Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
pro έγραψε: "πάνε να κάνουν τα Άγραφα Πτολεμαίδα"

:s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_shout :s_shout :s_shout

Έχω ακούσει και το άλλο ωραίο, πως μία τύπισσα ήταν αντίθετη στις ανεμογεννήτριες, επειδή φοβόταν τον καρκίνο από την ακτινοβολία. :s_rofl :s_rofl :s_shout :s_shout Ποια ακτινοβολία, από που, πόσο και πως δεν ήξερε φυσικά, κάπου άκουσε πως το ρεύμα στις ανεμογεννήτριες έχει ακτινοβολία! :help:
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#623662 Έχετε υπόψη σας ότι ο Χοϊδάς, που τόσοι και τόσοι διαβάσαμε κι απολαύσαμε στο Drive κι αλλού, είναι κάργα πολέμιος των ανεμογεννητριών και λάτρης των φωτοβολταϊκών. Εμένα, αυτό με υποψιάζει γιατί είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι τις γνώσεις του και τη γνώμη του.

Όσο για τα Άγραφα, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο δεν είναι καθόλου μικρό. Δε μιλάμε για μια καραφλή Πεντέλη αλλά για κατάφυτους ορεινούς όγκους.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#623671 Μονο ο λιγνιτης ή ανεμογεννητριες υπαρχουν για παραγωγη ενεργειας;
Μην τρελαθουμε.
Εγω εχω εργασθει και εχω κανει εκσκαφες για βασεις τετοιων,διανοιξεις δρομων σε αποτομες πλαγιες( οτι πιο επικινδυνο μου εχει κατσει) και με συμφερει να εχω δουλεια αλλα δεν μπορει να γεμισουμε ολες τις κορυφογραμμες βουνων με δαυτες.
Άβαταρ μέλους
By scrat
melos86 έγραψε:Ποιοι ειναι οι πραγματικοι λογοι για τους οποιους δεν επιθυμουν τις ανεμογεννητριες??
Και μην ακουσω για το περιβαλλον... μιλαω για τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ λογους!!

Μια απλή περιγραφή. Άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην πόλη τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής του, σταδιακά ανακαλύπτει την πεζοπορία, την ορειβασία, την επαφή με τη φύση. Αισθάνεται αγαλλίαση όταν βρεθεί στην ησυχία της φύσης. Θαυμάζει το τοπίο, χαίρεται το πόσο μακριά φτάνει από τα ανθρώπινα κατασκευάσματα και το συνωστισμό της πόλης. Μαθαίνει να σέβεται τη διαδικασία εκατομμυρίων ετών που έφτασε να του προσφέρει αυτές τις στιγμές πνευματικής ηρεμίας, χαλάρωσης, ανάτασης. Δημιουργεί εικόνες μέσα σε δάση, σε ξερές πλαγιές, σε κορυφές βουνών που έχει κοπιάσει να φτάσει και που έχουν φτάσει μόνο μερικές εκατοντάδες πόδια. Δημιουργεί σχέσεις με συνοδοιπόρους, συνορειβάτες, και ζει μαζί τους τη χαρά της απόδρασης, της άσκησης, της επιτυχίας μιας ορειβατικής εξόρμησης. Όταν αυτός ο άνθρωπος προβάλλει στις εικόνες του και σε άλλες ανάλογες που φαντάζεται το τι θα συμβεί (ή έχει ήδη συμβεί) όταν πέφτει δάσος για να φτιαχτεί δρόμος πρόσβασης πλάτους χ μέτρων, ή πέδιλο ανεμογεννήτριας διαμέτρου χ μέτρων, χαλιέται, στενοχωριέται, αγανακτεί. Σκέφτεται ότι χάνει αυτό το μέρος, την απόσταση που μπορούσε να πάρει από τα μεγάλα και σκληρά ανθρώπινα κατασκευάσματα. Ίσως μέχρι εκεί να φτάνει το μικρό του το μυαλό, δεν συνυπολογίζει την ωφέλεια της παρέμβασης.

Ακόμα μία περιγραφή. Κάτοικος χωριού, κωμόπολης, πόλης κοντά σε όρεινό όγκο. Έχει μεγαλώσει εκεί όλη του τη ζωή. Έχει περπατήσει από μικρός, ίσως ακολουθώντας τους γονείς του για τις δουλειές τους, όλα τα γύρω μέρη, μονοπάτια, έχει χαρτογραφήσει στο μυαλό του κάθε σημείο του βουνού, έχει μάλιστα και κάποιες δικές του ανακαλύψεις, προσθήκες στη χαρτογράφηση. Έχει σκληρές και όμορφες παιδικές αναμνήσεις από ένα μέρος που ελάχιστα έχει αλλάξει από τότε. Και ακόμα το οργώνει, με φίλους του, με τα παιδιά του, ίσως λιγότερο για επαγγελματική ανάγκη και περισσότερο για πραγματική αναψυχή. Η σχέση που έχει με τα βράχια του, τα δέντρα του, το χώμα του, τα ζώα του, τα φυτά του είναι ιδιαίτερη, τα σκέφεται σαν ένα ολοκληρωμένο ζώντα και ζωογόνο οργανισμό. Κάθε χάραξη δρόμου, τρύπα στο μέρος του είναι μια πληγή στο μυαλό του και τη ζωή του. Και συμπάσχει και με όσους έχουν παρόμοιες εμπειρίες και θα αποκτήσουν τις πληγές τους.

Ίσως να είναι απλά ανθρώπινοι λόγοι, εγώ τους λέω πραγματικούς.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Dimsabas έγραψε:Έχετε υπόψη σας ότι ο Χοϊδάς, που τόσοι και τόσοι διαβάσαμε κι απολαύσαμε στο Drive κι αλλού, είναι κάργα πολέμιος των ανεμογεννητριών και λάτρης των φωτοβολταϊκών. Εμένα, αυτό με υποψιάζει γιατί είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι τις γνώσεις του και τη γνώμη του.

Ο Χοϊδάς επίσης (που και εγώ σέβομαι αφάνταστα τις γνώσεις του) δεν πιστεύει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Το ότι κάποιος έχει εξαιρετικές γνώσεις σε ένα τομέα (πχ αυτοκίνητο), δεν σημαίνει πως το ίδιο ισχύει και σε άλλους.

Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό είναι πως οτιδήποτε κι αν κάνουμε έχει κάποια επίδραση στο περιβάλλον, το ίδιο ισχύει και με τα φωτοβολταϊκά (ο χώρος που καταλαμβάνουν, ίσως να τυφλώνουν κάποια πουλιά;; δεν ξέρω), το θέμα είναι να βρεθεί κάτι που να έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση ή / και που να μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα / γρήγορα.
Άβαταρ μέλους
By pro
#623750 Φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησίες και ενδιαφέροντα, δεν μένουν σε σπήλαια - συνεπώς αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης ηλεκτρικού ρεύματος. Φαντάζομαι επίσης, ότι σαν γνήσιοι οικολόγοι κι φυσιολάτρες θα έχουν ακούσει για τα επίσης μαγευτικά τοπία πέριξ των εργοστασίων της ΔΕΗ και την απίστευτη ποιότητα ζωής που έχουν οι προνομιούχοι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Κι επειδή σ αυτή την ρημάδα τη ζωή, τίποτα δεν είναι πεταλουδίτσες και ζουζουνάκια, ας αναρωτηθούν ΠΩΣ στον φούτσο θέλουν να παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, κι αν ο δικός τους περίπατος στη φύση έχει μεγαλύτερη αξία από τον καρκίνο στην Πτολεμαίδα. Να κάνουμε πυρηνικό εργοστάσιο; Να γεμίσουμε τον κάμπο με φωτοβολταικά και να μην σπέρνουμε τίποτα; Να καίμε αποκλειστικά αέριο και να εξαρτόμαστε από αυτόν που μπορεί να κλείσει τη βάνα; Να επενδύσουμε στη σύντηξη; Ή να επιστρέψουμε τελικά στα σπήλαια;
Άβαταρ μέλους
By mirage
#623751 Νομιζω το προτελευταίο ειναι το ιδανικό. Για τα αιολικα αντιδράσεις υπαρχουν σε όλο τον κόσμο. Καποιες εχουν βαση αλλες όχι. Για την οπτική όχληση επειδη μπηκε το παραδειγμα με τους ανεμομυλους στα νησια απλα θα πω άλλο ανεμομυλος και αλλο μια Cypress των 4MW.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
mousatos έγραψε:κανα οικοπεδάκι στο βουνό , κάνα χωραφάκι (μελλοντικό οικόπεδο) στο βουνό που θα το πάρει ο δρόμος για τις ανεμογεννήτριες κτλ

Δεν νομίζω ότι στις περιοχές natura εχουν οικοπεδάκια, αλλά δεν παίρνω κι όρκο.

Γι αυτό απ το δε θέλω ανεμογεννήτριες μέχρι το θα βάλω όπου μου καβλώσει, υπάρχει μία διαφορά. Δεν διανοήθηκε πχ κανεις εδώ στην ολλανδία να βάλει ανεμογεννήτριες στο εθνικό πάρκο, αλλά η χώρα ειναι γεμάτη :s_dunno

Γενικώς μην παίρνετε τόσο χαλαρά και αψήφιστα το θέμα, υπάρχει σοβαρό λόμπι απο πισω τους, σίγουρα πιο αθώο απ το πετρελαϊκό, αλλά όχι προς υποτίμηση
Άβαταρ μέλους
By otso
#623762 Kilo αυτα τα ξεροβουνια κατι αλπεις πως τα λενε, φανταζομαι θα τα εχουν γεμισει ανεμιστηρες

στο ερωτημα σου στην ελλαδα δεν υπαρχουν θαλασσες βαθους 2 μετρων
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#623765 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
otso έγραψε:Kilo αυτα τα ξεροβουνια κατι αλπεις πως τα λενε, φανταζομαι θα τα εχουν γεμισει ανεμιστηρες

στο ερωτημα σου στην ελλαδα δεν υπαρχουν θαλασσες βαθους 2 μετρων

Έχουν πολυ χώρο να βάλουν στις πεδιάδες δε χρειάζεται να πάνε στα βουνά που ειναι και δύσκολο
Έξω απο τη βιεννη προς τα ανατολικά εχει ατέλειωτες εκτάσεις με ανεμογεννήτριες
Μια εχει και στο Donau Insel συχνά οταν κάνω ποδήλατο περνάω απο κάτω και πάντα με γεμίζει δέος με το μέγεθος και αυτό το βουπ-βουπ-βουπ που κάνει οταν γυρίζει

Τοσες βράχονισιδες ακατοίκητες δε κάνουν; Η σύνδεση με το δίκτυο θα ειναι ενα κόστος επιπλέον αλλά φαντάζομαι το Business case θα βγαίνει και πάλι