Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#861806 Σε καποια φαση θα γραψω πραγματακια/μυστικα που μαθαινω οσο παιζω με την ψησταρια και με πηγαν στο επομενο λεβελ σα ψηστη. Ειδικα στο μοσχαρι που τις περισσοτερες φορες σκεφτομουνα "ρε πως το πετυχαινουν ετσι οι ατιμοι στα μαγαζια", εχω φτιαξει τελευταια κατι μπριζολες που σκεφτομαι "τι εφτιαξα παλι ο πστης" :shifty:

Αλλα και σε χοιρινο, ψαρι, λαχανικα, μανιταρια και οτιδηποτε αλλο, πολυ ευκολοτερο το ψησιμο και με μικροτερη πιθανοτητα αποτυχιας (εφοσον εχεις απολυτο ελεγχο της θερμοκρασιας σε αντιθεση με το καρβουνο που πρεπει να εισαι στην τσιτα να το εχεις στη "σωστη" φαση/θερμοκρασια). Απιστευτη ευκολια ειναι επισης και το καπακι που την κανει αυτοματα 2 σε 1 (ψησταρια + φουρνο). Κοντολογις, η καλυτερη αγορα που εχω κανει στη ζωη μου. Χωρις υπερβολη. Σε λιγο χρονο, με λιγη λατρα και μικρο κοστος, εχω φαει απιστευτες πιαταρες φαι τελευταια :eat:

Οποιος ειναι του αθληματος και του εχει περασει απο το μυαλο "ρε μπας και παρω μια", μη στραμπουλαει αλλο το μυαλο του απο την πολυ τη σκεψη. Να αγορασει μια και θα με θυμηθει :s_wink
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
dimik έγραψε:Πάρε σε κανένα κατάστημα και ρώτα αν γίνεται upgrade η Napoleon σε infrared με αγορά εξαρτήματος.

Από ότι βλέπω κυκλοφορούν upgrade kits.

Ίσως αξίζει να πάρεις την απλή και σε 2ο χρόνο κι εφοσον κρίνεις ότι σου χρειάζεται να δώσεις αλλά 200 για τις υπέρυθρες.

Αααααα μην το ξεχασω... Εφοσον ψηνω συχνα μοσχαρι τελευταια, αυτο το πλαινο το ματι υπερυθρων ηταν το πιο σοφο πραγμα που σκεφτηκα μεσα στο 2024 :s_yes
Άβαταρ μέλους
By drdino
#861808 Το σκ έκανα κι εγώ το πρώτο μεγάλο ψήσιμο στην "κασταρόλα" (Outdoorchef kettle). Μέχρι τώρα είχα εμπειρία μόνο με κάρβουνο και το μόνο που έχω να πω είναι...όχι άλλο κάρβουνο :lol: Ναι, δεν είναι συμμετοχικό το ψήσιμο πλέον, δεν έχει χειροκίνητο αβάνς αλλά μπριζόλες, μπιφτέκια, σουβλάκια και λουκάνικα έγιναν λουκούμι με ελάχιστη ενασχόληση. Ένα εικοσάλεπτο ζέσταμα πριν και ένα γύρισμα κατά τη διάρκεια. Τις "υπέρυθρες" τις χρησιμοποίησα για ένα reverse searing στο τέλος μόνο. Μειονέκτημα το έμμεσο ψήσιμο λόγω φύσης της ψησταριάς αλλά γιαυτό υπάρχει το έξτρα μάτι.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#861809 Εγώ πλεον τα κάνω sous vide με την μαρινάδα από την προηγούμενη και μετά απλά τους δίνω χρώμα στην ψησταριά.
Το αποτέλεσμα είναι εστιατορικό σε ένα 10-15 λεπτό.
Επίσης στην σακούλα του sous vide μπορούν να συντηρηθούν καλύτερα σε ψυγείο ή και κατάψυξη.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#861816 Δοκτορα για το μουχαμπετι που εχει το καρβουνο, δεν το συζηταμε. Η ολη διαδικασια να βαλεις τη φωτια, να πιεις κανενα ποτηρακι μεχρι να γινει, το συνεχες νταντεμα που χρειαζονται τα καρβουνα, η τσικνα που εισπνεεις, ειναι απλα λατρεμενη διαδικασια για μενα. Και σιγουρα θα κατσουν φασεις που θα την ξανακανω με μεγαλη παρεα και τεραστια χαρα :s_smile

Στα του ψησιματος τωρα... Αν και βλεπω καμποσους να κανουν reverse searing, προσωπικα δε μπορω να καταλαβω τη λογικη του και δεν το προσπαθω καν. Η θεωρια λεει οτι κανουμε searing (αυτο το τσουρουφλισμα στις υπερυθρες για οσους δεν ξερουν) ωστε να κανει μια καλη κρουστα απο την εξω μερια και να κρατησει μεσα ολα τα υγρα το κρεας. Αν βαλεις τη μπριζολα στη σχαρα και σταζουν κατω ολοι οι ζωμοι για κανα 10λεπτο, τι να σου κανει στο τελος το reverse searing? Ισα για να δωσει το χρωμα του καλοψημενου φανταζει στο μυαλο μου :s_dunno

Πλεον μοσχαρισιες τις κανω ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ και ποτε με αμεσο ψησιμο (απευθειας πανω στην καυτη σχαρα):
1) Απο τους 3 εσωτερικους καυστηρες αναβω τερμα τον 1 στην μια ακρη, 1 μικρο κλικ λιγοτερη ενταση το μεσαιο και αφηνω τον τελευταιο στην αλλη ακρη εντελως σβηστο (οπου ακομα και εκει η σχαρα επισης προφανως ζεσταινεται απο τη θερμοκρασια του χωρου). Και κλεινω το φουρνο για να ανεβασει θερμοκρασια (ακομα και με αυτο το σεταπ τελικιαζει το θερμομετρο γυρω στο 10λεπτο).
2) Την ιδια ωρα αναβω στο τερμα και τις υπερυθρες να ζεσταθει και εκεινη η περιοχη με τη μικρη σχαρουλα. Κανενα 10λεπτο ζεσταμα ειναι νομιζω υπεραρκετο (ακομα ψαχνομαι οσον αφορα την επακριβεια σε κατι τετοια) τουλαχιστον στην ψησταρια μου.
3) Κανω ενα καλο searing ως εξης: Την πεταω στις υπερυθρες για 30-40" και οπως ειναι απο την ιδια μερια τη γυρναω λιγο χιαστι για αλλα 30-40" ωστε να κανει τα περιβοητα cross grill marks που λενε και τα Αμερικανακια. Μετα τη γυρναω πλευρα και κανω το ιδιο πραγμα παλι.
4) Καρφωνω το θερμομετρο (ΧΑΛΑΛΙ το 170αρι) στο πιο χοντρο σημειο, σβηνω τις υπερυθρες και βαζω τη μπριζολα διπλα στο φουρνο, πανω στον ακριανο-σβηστο καυστηρα για εμμεσο ψησιμο.
5) Μετα περιμενω να μου πει το απλικεισο οτι πρεπει να βγει απο τη ζεστη. Ακομα ψαχνομαι με τις θερμοκρασιες αναλογα με τον τυπο του κρεατος, αλλα συνηθως το ζητουμενο μου ειναι 61-63 βαθμοι. Το εργαλλλειο ξερει οτι κατα τη διαδικασια resting που ακολουθει εκτος φουρνου συνεχιζει να ανεβαζει αργα-αργα θερμοκρασια τα επομενα λεπτα, οποτε σου λεει "βγαλτην" 2-3 βαθμους πριν πιασει την επιθυμητη θερμοκρασια.

Οσο ψηνεται στο "κρυο" μερος της σχαρας και περιμενω να γινει, παιζω με τους 2 αναμενους καυστηρες και χαμηλωνω λιγο αν δω οτι ανεβαζει τρελη θερμοκρασια ή ανοιγω λιγο το καπακι για να πεσει ελαφρως. Με αυτες τις λεπτομερειες δεν εχω καταληξει ακομα σε ακριβη συμπερασματα, κυριως ακολουθω το ενστικτο της στιγμης και μαθαινω ακομα. Ομοιως με τον ακριβη χρονο προθερμανσης, το ποσο ακριβως searing κτλ...

Οπως σε ολα, ετσι κι αυτο θελει προφανως προπονηση για να το τελειοποιησεις. Αλλα στην προκυμενη δεν παω και για κανενα αστερι Μισλεν (αρκουμαι με τις λαστιχαρες τα Παιλοτ) και μου φτανει να σκεφτω στο τελος του ψησιματος "τι εφτιαξα παλι ο πστης" :eat:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#861839 Κάτι δεν κατάλαβα. Ανάβεις τα 2 μάτια αλλά το ακουμπάς στο τρίτο, εκεί που είναι σβηστό; Τι είναι το έμμεσο ψήσιμο;

Με αυτά που λέτε πάντως μου τρέχουνε τα σάλια. Άσε που είδα μια μινι σειρά για διατροφή (πείραμα σε δίδυμους) και κατάλαβα ότι το κρέας είναι 666 για τον πλανήτη μας και ό,τι προλάβουμε.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
sknipper έγραψε:Κάτι δεν κατάλαβα. Ανάβεις τα 2 μάτια αλλά το ακουμπάς στο τρίτο, εκεί που είναι σβηστό; Τι είναι το έμμεσο ψήσιμο;

Με αυτά που λέτε πάντως μου τρέχουνε τα σάλια. Άσε που είδα μια μινι σειρά για διατροφή (πείραμα σε δίδυμους) και κατάλαβα ότι το κρέας είναι 666 για τον πλανήτη μας και ό,τι προλάβουμε.

Μια χαρα το καταλαβες!

Αυτο που κανω και τη βαζω στο "κρυο" μερος της σχαρας (που παλι προφανως ειναι ζεστο λογω της θερμοκρασιας του γυρω χωρου) λεγεται εμμεσο ψησιμο.

Το αμεσο ψησιμο ειναι οταν βαζεις το κρεας ακριβως πανω απο πολυ καυτη σχαρα (δηλαδη αναμεσα σε 2 καυστηρες αναμενους στο φουλ για παραδειγμα). Χρησιμοποιησα τη λεξη "πολυ καυτη" και οχι ζεστη, γιατι ειδικα το μοσχαρι ενδεικνυται να ψηνεται σε πολυ υψηλη θερμοκρασια σε σχεση με αλλα κρεατα. Δηλαδη πανω σε δυνατη φωτια αφου μαλιστα πρωτα εχεις κανει και καλη προθερμανση ωστε να ανεβασει υψηλη θερμοκρασια ακομα και το μαντεμι της σχαρας.

Απλα με το searing στις υπερυθρες (εχει υπερβολικα ψηλη θερμοκρασια αυτο το ματι) που κανω νωριτερα και θεωρω σημαντικο στη διαδικασια, ειναι σχεδον ετοιμο (με σχηματισμενη κρουστα) απο την εξωτερικη πλευρα στο (περιπου) 2λεπτο που διαρκει το searing. Αν σε αυτη την κατασταση παω και το βαλω κανενα 10λεπτο επιπλεον σε πολυ καυτη σχαρα μεχρι να πιασει και στο εσωτερικο την επιθυμητη θερμοκρασια, θα γινει καρβουνο απο τις εξωτερικες πλευρες και θα στεγνωσει και απο μεσα κιολας.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#862059 Ο ευαισθητος Γιωργακης:
George_Prix έγραψε:Πανω στο ψαξιμο ειδα οτι οι μαντεμενιες σχαρες δε θελουν τριψιμο με σκληρη ατσαλινη βουρτσα (σαν αυτη που δειχνει να εχει το σετακι). Απλα με σαπουνονερο λεει ή το πολυ με καμια μαλακη βουρτσα απο ορειχαλκο.

Απαντηση του σερνικου του Ντιμικ:
dimik έγραψε:...μια χαρά τις έτριβα με σκληρή ατσαλένια δεν παθαίνουν τίποτα αν τις λαδώνεις, αλλιώς δεν φεύγουν τα καμμένα υπολειμμάτα...

Αγορα αυτηνης για απαλες επιδερμιδες με 25 Ευρα, για να μην κανει βαβα η μαντεμενια σχαρα:
https://www.skroutz.gr/s/51139046/Napol ... 62062.html
10 πιατα φαι καναμε και ξεπαρταλιαστηκε ηδη η βουρτσα. Αυτη ειναι μονο για να βουρτσιζει κανενα μνι και μαλιστα γερικο, που εχουν πεσει οι μισες οι τριχες.

Αντε να δω ποσο θα μου κοστισει σε λεφτα και σε καντηλια αυτη η πουστροποιηση που με εχει πιασει τελευταια :s_mad

Επομενη φαση με βλεπω να μην ανεβαζω τις στροφες του κινητηρα εκει ψηλα στον κοφτη, για να μην πονεσει το πιπι της γριας απο κανενα εμβολο :help:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
George_Prix έγραψε:
Αγορα αυτηνης για απαλες επιδερμιδες με 25 Ευρα, για να μην κανει βαβα η μαντεμενια σχαρα:
10 πιατα φαι καναμε και ξεπαρταλιαστηκε ηδη η βουρτσα. Αυτη ειναι μονο για να βουρτσιζει κανενα μνι και μαλιστα γερικο, που εχουν πεσει οι μισες οι τριχες.

Αντε να δω ποσο θα μου κοστισει σε λεφτα και σε καντηλια αυτη η πουστροποιηση που με εχει πιασει τελευταια :s_mad

Γιωργη συγκεντρωσου....
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
dimviii έγραψε:
George_Prix έγραψε:

Γιωργη συγκεντρωσου....

Ντιμη σε ευχαριστω που δε συμπεριελαβες το σποιλερ στην παραθεση που εκανες. Τουλαχιστον εσυ δειχνεις να πιστευεις οτι αυτη η μπαρουφα που εβαλα στο σποιλερ, δεν προκειται να γινει ουτε μεχρι να σβησει ο ηλιος :metalo: :metalo: :metalo:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
George_Prix έγραψε:.....
Απλα με το searing στις υπερυθρες (εχει υπερβολικα ψηλη θερμοκρασια αυτο το ματι) που κανω νωριτερα και θεωρω σημαντικο στη διαδικασια, ειναι σχεδον ετοιμο (με σχηματισμενη κρουστα) απο την εξωτερικη πλευρα στο (περιπου) 2λεπτο που διαρκει το searing. Αν σε αυτη την κατασταση παω και το βαλω κανενα 10λεπτο επιπλεον σε πολυ καυτη σχαρα μεχρι να πιασει και στο εσωτερικο την επιθυμητη θερμοκρασια, θα γινει καρβουνο απο τις εξωτερικες πλευρες και θα στεγνωσει και απο μεσα κιολας.
Κατάλαβα, ευχαριστώ.
Αντιπρόταση, εμένα που μου αρέσει προς το ψιλοάψητο, θα μπορούσα με το μάτι με τις υπέρυθρες να ολοκληρωσω το ψήσιμο εύκολα και γρήγορα χωρίς να ασχοληθώ με τα άλλα μάτια; Γλυτώνω ταλαιπωρία έξοδο (δεν χρειάζομαι ψησταριά, μόνο το μάτι υπερύθρων! Παίζει κάτι τέτοιο;
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
sknipper έγραψε:
Κατάλαβα, ευχαριστώ.
Αντιπρόταση, εμένα που μου αρέσει προς το ψιλοάψητο, θα μπορούσα με το μάτι με τις υπέρυθρες να ολοκληρωσω το ψήσιμο εύκολα και γρήγορα χωρίς να ασχοληθώ με τα άλλα μάτια; Γλυτώνω ταλαιπωρία έξοδο (δεν χρειάζομαι ψησταριά, μόνο το μάτι υπερύθρων! Παίζει κάτι τέτοιο;

Εσυ οπως μου το περιγραφεις θα κανεις το εξης και με ευχαριστεις μετα :s_yes

Βρες ενα χασαπη με καλο κρεας και ΚΑΛΟ ΧΕΡΙ που να μπορει να κοψει μια μπριζολα ισια/ευθεια σε μικρο παχος κατω απο 1 εκατοστο. Κανε ΜΟΝΟ searing στις υπερυθρες για 1-2 λεπτα το πολυ (μην καρβουνιασει εντελως) στην καθε πλευρα. Τον ακριβη χρονο ευκολα θα τον βρεις μονος σου μετα απο μερικα ψησιματα. Αστο να ξεκουραστει λιγα λεπτακια το κρεας και μετα απολαυσε το :s_smile
Άβαταρ μέλους
By dimik
sknipper έγραψε:
Κατάλαβα, ευχαριστώ.

https://www.amazon.com/dp/B089Y1HXSF/?t ... B089Y1HXSF

https://www.amazon.com/BIG-HORN-OUTDOOR ... 872&sr=8-6

κάτι τέτοιο θές
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#865518 Γαματη φαση το ψησιμο και η μασαμπουκα, αλλα το τι καντηλια κατεβασα με το καθαρισμα της ψησταριας δε μπορει να το χωρεσει ανθρωπινος νους. Σα να πας στην πιστα νομιζοντας οτι θα οδηγησεις μονοθεσιο και τελικα να σε βαλουν να κανεις αγγαρειες που ειναι για μηχανικους ενα πραμα :s_mad

Κατα τα αλλα η Ναπολεον ψαχνει για το κοροιδο του τραπεζιου της ποκας. Πουλανε τα 5 σκατοταψακια με 5.87€ οι αλητες λες και δεν ειναι αλουμινοχαρτο, αλλα καθαρο αλουμινιο!!!

https://www.skroutz.gr/s/26358962/Napol ... -tmch.html

Παλι καλα που εχουμε το φιλο μας το Γουγλη και μας γλυτωνει κανενα φραγκο. Τα 100 ταψακια με 8.06€. Γατακια, ε γατακια:

https://ergo-horeca.gr/index.php?route= ... duct_id=92