Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
kyr80 έγραψε:Ε, όχι ρε μάγκες. Το σεσουάρ ΔΕΝ είναι παιχνίδι. Μόνο εμένα μου φάνηκε στραβό σαν εικόνα;
Και ναι, ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ να ρίχνουμε κάτω από το τραπέζι, ότι υπάρχει πάνω σε αυτό. Και πολλά ακόμα αντίστοιχα "απαγορεύεται". Και δεν θα τα ξεκινήσω, όταν θα είναι αργά. Από νωρίς βάζεις τα όρια. Για να μην ταλαιπωρειται αυτό με κλάματα. Και να μη σπάνε τα νεύρα μου.
Μάλλον έχω, όπως είναι λογικό, τεράστια επιρροή από δυτικοευρωπαιους. Και συμφωνώ 100% με ότι έγραψαν οι αμέσως από πάνω μου.
Λες και τα Γερμανακια δεν είναι παιδιά. Μόνο τα δικά μας. Τα Βαλκάνια....

.

Ξεκινάω από το υπογραμμισμένο.

Αγαπητέ πατέρα διδύμων, ως πατέρας διδύμων, έχω να σου πω ότι θα υπάρξουν πολλές φορές που θα "σπάσουν τα νεύρα σου" όπως αναφέρεις οπότε πριν αρχίσεις τις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, πρώτα πάρε μια βαθειά ανάσα και κάτσε να το εξηγήσεις στο παιδί. :)

Εντελώς φιλικά, ως πατέρας διδύμων, προς πατέρα διδύμων. :)

Υπήρξαν/υπάρχουν πολλές φορές που (θα) κάνουν αταξίες, που (θα) κάνουν κάποια σκανταλιά. Παιδιά είναι, όχι στρατιωτάκια. Αυτό που κάνω είναι κάθε φορά όταν κάνουν κάποιο λάθος, ή πριν δω ότι πάνε να κάνουν κάτι λάθος τα φωνάζω (όχι τους φωνάζω), τους μιλάω και τους εξηγώ ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος με μια ιστορία. Ειδικά αυτό με την ιστορία δουλεύει πάρα πολύ και το βλέπεις γιατί κάνουν ερωτήσεις και το καταλαβαίνουν. Μετά αν πάνε να το ξανακάνουν, κάνω υπενθύμιση την ιστορία.

Δε θέλω να γίνω ο μπαμπούλας, ούτε ο μπαμπάς που φοβούνται τα παιδιά μου. Θέλω να έρχονται σε μένα για με ακούσουν και να μαθαίνουν.

Μιλήστε στα παιδιά σας. Καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ'ότι εσείς νομίζετε.

Επικίνδυνα πράγματα πάντως (καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, απορρυπαντικά κλπ) είναι/ήταν κλειδωμένα. Μακριά από παιδιά. :rtfm:

Όσον αφορά το παιχνίδι στο εστιατόριο. Δεν μπορείς πάντα να βρεις εστιατόριο με αυλή (προφανώς και προτιμάται) για διάφορους λόγους (εποχή του χρόνου, επιλογή φαγητού, επιλογή παρέας, τοποθεσίας κλπ) ούτε με παιδότοπο ( :dizzy: ).

Ευτυχώς τα κορίτσια παίρνουν τις κούκλες τους από το σπίτι και κάθονται στο τραπέζι και παίζουν ήσυχα μαζί, μεταξύ τους ή ζωγραφίζουν με τους μαρκαδόρους που έχουμε πάρει από το σπίτι (εννοείται όχι ipad και άλλες τέτοιες παπαριές που τα βλέπω στο τραπέζι και εκνευρίζομαι) και η συμφωνία πριν φύγουμε είναι ότι θα παίξουν μόλις φάμε (και κάθε φορά τους υπενθυμίζουμε ότι δώσανε μια υπόσχεση). Μπορεί να σηκωθούν να χορέψουν και να τραγουδήσουν. Ε συγνώμη, εκεί δε θα τους πω να σταματήσουν. Δε νομίζω να ενοχλεί κάποιον. Δεν είναι στρατιωτάκια.

Αν βγούμε μαζί με άλλη παρέα (αγόρια πχ) τις παίρνουν και αρχίζουν τα παιχνίδια στη ταβέρνα. Όταν λέω ότι "παιδιά είναι θα παίξουν" λοιπόν, αναφέρομαι σε αυτό ακριβώς. Θα σηκωθούν, θα παρασυρθούν, θα αρχίσουν το παιχνίδι και ό,τι κι αν κάνεις εσύ να τα φέρεις στο τραπέζι να τα περιορίσεις στον χώρο τους θα θέλουν να τρέξουν και να γελάσουν. Συνήθως πηγαίνουμε σε μέρη που έχει χώρο, αλλά δε μπορείς πάντα (ειδικά στην Αθήνα) να το βρεις.
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#477501 Δλδ γιατί είναι άσχημο να σέρνει το πιστολάκι?
Οτι βρει θα παίξει και θα εξερευνήσει.
Σιγά τα ωα.
Αν φροντίζει κάποιος να τον επιβλέπει να είναι ασφαλής ας παίξει με οτι θέλει.
Ο δικός μου έβγαζε τα μαχαίρια απ τα συρτάρια.
Έχει ελευθερία να ασχοληθεί με οτι θέλει.
Δεν έχει κινδυνέψει ποτε και δεν έχει τραυματιστεί.
Και όταν πραγματικα κινδυνεύει αν φωναξουμε όχι μη πας εκεί κοκκαλωνει στη στιγμη γιατί καταλαβαίνει οτι κάτι σοβαρό παιζει.
Πχ αν πει να βγει στο δρόμο.

< >
Άβαταρ μέλους
By gianik
#477505 Μλκ τρολλαρεις τόση ώρα γαμω το φελεκι μου;;;;;
Είπα κ εγώ.. :lol: :lol: :lol: :lol:

.
Τελευταία επεξεργασία από gianik και 24 Ιαν 2018, 12:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By g8777
#477520 Για να του δωσεις την ευκαιρια να παιξει με πραγματα 1) εν δυναμει επικινδυνα 2) πραγματα που δεν εχει καμια δουλεια να ερθει σε επαφη in the first place διαπαδιαγωγεις το παιδι με την κουλτουρα του "κανε ο,τι θες, θα καθαρισει η μαμα και ο μπαμπας". Οπως επισης οτι "ΟΛΑ σου ανηκουν". Δεν ειπαμε να εισαι με το ΜΗ στο στομα. Απλα καποιοι κανονες οφειλουν να τεθουν εξ αρχης.
Μεθαυριο το πιστολακι μπορει να ειναι στην πριζα. Η να του γυαλισει καποιο παιχνιδι ενος αλλου παιδιου. Τι αποτυπωματα θα εχει ενα παιδι τοτε για να προσαρμοσει την αντιδραση του;
Άβαταρ μέλους
By gianik
#477521 Να φανταστώ ότι μέχρι τα 5 χρόνια οι ερευνες λένε να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών;;;;; :hmmm:

.
Τελευταία επεξεργασία από gianik και 24 Ιαν 2018, 12:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#477523 Εικόνα

Εικόνα

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΗ ΑΤΑΡΤΙΣΑ ΜΑΝΑ.ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΌ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ ΠΟΥ ΚΆΝΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΏΤΗ ΜΑΘΗΤΉ ΠΟΥ ΘΑ ΆΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ :rtfm: :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#477547 Θα γίνω κακός άνθρωπος και θα με βρίσουν σίγουρα κάποιοι....
Με αυτά που διαβάζω, δεν απορώ καθόλου με αυτά που βλέπω γύρω μου. Παιδάκια να κάνουν ότι τους κ@υλωσει.
Συνεχίστε έτσι.

.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Νίκος Παππάς έγραψε::s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl

δεν μπορει, φωτοσοπ ειναι!!!

Μπα, paint θα έλεγα :shifty: :lol:
Άβαταρ μέλους
By kovathe
g8777 έγραψε:Για να του δωσεις την ευκαιρια να παιξει με πραγματα 1) εν δυναμει επικινδυνα 2) πραγματα που δεν εχει καμια δουλεια να ερθει σε επαφη in the first place διαπαδιαγωγεις το παιδι με την κουλτουρα του "κανε ο,τι θες, θα καθαρισει η μαμα και ο μπαμπας". Οπως επισης οτι "ΟΛΑ σου ανηκουν". Δεν ειπαμε να εισαι με το ΜΗ στο στομα. Απλα καποιοι κανονες οφειλουν να τεθουν εξ αρχης.
Μεθαυριο το πιστολακι μπορει να ειναι στην πριζα. Η να του γυαλισει καποιο παιχνιδι ενος αλλου παιδιου. Τι αποτυπωματα θα εχει ενα παιδι τοτε για να προσαρμοσει την αντιδραση του;

Καμια σχέση.
Χρησιμοποιείς σχεση αιτίου αιτιατού σε άσχετες μεταξύ τους περιπτώσεις που απλα δεν υφίσταται.
Πχ παιζει με το πιστολάκι --> θα παίρνει τα παιχνίδια των παιδιών γιατί όλα του ανήκουν.

Απλα καμια σχέση.
Στην πράξη ο δικός μας παιζει εντελώς αρμονικά με άλλα παιδιά (όσο αρμονικά γίνεται σε αυτή την ηλικία) και φυσικά θα διεκδικήσει τα δικά του, θα εκφράσει επιθυμία για των αλλων αλλά ποτε δεν αρπάζει γιατι του έχει εξηγηθεί άπειρες φορες όπως λέει ο Νίκος παραπανω.

Όπως και μπορεί άνετα να κάτσει σε ενα εστιατόριο, να περιηγηθεί σε ενα μουσείο χωρίς να αγγίξει τα εκθέματα και να περάσει τα σχοινακια που ορίζουν την απαγορευμένη περιοχή κλπ κλπ.

Και όλα αυτά χωρις περιττές απαγορεύσεις και υστεριες.
Μην είστε τόσο απόλυτοι.

Επίσης Γιαννικ στο έχω ξαναπει κάτι που εσένα φαίνεται εξωφρενικό σε άλλον φαίνεται απόλυτα λογικό.
Όπως ακριβως φαίνονταν εξωφρενικά κάποια πραγματα μερικές γενιές πίσω.

Και γω λυπάμαι βαθυτατα να βλέπω να αναπαράγονται εδραιωμενα στερεότυπα χωρίς καμια κριτική διάθεση και να εφαρμόζονται ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις στην ανατροφή των παιδιών που δυστυχώς θα οδηγήσουν μάλλον και πιθανά σε συμπλεγματικους ενήλικες.

Αλλά τι να κάνουμε... Ο καθένας εφαρμόζει αυτά που πιστεύει, προσωπικά και αυτό είναι κάτι που εφαρμοζω παντού, δεν πιστεύω σε τίποτα αν δεν έχω επαρκείς αποδείξεις και πρέπει να εξετάσω κάτι για να το δεχτώ ως δεδομένο στη θεώρηση μου.

Θα δειξει στο μέλλον και στην πράξη.
Μέχρι στιγμής πάντως όσοι έχουν γνωρίσει το παιδι (απο άσχετους στο δρόμο, συγγενείς, δασκάλους, ατομα του περίγυρου κλπ) τον και μας επαινούν και τον βρίσκουν ξεχωριστό.
Μπορεί να έχω σύνδρομο κουκουβάγιας αλλά και γω συμφωνώ μαζί τους συνήθως απο όσα βλέπω και γω γύρω μου και με τις αναπόφευκτες συγκρίσεις.

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
#477589 Κοβαθε δεν ειναι σχεση αιτιου αιτιατιου, μην μπερδευεσαι. Λεγεται φυσιολογικο επακολουθο με βαση τις κατευθυνσεις που δινει ο γονιος. Απειρα παραδειγματα, μην αναφερουμε τα προφανη.

Οταν ενα παιδι
-τραβαει πιστολακι μεσα στο σπιτι
- κλεινει ups
- πεταει στη λεκανη ασυρματα τηλεφωνα
καιγωδενξερωτιαλλο

τι εντυπωση σου δινει εσενα; :iconcool: Οταν αρχισει η κοινωνικοποιηση του θα τρεχεις για τα ασυμμαζευτα. :iconcool: Δεν ειναι θεμα απαγορευσεων , μην φτανουμε στα ακρα, ενα παιδακι μπορει να επεξεργαστει πολυ περισσοτερα απ οσα (μας βολευει να) καταλαβαινουμε, πυρωνεται πολυ μικρο στο pattern της συμπεριφορας του, αν περιμενεις να φτασει στα 10 (που θα "καταλαβαινει") χαιρετισματα. :s_bye
Α, και εγω ειμαι περηφανος για τα παιδια μου και την ωριμοτητα που δειχνουν για την ηλικια του και ας εθεσα κανονες (οχι στεγνα ΜΗ, ΚΑΚΟ) απο νωρις. Και μενα μου το λενε αλλοι. Οποτε; Ποιος νικαει; :hmmm:

Εεπ, οταν ερθει το 2ο παιδι, ολες οι θεωριες που εφαρμοσες στο πρωτο αλλαζουν ΑΡΔΗΝ . :s_wink

Επισης, εχεις την απαιτηση να εισαι up to date με τις πιο "συγχρονες παιδαγωγικες μεθοδους"

-ακομα και αν ειναι αντικρουομενες
-ακομα και αν δεν εισαι σε θεση να κατανοησεις τι λενε
-ακομα και αν δεν γνωριζεις τι να φιλτραρεις

?????

Απο ποιον εχεις τετοιες απαιτησεις; Απο τον ψοφιο γονιο του 9-19:00? Η τον γονιο του Hello Soula how are you taking them?
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
kovathe έγραψε:Δλδ γιατί είναι άσχημο να σέρνει το πιστολάκι?
Σιγά τα ωα.
Αν φροντίζει κάποιος να τον επιβλέπει να είναι ασφαλής ας παίξει με οτι θέλει.
Ο δικός μου έβγαζε τα μαχαίρια απ τα συρτάρια.
Έχει ελευθερία να ασχοληθεί με οτι θέλει.
Δεν έχει κινδυνέψει ποτε και δεν έχει τραυματιστεί.
Και όταν πραγματικα κινδυνεύει αν φωναξουμε όχι μη πας εκεί κοκκαλωνει στη στιγμη γιατί καταλαβαίνει οτι κάτι σοβαρό παιζει.
Πχ αν πει να βγει στο δρόμο.

< >

όταν ήμουν μικρός είχα ξεβιδώσει λάμπα από πορτατίφ και έχωσα το δάχτυλό μου μέσα (ευτυχώς μικρό το τίναγμα), έχω ρίξει άζαξ απευθείας μες στο μάτι μου για να πειστώ ότι τσούζει γιατί νόμιζα ότι δεν ισχύει, έχω πετάξει αναμμένη χαρτοπετσέτα μέσα σε σκουπιδοντενεκέ στο σπίτι της θείας μου και έσπασα τον αντίχειρα της της αδερφής μου όταν ήθελα να την σύρω σαν άμαξα
(και βέβαια είχα ήδη ράμματα σε μούρες)

αυτά πριν πάω δημοτικό :shifty:

ελπίζω αν κάνω γιο που λέγαμε χθες να πάρει από τη μάνα του :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#477603 Φυσικά και δεν είναι φυσικο επακόλουθο.
Παλι την ίδια υπόθεση κάνεις.
Αν ενα παιδι κανει ζημιες ρίχνει το τηλ στην τουαλέτα , πατάει ενα κουμπί (που κλείνει ενα ,ups) κλπ κλπ τελικά θα ξεφύγει μπλα μπλα μπλα....
Θυμίζει λίγο την αλλη λανθασμένη εντύπωση οτι τα παιδιά είναι χειριστικα.

Δεν έχω καμια απαίτηση απο κανέναν για το πως θα διαπαιδαγώγησει τα παιδια του.
Ουτε θεωρώ πως η δική μου προσέγγιση είναι η καλύτερη ή η μοναδική που θα οδηγήσει σε "σωστά" αποτελέσματα (το "σωστά" θέλει ορισμο και ερμηνεία για τον καθένα).
Η μονη "απαίτηση" που έχω είναι να μην βγαζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για τις πρακτικές που ακολουθεί ο καθένας (εκτός απο προφανείς περιπτώσεις πχ κακοποίησης).

Και δεν ξέρω τι γίνεται "όταν" κανεις 2ο παιδί, φαντάζομαι την ίδια τακτική θα ακολουθούσα, αλλά δεν σκοπεύω να μάθω.

< >
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#477606 Επίσης νομιζω υπάρχει μια παρανόηση οτι δε λέμε ποτε όχι ή οτι δε θέτουμε ποτε κανένα όριο που φυσικά δεν ισχύει.
Απλα το κάνουμε με τροπο αντίστοιχο της ηλικίας, της συναισθηματικής ωριμότητας, των πραγματικών συνεπειών κλπ.

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
#477607 Κοβαθε πολυ απλα κανεις λαθος ως προς

Αν ενα παιδι κανει ζημιες ρίχνει το τηλ στην τουαλέτα , πατάει ενα κουμπί (που κλείνει ενα ,ups) κλπ κλπ τελικά θα ξεφύγει μπλα μπλα μπλα....
Θυμίζει λίγο την αλλη λανθασμένη εντύπωση οτι τα παιδιά είναι χειριστικα.
,

βαριεμαι να εξηγω τα προφανη γιατι ειναι χειριστικα και κτητικα τα παιδια (οι ανθρωποι δλδ :lol: ) και γιατι το minimum παρεμβασης απο τον γονιο ειναι το αλλο ακρο της ανατροφης. :)

Θυμιζω οτι η κουβεντα ξεκινησε απο αυτο:

kovathe έγραψε:Δλδ γιατί είναι άσχημο να σέρνει το πιστολάκι?
Σιγά τα ωα.