Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By pipinos1976
soch έγραψε:@pipinos
Συνήθως μου αρέσουν οι απόψεις σου σε αυτό το τοπικό. Το τελευταίο post σε αδικεί. Και by the way γράφουν και άλλοι εκπαιδευτικοί εδώ. Και γονείς βέβαια...

Με γονείς δεν ασχολούμαι. 99%, ειδικά σήμερα, ακούνε τα παιδιά τους που κατά 99,9% ψεύδονται για να μην χάσουν το κινητό δώρο. Αν διαβάσεις αυτά που έχω γράψει αλλού θα δεις τι έχω αντιμετωπίσει σήμερα. Μόνο δύο στάδια θα αναφέρω για να καταλάβεις πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται.

1. Το σχολείο είχε αναλάβει 1000 δράσεις φέτος. Χάσαμε αρκετές ώρες για αυτές τις δράσεις + οι καταλήψεις. Βρέθηκα να με κατηγορούν γιατί δεν κάνουμε μάθημα, λες κι εγώ αποφασίζω να χαθούν ώρες και μάλιστα συγκεκριμένες ημέρες (π.χ. το σχολείο έκανε δράσεις πάντα Παρασκευή τελευταίες 2 ώρες).

2. Ενδεικτικά σου λέω, μετά τις κατηγορίες αυτές (που ουδεμία σχέση είχα, μιας κι εγώ είμαι σε 3 σχολεία και, ουσιαστικά, είμαι επισκέπτης παντού και γραφείο μου είναι η τσάντα μου, άρα μαθαίνω τις αποφάσεις κατόπιν εορτής) έκανα το εξής πείραμα: ενώ στο προηγούμενο κεφάλαιο είχαμε λύσει 30 Β΄ θέματα και 20 Δ΄ Θέματα στο αμέσως επόμενο έλυσα 8+5 = 13 θέματα, αλλά απλά τους έλεγα να διαβάσουν από την σελίδα 51 έως την σελίδα 56, να λύσουν τις ερωτήσεις 5-14 του σχολικού βιβλίου και να κάνουν τις ασκήσεις 3-8, τα οποία και δεν εξέταζα και ποτέ, αφού η τράπεζα είναι ο φόβος φέτος (μέχρι να την καταργήσει με νόμο ο Υπουργός). Φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι στην 2η περίπτωση θεωρήθηκε ότι έγινε καλή δουλειά, αφού τα παιδιά πήραν και καλούς βαθμούς, δουλεύοντάς τους ουσιαστικά, αφού τους είπα ότι θα βάλω test με ήδη γνωστές ασκήσεις.

Γονείς και μαθητές, λοιπόν, για εμένα είναι εκτός συζήτησης. Ζητάνε δούλεμα και μόνο ελάχιστοι (συνήθως από τα λαϊκά στρώματα) έχουν την ευθύτητα να πουν ότι το παιδί τους δεν διαβάζει ή χρειάζεται δουλειά. Οι υπόλοιποι ακούνε το φροντιστήριο που δε θέλει να χάσει την πελατεία και τους κάνει όλους άριστους (και μετά έρχονται και γράφουν κάτω από τη βάση σε πραγματικές συνθήκες).

Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη... ας μην αναφέρω τίποτε περισσότερο από αυτό: παλεύουν στην τάξη, αλλά ανοργάνωτοι, ανίσχυροι, δειλοί και φοβισμένοι δεν πρόκειται ούτε να αλλάξουν κάτι, ούτε και τους εαυτούς τους να προστατεύσουν. Έτσι, το μόνο που κοιτάνε είναι να γλυτώσουν για την 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ την αξιολόγηση, άρα να προλάβουν να πάρουν σύνταξη οι παλαιότεροι.

Εξήγησέ μου, όμως - σε pm για να μην βγούμε off topic - γιατί με αδικεί το τελευταίο post, γιατί δεν καταλαβαίνω, εκτός κι αν εννοείς τις μπηχτές κτλ, που τις βάζω συχνά τελευταία, μιας και τράβηξα πολλά (και ενώ με είχαν διαγράψει) στο άλλο forum και τώρα τα "χώνω" λίγο.

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#80410 Υπάρχει ένα μείζον θέμα με τα πρότυπα.. Έτσι όπως είναι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλους τους άριστους μαθητές, αλλά σε ένα και μόνο τμήμα τους, αυτούς που έχουν την τύχη να είναι πλησίον αυτών των σχολείων και είναι αρκετά καλοί για να περάσουν στις σχετικές εξετάσεις. Έτσι υποθάλπεται μια παιδεία δύο ταχυτήτων, μερίδα ευνοουμένων και μη, και καταστρατηγούν την ισοπολιτεία, βασική υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες.
Άρα έχεις δύο επιλογές. Τα κόβεις, πράγμα που επιφανειακά και μόνο μοιάζει με το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αλλά στην ουσία δίνεις σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες που είναι εφικτό να δώσεις ενσωματώνοντας το διδακτικό προσωπικό των προτύπων, τους έξτρα πόρους που απαιτούν και τους άριστους μαθητές τους ισομερώς σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ή ανοίγεις και άλλα, πολύ περισσότερα των 10-12? σημερινών έτσι ώστε να έχουν πολλοί περισσότεροι πρόσβαση σε αυτά (το λυγκ από κάτω).
Και πάλι όμως το θέμα στο β σενάριο παραμένει με τους τυχόν άριστους των εκάστοτε Ψαρών που είτε μετά δυσκολίας έχουν αρκετούς μαθητές για να συντηρήσουν ένα απλό σχολείο, πολλώ δε πρότυπο, ή είναι μακρυά από το πρότυπο που θα γίνει στο νομό τους (αν γίνει και αυτό), Τι κάνει η πολιτεία γι' αυτούς? Απλώς εδώ το πρόβλημα είναι μειωμένο, δεν έχει εξαλειφθεί, ούτε πρόκειται.

http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-60-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1
Άβαταρ μέλους
By nass
#80430 Προτείνω τότε την ίδρυση ενός ΕΜΠ σε κάθε νομό της χώρας (για να μην πω σε κάθε πόλη) και ένα πλήρως εξοπλισμένο ογκολογικό νοσοκομείο επίσης. Μόνο έτσι θα έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και όλοι οι καρκινοπαθείς πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες.
Εννοείται, μέχρι να γίνουν αυτά, να αναστείλουν τη λειτουργία τους το ΕΜΠ στην Αθήνα και ο "Αγ. Σάββας" και το "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις μεταξύ των νομών της χώρας :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By dimik
nass έγραψε:Προτείνω τότε την ίδρυση ενός ΕΜΠ σε κάθε νομό της χώρας (για να μην πω σε κάθε πόλη) και ένα πλήρως εξοπλισμένο ογκολογικό νοσοκομείο επίσης. Μόνο έτσι θα έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και όλοι οι καρκινοπαθείς πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες.
Εννοείται, μέχρι να γίνουν αυτά, να αναστείλουν τη λειτουργία τους το ΕΜΠ στην Αθήνα και ο "Αγ. Σάββας" και το "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις μεταξύ των νομών της χώρας :rtfm:

Υπερβάλλεις και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα....άλλο ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που έχει σχετική ελευθερία ως προς τι και πως θα διδάξει κάθε αντικείμενο κι άλλο η γενική εκπαίδευση με συγκεκριμένα συγγράμματα και ύλη.
Άβαταρ μέλους
By nass
#80482 Ούτε υπερβάλλω ούτε συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Το επιχείρημα του dstou είναι: "εφ΄όσον η δημόσια υπηρεσία των πρότυπων/πειραματικών δεν είναι διαθέσιμη σε όλους τους νομούς της χώρας και άρα σε όλους τους μαθητές, δεν πρέπει να είναι καθόλου διαθέσιμη".

Που προφανώς είναι λάθος, οι δημόσιες υπηρεσίες / υποδομές (είτε είναι πρότυπα σχολεία, είτε είναι ΑΕΙ, είτε είναι ογκολογικά νοσοκομεία, είτε είναι ΚΤΕΟ (για ρώτα πότε έγινε δημόσιο ΚΤΕΟ στις Κυκλάδες...) θέλουν χρόνο να αναπτυχθούν και άρα τι κάνεις μέχρι να φτάσουν παντού ? Δεν τις αναπτύσσεις πουθενά στο όνομα της δικαιοσύνης και της ίσης πρόσβασης ? Οπότε ναι, αν σε ενδιαφέρουν ως πολιτεία αυτά τα σχολεία, από κάπου ξεκινάς να τα φτιάξεις και τα φτάνεις σιγά-σιγά σε όλη τη χώρα. Πχ. εδώ υπήρχε πλάνο ανάπτυξης σε όλη τη χώρα μέχρι το 2020.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#80498 Το λάθος που κάνεις κατά την γνώμη μου είναι ότι θεωρείς τα πρότυπα, δημόσια υπηρεσία όπως οι υπόλοιπες και όχι κάτι το πολύ ειδικό που μόνο κατόπιν επιλογής έχει πρόσβαση κάποιος, και όλα αυτά αφού ξεπεράσουμε την γεωγραφική κατανομή.

Για να απαντήσω στην ερώτηση σου αναπτύσσεις ότι μπορείς ισόνομα και ισότιμα. Δεν δημιουργείς στο όνομα της ανάπτυξης δομές για ελάχιστους και για τους υπόλοιπους βλέπουμε.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#80502 H κεφαλαιώδης διαφορά του πανεπιστημίου από το νηπιαγωγείο/δημοτικό/γυμνάσιο, είναι ότι τα δεύτερα εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση ενώ το πρώτο όχι. Όταν λοιπόν αυτή η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι μέριμνα της πολιτείας, σχεδιάζεται κεντρικά και ακολουθεί ενιαίο πρόγραμμα, ανακύπτει το πρόβλημα της πριμοδότησης ορισμένων μαθητών και των διακρίσεων σε σχέση με άλλους. Είναι δύσκολο θέμα.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#80598 Τα πρότυπα όταν είχαμε έτσι και αλλιώς εξετάσεις , δεν είχανε και τρομακτική διαφορά , από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία .
Σε υποδομές δε ελάχιστες , ενώ το Βαρβάκειο συστεγαζόταν με άλλα δημόσια σχολεία και με τις ίδιες μηδενικές υποδομές .

Σε καμιά περίπτωση λοιπόν δεν ήταν ελιτίστικο σχολείο , αλλά σήμερα με την διάλυση των σχολείων έχουμε ιδεοληψίες εναντίον της λογικής .

Τώρα η κοινωνία έχει μιά τρέλλα , μιά βαθμοθηρία , οι καθηγητές είναι αδιάφοροι σε μεγάλο βαθμό και τα σχολεία είναι όπως πάντα μικρογραφία της κοινωνίας .

Απαιτείται αλλαγή του χαρακτήρα του Γυμνασίου με εξετάσεις γιά την κατανομή σε διάφορους τύπους γυμνασίων με γενική , τεχνική και καλλιτεχνική κατεύθυνση .