- 19 Αύγ 2026, 09:56
Βλέπουμε καφεδομηχανές χιλιάδων ευρώ αλλά εγώ την έχω καταβρεί με τις πιο φτηνές μεθόδους. Cold brew (μπουκάλι, φίλτρο και ζυγαριά) και τώρα με το pour over V60 (το V60, κάτω από 10 ευρώ και φίλτρα, ζυγαριά είχα, η ζωή μου θα γίνει πιο εύκολη αν πάρω και ποτιστήρι με μακρύ λαιμό). Τουλάχιστον μπορώ τα λεφτά που γλυτώνω από ακριβά μηχανήματα και αξεσουάρ να τα δίνω σε πιο καλούς καφέδες. Κάτι που αρχίζω να κάνω καθώς βελτιώνομαι. Παρατηρώ την καμπύλη εκμάθησης μιας μεθόδου. Έχει πλάκα πως οι καφέδες μου με την V60 μέθοδο έχουν σαφώς βελτιωθεί σε γεύση, όπως είχε συμβεί και με το cold brew. Στην αρχή πίκρα (κυριολεκτική) και στεναχώρια αλλά και απορία, τι διάολο θέλει για να βγει καλός. Μελετώντας και πειραματιζόμενος η διαδικασία μοιάζει πολύ πιο απλή και το αποτέλεσμα πολύ καλύτερο.
Με την εξάσκηση όλα γίνονται πιο εύκολα, οι επιλογές σε άλεσμα-χρόνους, οι υπολογισμοί, τα ζυγίσματα κλπ γίνονται σχεδόν αυτόματα. Αλλά το περίεργο είναι ότι το ίδιο πράμα που έκανα στην αρχή μου βγαίνει πολύ καλύτερο τώρα. Χθες τελείωσα ένα πακέτο καφέ που είχα χρησιμοποιήσει πιο πριν αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο παρά το ότι έχει μείνει μια βδομάδα παραπάνω ανοιχτό. Προφανώς δεν έκανα ακριβώς το ίδιο, προσπαθούσα να ακολουθήσω αυστηρά κάποια συνταγή που με έκανε να συγκεντρώνομαι στο χαρτί με νούμερα χρόνο, γραμμάρια κλπ και να ψιλοχάνομαι. Είναι πολλά αυτά που δεν περιγράφονται, μπορεί να αναφέρονται σαν overload πληροφόρησης αλλά στην πράξη είναι που μαθαίνεις να τα χρησιμοποιείς. Στο pour over αυτά έχουν να κάνουν με το πως ρίχνεις το νερό και το αν και πως ανακατεύεις.
Πλέον τα διαδικαστικά γίνονται εύκολα και μπορώ να συγκεντρωθώ στο να “ακούω” τον καφέ να μου “μιλάει”, θέλω κι άλλο blooming, τρέχω, καθυστέρησε με με λίγο ανακάτεμα, το παράκανες να αλέσεις πιο χοντρά κοκ. Υπάρχουν βέβαια πολλά επιπλέον στάδια ικανότητας και επικοινωνίας με τον καφέ αλλά είμαι χαρούμενος που οι καφέδες μου πίνονται και έχουν αξιοπρεπή γεύση αλλά και αρχίζω να νιώθω τη γλύκα και κάποιες γεύσεις πέραν του πικρού ή/ή και νερουλού.
Για να μην ξεχνάμε και τους εσπρεσσόφιλους έχω μάθει πολλά για την τέχνη του espresso και τα παρακλαδιών του και έχω ήδη σκεφτεί μοντέλα υποψήφιων συσκευών για όταν έρθει η ώρα. Πλέον απέρριψα αυτές με ενσωματωμένο μύλο όπως και τις υπεραυτόματες (παλιότερα σκεφτόμουνα Delonghi Magnifica Evo Next για 380 λίρες όταν είχε προσφορά). Όμως να πήγαινα για ημιαυτόματη πχ Sage/Breville Bambino plus (έτοιμη σε 3 δευτερόλεπτα) ή πιο κανονική μεταλλική από αυτές που κρατάς για πολλά χρόνια και μάλλον δεν ξανασχολείσαι.
Κάτι Delonghi Stilosa-Dedica από τα χαμηλά και Gaggia classic/UP, Rancilio Silva, Profitec Go από τα πιο ψηλά δεν με πείθουν και δεν σκοπεύω να πάρω με σκοπό να βελτιώνω, θέλω να είναι από την αρχή σωστό.
Πάντως η Delonghi Stilosa είναι εξαιρετικά φτηνή για 90 λίρες και λένε τα καλύτερα για αυτήν. Ναι θα μάθεις αλλά μετά θα θέλεις το κάτι παραπάνω και σε αξεσουάρ σχεδόν άμεσα και μετά τι, την έχεις να κάθεται στο εξοχικό ή κάτι τέτοιο; Ή αν είναι να κάνω το άλμα και να πάρω από την αρχή Lelit Victoria και τέλος.
aka onyx !