Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
dimitrisB έγραψε:ΥΓ: Ρε συ dimik , εσύ έκοψες τον espresso από LELIT λόγω χρόνου, μπισκότα θα φτιάξεις που είναι γεμάτος ο τόπος με 6-7€/κιλό? (άνευ παρεξήγησης, ε? :s_wink )

Ο καφές είναι κάτι καθημερινό και σε δύσκολες ώρες, μια μαγειρική με το έτερον ήμισυ το ΣΚ όμως είναι family time και εφοδιάζει την κουζίνα για όλη την εβδομάδα και όχι μόνο συν ότι τα φτιάχνω όπως θέλω εγώ και όχι το κατάστημα

Πχ παίχτηκαν όχι 1 αλλά 2 μπατζινες καρδιτσιωτικες το ΣΚ, μια το Σάββατο και επανάληψη την Κυριακή για πρωινό άλλο πράμα, σε συνδυασμό με πρασοκιμαδοπιτα σπιτική έγινε χαμός.
Το γιαούρτι και το μπόλικο βούτυρο έκαναν την διαφορά στην μπατζινα.

< >
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#616368 dimik προιοντα Ελληνικα βρισκεις κανονικα φανταζομαι Κυπρο?
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
dimik έγραψε:
dimitrisB έγραψε:ΥΓ: Ρε συ dimik , εσύ έκοψες τον espresso από LELIT λόγω χρόνου, μπισκότα θα φτιάξεις που είναι γεμάτος ο τόπος με 6-7€/κιλό? (άνευ παρεξήγησης, ε? :s_wink )

Ο καφές είναι κάτι καθημερινό και σε δύσκολες ώρες, μια μαγειρική με το έτερον ήμισυ το ΣΚ όμως είναι family time και εφοδιάζει την κουζίνα για όλη την εβδομάδα και όχι μόνο συν ότι τα φτιάχνω όπως θέλω εγώ και όχι το κατάστημα

Πχ παίχτηκαν όχι 1 αλλά 2 μπατζινες καρδιτσιωτικες το ΣΚ, μια το Σάββατο και επανάληψη την Κυριακή για πρωινό άλλο πράμα, σε συνδυασμό με πρασοκιμαδοπιτα σπιτική έγινε χαμός.
Το γιαούρτι και το μπόλικο βούτυρο έκαναν την διαφορά στην μπατζινα.

Όταν λες μπατZίνα αυτό καταλαβαίνω :shifty:

Εικόνα
:inlove:

btw: ο καφές δεν είναι ρουτίνα, είναι ιεροτελεστία :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Andreasdik
#616394 Μπατζίνα με γιαούρτι :help:
Τουλάχιστον μη την λες Καρδιτσιώτικη...
Κυπριακή παραλλαγή :lol:

Πάντως για αυτούς που δεν την ξέρουν, είναι η καλύτερη πίτα μακράν :eat:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#616396 Kαραγκούνικη για να είμαστε σωστοί!

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πίτα που όμως δεν έχει φύλλο. Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της.

Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Το καλοκαίρι η δουλειά στα χωράφια γινόταν από όλη την οικογένεια και ξεκινούσε αξημέρωτα: πότισμα, ξεβοτάνισμα, κλάρωμα, συλλογή κλπ, πολλές δουλειές που έπρεπε να τελειώσουν έως ότου ο ήλιος αρχίσει να καίει. Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι πεινασμένοι, έπρεπε σε λίγο χρόνο η νοικοκυρά να ετοιμάσει χορταστικό φαγητό. Χρησιμοποιούσε ό,τι είχε εύκαιρο, τα ζαρζαβατικά του μπαξέ, κανένα αυγουλάκι, προμήθειες από το κελάρι. Με τον καιρό, και παρά τις αλλαγές του τρόπου ζωής που επακολούθησαν, τα γρήγορα αυτά φαγητά επιβίωσαν και συνέχισαν να μαγειρεύονται, άλλοτε σαν τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλοτε σαν συμπλήρωμα του φαγητού. [1] Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα. Αρχικά, όμως, η μπατζίνα δεν περιείχε κολοκύθι, αλλά πήρε την ονομασία της από το τυρί που περιείχε. Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Η μπατζίνα δεν είναι κολοκυθόπιτα. Είναι υπερλεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνει απίστευτα τραγανή. Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι λεπτή. Ελάχιστα εκατοστά. Και γινόταν λεπτή για δύο λόγους. Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες-μέρες. Η ευκολία στην παρασκευή της, την έκανε ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Είναι το γεύμα που έπαιρναν στα χωράφια οι αγρότες, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα. Είναι το κολατσιό που έδιναν οι γονείς στα παιδιά για το σχολείο. Είναι ιδανική για πρωινό.[2]

Η μπατζίνα των καραγκούνηδων παρασκευαζόταν με τη χρήση καλαμποκάλευρου αντί για αλεύρι σίτου.[3] H μπατζίνα μία πολύ νόστιμη πίτα, εύκολη και οικονομική, που φτιάχνεται στα γρήγορα χωρίς φύλλα και με λίγα υλικά. Ηταν ή εύκολη λύση για τις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας που οι δουλειές στα χωράφια πάντα περίμεναν και οι νοικοκυρές έπρεπε να τα προλαβαίνουν όλα. Έτσι έβρισκαν εύκολες συνταγές, αλλά και νόστιμες για να χορτάσει όλη η οικογένεια. Από γενιά σε γενιά η μπατζίνα κράτησε να φτιάχνεται μέχρι και σήμερα, τρώγεται ευχάριστα απ’ όλους όλες τις ώρες…[4]

@Adreasdik λίγο γιαουρτάκι στον χυλό κάνει διαφορά και είναι εκσυγχρονισμός :rtfm:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#616406 Μιεχ...δε συγκρίνεται με τις αντίστοιχες κρητικές κατασκευές. Και το λέω όντας μισός καρδιτσώτης μισός χανιώτης οπότε έχω δοκιμάσει από όλες τις μεριές και σε μεγάλη ποικιλία. Πάντως κι εγώ για καρδιτσώτικη την ξέρω. Φτιάχνει και η :inlove: και η μάνα της που είναι από ένα χωριό στα σύνορα καρδίτσας-τρικάλων.
Άβαταρ μέλους
By Andreasdik
#616410 Και εγώ μισός Καρδιτσιώτης μισός Κρητικός είμαι και θα πω ότι η Κρήτη δεν έχει πίτες...
Χίλια άλλα καλά έχει, αλλά πίτες όχι αν την συγκρίνουμε με Θεσσαλία :)

Το σωστό για την μπατζίνα πάντως είναι (γ)καραγκούνικη, θα συμφωνήσω με τον dimik, είναι πίτα που φτιάχνεται στον κάμπο, Καρδίτσα - Τρίκαλα και κάποιες περιοχές της Λάρισας.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
Andreasdik έγραψε:Και εγώ μισός Καρδιτσιώτης μισός Κρητικός είμαι και θα πω ότι η Κρήτη δεν έχει πίτες...
Χίλια άλλα καλά έχει, αλλά πίτες όχι αν την συγκρίνουμε με Θεσσαλία

Έτσι ακριβώς
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
Andreasdik έγραψε:Και εγώ μισός Καρδιτσιώτης μισός Κρητικός είμαι και θα πω ότι η Κρήτη δεν έχει πίτες...
Χίλια άλλα καλά έχει, αλλά πίτες όχι αν την συγκρίνουμε με Θεσσαλία :)

Το σωστό για την μπατζίνα πάντως είναι (γ)καραγκούνικη, θα συμφωνήσω με τον dimik, είναι πίτα που φτιάχνεται στον κάμπο, Καρδίτσα - Τρίκαλα και κάποιες περιοχές της Λάρισας.

Περί ορέξεως...

Πάντως βρίσκω και τρομερή διαφορά στην πρώτη ύλη (υπερ κρήτης προφανώς) και γι' αυτό οι γεύσεις είναι ανώτερες κατ' εμέ. Πχ δε συγκρίνω κρητικό τυρί με καρδιτσώτικο.
Άβαταρ μέλους
By gianik
Deleted User 1 έγραψε:.... Και το λέω όντας μισός ..χανιώτης οπότε έχω δοκιμάσει από όλες τις μεριές .........

πως φανταζόμαστε ότι είναι ο Stefan :

Εικόνα

ή κάπως έτσι

Εικόνα

αλλά τελικά :
Εικόνα

:inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:
Άβαταρ μέλους
By gianik
KiloMeater έγραψε:Μπατζινα + ξυνογαλα =lfe

+μπομπότα +φέτα από βοσκό + αγριογούρουνο στιφάδο... :s_inlove :s_inlove :s_inlove