Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By criuser
#167343 Εντάξει δεν νομίζω ότι μιλάμε μόνο για το σήμερα . Αυτό γίνεται εδώ και 20 χρόνια και οι συνθήκες εργασίας δεν ήταν κακές .
Και σήμερα αναλογικά δεν είναι κακές . Και βέβαια δεν μιλάω μόνο για ανειδίκευτους , αλλά για τεχνίτες και τεχνικούς .
Άβαταρ μέλους
By manosky
#167476 Δηλαδή δεν είναι βλακεία το να "περνάνε" κάποιοι σε σχολές με μονοψήφιους βαθμούς, επειδή πρέπει να λειτουργήσουν κι αυτές έστω και με κοθώνια.

Αν κάποιος αποδείξει ότι είναι καλός με τον ισχύονται τρόπο (βαθμοί σχολείου, εξετάσεις, συνδυασμός κλπ), ας δοκιμάσει την τύχη του και στις επιστήμες και στην αντίστοιχη αγορά εργασίας.

Αν όχι, τι διάολο; Άντε γίνε εργάτης ή πήγαινε σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον την πλάκα σου και τη "φοιτητική ζωή" σου να μην την πληρώνει ο φορολογούμενος.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ισχύει η λογική "μπήκες, θα πάρεις πτυχίο οπωσδήποτε".
Γιατί υπάρχει και το άλλο σύστημα: μπήκες εύκολα, φεύγεις εύκολα.
Το δέχεται η ελληνική κοινωνία και η εκπαιδευτική "κοινότητα"; Να χαιρετάς αν δεν περάσεις ένα μάθημα 2 φορές;
Αν ναι, ΟΚ. Αν όχι, γεια σας.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
Asimov έγραψε:Πάντα όμως αυτό αφορά τις άλλες οικογένειες κι όχι τη δική μας (όπως όλα σε αυτόν τον τόπο).
Να στείλουνε οι γονείς τα παιδιά να γίνουν μαστόρια ή αγρότες και να μην πάνε στο πανεπιστήμιο, αλλά όχι εμείς τα δικά μας ή εμάς οι γονείς μας.
Να απολύσουνε τους άλλους αλλά όχι εμάς.
Να μειώσουνε τους μισθούς των άλλων αλλά όχι τους δικούς μας.
Να φορολογήσουνε τους άλλους αλλά όχι εμάς.
κ.ο.κ.

Δεν κατάλαβες, επ' ουδενί δεν είπα κάτι τέτοιο.

Απλώς λέω ότι σε άλλες χώρες δεν έχουν φροντιστήρια ίσως επειδή εμπιστεύονται περισσότερο το σχολείο, αλλά και επειδή ενδεχομένως δεν "λυσσάνε" τόσο πολύ με πολυτεχνείο και ιατρική.

Με αυτο που έγραψα περί "εξελικτικής" φύσεως εννοουσα ότι αν αύριο κόβαμε μαχαίρι τα φροντιστήρια απο τα παιδιά μιας τάξης, κατά πάσα πιθανότητα η κατάταξη τους δε θα άλλαζε καθόλου. Στην ουσία πάνε φροντιστήριο τα παιδιά για να έχουν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα ο ένας έναντι του άλλου.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#167594 Η Παιδεία θέλει αλλαγή από την βάση της . Δηλαδή να ξεκινήσει από τα σημερινά 6-8 ετών . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί η ύψιστη |λογοκρισία| που λέγεται υποχρεωτικό γυμνάσιο η οποία ωθεί νέους με χαμηλά προσόντα η παντελώς αδιάφορους για την μάθηση στον προθάλαμο του λυκείου χωρίς καμία ουσιαστική εξέταση .

Στην Γερμανία πάντοτε ο πρώτος διαχωρισμός γίνεται στην ηλικία των 10 ετών . Αλλά το παιχνίδι δεν έχει να κάνει με την παιδεία , αλλά με την κοινωνική αξία η απαξία του επαγγέλματος .

Εχοντας περάσει πρόσφατα την διαδικασία λύκειο - πανελλαδικές με τον γιό μου , διαπίστωσα μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την δική μου εποχή πριν σχεδόν 40 χρόνια . Εχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο βάσεων γιατί ενώ παλιά όποιος δεν έγραφε καλά δεν πέρναγε , τώρα περνάει σε σχολή χαμηλής ζήτησης . Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι επί Γιαννάκου είχε θεσπιστεί η βάση του 10 , αλλά οι πασόκοι πριν και μετά το 2004-2009 ενδιαφέρονταν για τις καφετέριες και τις γκαρσονιέρες της επαρχίας που έφερναν ψήφους , διότι με την βάση του 10 πολλές σχολές απλά δεν γέμιζαν .

Η προσπάθεια μαζέματος που έγινε πριν 3 χρόνια , δεν ολοκληρώθηκε και έτσι το πρόβλημα συνεχίζεται .
Το ίδιο και ο ρατσισμός . Οι επιτυχόντες του τμήματος νοσηλευτικής των πανεπιστημίων , πουλάνε μούρη στους επιτυχόντες στα τμήματα νοσηλευτικής των τει , ενώ και οι δύο κάνουν την ίδια δουλειά .
Κόντρες μεταξύ πανεπιστημίων-τει διαχρονικές , αλλά και μεταξύ πανεπιστημίων διαφόρων πόλεων .
Ολα για το φαίνεσθαι .
Αλλά αυτά μόνο τα πρώτα χρόνια . Μετά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους , διότι βρέθηκαν κάπου που δεν τους ενδιαφέρει .

Το βασικό λοιπόν είναι να αποκτήσει κοινωνική αξία το μπλέ κολλάρο και να καταλάβουμε ότι μόρφωση και παιδεία , δεν είναι απαραίτητα η γνώση των ολοκληρωμάτων .
Άβαταρ μέλους
By criuser
Anonymous Founder έγραψε:Βέβαια, και ο cruiser δεν έγινε τεχνίτης, για τους άλλους τα λέει...

Πολλοί φίλοι μου και γείτονες εκείνης της εποχής , έγιναν τεχνίτες . Μηχανικοί αυτοκινήτων , φαναρτζήδες , ηλεκτρολόγοι , ψυκτικοί , χαμηλόβαθμοι ιδιωτικοί υπάλληλοι , οικοδόμοι , υδραυλικοί . Δεν άλλαξαν οι σχέσεις μου μαζί τους μέχρι σήμερα . Το ίδιο και των άλλων που σπουδάσαμε η έγιναν έμποροι η επιχειρηματίες .

Αλλωστε όλοι παιδιά των δημοσίων σχολείων είμαστε , έστω και αν κάποιοι καταφέραμε να πάμε με εξετάσεις σε ένα καλύτερο δημόσιο , από αυτά που δεν συμπαθεί ο Μπαλτάς , που νομίζω ότι είναι απόφοιτος ιδιωτικού ο ίδιος .
Άβαταρ μέλους
By The Ace
criuser έγραψε:....Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι επί Γιαννάκου είχε θεσπιστεί η βάση του 10 , αλλά οι πασόκοι πριν και μετά το 2004-2009 ενδιαφέρονταν για τις καφετέριες και τις γκαρσονιέρες της επαρχίας που έφερναν ψήφους , διότι με την βάση του 10 πολλές σχολές απλά δεν γέμιζαν ...

Ακόμα και αν είχε κάνει μόνο αυτό, αρκεί για να την θεωρώ την καλύτερη Υπουργό Παιδείας τα τελευταία 30 χρόνια. Δηλαδή πόσο πιο απλό είναι ρε φ@#$τη μου ? Βάλε ένα γ@#$@#νο όριο, μια βάση, ώστε μόνο όποιος θέλει και μπορεί και αξίζει να περνάει στην λεγόμενη "ανώτατη εκπαίδευση". Αλλιώς όλα ίσωμα, όλοι μαζί αχταρμά, και να περνάει το παιδί με βαθμό 2 και 3 για "να πάρει ένα πτυχίο" :vava:

.......α, και όπως έλεγε και η Αννούλα (για να μην ξεχάσω την αγαπημένη μου) για να υπάρχει δουλειά για τα ενοικιαζόμενα και τα σουβλατζίδικα σε κάθε άκρη της Ελλάδας :slap:
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
criuser έγραψε: ενώ και οι δύο κάνουν την ίδια δουλειά .
Κόντρες μεταξύ πανεπιστημίων-τει διαχρονικές , αλλά και μεταξύ πανεπιστημίων διαφόρων πόλεων .
Ολα για το φαίνεσθαι .

Βέβαια υπάρχει και ο ρατσισμός από την ανάποδη

πάει η αδερφή μου (οικονομολογά καθαρή, όχι όπως εγώ από σπόντα ) σε λογιστήριο και της λέει μια τεατζου:
εδώ θέλουμε χέρια τα θεωρητικά πτυχία είναι άχρηστα :metalo: :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By belgarion
QsisVTS έγραψε:
criuser έγραψε: ενώ και οι δύο κάνουν την ίδια δουλειά .
Ολα για το φαίνεσθαι .

Βέβαια υπάρχει και ο ρατσισμός από την ανάποδη

πάει η αδερφή μου (οικονομολογά καθαρή, όχι όπως εγώ από σπόντα ) σε λογιστήριο και της λέει μια τεατζου:
εδώ θέλουμε χέρια τα θεωρητικά πτυχία είναι άχρηστα :metalo:

Καλά τέτοια κόμπλεξ υπάρχουν εκατέρωθεν σε πολλούς χώρους εργασίας. Το θέμα είναι να ξέρεις ποιο είναι το αντικείμενο σου και να μπορείς να συνεργάζεται αρμονικά και με τους από πάνω και με τους από κάτω ιδίως όταν ανήκετε όλοι στην ίδια αλυσίδα.

.
Άβαταρ μέλους
By markvag
The Ace έγραψε:
criuser έγραψε:....Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι επί Γιαννάκου είχε θεσπιστεί η βάση του 10 , αλλά οι πασόκοι πριν και μετά το 2004-2009 ενδιαφέρονταν για τις καφετέριες και τις γκαρσονιέρες της επαρχίας που έφερναν ψήφους , διότι με την βάση του 10 πολλές σχολές απλά δεν γέμιζαν ...

Ακόμα και αν είχε κάνει μόνο αυτό, αρκεί για να την θεωρώ την καλύτερη Υπουργό Παιδείας τα τελευταία 30 χρόνια. Δηλαδή πόσο πιο απλό είναι ρε φ@#$τη μου ? Βάλε ένα γ@#$@#νο όριο, μια βάση, ώστε μόνο όποιος θέλει και μπορεί και αξίζει να περνάει στην λεγόμενη "ανώτατη εκπαίδευση". Αλλιώς όλα ίσωμα, όλοι μαζί αχταρμά, και να περνάει το παιδί με βαθμό 2 και 3 για "να πάρει ένα πτυχίο" :vava:

.......α, και όπως έλεγε και η Αννούλα (για να μην ξεχάσω την αγαπημένη μου) για να υπάρχει δουλειά για τα ενοικιαζόμενα και τα σουβλατζίδικα σε κάθε άκρη της Ελλάδας :slap:

Εγώ πάλι εδώ και 2 δεκαετίες, προσπαθώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να υπάρχουν οι πανελλήνιες και γιατί να μην κάνει κάθε ίδρυμα τις δικές του εξετάσεις και να θεσπίζει τα δικά του κριτήρια εισαγωγής...

Θέλεις να γίνεις λογιστής;;; Ωραία, πάνε στο ΤΕΙ λογιστικής στην πόλη σου (ή αν δεν έχει η πόλη σου εκεί που σε βολεύει ή όπου θέλεις), δες ποια τα κριτήρια εισαγωγής (εξετάσεις πάνω σε τι), στρώσε τον κώλο σου και δώσε τις εξετάσεις για το ΤΕΙ λογιστικής στη Θεσσαλονίκη / Λάρισα / Σέρρες, κτλ... Αν θέλεις να γίνεις λογιστής γιατί κάθεσαι και ασχολείσαι με άλλες |λογοκρισία|;;; Επιπλέον, αν η συγκεκριμένη σχολή έχει 100 θέσεις και σκάσουν μύτη για εξετάσεις 300 άτομα, θα πάρει τους 100 πρώτους ή αν θέλει ας βάλει και κριτήριο βαθμό (πχ 100 θέσεις, αλλά κανείς να μην γράψει κάτω από 10, ή 15, ή ότι σκατά θέλει)... Ή ας μην έχουν εξετάσεις οι σχολές... Ας καθορίζει η κάθε σχολή τα δικά της κριτήρια και το πόσους θα πάρει... Πχ στο ΜΒΑ του πανεπιστημίου Μακεδονίας που τελείωσα μαζεύεις μόρια από διάφορα (GMAT 65%, βαθμός πτυχίου 30% και συνέντευξη 5% ή κάπως έτσι). Μαζεύουν τις αιτήσεις και στο τέλος παίρνουν τους 60 (αν θυμάμαι καλά) πρώτους σε μόρια. Απλά, όμορφα και σχεδόν χωρίς δυνατότητα ματσακονιάς (ο βαθμός πτυχίου είναι δεδομένος, το GMAT είναι απολύτως αντικειμενικό, άντε να παίξει στη συνέντευξη γιατί;;;; για 5% του συνόλου... :lol: ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ;;;;;;;;;; :rant:

Έτσι είναι απ' όσο ξέρω στις περισσότερες χώρες... Γιατί πρέπει να εφεύρουμε τον τροχό (με παταγώδη αποτυχία) και να φορτώνουμε τα παιδιά μας με ένα απίστευτο άγχος και κόστος σε χρόνο που θα έπρεπε να ΜΗΝ περνάνε διαβάζοντας από το πρωί ως το βράδυ*;;;; Για να μην αναφέρω το χρηματικό κόστος των πανελληνίων, τόσο για το κράτος, όσο και για τις οικογένειες...

*Γιατί όποιος μου πει ότι είναι φυσιολογικό και σωστό ένα παιδί 15-16-17 χρονών να τρέχει από σχολείο σε φροντιστήριο μέχρι αργά το βράδυ (εγώ πχ στην τρίτη λυκείου γυρνούσα 10:30 το βράδυ σπίτι από το φροντιστήριο 3 φορές την εβδομάδα) και μετά να πρέπει να διαβάζει ατελείωτες ώρες για να πάρει ένα πτυχίο που θα τον οδηγήσει στην ανεργία, αντί να τελειώνει το σχολείο του και να βγαίνει καμιά βόλτα να το ευχαριστηθεί, να ερωτευτεί ή ότι άλλο...ε... τι να πω... ας το κοιτάξει...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#167780 +1 markvag
Το μονο αρνητικο που μπορω να σκεφτω βιαστικα ειναι το να θελει να εχει κανεις 2 εναλλακτικες, πως θα το διαχειριστει αν πχ το ΤΕΙ Α και το ΤΕΙ Β ειναι την ιδια ημερα.
Απο την αλλη, θα ποιος εμποδιζει καποιον να κανει φροντιστηριο για τις εξετασεις της συγκεκριμενης σχολης? ή να το ξεκινα απο νωριτερη χρονια, κανοντας φιλολογικα αν θελει να παει φιλοσοφικη πχ, αφου λιγο πολυ τα μαθηματα θα ειναι στανταρ σε συγκεκριμενς σχολες. Παλι θα σχολαει αργα.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ποιος ειναι? απο εκει ξεκινας για να δεις τι θα κανεις. Ειναι να ερωτευεται η πιτσιρικαρια? ειναι κατι αλλο?
Άβαταρ μέλους
By markvag
#167810 E, εντάξει... νομίζω τόσες χώρες το έχουν λύσει το "πρόβλημα" των δύο σχολών που έχουν ίδια μέρα εξετάσεις... Εξάλλου, όπως για τα πάντα στη ζωή, πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές...

Το βασικό είναι να δεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Και πιο λογικό το βρίσκω να τελειώνεις το σχολείο σου και μετά να αποφασίζεις... Προφανώς και πάλι θα παίζουν φροντιστήρια και άγχος, αλλά καμία σχέση με το τωρινό αίσχος (πιστεύω).

Για ποιον σκοπό λες;;; :hmmm: Του να μην έχουμε αυτό το έκτρωμα που ονομάζεται πανελλήνιες εξετάσεις;;; Ναι, είναι και να ερωτεύονται, είναι στην ηλικία για κάτι τέτοιο. Γενικά, να ζούνε σαν έφηβοι και όχι σαν υπεραγχωμένοι 40άρηδες... :rtfm:

Εν τέλει, ποιος είναι ο σκοπός μίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;;; Να σε προετοιμάσει για το τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Όταν συμπληρώνεις ένα μηχανογραφικό από τη μία με Διοίκηση επιχειρήσεων και από την άλλη με Κοινωνιολογία ή Πολιτικές επιστήμες, μάλλον αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται... Απλά ρίχνεις το ζάρι και όπου κάτσει... :thumbsdown: :tomato:

Κάπως έτσι ήταν το σύστημα και παλιότερα... Ο πατέρας μου για παράδειγμα έδωσε μία χρονιά ιατρική, πέρασε, τα παράτησε και την επόμενη έδωσε για Ανωτάτη Βιομηχανική (το τωρινό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), την οποία και τελείωσε και εντελώς συμπτωματικά 30 χρόνια μετά πέρασα κι εγώ στην ίδια σχολή (Διοίκηση Επιχειρήσεων) :lol: ήταν η 3η μου επιλογή στο μηχανογραφικό...
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#167824 Παιδιά, εγώ μίλησα απλώς να υπάρχει κάποιο όριο, κάποια διαγωνιστική διαδικασία επιλογής, κάποιος τρόπος να ξεχωρίσουν τα άχυρα τεςπα. Και όχι να είναι κουτσοί στραβοί όλοι στον Αη Παντελεήμονα, δηλαδή "δώσε και μένα πτυχίο μπάρμπα". Τώρα το αν θέλετε κοινή διαδικασία, επιμέρους διαδικασίες, ταυτόχρονες ή ασύγχρονες, ανά πεδίο, ανά αντικείμενο, ανά σχολή ή οτιδήποτε άλλο, να το συζητήσουμε. ΟΧΙ όμως αυτό το χυμαδιό για να τρώει ψωμάκι ο σουβλατζής και η καφετέρια στην Άνω Παναγιά από τους φοιτητές της "σχολής"....
Άβαταρ μέλους
By criuser
#167892 Οι εξετάσεις ανά σχολή υπήρχαν μέχρι το 1964 . Δεν ήταν σωστές γιατί έπαιζαν και πολλά .
Αν θέλουμε να πάμε σε λύση πρέπει να ξεκινήσουμε από χαμηλά . Από την Ε' Δημοτικού . Εκεί θα πρέπει να γίνεται το πρώτο ξεχώρισμα με εξετάσεις στα βασικά μαθήματα , όπου στο τέλος του δημοτικού θα έχουμε κάποια μορφής εξέταση με στόχο ένα ποσοστό από 20-30 % των παιδιών να πάνε σε ένα τεχνολογικό γυμνάσιο , όπου δεν θα έχουμε κλασσικά μαθήματα , αλλά την εκμάθηση μιας τέχνης μαζί με θετικά και οικονομικά μαθήματα , ώστε στα 15 του χρόνια ο απόφοιτος του τεχνολογικού γυμνασίου αν θέλει να μπορεί να βγεί στην αγορά εργασίας με πτυχίο επιπέδου 2 .
Αν δεν θέλει να βγεί θα μπορεί είτε να συνεχίσει σε τεχνολογικό λύκειο , είτε να πάει σε μία ειδική τάξη του γενικού γυμνασίου , που θα του δώσει τα θεωρητικά και τα επιπλέον θετικά μαθήματα που δεν έκανε και την επόμενη χρονιά να δώσει εξετάσεις μαζί με τους απόφοιτους του γενικού γυμνασίου για την εισαγωγή στο γενικό λύκειο . Ενα άλλο 20-30 % των παιδιών θα πάει στο τεχνολογικό λύκειο ώστε να γίνει τεχνίτης και μετά την λήψη του πτυχίου επιπέδου 3 , θα μπορούσε να κάνει άλλο ένα χρόνο σε ΙΕΚ ώστε να πάρει πτυχίο επιπέδου 4 .

Το γενικό λύκειο θα έχει κατευθύνσεις και δεν θα ξανακάνει ο θετικών και οικονομικών επιστημών την ιστορία για 3η φορά η αρχαία , ούτε μαθηματικά και φυσικές ο θεωρητικός , αλλά θα προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους σε αντίστοιχες σχολές , είτε σε ΙΕΚ .
Από εκεί και μετά φτάνοντας στο τέλος του γενικού λυκείου , αλλά και του τεχνικού λυκείου , θα πρέπει όσοι θέλουν να συνεχίσουν να πάνε σε ένα γενικό έτος όπου εδώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα επαρχιακά πανεπιστήμια και τει ως χώροι εκπαίδευσης του γενικού τμήματος κάθε κατεύθυνσης , αλλά και ως διετή η σε κάποια τριετή ΙΕΚ δίνοντας πτυχία κατηγορίας 4 η και 5 .

Ετσι μετά με τους βαθμούς του έτους αυτού σε γενικές εξετάσεις θα μπορούν μετά να συνεχίσουν στο δεύτερο έτος του τμήματος που θέλουν που θα είναι σε λιγότερα ιδρύματα .
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβλέπονται γέφυρες ώστε να μπορεί ένα παιδί που αποφάσισε στα 15 του η στα 20 να αλλάξει κατεύθυνση και να διαβάσει . Ο στόχος είναι οι πανελλαδικές να μην κρίνονται σε μία εξέταση , αλλά σε ένα έτος με περισσότερες εξετάσεις .