- 01 Νοέμ 2020, 23:19
Εμπειρία με αυτόματη δεν έχω, όμως Kilomeater μπορώ να σου πω πως με μία κλασική μηχανή μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τον παράγοντα άνθρωπο και να έχεις πάντα καλό αποτέλεσμα.
Αν στρώσεις τον μύλο κ ρυθμίσεις τον χρόνο για μονό ή διπλό portafilter και πιέζεις με ένα τάμπερ με έλεγχο πίεσης όπως
αυτότότε θεωρητικά καθένας θα μπορεί να βγάλει τον εσπρέσσο στα 25 δευτερόλεπτα που απαιτείται. Αν πάρεις μια μηχανή με PID τότε είναι παιχνιδάκι, πάνω αναγράφεται η θερμοκρασία νερού κ ο χρόνος εκχύλισης. Οπότε όλες οι παράμετροι είναι σταθερές πλέον.
Δλδ η σύζυγός σου θα πατάει μονή δόση στον μύλο, θα πατάει με το στάνταρ τάμπερ, θα εκχυλίζει σε 25 δεύτερα και τέλος.
Και εγώ κάνω το αφρόγαλα όπως ο drdino, με αεροτσίνο της νεσπρέσσο, γιατί ποιοτικώς βγαίνει αποδεκτό και δε θέλω να λερώνω το στόμιο κ να καθαρίζω για 1-2 καπουτσίνο. Προσωπικά πίνω σπάνια καπουτσίνο σπίτι πλέον.
Η σύζυγός μου έμαθε να κάνει μια χαρά εσπρέσσο χωρίς να είχε ιδέα και αυτή. Πλέον κ με το κλασικό τάμπερ, δεν είναι δύσκολο.
Αλλά όλα αυτά που είπα δεν είναι ένα απλό κουμπάκι. Αλλά δεν είναι κ εξίσωση 4ου βαθμού.
Ένα άλλο θέμα που δεν κάνει να ξεχνάμε. Τα πάνω-πάνω σπυριά μέσα στον μύλο μου είχαν φτάσει να κάθονται 3 εβδομάδες. Ε, πήγα να κάνω κ ενώ η ρύθμιση ήταν ίδια, όλο έκανε channeling (συγγνώμη, δεν ξέρω πως να το πω στα ελληνικά). Το φανταζόμουν, το έχω ξαναζήσει στο παρελθόν κ τότε άρχισα να πειράζω την κοπή κτλ. Βάζω νέα σπυριά κ το αποτέλεσμα όπως πάντα. Τί θέλω να πω: Αν τα σπυριά σας κάθονται πάνω από 10 μέρες στον αέρα, τότε αρχίζει να αλλοιώνεται η ποιότητα. Σε έναν καπουτσίνο δύσκολα θα το καταλάβει κανείς, συνήθως θα είναι πιο πικρός. Σε ένα εσπρέσσο θα φανεί βέβαια.
Leone di Mare.
When the going gets tough, the tough get going