια,αρα προφανως το δοχειο διαστολης δουλευει σωστα (λεει το λινκ αν βλέπεις πανω από 0,7 μπαρ διαφορα από κρυο-> ζεστη= προβλημα δοχείου)
οποτε μια εξαερωσουλα να το ριξω 0,1-0,2 μπαρ και είμαι κομπλαν.

ευχαριστω για το λινκ Δστου :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
dimitrisB έγραψε::
...αν ήξερα πως φτάνεις στα 12 μ, θα σου είχα προτείνει να πάς στα 1,8 bar.
Τα 2,0 bar αν δεν έχεις περισσότερα απο 17 συνολικά σώματα, τα θεωρώ υπερβολική πίεση.

τα σωματα είναι 10.

dimitrisB έγραψε: Παρακολούθηση λειτουργίας -πιέσεων (απωλειών) για 2-3 ημέρες και ... τα ξαναλέμε!

αυτό κανω, ευτυχως δεν βλεπω μεταβολή πιεσης,οταν αναβει παει στο 2,05-2,10 και κρυο(οσο κρυο μπορει να γινει μεχρι να αναψει ο ξανα) πεφτει στο 1,9 μπαρ.

ο ρυθμιστης που εχω είναι ιδιος με τον far από το λινκ που εβαλε ο Δστου.
Άβαταρ μέλους
By RXristos
axel12p έγραψε:Αντικαταστάθηκε επιτέλους χθες ο παλιός αναλογικός θερμοστάτης Siemens με τον προγραμματιζόμενο REV24. Αρκετά απλή η εγκατάσταση (δεν χρησιμοποιείται πλέον ο ουδέτερος, παρά μόνο τα L και L1).

Αρκετά πιο πολύπλοκος στην λειτουργία του και σίγουρα θέλει κάποιο χρόνο μέχρι να καταφέρεις να ρυθμίσεις σωστά χρόνους και θερμοκρασίες.

Πρακτικά το μόνο που με ενόχλησε είναι ότι θέλει 0.5C διαφορά θερμοκρασίας για να πάρει μπρος. Το έχεις δηλαδή στου 23,4 και αν πέσει στους 23 δεν ανάβει. Θα πρέπει είτε να πέσει στα 22,8 είτε να το ανεβάσεις στα 23,6. Προφανώς παίζει με αυτό το περιθώριο για να μην ανάβει κάθε λίγο τον καυστήρα.

Τσέκαρε το μανιουαλ για τις ρυθμισεις. Παιζει να ρυθμιζεις το διαφορικο και να το κανεις 0.1 αν θες. Τουλαχιστον στον olympia electronics ρυθμιζεται. Εγω το αφησα στα 0,5 για να μην αναβει με το παραμικρο. Μισο βαθμο κατω να πεσει η θερμοκρασια δεν θα καταλαβω και τιποτα

< >
Άβαταρ μέλους
By nEK
dimviii έγραψε:
dstou έγραψε:Δε χάθηκε και ο κόζμος για μικρές διαφορές, υπάρχει όμως μια λογική στο θέμα της ισσοροπίας πιέσεων. Κανονικά ξεκινάς με μέτρηση της πίεσης στο δοχείο και βλέπεις που βρίσκεσαι και αναλόγως προσθέτεις, μετά ρυθμίζεις τον αυτόματο πλήρωσης στην πίεση που πρέπει με κρύα τα νερά. Εσύ αν π.χ. με κρύα έχεις 1,5 τότες με ζεστά θα έχεις περί το 1,8 και το θεωρώ σωστό για 1,5άρι δοχείο και επαρκές για την περίπτωσή σου. Δες και εδώ :

από το λινκ που εβαλες λεει τα παρακατω.

Δηλ άν η οικοδομή στο υψηλότερο σημείο που έχει σώμα αυτό απέχει 13 μέτρα από το δάπεδο του λέβητα κάθετα καί όχι την οριζόντια απόσταση μετράμε δηλαδή την υψομετρική διαφορά μεταξύ λέβητα και υψηλότερου σώματος, στα 13 μέτρα προσθέτουμε άλλα 5 ίσον 18 μέτρα διαιρούμε δια 10 ίσον 1,8 ατμόσφαιρες λοιπόν η πίεση στον αυτόματο πλήρωσης όταν το νερό στην εγκατάσταση είναι κρύο όταν ζεσταθεί δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 0.7 ατμόσφαιρες. Αν τώρα η πίεση οταν το νερό ζεσταθεί ανέβει παραπάνω απο 0.7 ατμόσφαιρες θέλει έλεγχο το δοχείο διαστολής που άδειο από νερό πρέπει να έχει πίεση ο αέρας το στατικό ύψος δια 10 στο παράδειγμα μας ο αέρας πρέπει να έχει 1.3 ατμόσφαιρες πίεση.

στο δικο μου το κρυο 1,9 γινεται 2,05-2,10 τωρα που είμαι αναμμενος και το τσεκαρω συνεχεια,αρα προφανως το δοχειο διαστολης δουλευει σωστα (λεει το λινκ αν βλέπεις πανω από 0,7 μπαρ διαφορα από κρυο-> ζεστη= προβλημα δοχείου)
οποτε μια εξαερωσουλα να το ριξω 0,1-0,2 μπαρ και είμαι κομπλαν.

ευχαριστω για το λινκ Δστου :thumbsup:

Δηλαδη τα στη περιπτωση μου πρεπει να εχω τη ποεση στο 1; :hmmm: θυμαμαι παλια με περισσοτερα σωματα, οταν επεφτε για καποιο λογο ειχαμ ελειπη θερμανση στα ψηλα.
Τωρα που ειμαι στα 5 μετρα υψομετρο +5 πρεπει η πιεση να ειναι 1;.

Το εχω 1,5-1,8 περιπου σε ζεστα, εχει υπαρξει και δυομιση και τρια με συνελεια να σκασει η βαλβιδα.
Τι προβλημα δημιουργει η υψηλη πιεση?
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
RXristos έγραψε:
axel12p έγραψε:Αντικαταστάθηκε επιτέλους χθες ο παλιός αναλογικός θερμοστάτης Siemens με τον προγραμματιζόμενο REV24. Αρκετά απλή η εγκατάσταση (δεν χρησιμοποιείται πλέον ο ουδέτερος, παρά μόνο τα L και L1).

Τσέκαρε το μανιουαλ για τις ρυθμισεις. Παιζει να ρυθμιζεις το διαφορικο και να το κανεις 0.1 αν θες. Τουλαχιστον στον olympia electronics ρυθμιζεται. Εγω το αφησα στα 0,5 για να μην αναβει με το παραμικρο. Μισο βαθμο κατω να πεσει η θερμοκρασια δεν θα καταλαβω και τιποτα

< >

Έτσι ακριβώς. Θα έχεις δύο εγχειρίδια, ένα με 'οδηγίες εγκατάστασης' και ένα με οδηγίες λειτουργίας. Στο πρώτο, ψάξε το κομμάτι για 'Είσοδο στο επίπεδο ρυθμίσεων του μηχανικού' και εκεί θα σου λέει πώς να αλλάξεις το διαφορικό. Πάντως θα έλεγα να μην πέσεις κάτω από 0.4, θα έχεις πολύ συχνές εναύσεις.

Edit: εδώ είσαι, σελ. 47.