Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By GTS
#892468 Συμφεροντα ειναι αρχικα της Μ Βρεττανιας και τωρα και των ΗΠΑ και οταν λεμε εννοουμε τα μεγαλα οικονομικα συμφεροντα των δυο αυτων χωρων οχι τους φτωχους και μεσαιους πολιτες τους.

Βασικη στρατηγικη ειναι κατακερματισμος των μεγαλων χωρων ωστε να μην τους ανταγωνιζονται και στρεψιμο των νεων χωρων που δημιουργουντε η μια εναντιον της αλλης ωστε να φαγωνοντε μεταξυ τους και να μην μπορουν να απειλησουν τα μεγαλα συμφεροντα.

Το ιδιο συμβαινει και στον μικροκοσμο καθε χωρας, βαζουν τους φτωχους να τρωγοντε μεταξυ τους για να μπορουν να τους ελεγχουν.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Isambard έγραψε:Οι απαντήσεις είναι νομίζω απλές, αν και ειδικός δεν είμαι προφανώς:
Όλα τα κράτη έχουν δημιουργηθεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, ασφαλώς. Η (τεράστια) διαφορά είναι πως όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν γηγενή πληθυσμό, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει. Επομένως, άλλο είμαι απιοκιοκρατικό δημιούργημα και άλλο είμαι αποικιοκράτης. Το Ισραήλ είναι το δεύτερο, η Ιορδανία είναι το πρώτο για παράδειγμα.

Οι Παλαιστίνιοι ή οι Δρούζοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως έχει κάθε άνθρωπος, αφού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη γη. Δεν έχει τα ίδια δικαιώματα ο Ισραηλινός έποικος που έχει έρθει από την Ουκρανία και κάνει κατάληψη της γης κάπου γηγενούς.

Σωστά η Ιορδανία είχε καταλάβει τη δυτική όχθη το 1967, αλλά παρόλο που σε πολλούς δεν άρεσε αυτή η λύση, τουλάχιστον δεν έδιωξε τον πληθυσμό, ούτε τους έκανε πρόσφυγες, αντιθέτως τους έδωσε και Ιορδανικά διαβατήρια. Επομένως, σίγουρα δεν έχει και ευθύνη για τους καταυλισμούς, για τους οποίους η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Ισραήλ.
Ειδικότερα αυτό το έχει πληρώσει περισσότερο από όλους ο Λίβανος, αφού αυτός έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που υπάρχει η Χεσμπολά εκεί, φτιάχτηκε από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για διάβασμα είναι η άποψη της Ιορδανίας για όλη αυτή την αντιπαλότητα. Η Ιορδανία, πρακτικά πλέον έχει περάσει σε ουδετερότητα για να μην πω πως έχει αλλάξει και στρατόπεδο και κάνει ό,τι πουν οι ΗΠΑ.
https://dpa.gov.jo/En/Pages/The_Jordani ... nian_issue
Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εννοείται πως παρουσιάζει κάποια πράγματα από την πλευρά της Ιορδανίας, αλλά έχει εξαιρετική αξία να δούμε την άποψη κάποιου ο οποίος δε θέλει πλέον συμμετοχή σε αυτό, αν και κάποια στιγμή είχε παίξει τεράστιο ρόλο.

Πάντως, είναι ενδιαφέρουσα η άποψη να φταίνε όλοι οι υπόλοιποι πλην του Ισραήλ, ομολογώ το βρίσκω αξιοπρόσεκτο αν και καθόλου σπάνιο ειδικά στη χώρα μας πλέον, μιας και είναι και η επίσημη κυβερνητική θέση.

Μια χαρά γηγενή πληθυσμό έχουν και οι ισραηλινοί, δεν εξαφανίστηκαν ποτέ από την περιοχή.
Επίσης ικανή μερίδα των παλαιστινίων δεν είναι γηγενείς αλλά άραβες από όλα τα αραβικά κράτη που μετανάστευσαν στο British Mandate απλά γιατί είχε καλύτερες δουλειές.
Η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έλεγα είναι μετανάστες και πρόσφυγες είτε αραβικής είτε εβραικής καταγωγής.

Η Ιορδανία δεν κατέλαβε απλά την Δ. Όχθη το 1967 αλλά είχε ενσωματώσει τόσο αυτή όσο και την Αν. Ιερουσαλήμ στο Ιορδανικό κράτος από το 1950. Οι κάτοικοι της δε πήραν και ιορδανική υπηκοότητα και έδρες στην ιορδανική βουλή και ο βασιλιάς της Ιορδανίας στέφθηκε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.
Από εκεί και πέρα αυτή επιτέθηκε το 1967 κι έχασε...

Το Ισραήλ μπορούμε να το κατηγορήσουμε για πολλά πράγματα, πρώτα για τους εποικισμούς οι οποίοι είναι απαράδεκτοι, για την συμπεριφορά απέναντι στους παλαιστίνιους, για την ατιμωρισία των εποίκων, για την έπαρση και το κόμπλεξ του σαν "εκλεκτός" λαός κοκ.
Να το κατηγορήσουμε γιατί προσπαθεί να μην αφανιστεί όντας ένα κράτος 10 εκατομμυρίων περικυκλωμένο από εχθρούς 100δων εκατομμυρίων που θέλουν την εξολόθρευση του όμως...
Άβαταρ μέλους
By dimik
PaNick67 έγραψε:
Το Ιραν ειναι 90 εκατομμυρια κοσμος, ακομα και αν του καταστρεψει το πυρηνικο του προγραμμα, θα συνεχισει να μαχεται.

Το θέμα είναι για ποιόν λόγο θα μάχεται με μια χώρα 1000χλμ μακριά;
Πέραν του ότι δεν θα μπορεί πλέον.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892471 Είναι λάθος βιασύνης αυτό που έγραψα, δεν έγινε το 1967 καμία ενσωμάτωση, αλλά πολύ νωρίτερα όπως σωστά αναφέρει ο dimik, τα λέει όλα αυτά αναλυτικά και το link που έβαλα.
Δε συμφωνώ βέβαια σε όλα όσα γράφει και νομίζω πως υπάρχουν και κάποια λάθη, αλλά όπως είπα, δεν είμαι ειδικός και δεν επιμένω σε πράγματα που δε γνωρίζω σε βάθος.
Το σίγουρο είναι πάντως πως το Ισραήλ δεν είναι καθόλου απλή περίπτωση και ουδεμία σχέση έχει με τους γείτονές του στη δημιουργία του. Οι γηγενείς ισραηλίτες ήταν μια χούφτα, αν θυμάμαι κάτω από 20.000 πριν ξεκινήσει η μετανάστευση και η αγορά γης.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
dimik έγραψε:
PaNick67 έγραψε:
Το Ιραν ειναι 90 εκατομμυρια κοσμος, ακομα και αν του καταστρεψει το πυρηνικο του προγραμμα, θα συνεχισει να μαχεται.

Κοιτα, απο την στιγμη που το Ισραηλ βαλθηκε να τελειωσει το Ιραν, το οποιο το θεωρω λαθος απο 100 πλευρες και δεν θα το πετυχει, εχεις ολους τους λογους ωστε και ο τελευταιος Ιρανος να πολεμαει οπως μπορει το Ισραηλ. Απλο ειναι.

Κι αν δεν μπορει με τους πυραυλους που δεν καταλαβαινω γιατι να μην μπορει, εδω ριχνουν - εριχναν η Χαμας κι η Χεσμπολα, θα το κανει με αλλους τροπους. Σε καθε περιπτωση αυτο θα κρατησει δεκαετιες οποτε ο χαμενος εδω θα ειναι αυτος με τον λιγοτερο πλυθυσμο

Απο εκει και περα πριν την απελευθερωση της Θεσσαλονικης απο τους Τουρκους και την προσαρτηση της:

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε ελληνική ούτε βουλγαρική ούτε τουρκική· είναι εβραϊκή» διακήρυττε εν μέσω Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) ο Δαβίδ Φλωρεντίν, δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του συλλόγου της Μακαμπή στη Θεσσαλονίκη.
........
Ο Φλωρεντίν υποστήριζε ότι ένα τόσο φαινομενικά απρόβλεπτο σενάριο αποτελούσε το μόνο ικανοποιητικό τέλος για τη Θεσσαλονίκη, τη «βασίλισσα της “εβραϊκότητας” στην Ανατολή». Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε ένα δυναμικό εβραϊκό κέντρο, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν εβραϊκή – και,
σύμφωνα με αναφορές, είχε υπάρξει εβραϊκή από την εποχή της άφιξης των Σεφαραδιτών Εβραίων που είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία το 1492. Μπορούσε κανείς να συναντήσει Εβραίους σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας – υπό
την ιδιότητα του τραπεζίτη, του επιχειρηματία, του εμπόρου λιανικής, του χονδρεμπόρου, του δημόσιου υπαλλήλου, του βαρκάρη και του λιμενεργάτη. Εκθέτοντας το επιχείρημά του, ο Φλωρεντίν απηχούσε τους επιβλητικούς χαρακτηρισμούς της πόλης του από επισκέπτες του «μαργαριταριού του Αιγαίου».
Ο δεξιός σιωνιστής ηγέτης Βλαντιμίρ Ζαμποτίνσκι, ο οποίος την επισκέφτηκε
το 1909, είχε αναφερθεί στη Θεσσαλονίκη ως «την πιο εβραϊκή πόλη του κόσμου», ως την «Ιερουσαλήμ της Τουρκίας», όπου ακόμα και τα ταχυδρομεία
έκλειναν το εβραϊκό Σάββατο. Ο αριστερός σιωνιστής Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, ο οποίος διέμεινε στην πόλη κατά τη διάρκεια του 1911, είχε παρατηρήσει
ότι η Θεσσαλονίκη συνιστούσε «μια εβραϊκή εργατική πόλη, μοναδική στον
κόσμο». Βρετανοί και Γάλλοι ταξιδιώτες είχαν δώσει περαιτέρω έμφαση στην
«πληθυσμιακή υπεροχή» του «εκλεκτού λαού» σε αυτήν τη «Νέα Ιερουσαλήμ», όπου το εβραϊκό Σάββατο «τηρούνταν με τον πλέον αυστηρό τρόπο» και
όπου, όπως υπέθεταν, ο Ναός του Σολομώντα θα μπορούσε ενδεχομένως να
ξαναχτιστεί ή ο Μεσσίας να κάνει την εμφάνισή του.

Η Παγκόσμια Ισραηλιτική Ένωση (Αλλιάνς) των Παρισίων και ο Αγγλοεβραϊκός Σύλλογος του Λονδίνου εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους. Σύμφωνα με τους New York Times, η ίδρυση μιας αυτόνομης εβραϊκής Θεσσαλονίκης έμοιαζε περισσότερο εφικτή απ’ ό,τι ένα μελλοντικό ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος στην Παλαιστίνη, καθότι το τελευταίο θα έπρεπε ουσιαστικά να οικοδομηθεί από το μηδέν.
Αντιθέτως, η Παγκόσμια Σιωνιστική Οργάνωση αντιμετώπισε την πρόταση με αμφιθυμία, με την αιτιολογία ότι η ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους στη Θεσσαλονίκη θα υπονόμευε την εγκαθίδρυση ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

https://alexandria-publ.gr/wp-content/u ... sagogi.pdf
Άβαταρ μέλους
By dimik
PaNick67 έγραψε:
dimik έγραψε:
PaNick67 έγραψε:

Κοιτα, απο την στιγμη που το Ισραηλ βαλθηκε να τελειωσει το Ιραν, το οποιο το θεωρω λαθος απο 100 πλευρες και δεν θα το πετυχει, εχεις ολους τους λογους ωστε και ο τελευταιος Ιρανος να πολεμαει οπως μπορει το Ισραηλ. Απλο ειναι.

Κι αν δεν μπορει με τους πυραυλους που δεν καταλαβαινω γιατι να μην μπορει, εδω ριχνουν - εριχναν η Χαμας κι η Χεσμπολα, θα το κανει με αλλους τροπους. Σε καθε περιπτωση αυτο θα κρατησει δεκαετιες οποτε ο χαμενος εδω θα ειναι αυτος με τον λιγοτερο πλυθυσμο

Kι όμως πριν την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν οι σχέσεις τους ήταν πολύ καλές, το Ιράν δε ήταν η 2η μουσουλμανική χώρα μετά την Τουρκία που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ. Επίσης είχαν εμπορικές σχέσεις, το Ιραν έδινε πετρέλαιο στο Ισραήλ κλπ κλπ.
Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ δε το Ισραήλ προμήθευε με όπλα και ανταλλακτικά το Ιράν.

Δηλαδή μέχρι τα τέλη της 10ετιας του 80 ήταν φιλαράκια.

Γιατί ξαφνικά έγινε Νο1 εχθρός του Ιράν μια χώρα 1000χλμ μακριά και ορκιζόταν να την καταστρέψει με την πρώτη ευκαιρία?

Αυτό που λες ήδη κράτησε 10ετίες, τώρα το Ισραήλ άρπαξε την ευκαιρία να ξεμπερδέψει μια και καλή από τον κίνδυνο.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ανατροπή του καθεστώτος αλλά και μόνο η καταστροφή των στρατιωτικών του δυνατοτήτων θα δώσει μια ανάσα 10ετιών στο Ισραήλ.

Φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε αυτό θα επιτρέψει στον Νετανιάχου αντί να καταλήξει στην φυλακή να αποσυρθεί από την πολιτική σαν εθνικός ήρωας.
Άβαταρ μέλους
By markvag
dimik έγραψε:Το θέμα της συνύπαρξης έχει λυθεί το 1948, το 1956, το 1967 και το 1973.

< >

Σε ποιό σύμπαν;; Γι' αυτό το Ισραήλ είναι στο μέσο μίας ακόμα γενοκτονίας Παλαιστινίων;

PaNick67 έγραψε:

Σαν να κρασασε λιγο :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Όπως θα κρασάρουν και πολλοί εδώ όταν διαπιστώσουν πως δεν είναι όλοι οι Εβραίοι σιωνιστές και δεν συμφωνούν όλοι οι Εβραίοι με τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ, ούτε ήθελαν όλοι οι Εβραίοι να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ καν...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#892481 Στο σύμπαν που δεν πρόκειται να υπάρξει συνύπαρξη, τι καταλαβαίνεις εσύ από τόσους επαναλαμβανόμενους πολέμους ;

< >
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#892482 @PaNick67 Νίκο όσους Ιρανούς εχω γνωρίσει εγω το απεχθάνονται το καθεστως που επικρατει στη χώρα τους.Ειλικρινα πάντως δεν εχω ιδέα τι συμβαινει πραγματικά στο Ιραν.Αν οι ανθρωποι ειναι ευχαριστημένοι ή όχι κτλ.Εκτος απο αυτούς τους 5-6 που εχω γνωρίσει ολη η πληροφορηση μου ειναι απο δυτικά μεσα....
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
kostis20 έγραψε:@PaNick67 Νίκο όσους Ιρανούς εχω γνωρίσει εγω το απεχθάνονται το καθεστως που επικρατει στη χώρα τους.Ειλικρινα πάντως δεν εχω ιδέα τι συμβαινει πραγματικά στο Ιραν.Αν οι ανθρωποι ειναι ευχαριστημένοι ή όχι κτλ.Εκτος απο αυτούς τους 5-6 που εχω γνωρίσει ολη η πληροφορηση μου ειναι απο δυτικά μεσα....

Κωστη δεν διαφωνω με αυτο ουτε και ξερω κανενα Ιρανο να τον ρωτησω.

Ομως κανενα καθεστως δεν επεσε οταν το πολεμησαν απ' εξω, ουτε ο πολεμος μπορει να κανει τους Ιρανους να ξεσηκωθουν. Οταν δεχεσαι επιθεση συσπειρωνεσαι πισω απο τον βασικο σκοπο της επιβιωσης.

Ειδικα οταν απεναντι ειναι το Ισραηλ κι οι ΗΠΑ που δεν τα πολυσυμπαθουν γενικα οι μουσουλμανοι.

Γενικα οι λαοι αλλαζουν την μοιρα τους οταν ειναι ετοιμοι να το κανουν, δεν επιβαλλεται απο εξω.
Το ειδαμε στο Ιρακ, στο Αφγανισταν δυο φορες, στην Λιβυη, για να αναφερω μονο χωρες της Μεσης Ανατολης. ( Ο Χριστός κι η μάνα του, μουσουλμανικές ήθελα να γράψω αλλά χτύπησε τηλέφωνο με αποσυντόνισε και έγραψα το μαργαριτάρι ) :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By GTS
#892484 Tα τελευταια νεα απο τον πολεμο λενε οτι το Ισραηλ ειναι κοντα στην καταστροφη γιαυτο και η Αμερικη μεταφερει δυναμεις στην περιοχη ωστε να επιτεθει στο Ιραν για να το σωσει το Ισραηλ.
Άβαταρ μέλους
By dimik
kostis20 έγραψε:Εντωμεταξύ Ρωσία Κινα και Αραβικές χώρες δεν πολυασχολούνται ή ειναι η ιδέα μου? :hmmm:
Οι Αραβικές γιατί να ασχοληθούν με κάποιον που μόνο διχόνοια σπέρνει στην περιοχή;
Ειδικά τώρα που θέλουν να εκμοντερνιστουν και να αναπτύξουν οικονομίες εκτός πετρελαιαγορας.

Πχ οι Χουθις που σκοτώνονται με τους Σαουδαραβες εξοπλίζονται απο το Ιράν.

Επιπλέον υπάρχουν και οι συμφωνίες του Αβρααμ και τα πλάνα να μετατραπεί η περιοχή σε οικονομικό και εμπορικό διάδρομο από Ινδία προς Ευρώπη παρακαμπτοντας Ρωσία, Τουρκία κλπ

< >
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892508 Οι περισσότερες αραβικές είναι ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Σχεδόν σε όλες υπάρχουν και στρατιωτικές τους βάσεις. Η Ρωσία έχει τα δικά της θέματα να λύσει με την εισβολή στην Ουκρανία. Ο μεγάλος άγνωστος είναι η Κίνα. Στρατιωτική εμπλοκή δε θα δούμε λογικά, αλλά το Ιράν είναι μεγάλος εξαγωγέας ενέργειας προς την Κίνα, άρα δεν θα ήθελε να χαθεί και να περάσει και αυτό στην αγκαλιά των ΗΠΑ.

Εννοείται το καθεστώς του Ιράν, δεν το θέλει μεγάλη πλειοψηφία των Ιρανών, αλλά χειρότερο καθεστώς έχουμε και αλλού και δεν κουνιέται φύλλο. Είναι πιο δημοκρατική και ανοιχτή η Σαουδική Αραβία; Δε νομίζω.