Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#394211 Υπόψη ότι τα σχοινάκια που έχουν οι πλισέ , επειδή τρέχουν-σέρνονται στους οδηγούς, με τα χρόνια φθείρονται .
Ηδη έίχα στην 3ετία 1 πλισέ με κομμένα σχοινάκια, :sorry: , αλλά η συγκεκριμένη πρέπει να ανοιγόκλεινε το καλοκαίρι > 50 φορές ημερησίως, χωρίς υπερβολές. Βάλε και 5-6 φορές /ημέρα του χειμώνα, στην 3ετία έπιασε άνετα τις 30.000 "χρήσεις". :metalo:
Οι υπόλοιπες που δουλεύονται 5-6 φορές ημερησίως, είναι ..... "ζελατίνα" ! :lol:
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#394217 Φαίνονται ποιοτικά τα σκοινάκια θα φανεί, γιατί θα χρησιμοποιείται αρκετά. Πάντως τώρα που τη βλέπω θα έχει σίγουρα ένα περισσεύμα όταν είναι ανοιχτή. Είναι για πλάτος 100 cm ύψος 210cm κ κόπηκε μόνο στη διάσταση του ύψους. Άρα έχω 100 cm διαθέσιμα για 85 cm που είναι το πλάτος μου. 15 cm σίτας θα είναι σκερτσο . Αφού το αφεντικό () δεν λέει κάτι εγώ είμαι χαρούμενος

< Note >
Άβαταρ μέλους
By drdino
#395285 Το σπίτι μου έχει ατομικό λέβητα αερίου για καλοριφέρ και ζεστό νερό. Το δεύτερο έχει μπόιλερ μέσα από το οποίο περνάει το κύκλωμα και ζεσταίνει το νερό. Το μποιλερ επίσης έχει -μάλλον- και αντίσταση ρεύματος.

Το πρόβλημα είναι οτι σήμερα δεν έχουμε ζεστό νερό. Καλοριφέρ δεν είχε χρειαστεί τις τελευταίες μέρες οπότε δεν ξέρω πότε ακριβώς έγινε η ζημιά.

Ο λέβητας παίρνει κανονικά μπρος τόσο για ζεστό νερό όσο και για καλοριφέρ. Το δεύτερο το δοκιμασα τώρα κι ενώ ο θερμοστατης κλείνει κι ο λέβητας παίρνει μπρος, τα σώματα δεν ζεσταίνονται.

Το κύκλωμα έχει έναν κυκλοφορητή λίγο πριν από τις διακλαδώσεις (επιπλέον αυτού μέσα στον ατομικό λέβητα) και δύο ηλεκτροβανες. Οι δύο ηλεκτροβάνες δουλεύουν κανονικά (αυτή του καλοριφέρ την ακούω να ανοίγει και να κλείνει ανάλογα με το τι ζητάει ο θερμοστατης) ενώ αυτή του ζεστού νερού είναι ανοιχτή μόνιμα μιας κι η μονάδα δίνει τέτοια εντολή αφού το νερό είναι κρύο. Δοκίμασα και την χειροκίνητη λειτουργία και επιβεβαιώνει πως είναι ανοιχτή.

Ο κυκλοφορητής είναι μάλλον ο υπαίτιος. Κάνει ένα βουητό σαν κολλημένο μοτέρ το οποίο αλλάζει ελάχιστα ένταση παίζοντας με το ρυθμιστικό. Νομίζω δε πως δεν ακούγεται όπως παλιότερα που δούλευε σωστά. Έφαγε μερικές φάπες αλλά δεν έστρωσε. Τον απομόνωσα κι άνοιξα την εξαεριστικη βίδα. Δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη μπιχλα μέσα. Ειχα σκοπό να δοκιμάσω να περιστρεψω την φτερωτή με κανένα σταυροκατσαβιδο, αλλά η κεφαλή του άξονα είχε περίεργο πάσο και δεν θέλησα να επιμείνω ιδιαίτερα. Πάντως μου φάνηκε πως είχε περισσότερο ζορι από όσο θα περίμενα. Μετά από την επέμβαση, δοκίμασα ξανά να δω αν δουλεύει αλλά τίποτα.

Αύριο θα ξεκινήσω μαραθώνιες συνομιλίες με μεσίτη/υδραυλικό αλλά νομίζω πως δεν έχω ξεχάσει κάτι στα πλαίσια του diy, έτσι;
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#395306 Όντως πρέπει να ειναι ο κυκλοφορητής του ατομικού λέβητα.
Βέβαια, θα έπρεπε να λειτoυργεί μερικά δευτερα απο έναρξη έναυσης και μόλις ανεβάσει 45οC στο νερό του δικού του "σπιράλ", να διακόπτει τη λειτουργία του για λόγους ασφαλείας του ιδιου του λεβητα, αφού αδυνατεί - μέσω κυκλοφορητή - να στείλει νερό στο δικτυο θέρμανσης η ΖΝΧ.
Καθε κυκλοφορητής έχει και ένα πυκνωτή εκκίνησης. Αν έχει καεί, δεν δινει εντολή στον κυκλοφορητή να ξεκινησει. Κόστος περί τα 3-4 € και αντικατάσταση σε <5 λεπτα απο κάποιον που έχει "χέρι".
Τέλος, αν έχει κολλήσει η φτερωτή του απο βρωμιές-άλατα, με ενα ηλ. δράπανο με ρυθμιζόμες στροφές (χαμηλές), και κατάλληλη μύτη για τη βίδα του άξονα, μπορείς να το ξεκολλήσεις στροφάροντάς τον 3-4 φορές απο 5-6 δευτερόλεπτα ... και όσο "ζήσει" ακόμα.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
dimitrisB έγραψε:Όντως πρέπει να ειναι ο κυκλοφορητής του ατομικού λέβητα.
Βέβαια, θα έπρεπε να λειτoυργεί μερικά δευτερα απο έναρξη έναυσης και μόλις ανεβάσει 45οC στο νερό του δικού του "σπιράλ", να διακόπτει τη λειτουργία του για λόγους ασφαλείας του ιδιου του λεβητα, αφού αδυνατεί - μέσω κυκλοφορητή - να στείλει νερό στο δικτυο θέρμανσης η ΖΝΧ.
Καθε κυκλοφορητής έχει και ένα πυκνωτή εκκίνησης. Αν έχει καεί, δεν δινει εντολή στον κυκλοφορητή να ξεκινησει. Κόστος περί τα 3-4 € και αντικατάσταση σε <5 λεπτα απο κάποιον που έχει "χέρι".
Τέλος, αν έχει κολλήσει η φτερωτή του απο βρωμιές-άλατα, με ενα ηλ. δράπανο με ρυθμιζόμες στροφές (χαμηλές), και κατάλληλη μύτη για τη βίδα του άξονα, μπορείς να το ξεκολλήσεις στροφάροντάς τον 3-4 φορές απο 5-6 δευτερόλεπτα ... και όσο "ζήσει" ακόμα.

Σωστός ο Δημήτρης! :s_thumbsup

Αν είναι υπό τάση και ξεκινήσει χειροκίνητα δηλαδή αν περιστρέψεις τον άξονα και αρχίσει να γυρνάει μόνος του => πυκνωτής.
Επίσης ρίξε και μια ματιά στον διακόπτη επιλογής στροφών μήπως οι επαφές του έχουν πρόβλημα.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#395322 Ναι, ο λέβητας σβήνει μετά από λίγο, είτε σε λειτουργία θέρμανσης είτε σε ΖΝΧ. Τον πυκνωτή τον έλεγξα οπτικά, ξέχασα να το αναφέρω πριν, αλλά δεν είχε φούσκωμα ή κάτι άλλο περίεργο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι 100% ok. Αυτό που με παραξένεψε είναι η βίδα του άξονα και δεν μπόρεσα να τον περιστρεψω παρ'όλο που είχα το ηλεκτρικό δραπανο σε αναμονή. Ψάχνοντας τώρα λίγο είναι τύπου mor torq, μοιάζει με phillips αλλά με μια περιστροφή στις 4 πλευρές.

Anyway, επειδή νοικιάζω δεν θέλω να ασχοληθώ παραπάνω και η εμπειρία μου λέει σε υδραυλικά που δεν τα ξέρω χρόνια και δεν τα έχω δουλέψει να μην μπλέκω πολύ γιατί ποιός ξέρει τι έχουν κάνει οι προηγούμενοι

Μερσι για το input, όταν έχω νεότερα θα αναφέρω, ελπίζω χωρίς να χρειαστώ μπρατσάκια στο μεταξύ.
Άβαταρ μέλους
By teddx
#395426 Τα φωτα σας μαστορια! Αναζητω καποιο στεγανοποιητικο για τους αρμους των πλακιδιων στο μπαλκονι. Επειδη ο "μάστορας" (π@παρας το πιο σωστο) που περασε τα πλακακια εδωσε οτι να 'ναι κλισεις, σε καποια σημεια μαζευονται και λιμναζουν νερα με αποτελεσμα να περναει υγρασια στο ταβανι του μπαλκονιου του απο κατω οροφου. Απο ψαξιμο στο ιντερνετ ειδα οτι ισως κανουν για τη δουλεια που θελω το d16 της durostick και το ps20 της isomat. Ποια ειναι η αποψη σας; κανουν για τη δουλεια που θελω, εχεται κατι αλλο υποψη σας? Το κακο με τα συγκεκριμενα υλικα ειναι οτι θελουν καθε κανα δυο χρονια ξαναπερασμα. Επειδη στα σημεια που υπαρχει το προβλημα υπαρχει μεταλλικη ντουλαπα και ειναι δυσκολο αδειαζει και να μετακινειται εχεται υποψη καποιο αλλο υλικο που ειναι περισσοτερο ανθεκτικο ή ακομη και να μην ξαναχρειαστει επαλειψη? Επισης βασικο ειναι να μην δημιουργει γυαλαδα ή καποιο φιλμ και να ειναι ανδεκτικο στις τριβες λογω οτι κινουμαστε συνεχεια σε αυτά τα προβληματικα σημεισ και επισης υπαρχουν και βαριες γλαστρες οι οποιες σερνονται οταν ειναι να μετακινηθουν.

< Smart ultra >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#395612 Την έκατσες.... :innocent:
Τον ήπιες.... :lipsealed:
Ετοιμάσου να βάλεις πολύ νερό στο κρασί σου... :hmmm:
Και θα μου πεις, πολύ σωστά, στο κρασί μου να βάλω, στο ταβάνι όμως δεν θέλω να βάζω νερό.... :help:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
teddx έγραψε:Τα φωτα σας μαστορια! Αναζητω καποιο στεγανοποιητικο για τους αρμους των πλακιδιων στο μπαλκονι. Επειδη ο "μάστορας" (π@παρας το πιο σωστο) που περασε τα πλακακια εδωσε οτι να 'ναι κλισεις, σε καποια σημεια μαζευονται και λιμναζουν νερα με αποτελεσμα να περναει υγρασια στο ταβανι του μπαλκονιου του απο κατω οροφου. Απο ψαξιμο στο ιντερνετ ειδα οτι ισως κανουν για τη δουλεια που θελω το d16 της durostick και το ps20 της isomat. Ποια ειναι η αποψη σας; κανουν για τη δουλεια που θελω, εχεται κατι αλλο υποψη σας? Το κακο με τα συγκεκριμενα υλικα ειναι οτι θελουν καθε κανα δυο χρονια ξαναπερασμα. Επειδη στα σημεια που υπαρχει το προβλημα υπαρχει μεταλλικη ντουλαπα και ειναι δυσκολο αδειαζει και να μετακινειται εχεται υποψη καποιο αλλο υλικο που ειναι περισσοτερο ανθεκτικο ή ακομη και να μην ξαναχρειαστει επαλειψη? Επισης βασικο ειναι να μην δημιουργει γυαλαδα ή καποιο φιλμ και να ειναι ανδεκτικο στις τριβες λογω οτι κινουμαστε συνεχεια σε αυτά τα προβληματικα σημεισ και επισης υπαρχουν και βαριες γλαστρες οι οποιες σερνονται οταν ειναι να μετακινηθουν.

< Smart ultra >

Η σωστή δουλειά είναι να ξηλώσεις και να ξαναπεράσεις σωστά τα πλακάκια. Φασαρία, αλλά τα άλλα όλα είναι ημίμετρα.

Για τα χαρακτηριστικά των υλικών που αναφέρεις, μπορείς να ρωτήσεις τις αντίστοιχες εταιρείες για να σου πουν λεπτομέρειες.

Μια λύση που σκέφτομαι είναι να αφαιρέσεις τελείως τους αρμούς (μπορείς να το κάνεις και με σβουράκι) και να τους αντικαταστήσεις με εποξειδικό αρμόστοκο, σαν αυτόν που χρησιμοποιούν για την αρμολόγηση πλακιδίων σε πισίνες.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#395633 Γειά σου ρε Pitt ! :s_thumbsup
Ας "επέμβω" λοιπόν, αφού αρχικά δεν απάντησα για να μη στεναχωρήσω τον teddx. :(
Αλλωστε, έγραψε πως το πρόβλημα με τα λιμνάζοντα νερά υπάρχει σε διαφορα σημεία της βεράντας, οπότε:
ΔΕΝ υπάρχει " ΤΟΠΙΚΗ" λύση στο πρόβλημά σου, δυστυχώς .
Πρέπει να ξηλώσεις ΟΛΟ το πλακάκι, να περάσεις κάποιο υλικό στεγάνωσης στο δάπεδο (HYPERDESMO), στη συνεχεια να περάσεις την επιφάνεια του στεγανωτικού με χαλαζιακό αστάρι, ώστε να "αγριέψει" η επιφάνεια του HYPERDESMO και τότε να τοποθετήσεις πλακάκι.
Απο τη στιγμή που δεν περπατάτε στη βεράντα με τις .... κάλτσες (ούτε καν με παπούτσια-παντόφλες) , αλλά έχει και βαριά αντικείμενα που ακουμπάτε και κυρίως μετακινείται σέρνοντας (λόγω βαρους) , κανένα στεγανωτικό επαλειφόμενο στα πλακάκια δεν θα μείνει στη θέση του.

Αυτά που σου έγραψα, ακόμα και μηχανικοί ... δεν στα λένε.
Και ξέρεις γιατί?
Το 80% (+) απ΄αυτούς, ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ!
Αφού έβγαζαν στατικά - άδειες, έδιναν εργολαβίες τις δουλειές στους μαστόρους και δεν έπαιρναν πρέφα σε αρκετές απ΄ τις τεχνικές -κατασκευαστικές λεπτομέρειες της οικοδομής.
Σε μιά ταράτσα, σε μιά βεράντα που πέφτει νερό, υπάρχουν στεγανοποιητικά γαλακτώματα κλπ υλικά , τα οποία στην τσιμεντοκονία που αποτελεί την τελική επίστρωση μετά την πλάκα και πρίν το πλακάκι (βεράντες) ή ότι άλλο μπεί στην ταράτσα, αυξάνουν την στεγνότητα κατά 70-90% απ΄ότι το σκέτο τσιμέντο.
Ακόμα λοιπόν κι αν ο (πρωτο)μάστορας που είχαν στη δούλεψή τους, την ειχε πατήσει αλλού και έμαθε τον τρόπο για τη βέλτιστη λύση στο χ-ψ πρόβλημα, δεν του επέτρεπαν ή δε συμφωνούσαν να την ακολουθήσουν , για να μη χάσουν πχ στην περίπτωση του προβλήματός σου και στο βωμό του κέρδους, .... 10 (ναι ΔΕΚΑ) γ@μημένα ΕΥΡΩ/τμ απ΄το κοστολόγιο.
Οπότε , αγοράζουμε σπίτια ή φτιάχνουμε ιδιωτικές κατασκευές και τις λεπτομέρειες τις μαθαίνουμε .....
απ΄τον επόμενο μάστορα που θα έρθει για την επισκευή ! :vava:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
Τελευταία επεξεργασία από dimitrisB και 16 Μάιος 2017, 08:08, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Cosmonaut21
#395676 Πήρε νερά το υπόγειο και αφού ξεβούλωσε το φρεάτιο και τα μαζεψαμε περιμένουμε μέρες τώρα με όλα ανοικτά για να ξεμυρίσει.Μπορώ να ρίξω κάτι που θα βοηθήσει;
Έχει γίνει μάλιστα και απολύμανση και πέρασμα με χλωρίνη αλλά μυρίζει ακόμη πολύ.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#395704 Δε θυμαμαι τι είναι αυτό που τραβάει τις μυρωδιές....
Σοδα???
Ελληνικός καφες???
Σου λεω παπατζες??? :) :)

Εχε υποψη παντως ότι η μυροδια "καθεται" παντου.. τοιχους επιπλα ρουχα κ.λ.π.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
dstou έγραψε:Έτσι, το καλύτερο μάθημα είναι το πληρωμένο πάθημα. Δεν το ξεχνάς ποτές.

Σωστός .
Το ενδιαφέρον (σαν χόμπυ) για ένα σπίτι λειτουργικό, με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα και ειδικά τα "παθήματα" αλλά και τις συμπεριφορές των ειδικών της οικοδομής , είναι αυτά που περιγράφουμε εδώ και στο "Οικοδομές-κατοικίες", όσοι ασχολούμαστε με αυτά (ερασιτεχνικά πάντα αλλά με μεράκι) και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Αφού οι "ειδικοί" δε γουστάρουν απο σκοπιμότητα(?), από άγνοια(?), απο (κουτο)πονηριά (?) να μας ενημερώσουν σωστά και να προτείνουν λύσεις, .... οι υπόλοιποι ότι μπορούμε κάνουμε και , συνήθως, αφού τη .... "φάμε" πρώτα ! :s_dunno