Asimov έγραψε:Όλα αυτά που έγραψες όμως (τα απολύτως σεβαστά περί προσωπικού γούστου, επιλογών κλπ) καμία μα καμία διαφορά δεν κάνουν στο ζητούμενο : ότι η Αθήνα σε σύγκριση με τη Βιέννη προσφέρει πολύ κατώτερη ποιότητα ζωής για ένα σωρό μετρήσιμους λόγους (και γενικότερα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στη σχετική λίστα πόλεων, για προφανείς λόγους που δεν είναι "τεχνικοί")
@Anonymous Founder: Αυτό που λέει ο Asimov! Το ότι "προτιμώ τα λιγότερα και να είμαι με τους ανθρώπους που θέλω, στην χώρα που νοιώθω οικεία." δε συνεπάγεται ότι η χώρα αυτή έχει καλύτερη ποιότητα ζωής (βάσει αντικειμενικών κριτηρίων) από τις υπόλοιπες. Απλά στο excel με τους παράγοντες που επηρεάζουν έχουμε διακυμάνσεις (ενδεικτικά):
HF:
Παρεχόμενη ποιότητα ζωής: 30% βάρος
Κοντά σε ανθρώπους που θέλω: 35% βάρος
Στην χώρα που νοιώθω οικεία: 35% βάρος
Kilomeater (και όποιος άλλος):
Παρεχόμενη ποιότητα ζωής: 60% βάρος
Κοντά σε ανθρώπους που θέλω: 25% βάρος
Στην χώρα που νοιώθω οικεία: 15% βάρος
Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Μετά από κάποια χρόνια παραμονής στο εξωτερικό οι παράγοντες "Κοντά σε ανθρώπους που θέλω" & "Στην χώρα που νοιώθω οικεία" νομοτελειακά βελτιώνουν τη βαθμολογία τους . Και νέο κύκλο ανθρώπων δημιουργεί κάποιος και ενσωματώνεται/νοιώθει οικεία. Από την άλλη μετά από κάποια χρόνια παραμονής στην Ελλάδα η "παρεχόμενη ποιότητα ζωής" δε βελτιώνεται απαραίτητα. Μπορεί να βελτιωθεί, μπορεί και όχι!