Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
bibendum έγραψε:Καλα και εσυ μας λες ότι ξερεις από μακροοικονομια επειδή εχεις κανει operation management...Ότι λεμε ισχυει;

Α)Κάνε μου παράθεση που έγραψα οτι ξέρω από μακροοικονομικά (και τι σχέση έχει με αυτά που λέμε :dizzy: )
Β) Ότι και να λές/λέτε/λέμε η κατάσταση στην αγορά εργασίας με το CV του Στέφανου είναι αυτή.-
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
dimik έγραψε:
EDDIE_147 έγραψε:Αυτό που μετράει είναι:

- χαρακτήρας
- προϋπηρεσία
- δεξιότητες (και πως τις επικοινωνείς βασικά σε μια συνέντευξη)

- σπουδές

Πρώτα από όλα ΙΜΗΟ μετράει η εικόνα του υποψηφίου και το κατά πόσο ταιριάζει στο προφίλ της εταιρίας.

Όλα αυτά σε 3η 4η μοίρα πίσω από συγγένειες, γνωριμίες, ή για λόγους πελατειακούς (η θέση εργασίας είναι ανταλλάξιμο νόμισμα στην πατρίδα μας), ή, πιο σπάνια πλέον, φιλίες και πάντα σε δουλείες που καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες δε θα πήγαινε...
Το έχω δει να συμβαίνει και στις πιο ¨αδιάβλητες¨ διαδικασίες πρόσληψης (για κάποιο λόγο όταν μπήκαμε να γράψουμε το βλακώδες τεστ ευφυΐας για μια θεσούλα σε μια μεγάλη και τρανή βιομηχανία μια κοπελίτσα ήταν ήδη μέσα στην αίθουσα και έγραφε!!!!).

Ο χαρακτήρας πολύ δύσκολα μπορεί να αναγνωριστεί σε μια συνέντευξη μιας και μπορεί εύκολα ο υποψήφιος να είναι καλός ηθοποιός. Και φυσικά ο καλός χαρακτήρας, ειδικά στις μεγαλύτερες βαθμίδες, δεν είναι απαραίτητα προσόν (το αντίθετο θα έλεγα).

Οι σπουδές είναι τόσο αδιάφορες που από τη δική μου εμπειρία θα παίξουν ρόλο μόνο αν ο εξεταστής έχει τελειώσει την ίδια σχολή με τον υποψήφιο. Στις περισσότερες συνεντεύξεις που πέρασα δεν κατάλαβαν ακριβώς τι έχω σπουδάσει (δεν μπήκαν καν στον κόπο να το διαβάσουν λεπτομερώς ή δεν ήθελαν να ρωτήσουν για να μη φανούν άσχετοι).

Τέλος, όσο αφορά τις πωλήσεις, οι θέσεις που φτάνουν να διαφημίζονται είναι συνήθως καμένα χαρτιά: Η εταιρία πάει κατα διαόλου (και λογικό γιατί η αγορά πάει κατά διαόλου), ο διευθυντής πωλήσεων κάτι πρέπει να κάνει για να κρατήσει τη θέση του, προσλαμβάνει κάποιον που του φάνηκε (ή του τον πασάρανε από τη διεύθυνση για) αστέρι, 6 μήνες πάλεψε, τα έκανε σκατά και τον έδιωξαν γιατί βρέθηκε κάποιος άλλος που φάνηκε (ή του τον πασάρανε από τη διεύθυνση για) αστέρι... κλπ κλπ. Για άλλο ένα 6μηνο τη σκαπούλαρε ο Διευθυντής και πάει λέγοντας. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες θέσεις ανακυκλώνονται κάθε 6-12 μήνες... Η δε δεύτερη περίπτωση είναι ο διευθυντής που πραγματικά τραβιέται από τα μαλλιά του για να μην πνιγεί και περιμένει κάποιον έτοιμο που θα του τάξει ότι θα τον βάλει στη βιομηχανία, στη ναυτιλία ή στο εξωτερικό για να πατσίσει τη χασούρα που έχει εδώ και 5 χρόνια στο υπάρχον πελατολόγιο... Σε αυτή την περίπτωση ή ο υποψήφιος είναι καλός ηθοποιός και τους κοροϊδεύει για λίγο καιρό, ή όντως έχει γνωριμίες, τις πασάρει στην εταιρεία και μετά τους είναι εντελώς άχρηστος. Το 95% των σχετικών θέσεων είναι ίδιες ιστορίες...

Η προσωπική μου εμπειρία (ως καμένου γιατί μάγκας δεν είμαι σε καμία περίπτωση) λέει ότι όποιος έχει έστω και την παραμικρή φιλοδοξία να κάνει κάτι στη ζωή του, είναι κάτω από 30, δεν έχει κάποια σοβαρή γνωριμία, δεν έχει οικογένεια ή άλλες υποχρεώσεις και από πλευράς υγείας είναι καλά πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να φύγει από εδώ γιατί πολύ απλά θα φυτοζωεί για πολλά πολλά χρόνια μέχρι τελικά να ψοφήσει.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
bibendum έγραψε:

Δεν θελησα να πω ότι παιζεις μπαλα αναξιοκρατικα. Εξαλλου νομιζω ολοι μας προσπαθουμε να εκμεταλευτουμε τις γνωριμίες μας για να βελτιώσουμε τη ζωη μας σε πολλαπλα επίπεδα της καθημερινότητας μας και από τα σημαντικοτερα είναι η δουλεια.

Θελησα να επικεντρωθώ στο γεγονος ότι εσυ πχ το 1000 ευρω το θεωρεις "θα μας βγαλουν στις ειδήσεις" γιατι εχεις αποψη για το τι συμβαινει σε ένα μεγαλο φασμα καθως εχεις επισης και ένα μεγαλυτερο potential να βρεις κατι καλο λογω των γνωριμιών.

Όταν ο άλλος πρεπει να βρει δουλεια γιατι αλλιως παπαλα το 1000 ευρω είναι σωτηρια. Είναι η διαφορετικοτητα της πραγματικότητας του καθενος αλλα η αληθεια είναι καπου στη μεση και είναι μια.

Μάλλον εξαρχής παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου. Το πρώτο μου ποστ είχε να κάνει με την ειλικρινή έκπληξη που μου έχει προκαλέσει η κινητικότητα στα επαγγελματικά μου (χωρίς τη μεσολάβηση γνωριμίας, ακόμα). Τώρα η αναφορά των 800-900-1000€ που έκανα σαφώς και είναι χιουμοριστική αλλά και κάτι που περίμενα να ακούσω απο μλκ έλληνες εργοδότες που θα επιχειρούσαν να πάρουν στη φθήνια τον άνεργο. Από κει και περα ούτε σνομπάρω το 1000αρικο, που μέχρι πριν λίγο καιρό κι εγώ το έπαιρνα κι έλεγα και ευχαριστώ, ούτε κοροϊδεύω φυσικά αυτούς που θα το δεχτούν. Όλη η ιστορία βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του ποστ σου. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#104132 Αυτό ηθελα να σχολιασω και γω από την αρχη πανω σε αυτό που είμαι ο ντιμικ ότι δεν μπορούμε να βγαλουμε στην ακρη και το εφερα σαν παράδειγμα ότι δεν είναι δυνατον να βγαλουμε ακρη αφου ο καθενας τα αντιλαμβάνεται και τα ζει διαφορετικα τα πραγματα. Ανεφερα εσενα ως παράδειγμα που μπορει να εχεις μεγαλυτερο potential σε σχεση με καποιον αλλον διοτι εχεις αναφερει ότι υπαρχουν καποιες γνωριμίες που πιθανον να σε βοηθησουν. (αν και από την εμπειρια μου οι γνωριμίες αποδεικνύονται ότι είναι χειρότεροι εκμεταλευτες από άλλες περιπτώσεις)
Άβαταρ μέλους
By kacey
#104138 Υπαρχει κανα καλο παιδακι να βοηθησει στη συγγραφη βιογραφικου με hints & tips (ή cheat codes :D ), μπας και κουνηθουμε λιγο απο τη καρεκλα και την οθονη?
Άβαταρ μέλους
By kacey
#104195 Για να ειμαι συγκεκριμενος, υπαρχει μια θεση σε μια εταιρια που πουλαει κοτερα ( :s_yummy ), αλλα υπαρχει απο τον Ιουνιο οποτε μπορει απλα να εχει καλυφθει και να την εχουν ξεχασει στο νετ.

Γενικοτερα speaking:

Μηχανολογος μηχανικος (MEng) που ομως δεν εχω εργαστει ποτε ως μηχανολογος (να ξεκινησω να μαθω να κανω μελετες κλπ στα 35*, μου φαινεται δυσκολο, μπορει να κανω και λαθος), ξερω απο αυτοκινητα (γενικα και ειδικα) και γενικοτερα απο μηχανοκινητα, μου αρεσουν και τα κοτερα (οχι μονο να με κανουν βολτες :D , επαγγελματικα εννοω), εχω μεγαλωσει μεσα στο εμποριο (χονδρεμποριο τσιγαρων/καπνικων και παλιοτερα και ψιλικων/ζαχαρωδων), ετρεξα και το μαγαζι ~5 χρονια μεχρι που καποιοι αλλοι αποφασισαν να μας κλεισουν, εχω μεγαλωσει επισης μεσα ή τριγυρω απο συνεργεια, αντιπροσωπειες και γενικοτερα εταιριες με αυτοκινητα (και 1.5 χρονο σε γνωστη εταιρια εμποριας/service/tuning που συμμετειχαμε και 2 χρονιες ως εκθετες σε μεγαλη ευρωπαικη εκθεση tuning), αγγλικα σαν μητρικη γλωσσα (αλλα δυστυχως μονο αγγλικα, κατι γερμανικα πανε ξεχαστηκαν). Αυτα ειναι τα βασικα.

*βεβαια εξισου δυσκολο και να χωθεις σε ενα κλαδο που ουτε το ξερεις αλλα ουτε τον εχεις σπουδασει κιολας - οπως η εστιαση/τουρισμος δηλαδη που εδω και χρονια λεω στον εαυτο μου οτι θα ηθελα να ασχοληθω - αλλα συνεχιζω να το σκεφτομαι.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#104206 Το θέμα εστίαση νομίζω οτι ακόμα έχει πολύ χρήμα στο ελλαντα, αλλά πρέπει να ξέρεις να το δουλεύεις γιατί διαφορετικά ακόμα και σε πιο καλά χρόνια πήγαινες άπατος.

Σε αυτό το τομέα έχω δυο περιπτώσεις επιτυχίας στο νου μου, είτε ξέρεις και το δουλεύεις μόνος σου και είσαι συνεχώς από πάνω και χεζεις ευρώ ή είσαι τελείως άσχετος και από κει που μόνος σου ίσα ίσα που θα τα εβγαζες πέρα πας σε ένα επιτυχημένο franchise (εφόσον έχεις το απαραίτητο μαρούλι) τα σκας μεν αλλά γλιτώνεις πολλά απο τα ατοπηματα που θα έκανες σαν άσχετος.

Νομίζω οτι μια καφετέρια απο franchise μπορεί να σου γυρίσει αρκετά γρήγορα την επένδυση σου πίσω αν όλα πάνε καλά (είναι σε καλό σημείο και όλες οι άλλες προϋποθέσεις) και είναι καλη περίπτωση αρπαχτής στις μέρες μας όσο κάτσει βέβαια ακόμα και για άτομα που δεν είναι του χώρου από πάντα.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
kacey έγραψε:Υπαρχει κανα καλο παιδακι να βοηθησει στη συγγραφη βιογραφικου με hints & tips (ή cheat codes :D ), μπας και κουνηθουμε λιγο απο τη καρεκλα και την οθονη?

Οι απόψεις περί καλού βιογραφικού είναι σαν τις κ@λοτρυπίδες, έχουν όλοι από μία. Υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές αλλά και πάλι είναι θέμα του παραλήπτη.

Προσωπική μου άποψη, μπες στο europass φτιάξε ένα cv και μην παιδευτείς παραπάνω. Σαν γενικές αρχές φρόντισε να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες, να εστιάζει περισσότερο σε πράγματα που έχεις κάνει και έχουν σχέση με που θες να το στείλεις και προς θεού αν είσαι 35αρης και έχεις 7-8-10 χρόνια προϋπηρεσίας σε οτιδήποτε, ΜΗΝ βάλεις πρώτα τις σπουδές ακόμα κι αν έχεις τελειώσει ΜΙΤ. Ότι γράψεις να είναι σύντομο και περιεκτικό και προσοχή στην ομοιομορφία. Διάλεξε τι θες να είναι με κεφαλαία, πού να έχει κενά, bullet points και τελείες και εφάρμοσε την ίδια μορφή σε όλο το έντυπο. Αν έχεις και μια formal φωτογραφιούλα κοτσαρέ τη. Κακό δεν κάνει.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#104227 Ερώτηση εγκυκλοπαιδικής φύσεως μια που συζητάμε για βιογραφικά.
Για να κρατήσουμε το συνολικό αριθμό σελίδων χαμηλά, γράφουμε πάντα τα πιο σημαντικά achievements;

Με προβληματίζει το ότι αν πας να ανανεώσεις το βιογραφικό σου μετά από πχ 3 εταιρείες με αυξανόμενα επιτεύγματα όσο προχωράς, θα αναγκαστείς να σβήσεις πράγματα από τις προηγούμενες με κίνδυνο αυτές να φαίνονται ασήμαντες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#104229 Φωτογραφία όχι, κακό κάνει συνήθως.
Σπουδές αναφέρεις πρώτες, εγώ δεν έχω δει κάποιο βιογραφικό να μην τις αναφέρει στην αρχή.
Μια σελίδα είναι αρκετή, αν γράφεις τα σωστά πράγματα.
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
#104232 To ανέκδοτο της ημέρας: μου ήρθε χαρτί για τη με το ζόρι υπαγωγή μου στην ειδική προσαύξηση λόγω της παρέλευσης 10ετίας στο τσμεδε... 5χιλιαρικάκια το χρόνο κύριοι! :metalo: :metalo:

(αλήθεια, που ζουν αυτοί οι άνθρωποι; )