Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#107710 Η μηχανή σου είναι full frame? Αν όχι, τότε το όριο πέρα από το οποίο γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της περίθλασης (diffraction) έρχεται πιο γρήγορα.

Για αυτό τον λόγο, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να κατεβαίνεις κάτω από f16 σε μικρότερους αισθητήρες.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#107712 Το θεμα ειναι οτι με την παλια μηχανη στο φ22 δεν εβγαζε μωβ. Τωρα με την καινουρια βγηκαν αυτα.

Οπως και να χει δοθησης ευκαιριας θα δοκιμασω και με φ16 πχ ( αν και με εντονο φως πας αναγκαστικα στο φ22 για να εχει νοημα η χρηση του nd)
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#107722 Μεγειές κιόλας για την αγορά, καλοκλίκωτη!
Ο Μορφέας μπορεί να ξέρει περισσότερα, εγώ δεν κατέχω πολλά από φίλτρα.
Άβαταρ μέλους
By otso
#109751 παιδια πηρα τελικα την CANON PowerShot SX600 HS .
εδω και 2 βδομαδες δεν εχω προλαβει να ασχοληθω αλλα απλα φορτιζοντας την για να δω αν δουλευει, ειδα ανοιγοντας την οτι η οθονη πισω δεν γεμιζει , μενει το 1/4 μαυρο και το θεμα η τα μενου περιοριζονται στα 3/4 αριστερα .
φανταστικα οτι θα υπαρχουν τιποτα ρυθμισεις οθονης , αλλα σημερα που εχω λιγο χρονο , ψαχνοντας στο μανιουαλ δεν βρισκω τιποτα.
να αρχιζω να ανησυχω;
Άβαταρ μέλους
By otso
#109807 Red Garland ευχαριστω ειμαι υποχρεωμενος , ποτε δεν θα φανταζομουν οτι κατω απο το τζαμι ηταν πλαστικο και δεν ηταν η οθονη , τι να πω τζαπανιες του παλιου καιρου .
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#110415 Σε ένα μήνα παντρεύεται ο κολλητός μου, οπότε βρήκα ευκαιρία για φωτογράφηση :)

Προσπαθώντας να βελτιώσω τις φωτογραφικές μου ικανότητες, προσπαθώ να "ξεπατικώσω" τις ρυθμίσεις ενός φωτογράφου γάμου που βρήκα και μου άρεσαν οι φωτογραφίες του. Σε κάθε φάση του γάμου δηλαδή, έχω σημειώσει ταχύτητα κλείστρου, f, εστιακή απόσταση και το αν χρησιμοποίησε flash. Τόσο για να τα έχω ως βάση για τις δικές μου ρυθμίσεις, όσο και για να αποφασίσω τι φακούς να έχω μαζί μου.

Το θέμα είναι πως εγώ έχω μηχανή APS-C ενώ αυτός τραβούσε με full frame. Γνωρίζω πως σίγουρα αλλάζει η εστιακή απόσταση, αν δηλαδή αυτός έχει τραβήξει με φακό 135mm, εγώ θα πρέπει να είμαι με φακό 90mm. Πέρα από αυτό όμως, είναι κάτι άλλο το οποίο αλλάζει στις ρυθμίσεις λόγω μικρότερου αισθητήρα;

Στις ίδιες δηλαδή συνθήκες αν ένας έχει ff και τραβάει με ταχύτητα 1/80 και f/5, τις ίδιες ρυθμίσεις μπορεί να έχει και κάποιος που τραβάει με APS-C μηχανή; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#110417 Με τις ιδιες ρυθμισεις υποθετω ότι θα είναι πιο σκουρα η φωτογραφια που θα βγαλεις εσυ. Επισης εχει σημασια και το iso που εχει στις φωτος . Γιατι με την full frame μπορεις να το εχεις στο 6400 και να μην νοιωθει τιποτα ενώ με την δικη σου μηχανη να εχει μονο θορυβο η φωτογραφια.

Γενικα δεν θα αναλαμβανα γαμο κολλητου εξ ολοκληρου. Μεγαλη η ευθυνη και αν βγουν "μαπα" αντε εξηγησε στη νυφη γιατι δεν βγηκαν καλες οι φωτογραφιες. Το εκανα υποστηρικτικα σε δυο γαμους. Στον έναν οι φωτος που εβγαλα ηταν ωραιες στον δευτερο δεν ηταν καθολου καλες διοτι ηταν πιο δυσκολες οι συνθηκες φωτισμου και με την μηχανη που ειχα ηταν σχεδόν αδυνατο να βγαλω φωτογραφια χωρις φλας.

Το χειροτερο απ όλα όμως είναι ότι αντι να εισαι στον γαμο του φιλου σου, εσυ θα βγαζεις φωτογραφιες και εν τελει θα χασεις ολες τις στιγμες, ολες τις πλακες που πιθανον θα κανει η παρεα, όλα τα σχετικα πειραγματα που θα παιξουν. Γενικως θ απεχεις από το γεγονος.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#110419 Κάτσε στ'αυγά σου λέω 'γω. Είναι φασαρία. Καταρχάς θα πρέπει να φροντίσεις για φωτισμό, έχεις φώτα; Αν έχει φυσικό φωτισμό πρέπει να έχεις φακουδάρα για άφλασες και καλή μηχανή για ν'αντέχει σε ανεβασμένο ISO. Ακόμα και την ημέρα οι εκκλησίες είναι αρκετά σκοτεινές μέσα.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
axel12p έγραψε:Στις ίδιες δηλαδή συνθήκες αν ένας έχει ff και τραβάει με ταχύτητα 1/80 και f/5, τις ίδιες ρυθμίσεις μπορεί να έχει και κάποιος που τραβάει με APS-C μηχανή; :hmmm:

Ναι τις ίδιες ρυθμίσεις θα έχεις και εσύ, η έκθεση δεν αλλάζει. Απλά να ξέρεις ότι οι καλές FF έχουν άλλες ικανότητες επαναφοράς μιας κακοφωτισμένης φωτογραφίας στο Photoshop/Lightroom από μια APS-C μηχανή, οπότε μη δένεις κόμπο τις ρυθμίσεις.
Αυτό που θα αλλάζει είναι το feeling της φωτογραφίας γιατί ναι μεν το κάδρο θα είναι ίδιο, ο φακός και η απόσταση από το θέμα θα διαφέρει.

Δεν ξέρω αν θα είσαι ο κύριος φωτογράφος αλλά λάβε υπόψιν και αυτά που λένε και τα παιδιά παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#110511 Για τρελό ψάχνετε; :lol: Σιγά μην αναλάβω κύριος φωτογράφος στον γάμο!

Το έχω κάνει το λάθος σε έναν θρησκευτικό και έναν πολιτικό γάμο και άκουσα και στις δύο φορές λόγια. Ειδικά στον θρησκευτικό, το μόνο που θυμάμαι ήταν το τρέξιμο να προλάβω να βγάλω όσα περισσότερα μπορούσα και φυσικά δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από τον γάμο του φίλου μου.

Στο τωρινό γάμο θα βγάλω μόνο για την φάση μου, τα παιδιά θα έχουν επαγγελματία φωτογράφο έτσι και αλλιώς.

Από εξοπλισμό είμαι ΟΚ, έχω μια Pentax K5ii με την οποία μπορώ να ανέβω άνετα στα ISO3200, ενώ από φακούς πέρα από τον κιτ 18-135, θα έχω μαζί έναν 50mm/f1.4 και έναν Tamron 70-200/f2.8. Υπάρχει διαθέσιμος και ένας 35mm/f2.0 αλλά επειδή μέσα στην εκκλησία θα έχω μια σχετική απόσταση από το ζευγάρι θα επιλέξω μάλλον τον 50άρη. Μακάρι να είχα κανέναν 85άρι /f1.2 αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε Pentax.

Σχετικά με τις ff ξέρω ότι αλλάζει η εστιακή απόσταση και το βάθος πεδίου, απλά ήθελα να σιγουρέψω σε ότι αφορά τον συνδυασμό ταχύτητας/διαφράγματος ότι δεν αλλάζει κάτι ότι μηχανή και να έχεις.

Π.χ. στη φάση που ρίχνουν τα ρύζια είδα πως ο φωτογράφος είχε ταχύτητα 1/100 για να γράψει την κίνηση, οπότε θέλω να μείνω και εγώ σε αυτές τις ρυθμίσεις.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#110525 Απ την στιγμη που υπαρχει φωτογραφος αποψη μου είναι να πειραματιστείς αφου θελεις να το κανεις και να βγαλεις τ αναποδα από αυτό που θα βγαλει ο φωτογραφος. πχ στην φαση του ρυζιού παιξε με μεγαλη ταχυτητα ώστε να παγωσεις το ρυζι στον αερα χωρις να εχει ιχνο κινησης. Να βγαλεις φωτος πιο αντισυμβατικες και από μυστήριες θεσεις. Αφου εισαι κολλητος σημαινει ότι ξερεις καλα και την οικογενεια οποτε αφιερωσε χρονο και στο να βγαλεις γονεις αδερφια και λοιπα πραγμα που δεν θα το κανει ο φωτογραφος.

Ετσι θα δωσεις ένα τονο διαφορετικότητας στις φωτο σου.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#110539 Για να πειραματιστώ πρέπει πρώτα να ξέρω τα βασικά, οπότε σε αυτή την φάση περισσότερο θέλω να δω κατά πόσο με βάση αυτές τις ρυθμίσεις θα είμαι κοντά σε ένα "επαγγελματικό"/σωστό αποτέλεσμα.

Στον φωτογράφο που ξεπατίκωσα, τραβούσαν δύο άτομα, οπότε στην φάση του ρυζιού για παράδειγμα ο κύριος φωτογράφος ήταν μέσα και έβγαζε wide από πίσω το ζευγάρι την ώρα που έβγαινε, ενώ ο δεύτερος ήταν έξω και έβγαζε tele το ζευγάρι από μπροστά.

Δεν ξέρω αν ο επίσημος φωτογράφος του μυστηρίου θα είναι μόνος του ή αν θα έχει και δεύτερο άτομο για τον γαμπρό κλπ. Αν δεν έχει θα έχω περισσότερες ευκαιρίες να βγάλω την οικογένεια και τις προετοιμασίες του γαμπρού.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#110630 @axel12p
τα ξεφτυλίκια(το τραπέζι μετά το γάμο) είναι ωραία για φωτογράφηση, off camera φλασιές και άλλα κόλπα, ιδιαίτερα αν το σόι είναι σαν το δικό μου που γίνονται έκτροπα.
Αλλά δυστυχώς χάνεις το νταβαντούρι, αν και οι εικόνες μετά είναι timeless.

Canon Unveils the 50mm f/1.8 STM, the New ‘Nifty Fifty’
Image
stavrosg ακούει;; ^^ :metalo: 130δολαριάκια τελική τιμή. Έχω λοκάρει να ξερεις.
7 λεπίδες αντί για 5, ειδική επίστρωση από πάνω, Manual Focus Override, 10 εκατοστά μικρότερη ελάχιστη απόσταση εστίασας (35cm) + μεταλλική μοντούρα.