Δυο πραγματα χρειάζεσαι βασικα:
- Τη μεγιστη καρδιακη συχνότητα. Το πιο βασικο απ'ολα που πρεπει να μετρησεις με προσοχη και να μετρας 1 φορα το χρονο οταν εισαι σε καλη κατασταση σχετικα ξεκουραστος.
- Τους παλμους σε σταση, που μετρας επισης ξεκουραστος.
Με τα δυο παραπανω μπορεις να υπολογισεις τις ζωνες λειτουργριας του σωματος σου, συνηθως 5, και με τον μετρητη σου να εισαι στην καταλληλη κατα τη διαρκεια της ασκησης αναλογα με το ζητουμενο και τη διαρκεια.
Για να μετρησηεις το πρωτο τι σημαινει "φοβηθηκα"; Αν φοβασαι κατσε στον καναπε και τερμα. Αν θελεις να κανεις αθλητισμο πρεπει να σπρωξεις τον οργανισμο σου στα ορια του και με τον καιρο και την ασκηση να στειλεις αυτα τα ορια πιο μακριά. Χωρις σωστη μετρηση και γνωση της μεγιστης καρδιακης συχνότητας δεν μπορεις να κανεις τιποτα. Πρεπει αυτη η μετρηση να ειναι οσο πιο σωστη και ακριβης γινεται.
Οι φορμουλες του στυλ 220-ηλικία ειναι για τα μπαζα.
Για να μετρησεις τη μεγιστη καρδιακη συχνότητα (τα εχω ξαναγραψει ολα αυτα και βαριεμαι αλλα χαλάλι) κανεις 15-20 λεπτα ασκησης στη μεγιστη ενταση που αντεχεις (για την περιοδο) και στο τελος κανιει 1-2 λεπτα μεγιστο σπριντ η ενταση μεχρι την απολυτη εξαντληση. Η συχνότητα που βλεπεις εκει ειναι το μεγιστο σου.
Πρεπει ομως να εισαι σχετικα ξεκουραστος πριν (μην ανησυχείς εσυ συγκεκριμένα εισαι με βαση τα στοιχεία σου στο Strava
) για να εισαι κοντα στην πραγματικότητα.Με την παραπανω μετρηση γνωστή η Ζ1 ειναι στο 50-60% της κοκ.
Μετα η εμπειρια σου επιτρεπει να κανεις fine tuning των υπολοιπων ζωνων.
Χθες π.χ. ηξερα οτι ηταν λιγοτερο απο 1 ωρα. Ηξερα τι αντεχω για 1 ωρα. Ηξερα οτι με το σπασμενο χερι μου οι καριδακοι παλμοι μου ειναι υψηλοτεροι απο συνηθως για δεν μπορω να κρατηθώ σωστα στο ποδηλατο. Μπήκα εκει που επρεπε για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα:

Το ζητούμενο ειναι με την ασκηση να εχεις καλύτερη απόδοση με χαμηλότερη καριδακη συχνοτητα.
Αυτα.