Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#808077 Ταιριάζει και στο "Επιλογές ζωής, εργασία", αλλά έχει προκύψει μια θέση όπου ζητάνε γνώση Power BI, DAX και SQL. Το πρώτο δεν μου φαίνεται να έχει δύσκολη καμπύλη εκμάθησης, αλλά για τα άλλα 2 -και ειδικά τη SQL- δεν έχω επαφή. Πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί κάποιος up to speed, και πόσες χριστοπαναγίες/ώρα να υπολογίσω; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By glf
#808078 Τώρα τελείωσα upgrade σε InfluxDB server 1.8 σε 2.6
3 τη νύχτα.
Είμαι σερβεράς κατά βάθος και το ξέρω.
Τον πόνο μου λέω, δεν αφορά την προσφορά θέσης :)
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Zorz έγραψε:Ταιριάζει και στο "Επιλογές ζωής, εργασία", αλλά έχει προκύψει μια θέση όπου ζητάνε γνώση Power BI, DAX και SQL. Το πρώτο δεν μου φαίνεται να έχει δύσκολη καμπύλη εκμάθησης, αλλά για τα άλλα 2 -και ειδικά τη SQL- δεν έχω επαφή. Πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί κάποιος up to speed, και πόσες χριστοπαναγίες/ώρα να υπολογίσω; :hmmm:
SQL?
Τα βασικά τα μαθαίνεις σε λίγες ώρες (μπορεί να λέω και πολύ).

Και κάποια στιγμή συναντάς ανθρώπους που έχουν την SQL για μητρική τους γλώσσα, και καταλαβαίνεις ότι ακόμα και μετά από χρόνια μπορεί να μην ξέρεις "τίποτα".

Έχει πολύ εύκολο και ευνόητο επιφανειακό επίπεδο, αλλά και βάθος με μεγάλες απαιτήσεις γνώσεων και αντίληψης.

Edit: βασικό είναι να την προφέρεις "σήκουελ" και όχι "ες κιού ελ" , δίνει μπόνους πόιντς
Άβαταρ μέλους
By dimik
Zorz έγραψε:Ταιριάζει και στο "Επιλογές ζωής, εργασία", αλλά έχει προκύψει μια θέση όπου ζητάνε γνώση Power BI, DAX και SQL. Το πρώτο δεν μου φαίνεται να έχει δύσκολη καμπύλη εκμάθησης, αλλά για τα άλλα 2 -και ειδικά τη SQL- δεν έχω επαφή. Πόσο γρήγορα μπορεί να βρεθεί κάποιος up to speed, και πόσες χριστοπαναγίες/ώρα να υπολογίσω; :hmmm:

Πιθανότατα μιλάμε θέση data analyst για να ζητάνε τέτοιο combo, το Power Bi μπορεί να κάνει παπάδες στα χέρια γνώστη, η SQL εξαρτάται από τις απαιτήσεις.
Δηλαδή άλλο γνώση σε επίπεδο admin άλλο γνώση σε επίπεδο τραβάω data με queries που μάλλον για κάτι τέτοιο μιλάμε.
Εκεί θέλει και λίγο φαντασία εκτός από γενική γνώση γύρω από βάσεις δεδομένων.

Από μένα αν δεν ξέρεις που μπλέκεις είναι όχι, άστο καλύτερα σε "ειδικούς" εφόσον δεν γνωρίζεις τα βασικά. Αν θέλεις να ασχοληθείς στο μέλλον κάνε κανένα training πάρε καμία πιστοποίηση και σίγουρα θα βρεις θέση, έχει ζητήση τελευταία η ωραία παρουσίαση δεδομένων σε Power Bi.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#808085 εξαρτάται τι θέση ειναι, junior / senior

αν ειναι το πρωτο και σε ενδιαφερει το αντικειμενο, γιατι οχι;
αν σου κοβει γενικα απο λιγο προγραμματισμο (πχ DAX αμα εχεις χρησιμοποιήσει excel formulas, VBA κτλ θα το πιασεις γρηγορα, σε ενα αρχικο επιπεδο τουλαχιστον) . Οσο περισσοτερο καταλαβαινεις απο data structures και το ψαχνεις θα μαθαινεις και θα βελτιωνεσαι

αν ειναι η απαιτηση είναι για πιο γνώστη μην πας.. αμα αρχισεις τωρα το power BI θα χαθεις με το ποσα ωραία πράγματα μπορεί να κανει, αλλα περα απο το επιπεδο εντυπωσιασμου οταν χρειαζονται λύσεις για ποιο δυσκολα πραγματα που θέλουν καλο χειρισμο σε derived measures και γενικα καλο στοχευμενο χειρισμο δεδομενων, οπου ξερωντας το τελικο αποτελεσμα στο μυαλο σου ηδη θα χτισεις τα δεδομενα με τον καταλληλο τροπο εξαρχης για να υποστηριξουν αυτες τις λυσεις (δυσκολοτερο απο οτι ακουγεται ειδικα οταν υπαρχει fragmentation και εχεις δεδομενα δωθε κειθε απο διαφορα processes), δε θα βρεις χρόνο και κατανοηση να προλαβεις να αναπτυξεις τετοια εμπειρια και γενικα θα περασεις ασχημα
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
mjacob έγραψε:SQL?
Τα βασικά τα μαθαίνεις σε λίγες ώρες (μπορεί να λέω και πολύ).

Κάπως έτσι χαλάει η πιάτσα :rtfm:
Τσάμπα σπουδάσαμε εμείς; :lol:
Άβαταρ μέλους
By otso
#808099 Εικόνα

Αυτο βλεπω στα display settings 8 bit , πηγαινοντας στο display adapter properties αλλαζοντας σε 36 η 24 bit δεν αλλαζει κατι
αλλαζοντας απο 75 σε 60 Ηz , παλι δεν συμβαινει κατι .
Το screen shot ειναι με 1920 χ 1080 στα 32 bit επιλογη αλλά μου εμφανιζει 8 βιτ .

Επισης δεν μου εμφανιζει πουθενα την φωτεινοτητα , διαβασα οτιδηποτε λεει η microsoft δεν μπορεσα να την βρω .

καμμια βοηθεια;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#808100 Αν αλλάζεις μια παράμετρο και δεν αλλάζει κάτι, λογικά δεν υποστηρίζεται από την οθόνη.

Τη φωτεινότητα καλύτερα να τη ρυθμίζεις από την οθόνη.

To find the brightness slider in earlier versions of Windows 10, select Settings > System > Display, and then move the Change brightness slider to adjust the brightness. If you don't have a desktop PC and the slider doesn't appear or work, try updating the display driver.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#808102 @ζορζ
Έχεις εμπειρία από διαχείριση video club? Πες πως ήδη ξέρεις (my)SQL :iconcool:

Καθαρά περί SQL, αν η θέση αφορά μόνο το να κάνεις ερωτήματα στη βάση(που μάλλον αυτό είναι), όπως λέει ο Μιγιάκοβος το συντακτικό είναι από τα πιο εύκολα και βατά που υπάρχουν. (Υπάρχουν διάφορα flavors ανάλογα τη βάση, αλλά ο κορμός είναι ο ίδιος).
Συν ότι θέλει φαντασία που λέει και ο dimik, που την έχεις. Δεν είναι κάτι που θα σε δυσκολέψει αν βάλεις τον απαραίτητο χρόνο.
Αυτό που θα σου πάρει λίγο καιρό είναι να φτιάξεις ένα καλό νοητικό μοντέλο του τι κάνει το κάθε query πάνω στα δεδομένα.Μόλις φτάσεις αυτό το level θα μπορείς έπειτα να κάνεις ό,τι ερώτημα θέλεις. Αλλά εσύ ειδικά πιστεύω "το έχεις".

Τώρα το υπόλοιπο κομμάτι (διαχείριση, σχεδιασμός, performance ερωτημάτων κτλ) με τις βάσεις είναι never ending, οπότε το γλιτώνεις.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#808103 Αν ζητάνε γενικώς SQL, τότε μάλλον θέλουν -ας πούμε- επιφανειακή γνώση, δηλαδή administration, και κάμποσα queries στο τσακιρ κέφι. Βέβαια, υπάρχει βάθος αμέτρητο, αν πας σε stored procedures κλπ κλπ, αλλά νομίζω πως για οποιονδήποτε έχει επαφή με προγραμματισμό, σε λίγες ώρες παίρνει μια ιδέα, σε λίγες μέρες μαθαίνει πανεύκολα να κάνει ό,τι query χρειάζεται, ενώ το administration θέλει άλλες λίγες μέρες. Αυτά, μιας και τα έχω κάνει το πάλαι ποτέ σαν μαθητευόμενος στην πρώτη μου δουλειά στην Αθήνα, όπου βρέθηκα να διαχειρίζομαι MS SQL Server 2000 χωρίς καμία πρότερη εμπειρία (μόνον με Access είχα ασχοληθεί).
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Red Garland έγραψε:Καθαρά περί SQL, αν η θέση αφορά μόνο το να κάνεις ερωτήματα στη βάση(που μάλλον αυτό είναι), όπως λέει ο Μιγιάκοβος το συντακτικό είναι από τα πιο εύκολα και βατά που υπάρχουν. (Υπάρχουν διάφορα flavors ανάλογα τη βάση, αλλά ο κορμός είναι ο ίδιος).
Συν ότι θέλει φαντασία που λέει και ο dimik, που την έχεις. Δεν είναι κάτι που θα σε δυσκολέψει αν βάλεις τον απαραίτητο χρόνο.

Δεν είπα αυτό.
Είπα ότι τα βασικά είναι πολύ απλά, ας πούμε να μάθεις τα είδη join, πως διαλέγεις, πως κάνεις βασικές ομαδοποιήσεις άντε και κάνα φιλτράρισμα.
Εκεί και το συντακτικό, και η λογική είναι βατά, και με τη φαντασία και αντίληψη κάνεις πολλά.
Ακόμα και αν έχεις να διαχειριστείς αρκετά tables, κάνεις δουλίτσα και νομίζεις ότι αυτά είναι όλα.

Αν πας όμως σε SQL με derived data, με στατιστικές αναλύσεις, μετατροπές, simulations και διάφορα άλλα, τότε ούτε το συντακτικό είναι βατό, ούτε προφανή τα πράγματα, και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν κατά τάξεις μεγέθους.

Τώρα, η ποσότητα δεδομένων (αν μιλάμε για χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια) πιθανότατα να μην έχει σημασία αν δεν είσαι στο σχεδιασμό της βάσης και των σχημάτων.

Γιατί αν με αυτά αναφερόμαστε και στο data ingestion / ETL / schema ... τότε πάει πολύ μακριά η βαλίτσα και οι απαιτήσεις, αλλά τότε μάλλον θα μιλούσαμε για Data Engineering or something θέση.
Άβαταρ μέλους
By otso
#808110 κοιτωντας το system information ολα φαινονται ενταξει και 32 bits , το αλλο γιατι μου εμφανιζει 8;

Εικόνα

οσον αφορα την φωτεινοτητα δεν υπαρχει τιποτα απο αυτα που λεει ουτε εκει ουτε στα notifications και ο driver ειναι οτι πιο καινουργιο απο AMD .

και για δουλειες να πατε αλλου μου χαλατε την συζητηση
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#808118 Υπάρχει περίπτωση η οθόνη να υποστηρίζει 32 και 75 αλλά η κάρτα να μην τα στέλνει; Όχι ότι δεν μπορεί αλλά ίσως πρέπει να της το πεις.
Η φωτεινότητα παίζει από αλλού, σε άδειο σημείο της επιφάνειας της οθόνης με δεξί κλικ και επιλογή την προτελευταία, display settings το πρώτο που βγάζει είναι η φωτεινότητα.