Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Y.V
georgetz έγραψε:Πολύ σωστή παρατήρηση , θα έλεγα οτι η γεύση είναι προσωπική υπόθεση ενώ τα βραβεία περισσεύουν :lol:

Μπορει να ισχυει το "de gustibus non est disputandum", αλλα αναφερεται στο θεμα των προτιμησεων και της καταταξης του τι θα βαλεις πρωτο, δευτερο, τριτο κλπ.
Το καλο ειναι καλο, αλλα προτιμας κατι που θεωρεις καλυτερο, ή το κακο ειναι κακο αλλα καποιο βαζεις κατω απο ενα αλλο εξ ισου κακο
Αν κατι κατα γενικη ομολογια ειναι αριστο και εσυ το βρισκεις κακο, ή κατι ειναι ομολογουμενως κακο κι εσυ το βρισκεις πολυ καλο, μπορει μεν να ειναι «προσωπικη υποθεση», αλλα εξαρταται εν πολλοις απο την μη καλλιεργεια της γευσης.
Άβαταρ μέλους
By Tetix
George_Prix έγραψε:
Tetix έγραψε:...Και κάτι αλλο,επειδή ετυχε και σου το πρότεινα,δεν θέλω να σου βάλω τη θηλιά στο λαιμό και μετα να σου κακοφανει που το αγορασεις και δεν σου αρεσε,γιατί θα νιώσω άσχημα...

Φιλε μη χαλιεσαι. Τη γνωμη σου λες κι ειναι απολυτα σεβαστη (οπως του καθε αλλου χρηση). Ειμαι σιγουρος οτι δε θα προτεινεις κακο κρασι. Αλλα ακομα και να μην ταιριαζουν τα γουστα μας (ή με καποιου αλλου χρηστη) απλα στο μελον δε θα ακολουθω τις προτασεις του!

Και ξερω καλα πως παει το κολπο με τις τιμες. Δε σημαινει οτι ενα κρασι που κανει 30 ευρω ειναι 2 φορες καλυτερο απο ενα κρασι που κανει 15 ευρω. Αλλα αν το ακριβο εχει να δωσει στη γλωσσα και τον ουρανισκο μου μια γευση που δεν εχουν ξαναπανοιωσει στο παρελθον, τα σκαω τα 30 (αν και ΔΕ μου περισσευουν κιολας).

Tetix έγραψε:Αν τύχει να το αγορασεις,θελει μετάγγιση σε "καραφα" δεν γνωρίζω πως λέγεται στα ελληνικά,δεν είναι ακριβώς καραφα ή τουλάχιστον 30 - 45 λεπτά ανοιγμα μπουκαλιου.

Η καραφα (ετσι τη λεω κι εγω) ειναι ΝΟΜΟΣ στο κοκκινο κρασι. Ειδικα τα παλια κρασια και καποιες συγκεκριμενες ποικιλιες κρασιου, πολλες φορες "δεν πινονται" καν αν δεν τ' αφησεις να αναπνευσουν λιγο.

Οποτε η καραφα μου ειναι παντα σ' ετοιμοτητα:

Εικόνα
Και να ξέρεις ότι υπάρχει ειδικός τροπος οταν μεταγγίζουμε το κρασι απο τη φιαλη στην καραφα.
Παντως χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται γενικά με το κρασι.

< >
Άβαταρ μέλους
By Tetix
dstou έγραψε:
Γιατι να αγοράσω μια ξενη ποικιλία απο την Μακεδονια και να μην την αγοράσω ας πουμε απο την Γαλλία και συγκεκριμένα απο το Μπορντό;

Στο λέω αυτο διότι ειμαι κατα...

Μπορώ να σου αναφέρω πολλούς λόγους.
α. Ποικιλία (εδώ). Στο σπίτι των κρασιών, από 0-20 ευρώ τιμή, βγάζει μόνο 11 γαλλικά και περί τα 240 ελληνικά κρασιά.Προφανώς στο Παρίσι η προσφορά αντιστρέφεται, αλλά μιλάμε για εδώ.

β. Κόστος. Ήπια ένα γαλλικό των 18 ευρώ και ήταν αντίστοιχο ενός ελληνικού 6-8 ευρώ. Εδώ, όχι στο Μπορντώ. Στα 20 ευρώ παίρνεις έναν ερυθρό από τον Κατσαρό από γαλλικές ποικιλίες Καμπερνέ και Μερλό, που αν δώσεις τα ίδια (εδώ) για ορίτζιναλ γαλλικό, κάνει για κάτι παραπάνω από εξωτερική χρήση που λέει ο λόγος. Προφανώς παίζει ρόλο το μπάτζετ, αλλά μέχρι 20 ευρώ τιμή ραφιού (και όχι εστιατορίου) που κινείται το 98% του κοζμάκη (δικιά μου εκτίμηση), παίζουμε καλά. Αν μπορείς να ανέβεις μιλάμε αλλιώς.Και εγώ θα κοιτούσα μόνο γαλλικά οινοποιεία αν ήθελα να πιω ένα π.χ. Καμπερνέ και ήμουν πρόθυμος να ξηλωθώ 150 ευρώ. Και κάποτε θα το κάνω, αλλά κάποτε, όχι μια-δύο φορές το μήνα που ανοίγω κανα μπουκάλι των 5-10-15 ευρώ.

γ. Καλύτερη δυνατότητα ενημέρωσης-αξιολόγησης για την ποιότητά του και τη γεύση του από διάφορα σιτέ, οινολόγους, έντυπα, ακόμη και δοκιμή, είτε επιτόπου είτε σε εκθέσεις. Εδώ,πάντα. Δεν έχουν όλοι τη διάθεση να μπαίνουν σε ξένα σιτε, δεν γνωρίζουν όλοι άριστα μια ξένη γλώσσα, δεν μπορούν να τα δοκιμάσουν εύκολα εδώ αφού η προσφορά είναι περιορισμένη (αν υπάρχει καν), δεν υπάρχουν εδώ ξένα οινοποιεία να επισκεφτούν και να κάνουν τεστ ντράιβ τα κρασιά τους, δεν γνωρίζουν ξένους (που να έχουν τεστάρει την κρίση τους) και κατά πόσο αυτή ταιριάζει με τη δικά τους, κ.ο.κ. Παπούτσι απ' τον τόπο σου λοιπόν και εδώ σαν πρώτη επιλογή, σε εξαίρεση μόνο κάτι άλλο. Προφανώς γαλλικό παπούτσι στο Μπορντώ σαν πρώτη επιλογή.

https://www.houseofwine.gr/how/wine/red-wine.html?country=69&price=-20
Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες και φυσικά την δέχομαι την αποψη σου,γιατί είναι απόλυτα εμπεριστατωμένη.Εγω μιλαω παντα σαν ανθρωπος της γευσιγνωσιας διότι εχω δοκιμάσει αρκετά κρασιά και εχω φτάσει σε αυτη τη παρατήρηση.

Αν τύχει ποτε και δώσεις 150 ευρω ή και παραπάνω οπως λες για ενα κρασι,θα δεις πραγματικη διαφορά.
Όπως και αν εχει καλο είναι να πειραματιζόμαστε συνέχεια μονοι μας με καινούργια κρασιά και ποικιλίες.

< >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Tetix έγραψε:Και να ξέρεις ότι υπάρχει ειδικός τροπος οταν μεταγγίζουμε το κρασι απο τη φιαλη στην καραφα.

Ετσι!

Να κι ενα απο τα πολλα αρθρα που εχουν γραφτει σχετικα με τη μεταγγιση:

http://www.oinoxoos.net/servirisma/3844 ... metaggisis
Άβαταρ μέλους
By Tetix
George_Prix έγραψε:
Tetix έγραψε:...Και κάτι αλλο,επειδή ετυχε και σου το πρότεινα,δεν θέλω να σου βάλω τη θηλιά στο λαιμό και μετα να σου κακοφανει που το αγορασεις και δεν σου αρεσε,γιατί θα νιώσω άσχημα...

Φιλε μη χαλιεσαι. Τη γνωμη σου λες κι ειναι απολυτα σεβαστη (οπως του καθε αλλου χρηση). Ειμαι σιγουρος οτι δε θα προτεινεις κακο κρασι. Αλλα ακομα και να μην ταιριαζουν τα γουστα μας (ή με καποιου αλλου χρηστη) απλα στο μελον δε θα ακολουθω τις προτασεις του!

Και ξερω καλα πως παει το κολπο με τις τιμες. Δε σημαινει οτι ενα κρασι που κανει 30 ευρω ειναι 2 φορες καλυτερο απο ενα κρασι που κανει 15 ευρω. Αλλα αν το ακριβο εχει να δωσει στη γλωσσα και τον ουρανισκο μου μια γευση που δεν εχουν ξαναπανοιωσει στο παρελθον, τα σκαω τα 30 (αν και ΔΕ μου περισσευουν κιολας).

Tetix έγραψε:Αν τύχει να το αγορασεις,θελει μετάγγιση σε "καραφα" δεν γνωρίζω πως λέγεται στα ελληνικά,δεν είναι ακριβώς καραφα ή τουλάχιστον 30 - 45 λεπτά ανοιγμα μπουκαλιου.

Η καραφα (ετσι τη λεω κι εγω) ειναι ΝΟΜΟΣ στο κοκκινο κρασι. Ειδικα τα παλια κρασια και καποιες συγκεκριμενες ποικιλιες κρασιου, πολλες φορες "δεν πινονται" καν αν δεν τ' αφησεις να αναπνευσουν λιγο.

Εικόνα
Πριν τύχει και αγορασεις το Cabernet Sauvignon του Σεμελη να σου πω ενα πραγματικο Ελληνικο Διαμαντι απο την Βόρεια Ελλάδα;
Πιστεύω θα σου αρέσει παρα πολυ.

< >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Tetix έγραψε:
George_Prix έγραψε:

Εικόνα
Πριν τύχει και αγορασεις το Cabernet Sauvignon του Σεμελη να σου πω ενα πραγματικο Ελληνικο Διαμαντι απο την Βόρεια Ελλάδα;
Πιστεύω θα σου αρέσει παρα πολυ.

< >

Το ρωτας κιολας? Πες το!

Ειδικα οταν ακουω Βορεια Ελλαδα παει το μυαλο μου σε ξινομαυρο (ή ξινομαυρο με κατι ακομα) οποτε ειμαι ακομα πιο περιεργος εφοσον ειναι η αγαπημενη μου ποικιλια...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Tetix έγραψε:Δεν σου κρύβω ότι πέρσυ το καλοκαίρι ετυχε να βρεθώ σε ενα κουτούκι στη Θεσσαλονίκη και πηραμε 3 άτομα μοσχοφιλερο Λήμνου, απίστευτο κρασι,με πολυ ομορφα αρώματα,για χυμα κρασι δεν το περίμενα,ηπιαμε κοντα στα 4 κιλά κρασι.
Κοίτα ο Έλληνας εχει μαθει στο χυμα, είναι οπως μαθεις καποιες καταστάσεις πιστευω.

Τον Οκτώβρη θα βρεθώ Λήμνο. Έχεις καμιά πρόταση τι μοσχοφίλερο να πάρω, κατά προτίμηση σε μεγάλη ποσότητα (ασκός); Γενικώς μ'αρέσει το μοσχοφίλερο. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By Tetix
#606635 Δυστυχως δεν ειναι Ξινομαυρο αλλα Cabernet Sauvignon....λοιπόν το συγκεκριμένο του 2008 είναι πλέον απίστευτα πολυ σπανιο να το βρεις,αλλα αν τύχει και το βρεις,αγορασε το με κλειστα ματια,λοιπον εδω στο Μοναχο το δινω 450 ευρω σε πελάτες που ξέρουν απο καλο Cabernet Sauvignon.

Είναι του Νερατζη το Cabernet Sauvignon απο τις Σέρρες αν βρεις του 2012 παλι μια χαρα είναι.
Είναι ενας παρα παρα πολυ δυνατος οινοπαραγωγος.

Μια τώρα πρόσφατη περιγραφή που βρήκα είναι αυτη...
Βαθύ ρουμπινί χρώμα με κεραμιδί νήξεις και αρωματικό μπουκέτο γεμάτο μαύρα φρούτα και μπαχαρικά όπως πιπέρι και κανέλα με λίγες νότες από πιπεριά και βότανα. επιθετικό αλλά γεμάτο χαρακτήρα το στόμα του με τις στυβαρές αλλά βελούδινες τανίνες του και την ισσοροπημένη οξύτητα του φίνουν το κατάλληλο αποτέλεσμα στο σώμα του καθώς και τα γευστικά χαρακτηριστηκά του ακολουθούν αυτά της μύτης με θερμό χαρακτήρα και επίγευση με γεύσεις σοκολάτας και μακρά επίγευση.

Ενω εγω επρεπε να στο περιγραψω,ζητω συγνωμη αλλα δεν ξέρω πλέον να περιγραφω κρασιά τόσο καλα στα Ελληνικα οσο στα Γερμανικα.
Παρόλο που γεννήθηκα και μεγαλωσα στην Ελλάδα.
Απλα οταν μαθαινεις κατι σε μια αλλη γλωσσα και ολη την ημερα μιλας την συγκεκριμένη γλωσσα τοτε είναι δύσκολο.

Και ενα λευκο του κρασι που παράγει αν ενδιαφέρεσαι είναι η ποικιλια Ασπρουδα Σερρών,μια ποικιλια υπερβολικά σπανια που την ανακαλυψε ο ίδιος και μονο αυτος εκανε τη πατέντα ώστε να την καλλιεργει.
Είναι ενα υπερβολικά ιδιαίτερο κρασι,με ιδιαίτερο χαρακτηρα,ομορφες υφες οπου το λογια είναι πολυ φτωχα εως οτου το δοκιμάσεις....
Την Ασπρουδα γύρω στα 130 ευρω την πουλάμε,πολυ δυνατος κρασιά.

< >
Άβαταρ μέλους
By Tetix
Dimitris_P έγραψε:
Tetix έγραψε:Δεν σου κρύβω ότι πέρσυ το καλοκαίρι ετυχε να βρεθώ σε ενα κουτούκι στη Θεσσαλονίκη και πηραμε 3 άτομα μοσχοφιλερο Λήμνου, απίστευτο κρασι,με πολυ ομορφα αρώματα,για χυμα κρασι δεν το περίμενα,ηπιαμε κοντα στα 4 κιλά κρασι.
Κοίτα ο Έλληνας εχει μαθει στο χυμα, είναι οπως μαθεις καποιες καταστάσεις πιστευω.

Τον Οκτώβρη θα βρεθώ Λήμνο. Έχεις καμιά πρόταση τι μοσχοφίλερο να πάρω, κατά προτίμηση σε μεγάλη ποσότητα (ασκός); Γενικώς μ'αρέσει το μοσχοφίλερο. :iconcool:
Απο Λήμνο δυστυχως δεν γνωρίζω και πολλά αλλα το Μοσχάτο Λήμνου ειναι το σημα κατατεθέν, αν σου αρέσει κατι σε γλυκο κρασι.
Και φυσικά το Λημνιό σε κοκκινο κρασι,ενα στιβαρό κρασι,επιθετικο μπορώ να το χαρακτηρίσω και αυστηρα μονοποικιλιακό, μια ποικιλια απο τις αρχαιότερες της Αρχαιας Ελλάδας.

Κατι τελευταίο,εφόσον είναι ασκος, και μοσχοφιλερο, το μοσχοφιλερο είναι μια πολυ αξιόπιστη ποικιλία,δεν χρειάζεται να σε απασχολεί.
Κι εγω απο την άλλη δεν ρώτησα τι χυμα κρασι ηπιαμε απο την Λημνο,μοσχοφιλερο ηταν αλλα ποιος παραγωγος δεν ρώτησα.

Συγνωμη αλλα απο Λήμνο με ψιλοπιανεις αδιαβαστο

< >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#606640 @Tetix προτιμω το ξινομαυρο αλλα πινω διαφορες ποικιλιες και φυσικα συνδυασμο ποικιλιων. Κι οσα κρασια προτεινα εδω μεχρι τωρα ηταν διαφορετικα. Δεν κολλαω με κατι συγκεκριμενο. Το καλο κρασι παραμενει καλο ασχετου ποικιλιας. Προτιμω να πιω ενα καλο Cabernet Sauvignon παρα ενα μετριο ξινομαυρο. Γι' αυτο σε ρωτησα νωριτερα και για το Cabernet Sauvignon του Σεμελη!

Το συγκεκριμενο παραγωγο (Νερατζη) δεν τον εχω πετυχει σε καμια απο τις καβες που ψωνιζω, οποτε θεωρω απιθανο να βρω τα συγκεκριμενα, ειδικα τοσο παλιες χρονιες...
Τελευταία επεξεργασία από George_Prix και 27 Σεπ 2019, 15:22, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By nomarxis
#606641 :s_devil

Καταρχάς Tetix πολλά μπράβο που το ταλέντο-ικανότητα-χόμπι σου το έκανες επάγγελμα.
Φαίνεται πόσο το αγαπάς και κερδίζεις εμπειρίες τόσο γευστικές όσο και επαγγελματικές-προσωπικές.
Ένα επάγγελμα που στις μέρες μας κερδίζει πολλά :iconcool: δεν εννοώ χρήματα...εννοώ την εκτίμηση του κόσμου.
Είσαι ο ¨πιλότος¨ των αμπελιών και ποικιλιών. Είναι δύσκολο πράγματι να καταφέρουμε όλοι αυτό που μια μικρή πάστα ανθρώπων μπορεί, η γεύση και η όσφρηση να επικοινωνούν σε τρελούς ρυθμούς για να καταφέρουν να αναδείξουν αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί δε θα μπορέσουμε ποτέ.
Σαν τους οδηγούς της F1.....

Αλλά.......
Πως ένα βιολογικό χάρισμα έγινε επάγγελμα? Πως διαλέγω ένα κρασί? Είναι το χύμα, κύμα? Πως εγώ να εμπιστευτώ το γούστο μου στο γούστο ενός άλλου? πως αυτός ο άλλος, ο ¨ειδικός¨ θα μου πει πιο κρασί πίνετε με πάπια και πιο με χωριάτικο λουκάνικο? Και άλλα ακόμα άπειρα ερωτήματα...
Όσο παραμένουν ερωτήματα προς γνώσιν και απόκτηση εμπειρίας είναι όλα οκ.
Όταν όμως στο πλαίσιο της εποχής που οι άνθρωποι δε νιώθουν σίγουροι για τίποτα, παρά ζουν, δουλεύουν και διασκεδάζουν πίσω από μία οθόνη, ο Sommelier θα έρθει να του πει (επί το πλείστο πίσω από αυτή την ίδια οθόνη) πιο κρασί να πιoύν.

Το Facebook, Instagram, Ebay, iOS & petrolheads αντικατέστησαν κατά πολύ το αμπέλι, το χύμα, τη δοκιμή, τη πρωτοβουλία. Θέλουμε κρασί ανοίγουμε quiz στο Insta. Χάθηκε η επαφή αλλά εμπλουτίστηκε η άμεση- γρήγορη πληροφορία.
Η καταιγίδα αυτή πληροφοριών οδήγησε να ανθίσουν τέτοια επαγγέλματα. καλό αυτό :s_yes
Ο ¨ειδικός¨ πλέον θα με βγάλει από το αδιέξοδο. κακό αυτό :s_no
Δε πάει ένας 3ης γενιάς αστός να πάρει τρακτέρ για το χωράφι και δεν έχει ιδέα. Ο άνθρωπος χιλιετίες τώρα πίνει κρασί. Πλέον πρέπει στο βωμό του tag & Like να ακολουθήσει τον Sommelier και μετά να μοιραστεί στο Cloud τη μπούρδ@ του.

Το κρασί είναι σαν το αυτοκίνητο. Η γεύση είναι σαν την οδήγηση. Χρησιμοποιείς απλά άλλες αισθήσεις.
Δε μπορεί άνθρωπος με πρωτοβουλία, άποψη και αισθήσεις να θέλει πρώτο ή καινούργιο αυτοκίνητο και να ανοίγει τοπικό εδώ ή να αγοράζει ένα περιοδικό και ότι του πούμε εμείς ή ο ¨ειδικός ¨ τύπος να πάει να το αγοράσει :slap:
Δε μπορεί η οδήγηση να είναι απλή. Υπάρχουν δεκάδες επίθετα να χαρακτηρίσουν την οδήγηση, επομένως δεκάδες στοιχεία θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας. Όπως το κρασί.
Μα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.
Επομένως οι διαφορετικές αντιδράσεις του ανθρώπου στο γκάζι, στο φρένο, στην υπερστροφή, στην υδρολίσθηση, στην πλευρική επιτάχυνση ( πάντα μαζί με το ταλέντο φυσικά) πλάθουν τον οδηγικό χαρακτήρα μας. Γι' αυτό δε γίναμε όλοι Loeb & Norris.

Έτσι και στο κρασί. Δε μπορώ να πιστέψω πως το cabernet sauvignon του Λαζαρίδη είναι χάλια αν δεν το δοκιμάσω εγώ ο ίδιος. Πως το χύμα του ταβερνιάρη στη Κω είναι τέλειο αν δεν το κρίνω εγώ? Πως η παρτίδα του mousatos είναι για πέταμα αφού δεν τη δοκίμασα εγώ?
Μήπως όμως η γεύση και όσφρηση του mousatos-Sommelier-άλλου είναι καλύτερη από τη δική μου? Σίγουρα....
Αλλά είναι καλύτερη για πάρτη τους. :rtfm:
Όχι για τη γλώσσα, τον οισοφάγο και τη μύτη μου. Αυτά εκρήγνυται με μουσακά και δίπλα ένα ποτήρι Ροζέ Κτήμα Δρακολευτέρη. :rtfm: του μέλους ¨TurboMerlot¨ με αγκινάρες αλα κρεμ με ποτήρι Syrah δίπλα. κ.ο.κ.
Τις γευστικές μας ορέξεις και κ@υλες μόνο εμείς μπορούμε να τις ευχαριστηθούμε και ας μη ταιριάζουν με τους συνδυασμούς των ¨ειδικών¨. Ένα καλό γεύμα έχει τόσα δις πτυχές όσων των ανθρώπων πάνω στη γη.

Ναι φίλοι Sommelier να σας διαβάσω και ακούσω με τις ώρες. Ναι οι σπάνιες δυνατότητές σας και γνώσεις είναι καθαρά εγκυκλοπαιδικές. Να μου πείτε για αρώματα και τανίνες. Μα αν δε δοκιμάσω εγώ δε πανα έχει 100αδες € το μπουκάλι. Οπότε ακούμε-διαβάζουμε-δοκιμάζουμε κρίνουμε . Εσείς Sommelier είστε στα δύο πρώτα στάδια πλέον πολύτιμοι βοηθοί, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα εγώ θα είμαι υπεύθυνος. Αν θέλω στο πνεύμα της εποχής να μοιραστώ εμπειρίες, είναι όλα τα Socialmedia διαθέσιμα.

Δεν αγοράζουμε τυφλά ούτε κρασί ούτε αμάξι. Στο κρασί έχεις την πολυτέλεια να πετάξεις το μπουκάλι αν δε σ΄ αρέσει. Αλλά δε θα φταίει ο Sommelier θα φταίει το ότι εσύ ο απλός του χύμα ήθελες να το παίξεις δήθεν στα Social και δε κατάλαβες τα μπαχάρια...στραβάδια :s_biggrin
Θα φταίει ο ¨γνώστης¨ στο κρασί που πήγε και πήρε χύμα 5κιλο για τη γιορτή.

Κάπως έτσι θα φταίει και ο ¨άσχετος¨ που πήρε Porsche και καρφώθηκε στο δέντρο. Και ο Verstappen δε θα άντεχε μέρα με Fabia 1.0 TSi. Ο Nikos! θα βρει τα όρια των αισθήσεων του σε ένα EVO και εγώ θα οδηγήσω τόσο ομαλά που έκανα αίτηση για οδηγός αστικού. Κάπως έτσι θα αποκτήσουμε γνώσεις για τα EVO από τις εμπειρίες του dimvii, και κάπως έτσι θα βελτιωθούμε στις εκδρομές μας από τις εμπειρίες του JimClark. κ.ο.κ.

Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι ώρας τα γραπτά σου αναδεικνύουν ένα σωστό προφίλ. Γνώμη μου πάντα να παραμείνεις στο συμβουλευτικό και όχι να είσαι απόλυτος. Ένα τρανό παράδειγμα που φέρνει το κόσμο σου κοντά με το κόσμο του αυτοκινήτου είναι και ο χρηματισμός. Που ξέρω εγώ πως δε τα παίρνεις από τον Παπαϊωάννου και τους Σαντορινιούς ? Που ξέρω πως το Auto Motor & Sport δε τα έπαιρνε από το Group και ήταν το Golf με τα 75PS καλύτερο από όλα? Σημάδια της εποχής μας, που στο βωμό της επιβίωσης ένα κυριλέ εστιατόριο στη Βούλα έφερε Sommelier για να του φτιάξει τη κάβα που με πυγμή θα την στηρίξουν οι αναρτήσεις των πελατών στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω ενός τέλειου γεύματος που πρότειναν οι ειδικοί και όχι οι αισθήσεις τους. Ένα περιοδικό θα δεχτεί να αναδείξει το PSA Group και οι ανεβασμένες πωλήσεις των άβουλων πελατών θα το κρατήσουν σε λειτουργία. καλό αυτό :s_thumbsup δουλείες υπάρχουν.

Οι εμπειρίες μου σε κρασιά και Sommelier ήταν 3 σχεδόν χρόνια (2009-2011), όπου είχα εργαστεί στη μεγαλύτερη κάβα χοντρικής-λιανικής στη Πάτρα. Είχα τη δυνατότητα τότε για δύο επισκέψεις-σεμινάρια σε μεγάλα οινοποιεία της χώρας, αλλά γνωρίζοντας τις δυνατότητες μου απέφυγα δύο 3ήμερα (για μένα) φλυαρίας. Πόσες μπουρδ@λογίες είχα ακούσει στο χώρο εργασίας δε περιγράφεται. 2 αφεντικά-κληρονόμοι που στο τότε πνεύμα έπρεπε να αποκτήσουν γευσιγνωσία ,από αποθηκάριους και πωλητές που ξαφνικά είχαν γεύση και όσφρηση, από πελάτες(σε ώρες αιχμής) που τους πούλησα ό,τι να΄ ναι.
Υπήρχε ένας που το κατείχε. Και ο πελάτης-μειοψηφία που το κατείχε ήξερε που να απευθυνθεί.
Όλα τα καλά εστιατόρια της πόλης είχαν τις υποδείξεις των Sommelier τα οποία εμπορευόταν η εταιρία που δούλευα :s_yes καλό αυτό. :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By Tetix
George_Prix έγραψε:@Tetix προτιμω το ξινομαυρο αλλα πινω διαφορες ποικιλιες και φυσικα συνδυασμο ποικιλιων. Κι οσα κρασια προτεινα εδω μεχρι τωρα ηταν διαφορετικα. Δεν κολλαω με κατι συγκεκριμενο. Το καλο κρασι παραμενει καλο ασχετου ποικιλιας. Προτιμω να πιω ενα καλο Cabernet Sauvignon παρα ενα μετριο ξινομαυρο. Γι' αυτο σε ρωτησα νωριτερα και για το Cabernet Sauvignon του Σεμελη!

Το συγκεκριμενο παραγωγο (Νερατζη) δεν τον εχω πετυχει σε καμια απο τις καβες που ψωνιζω, οποτε θεωρω απιθανο να βρω τα συγκεκριμενα, ειδικα τοσο παλιες χρονιες...
Πάντως ψαξε το για τον Νερατζη...
Είναι ένας παρα πολυ καλος οινοπαραγωγος.
Και δίνει πολυ έφεση στα κοκκινα κρασιά, γι αυτο επιμένω, διότι ειπες οτι προτιμάς τα κόκκινα κρασια.
Αν τυχόν συναντήσεις κάποιο απο τα κρασιά του, μην διστάσεις να αγορασεις κάποιο.

< >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Tetix έγραψε:
George_Prix έγραψε:@Tetix προτιμω το ξινομαυρο αλλα πινω διαφορες ποικιλιες και φυσικα συνδυασμο ποικιλιων. Κι οσα κρασια προτεινα εδω μεχρι τωρα ηταν διαφορετικα. Δεν κολλαω με κατι συγκεκριμενο. Το καλο κρασι παραμενει καλο ασχετου ποικιλιας. Προτιμω να πιω ενα καλο Cabernet Sauvignon παρα ενα μετριο ξινομαυρο. Γι' αυτο σε ρωτησα νωριτερα και για το Cabernet Sauvignon του Σεμελη!

Πάντως ψαξε το για τον Νερατζη...
Είναι ένας παρα πολυ καλος οινοπαραγωγος.
Και δίνει πολυ έφεση στα κοκκινα κρασιά, γι αυτο επιμένω, διότι ειπες οτι προτιμάς τα κόκκινα κρασια.
Αν τυχόν συναντήσεις κάποιο απο τα κρασιά του, μην διστάσεις να αγορασεις κάποιο.

< >

Δεν το συζηταμε. Αν βρω κανενα κρασι του θα το παρω οποια χρονια/ποικιλια και να ειναι. Ο καλος παραγωγος ειναι απιθανο να βγαλει μαπα κρασι. Και κατι ακομα που ξεχωριζει τους καλους παραγωγους ειναι οτι αν μια χρονια το κρασι δε βγει καλο για τον οποιονδηποτε λογο, απλα δεν το πουλανε για να μη χαλασουν το ονομα τους.

Λευκο κρασι πινω ΜΟΝΟ οταν τρωω ψαρι (αν δε προτιμησω τελικα μπυρα), δηλαδη σπανια αφου τρωω σχεδον καθε μερα κρεας. Αποκλειεται να μπω σε μια καβα και να μου γυαλισει λευκο κρασι αν δεν ξερω οτι θα ψησω ψαρι προσεχως!
Άβαταρ μέλους
By Tetix
nomarxis έγραψε::s_devil

Καταρχάς Tetix πολλά μπράβο που το ταλέντο-ικανότητα-χόμπι σου το έκανες επάγγελμα.
Φαίνεται πόσο το αγαπάς και κερδίζεις εμπειρίες τόσο γευστικές όσο και επαγγελματικές-προσωπικές.
Ένα επάγγελμα που στις μέρες μας κερδίζει πολλά :iconcool: δεν εννοώ χρήματα...εννοώ την εκτίμηση του κόσμου.
Είσαι ο ¨πιλότος¨ των αμπελιών και ποικιλιών. Είναι δύσκολο πράγματι να καταφέρουμε όλοι αυτό που μια μικρή πάστα ανθρώπων μπορεί, η γεύση και η όσφρηση να επικοινωνούν σε τρελούς ρυθμούς για να καταφέρουν να αναδείξουν αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί δε θα μπορέσουμε ποτέ.
Σαν τους οδηγούς της F1.....

Αλλά.......
Πως ένα βιολογικό χάρισμα έγινε επάγγελμα? Πως διαλέγω ένα κρασί? Είναι το χύμα, κύμα? Πως εγώ να εμπιστευτώ το γούστο μου στο γούστο ενός άλλου? πως αυτός ο άλλος, ο ¨ειδικός¨ θα μου πει πιο κρασί πίνετε με πάπια και πιο με χωριάτικο λουκάνικο? Και άλλα ακόμα άπειρα ερωτήματα...
Όσο παραμένουν ερωτήματα προς γνώσιν και απόκτηση εμπειρίας είναι όλα οκ.
Όταν όμως στο πλαίσιο της εποχής που οι άνθρωποι δε νιώθουν σίγουροι για τίποτα, παρά ζουν, δουλεύουν και διασκεδάζουν πίσω από μία οθόνη, ο Sommelier θα έρθει να του πει (επί το πλείστο πίσω από αυτή την ίδια οθόνη) πιο κρασί να πιoύν.

Το Facebook, Instagram, Ebay, iOS & petrolheads αντικατέστησαν κατά πολύ το αμπέλι, το χύμα, τη δοκιμή, τη πρωτοβουλία. Θέλουμε κρασί ανοίγουμε quiz στο Insta. Χάθηκε η επαφή αλλά εμπλουτίστηκε η άμεση- γρήγορη πληροφορία.
Η καταιγίδα αυτή πληροφοριών οδήγησε να ανθίσουν τέτοια επαγγέλματα. καλό αυτό :s_yes
Ο ¨ειδικός¨ πλέον θα με βγάλει από το αδιέξοδο. κακό αυτό :s_no
Δε πάει ένας 3ης γενιάς αστός να πάρει τρακτέρ για το χωράφι και δεν έχει ιδέα. Ο άνθρωπος χιλιετίες τώρα πίνει κρασί. Πλέον πρέπει στο βωμό του tag & Like να ακολουθήσει τον Sommelier και μετά να μοιραστεί στο Cloud τη μπούρδ@ του.

Το κρασί είναι σαν το αυτοκίνητο. Η γεύση είναι σαν την οδήγηση. Χρησιμοποιείς απλά άλλες αισθήσεις.
Δε μπορεί άνθρωπος με πρωτοβουλία, άποψη και αισθήσεις να θέλει πρώτο ή καινούργιο αυτοκίνητο και να ανοίγει τοπικό εδώ ή να αγοράζει ένα περιοδικό και ότι του πούμε εμείς ή ο ¨ειδικός ¨ τύπος να πάει να το αγοράσει :slap:
Δε μπορεί η οδήγηση να είναι απλή. Υπάρχουν δεκάδες επίθετα να χαρακτηρίσουν την οδήγηση, επομένως δεκάδες στοιχεία θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας. Όπως το κρασί.
Μα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.
Επομένως οι διαφορετικές αντιδράσεις του ανθρώπου στο γκάζι, στο φρένο, στην υπερστροφή, στην υδρολίσθηση, στην πλευρική επιτάχυνση ( πάντα μαζί με το ταλέντο φυσικά) πλάθουν τον οδηγικό χαρακτήρα μας. Γι' αυτό δε γίναμε όλοι Loeb & Norris.

Έτσι και στο κρασί. Δε μπορώ να πιστέψω πως το cabernet sauvignon του Λαζαρίδη είναι χάλια αν δεν το δοκιμάσω εγώ ο ίδιος. Πως το χύμα του ταβερνιάρη στη Κω είναι τέλειο αν δεν το κρίνω εγώ? Πως η παρτίδα του mousatos είναι για πέταμα αφού δεν τη δοκίμασα εγώ?
Μήπως όμως η γεύση και όσφρηση του mousatos-Sommelier-άλλου είναι καλύτερη από τη δική μου? Σίγουρα....
Αλλά είναι καλύτερη για πάρτη τους. :rtfm:
Όχι για τη γλώσσα, τον οισοφάγο και τη μύτη μου. Αυτά εκρήγνυται με μουσακά και δίπλα ένα ποτήρι Ροζέ Κτήμα Δρακολευτέρη. :rtfm: του μέλους ¨TurboMerlot¨ με αγκινάρες αλα κρεμ με ποτήρι Syrah δίπλα. κ.ο.κ.
Τις γευστικές μας ορέξεις και κ@υλες μόνο εμείς μπορούμε να τις ευχαριστηθούμε και ας μη ταιριάζουν με τους συνδυασμούς των ¨ειδικών¨. Ένα καλό γεύμα έχει τόσα δις πτυχές όσων των ανθρώπων πάνω στη γη.

Ναι φίλοι Sommelier να σας διαβάσω και ακούσω με τις ώρες. Ναι οι σπάνιες δυνατότητές σας και γνώσεις είναι καθαρά εγκυκλοπαιδικές. Να μου πείτε για αρώματα και τανίνες. Μα αν δε δοκιμάσω εγώ δε πανα έχει 100αδες € το μπουκάλι. Οπότε ακούμε-διαβάζουμε-δοκιμάζουμε κρίνουμε . Εσείς Sommelier είστε στα δύο πρώτα στάδια πλέον πολύτιμοι βοηθοί, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα εγώ θα είμαι υπεύθυνος. Αν θέλω στο πνεύμα της εποχής να μοιραστώ εμπειρίες, είναι όλα τα Socialmedia διαθέσιμα.

Δεν αγοράζουμε τυφλά ούτε κρασί ούτε αμάξι. Στο κρασί έχεις την πολυτέλεια να πετάξεις το μπουκάλι αν δε σ΄ αρέσει. Αλλά δε θα φταίει ο Sommelier θα φταίει το ότι εσύ ο απλός του χύμα ήθελες να το παίξεις δήθεν στα Social και δε κατάλαβες τα μπαχάρια...στραβάδια :s_biggrin
Θα φταίει ο ¨γνώστης¨ στο κρασί που πήγε και πήρε χύμα 5κιλο για τη γιορτή.

Κάπως έτσι θα φταίει και ο ¨άσχετος¨ που πήρε Porsche και καρφώθηκε στο δέντρο. Και ο Verstappen δε θα άντεχε μέρα με Fabia 1.0 TSi. Ο Nikos! θα βρει τα όρια των αισθήσεων του σε ένα EVO και εγώ θα οδηγήσω τόσο ομαλά που έκανα αίτηση για οδηγός αστικού. Κάπως έτσι θα αποκτήσουμε γνώσεις για τα EVO από τις εμπειρίες του dimvii, και κάπως έτσι θα βελτιωθούμε στις εκδρομές μας από τις εμπειρίες του JimClark. κ.ο.κ.

Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι ώρας τα γραπτά σου αναδεικνύουν ένα σωστό προφίλ. Γνώμη μου πάντα να παραμείνεις στο συμβουλευτικό και όχι να είσαι απόλυτος. Ένα τρανό παράδειγμα που φέρνει το κόσμο σου κοντά με το κόσμο του αυτοκινήτου είναι και ο χρηματισμός. Που ξέρω εγώ πως δε τα παίρνεις από τον Παπαϊωάννου και τους Σαντορινιούς ? Που ξέρω πως το Auto Motor & Sport δε τα έπαιρνε από το Group και ήταν το Golf με τα 75PS καλύτερο από όλα? Σημάδια της εποχής μας, που στο βωμό της επιβίωσης ένα κυριλέ εστιατόριο στη Βούλα έφερε Sommelier για να του φτιάξει τη κάβα που με πυγμή θα την στηρίξουν οι αναρτήσεις των πελατών στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω ενός τέλειου γεύματος που πρότειναν οι ειδικοί και όχι οι αισθήσεις τους. Ένα περιοδικό θα δεχτεί να αναδείξει το PSA Group και οι ανεβασμένες πωλήσεις των άβουλων πελατών θα το κρατήσουν σε λειτουργία. καλό αυτό :s_thumbsup δουλείες υπάρχουν.

Οι εμπειρίες μου σε κρασιά και Sommelier ήταν 3 σχεδόν χρόνια (2009-2011), όπου είχα εργαστεί στη μεγαλύτερη κάβα χοντρικής-λιανικής στη Πάτρα. Είχα τη δυνατότητα τότε για δύο επισκέψεις-σεμινάρια σε μεγάλα οινοποιεία της χώρας, αλλά γνωρίζοντας τις δυνατότητες μου απέφυγα δύο 3ήμερα (για μένα) φλυαρίας. Πόσες μπουρδ@λογίες είχα ακούσει στο χώρο εργασίας δε περιγράφεται. 2 αφεντικά-κληρονόμοι που στο τότε πνεύμα έπρεπε να αποκτήσουν γευσιγνωσία ,από αποθηκάριους και πωλητές που ξαφνικά είχαν γεύση και όσφρηση, από πελάτες(σε ώρες αιχμής) που τους πούλησα ό,τι να΄ ναι.
Υπήρχε ένας που το κατείχε. Και ο πελάτης-μειοψηφία που το κατείχε ήξερε που να απευθυνθεί.
Όλα τα καλά εστιατόρια της πόλης είχαν τις υποδείξεις των Sommelier τα οποία εμπορευόταν η εταιρία που δούλευα :s_yes καλό αυτό. :s_thumbsup
Καλησπέρα nomarxis.
Σε ευχαριστώ παρα πολυ για τα καλά σου λόγια,ειλικρινά εκτιμώ παρα πολυ αυτα που γράφεις.
Πιστευω πως στην ζωή μας,πλέον δεν ειναι τιποτα τυχαίο,οταν ετυχε στη ζωη μου να σπουδάσω την γευσιγνωσία ας πουμε οτι την ευκαιρια την άρπαξα κατευθείαν. Ομως υπήρξαν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι με ώθησαν σε αυτο διότι ήταν διορατικοί και γνώστες του κρασιού.

Κοιτα οι γευσιγνωστες προφανώς και δεν μπορουνε να σου μεταφέρουν την κ@υλα ενος κρασιού, φαγητού ή έδεσματος, που μπορεί εσυ να βρισκεις κατι το φαντασμαγορικό, είναι ομως εδω για να σε βοηθήσουν,για να σε κάνουν να περασεις απέναντι απο το ποτάμι,οταν εσυ δεν θα μπορέσεις λογω γνώσεων η προκατάληψης να το κανεις, χωρις να θέλω να θίξω κανέναν.
Εννοώ πως οταν κάποιος πελάτης ερθει και μου πει,θέλω ενα ξηρο λευκο κρασι,με νοτες λουλουδιών και καπνού ας πουμε.
Ενας απλος ανθρωπος ή λίγο πιο ψαγμενος θα ελεγε ενα κρασι στο οποίο θα συμφωνούσαμε σχεδόν όλοι,ερχομαι ομως εγω ή κάποιος αλλος ειδικούς για να σου δώσει το κατι παραπάνω.

Να σου πω την αλήθεια, χαιρομαι τόσο πολυ,που δεν εχω Facebook τα τελευταία 6 χρόνια και Instagram επισης δεν εφτιαξα ποτέ μου.
Είμαι της γνώμης ότι σου φουσκώνουν τα μυαλα και δεν σε κρατάνε προσγειωμένο .
Ζεις σε ενα ψεύτικο κόσμο και σε κρατάνε μακρια απο γνώσεις οπως επίσης σε παραπληροφορούνε για πλακα.

Ηθελα να θίξω και ενα αλλο ζήτημα που ανέφερες.
Είμαι ακριβώς της ιδια αποψης.
Καταρχάς ειμαι αντικειμενικος. Αν κατι δεν αξίζει τοτε θα το πω,αν καταλάβω ότι ενα κρασι κοστολογείται παραπάνω και το καταλάβω, γιατί έχουμε την ιδιότητα να κοστολόγήσουμε κρασιά,θα το πω.

Στην Ελλάδα πλεον και οχι μονο υπάρχουν περιοδικά και αλλα φυλλάδια οπως και σελίδες στο ιντερνέτ που τα περνούν για να προωθούν κρασιά,μπορώ να ονομάσω 1 - 2 σελίδες αν θέλετε αλλα καλο ειναι να μην το παρατραβαμε.
Πίστεψε με ειμαι κι εγω ενας κανονικος ανθρωπος που δεν του αρέσουν οι παρανομιες

< >
Άβαταρ μέλους
By Tetix
#606802 Καλη σας μερα παιδια...
Ετσι απο απλη περιέργεια,δεν γνωριζω βεβαια και ποσοι ζουνε στην Αθήνα,αλλα τυχαίνει να πηγαίνει κανεις στο Οινοραμα;

< >