Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Dimitris_P έγραψε:George τελικά πήρες Ninja ;

Μπα οχι, δεν εχει ερθει ακομα η ωρα για μηχανη καφε. Ακομα με καψουλες παιζω σα φτωχαδακι :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#898038 Εμένα μου παραπονιέται η γυναίκα, έλεγε να πάρει με κάψουλες για να φτιάχνει όταν λείπω
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
Dimitris_P έγραψε:Εμένα μου παραπονιέται η γυναίκα, έλεγε να πάρει με κάψουλες για να φτιάχνει όταν λείπω

E κάνε της κάνα ιδιαίτερο και συ!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Ninja Es701eu, θα την έλεγα χρυσή τομή μεταξύ αυτόματης και συνδυασμού μύλου + μηχανής.
Επισης πιάνει πολύ λίγο χώρο, λιγότερο από την υπεραυτοματη και πολύ λιγότερο από μύλο-μηχανή.
Ουσιαστικά και μύλο και μηχανή έχεις αλλά θερμοκρασίες, ποσότητες, χρόνους, πάτημα κλπ τα κάνει σχεδόν αυτόματα ή τουλάχιστον τα επιλέγεις.
Η καλή μου είδε κάπου bean to cup μηχάνημα και γλυκάθηκε. Τώρα στηριζεται σε μένα για το μύλο και μετά βάζει τον καφέ της σε καφετιέρα φίλτρου κλπ.
Αλλά πόσο αυτόματα γίνονται όλα; Δηλαδή εκτός από το να το βάλω στην μπτίζα, να βάλω καφέ+νερό στο μηχάνημα, να διαλέξω είδος καφέ, να βάλω την κούπα μου από κάτω και να πατήσω το κουμπί τι άλλο θέλει είτε πριν είτε μετά;
Θέλω την ελάχιστη δυνατή ενασχόληση πριν, κατά και κυρίως μετά, να μη θέλει λύσιμο πλύσιμο κλπ μετά από έναν καφέ.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
sknipper έγραψε:Αλλά πόσο αυτόματα γίνονται όλα; Δηλαδή εκτός από το να το βάλω στην μπτίζα, να βάλω καφέ+νερό στο μηχάνημα, να διαλέξω είδος καφέ, να βάλω την κούπα μου από κάτω και να πατήσω το κουμπί τι άλλο θέλει είτε πριν είτε μετά;
Θέλω την ελάχιστη δυνατή ενασχόληση πριν, κατά και κυρίως μετά, να μη θέλει λύσιμο πλύσιμο κλπ μετά από έναν καφέ.

Η καθημερινή ενασχόληση είναι 1 κουμπί.

Περιοδικά θέλει καθάρισμα και αφαλάτωση.

Εγώ το γύρισα στη πιουρίλα, αγόρασα χειροκίνητο μύλο (Kingrinder P2) και πειραματίζομαι:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By dimik
sknipper έγραψε:
dimik έγραψε:Ninja Es701eu, θα την έλεγα χρυσή τομή μεταξύ αυτόματης και συνδυασμού μύλου + μηχανής.
Επισης πιάνει πολύ λίγο χώρο, λιγότερο από την υπεραυτοματη και πολύ λιγότερο από μύλο-μηχανή.
Ουσιαστικά και μύλο και μηχανή έχεις αλλά θερμοκρασίες, ποσότητες, χρόνους, πάτημα κλπ τα κάνει σχεδόν αυτόματα ή τουλάχιστον τα επιλέγεις.
Η καλή μου είδε κάπου bean to cup μηχάνημα και γλυκάθηκε. Τώρα στηριζεται σε μένα για το μύλο και μετά βάζει τον καφέ της σε καφετιέρα φίλτρου κλπ.
Αλλά πόσο αυτόματα γίνονται όλα; Δηλαδή εκτός από το να το βάλω στην μπτίζα, να βάλω καφέ+νερό στο μηχάνημα, να διαλέξω είδος καφέ, να βάλω την κούπα μου από κάτω και να πατήσω το κουμπί τι άλλο θέλει είτε πριν είτε μετά;
Καφε και νερό έχει ήδη μεσα.
Παίρνεις το γκρουπ το βάζεις κάτω από τον μύλο και πατάς άλεση.
Πατάς 2 φορές τον καφέ με τον πλαϊνό λεβιέ όπως είναι στον μύλο
Παίρνεις το γκρουπ με τον πατημένο καφε και το κουμπώνεις.
Πατάς εκχύλιση και σε 25-30sec έχεις καφέ.
Αδειάζεις και ξεπλένεις γκρουπ.

Από συντήρηση μια φορά την εβδομάδα backflush με σκέτο νερό αν κάνεις πολλούς καφέδες (έχει ειδικό καλάθι μέσα), αλλιώς αφαλάτωση κλπ ανάλογα την σκληρότητα νερού και την χρήση.
Ο μύλος καθάρισμα με ειδικές ταμπλετες κανα 2-3 φορές τον χρόνο.

Σήμερα μου έλεγε η σύζυγος ότι έκανε καφέ μόνη της χθες το απόγευμα και πόσο τέλειος βγήκε.

Από καφέ βάζω φρεσκοψημενο από τοπικό roaster που αγοράζω 15 ευρώ το μισό κιλό και πίνω καφέ κλασεις ανώτερο από καφετερια.
Γενικά η πιο πετυχημένη αγορά μηχανής την τελευταία 10ετια μετά από Lelit με ενσωματωμένο μύλο και Delonghi υπεραυτοματη.

Ο 2ος διπλός σκέτος από το πρωί μισοτελειομενος κι ακόμα έχει κρέμα. Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
sknipper έγραψε:Η καλή μου είδε κάπου bean to cup μηχάνημα και γλυκάθηκε. Τώρα στηριζεται σε μένα για το μύλο και μετά βάζει τον καφέ της σε καφετιέρα φίλτρου κλπ.

Αυτές τις μέρες παίζει προσφορά στη Delonghi Magnifica Evo
https://www.plaisio.gr/product/mikres-o ... -4_4853814
Έχει καλές κριτικές απ'ότι βλέπω https://www.coffeeness.de/en/delonghi-m ... vo-review/

Δεν έχω εμπειρία από αυτόματες/υπεραυτόματες, αλλά αν βρω κάτι στο επίπεδο της E61 HX ή ακόμα καλύτερο δεν έχω θέμα να μπω. Αρκεί να μη με απειλεί η :inlove: ότι θα πάρει nespresso για να φτιάχνει :lol:
Άβαταρ μέλους
By drdino
#898552 H Gaggia η χειροκίνητη αντικαταστάθηκε με Melitta bean to cup για να μπορεί η γυναίκα μου να κάνει εύκολα καφέ χωρίς την παρουσία μου. Μετά από 11 χρόνια και κάπου στους 9000 καφέδες την άλλαξα με μια Siemens. Αμφότερες με διπλό χοππερ γιατί θέλουμε κανονικό καφέ και decaf.

Κουμπί και βγαίνει καφές, αλλά θέλει άδειασμα κάθε μερικές μέρες ανάλογα με το πόσους καφέδες πίνει κανείς τη μέρα και καθάρισμα, αφαλάτωση κλπ. Αυτό όμως το έχεις με κάθε σοβαρό μηχάνημα.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#898554 Έχω την εντύπωση ότι αυτές οι αυτόματες χρησιμοποιούν pressurized basket και όχι ελεύθερο και οι περισσότερες δεν κάνουν preinfusion. Οπότε αμφιβάλλω αν το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι θα είναι τουλάχιστον ίδιο με τη manual κρατώντας όλες τις άλλες παραμέτρους ίδιες. Αυτό είναι που με κρατάει περισσότερο
Άβαταρ μέλους
By drdino
#898559 Preinfusion έχουν και οι αυτόματες. Βάζει λίγο νερό και περιμένει μερικά δευτερόλεπτα πριν δώσει την πλήρη πίεση και δόση νερού.
Άβαταρ μέλους
By GTS
drdino έγραψε:Preinfusion έχουν και οι αυτόματες. Βάζει λίγο νερό και περιμένει μερικά δευτερόλεπτα πριν δώσει την πλήρη πίεση και δόση νερού.

φωτό η link αυτής που έχεις; την φορτώνεις με beans?
Άβαταρ μέλους
By drdino
#898568 TQ907GB3/03 το μοντέλο.

Ναι, με beans. Η Melitta είχε και δυνατότητα να βάλεις αλεσμένο αλλά δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ οπότε δεν μου έλειψε καθόλου ως δυνατότητα.